Diğer bir başlıkta (
Solcular milliyetçi olur! (Türksolu))
MansurSah yazdı:Ben 2002 yılından Türksolu'nun beri her sayısını, satır satır okuyorum. (Sol-sosyalist başka birkaç yayını da yakından takip etmekteyim ama milli benliği ve Atatürkçülüğü ile kendime en yakın bulduğum, TürkSolu'dur.) Yazarları arasında arkadaşlarım ve onlarla oturup konuşmuşluğum, tartışmışlığım var. Yakından tanıdığımı düşünüyorum. Bu grupla ilgili fikir alışverişini, gokturkmehmet'in geçenlerde açtığı Türksolu Hakkında başlığından devam edebiliriz.
demişim, öyleyse buyuralım.. Olumsuz eleştirilerim de olacak, öveceğim noktalar da; reklam kokan hareketler gibi algılanmaz umarım

Neticede vatan millet aşkıyla bildiklerimi paylaşıp, tanıdığım bir grubu tanıtacağım.
gokturkmehmet yazdı:Selam arkadaslar,
Turksolu dergisini cikaranlar hakkinda fikirlerinizi paylasabilir misiniz?
Sizce bunlar Ataturkcu mudur? Anti-emperyalist midir? Birilerinin gudumunde midir? Turkcu mudur? Fasist midir? Gercek Solcu mudur? Irkci midir? Ulkucu mudur?
* Gördüğüm en gerçek Atatürkçü'dürler ve anti-emperyalisttirler (sömürge karşıtıdırlar).
- İm (Kod): Tümünü seç
"Düşman ne odur ne budur, ne o millettir ne bu millettir. Düşman kapitalizmdir ve kapitalizmin ürettiği emperyalizmdir." Atatürk.
* Genelde, ve özelde bu sözden de anladığım manada Atatürkçülük, kapitalist-liberal ekonomiye karşıdır. Liberal Atatürkçü olmaz. Kapitalist Atatürkçü de olmaz, olamaz. Başlıbaşına "halkçılık ve devletçilik" zaten soldur, solun ta kendisidir. Sol da öcü değildir; bilakis milli+halkçı+devletçi olunca zaten solcu olmuş olursunuz. Dolayısıyla Atatürkçülük de bal gibi solculuktur. Sol ama, ne kadar sol, ne kadar sosyalist? Peki ekonomi nasıl olacaktır; Cumhuriyet'imizin ilk yıllarındaki gibi mi, daha mı sosyalist? Atatürkçülük'le sosyalizmin ilişkisi nedir? Bu çok ciddi ve temel sorunun yanıtı 205. sayıda, Gökçe Fırat tarafından veriliyor:
Atatürkçülük ve Sosyalizm* Güdüm.. Zor bir soru. 12 Eylül öncesi, hemen her fraksiyonun içinde MIT'ten de CIA'den de ajanlar bulunduğundan, insan kime güveneceğini şaşırabiliyor. Ben şahsen bu arkadaşlara güveniyorum. Ama kendimden başkası için güvence veremem :p
* Türkçü müdür? Öyle çok da (mesela Atsız ekolü gibi) Türkçü yahut Turancı bir çizgi görmedim. Tabii ki Sultan Galiyef, Mustafa Suphi çizgisindeler ve milli sosyalizm benimseniyor. Hatta bu iki önder hakkında ayrıntılı araştırmaları, bolca yazıları ve yayımlanmış kitapları var. Bu noktada, ülkemizdeki diğer bir çok sosyalist-komünist gruptan çok net bir şekilde, Rusçu olmak yerine, Türkçü olmakla ayrışmaktalar.
* Faşizm konusunda çok hassasımdır ama hem kendileriyle herşeyi konuşabildiğim, hem de dergide İlyas Salman gibi, derginin genel yayın politikasına tam da uymadığı aşikar olan ve bunu arada bir köşesinde de belirten yazarları var. Salman, köşesinde, Türksolu'nun bazı fikirlerini açıkça eleştirmekte, bunlara karşı çıkmaktadır. Ayrıca temel çıkış noktalarından biri sosyalizm olan bir grubun; sosyalizmin kendisini de kurucularını da, marksizmi de komünizmi de özgürce eleştirip, kimi noktalarını yerip kimi noktalarını övdüklerini gördüğümden, Türksolu'nun, faşizmden belki de en uzak bir grup olduğunu söyleyebilirim. Türksolu'nu olumsuz eleştiren hatta çamur atan çoğu yazıda hep "faşist" deniyor; tek bir örnek vermeden, "yaftalayarak". Ekşi sözlük'e bakınca mesela.. Kemal Kerinçsiz'e birkaç yıl önceki meselelerde verdikleri destekten dolayı mesela. Bu faşizm konusunda, daha çok tartışılabilir; şimdilik burada keseyim.
* Ülkücü değildir ve (ülkücülüğü MHP ile özdeşleştirecek olursak) bu partiye en sert eleştirilerde bulunan gruplardan biridir. MHP'nin kuruluşundan beri CIA'yle olan ilişkisini, belgeler ve resimlerle ortaya koyarlar. Özgür Erdem'in iki yazısını misal verebilirim:
Ve MHP Sokağa İndi! (Ordu'ya karşı "ülkücü terör") ve
Ülkücüler hayatlarında hiç PKKlılarla çatıştı mı?* Irkçı mıdır? Mustafa Kemal'in yaptığı "millet" tanımına bağlıdırlar. Biz Türk Milletiyiz, hepimiz Türk'üz derler (etnik köken ne olursa olsun). Milli Mücadele Derneği'nin 4 Şubat 2007'deki yürüyüşünde, elde "Hepimiz Türk'üz Hepimiz Mustafa Kemal'iz" pankartları taşınmıştır.

Irkçılık hususunda, akıllara sözde Kürt sorununa bakış gelebilir. Bu konuda Türksolu'nun tavrı nettir:
Kürt sorunu yok, Kürt istilası var!
Şahsen meseleye bakışlarına teknik olarak tamamen katılsam da, aynı kelimelerle konuşur muyum, bilmiyorum; sanmıyorum. Benim için "hepimiz Türk'üz" demek, Türk Milleti tanımı yapmak yeter. Ama ilişiğini verdiğim yazıdaki tezlere karşı bir sözüm de yok. Zaten bilimsel verileri sıralamışlar. Her neyse, bu grup "ırkçı" demek yada dememe konusunda çok net bir hüküm vermiş olmayayım, tamamen size kalmış.
gokturkmehmet yazdı:Kisacasi bu adamlar hakli midir yoksa provakator mudur?
Şahsen, yukarda eleştirdiğim konu dahil, haksız olduklarını düşündüğüm bir nokta görmüş değilim. Ama provake etmek yani kışkırtmak da tartışılması gereken birşey.. İyi mi kötü mü; ve kime göre neye göre? Mustafa Kemal de, saraya ve İngilizlere göre bir provakatördü. Halkı ve orduyu, Cumhuriyetimize sahip çıkmaya çağırma eylemi için "provakasyon" kelimesi kullanılacaksa, evet bu durumda ben de, bu çağrıyı yapan herkes de, emperyalistlere, Fethullahçılara ve 2. cumhuriyetçi liboşlara göre, provakatörüzdüz. Bunla gurur duyarım. Bu hususta Türksolu'ndan farklı değilim. "
Ordu Göreve (33. Sayı)" çağrısı da olmuştu ve faşist-provakatör gibi yaftaları biraz da bu yüzden bolca yemekte. (Yafta kelimesini, Unforgiven şarkısı sevgimden değil, Zaman'a gıcıklığımdan sıkça kullanıyorum.)
gokturkmehmet yazdı:Ulusal Sol olduklarini soylerler, ama "Ulusalci" bilinen diger gruplara iliskin birsuru elestirileri var.
Sözde ulusalcılara, çok eleştirileri var evet. Ayrıca İşçi Partisi ve Aydınlık'a da çok sert eleştirileri var. Son zamanlarda özellikle Ergenekon Tertibi'yle ve yayınlarıyla Ulusal Kanal'a ne kadar sempati duysam da, Türksolu'ndaki eleştiriler de oldukça sağlam; doğruyu bulabilmek adına bence dikkate alınmalıdır. Prof. Yalçın Küçük hakkında, keza.
Öte yandan, sevdiğimden dolayı Nihat Genç hakkında ne düşünüyorlar diye özellikle merak etmiştim. Genç'e yapılan haksızlıklara hep değinilmiş ve kendisi, 2006 yılındaki oylamada, "Yılın Gandi'si" olmaya aday gösterilmişti. (İyi birşey bu :p )
Yılın.." .. milli değerlere sahip çıktığı, Batının Ermeni meselesindeki dayatmalarına karşı çıktığı, eleştirdiği için, Nihat Gençin kitaplarının, kurucusu olduğu İletiştim Yayınları tarafından basılmasını engeller. "
Kenan Evrenin 25 yıllık sır tablosu: 12 Eylül aydınları"Hangi günlerde, neler yapılabiliniyor? Daha önce Nihat Gençe yapılanı anımsayınca topluma aldırmadan yeğlenen çirkinlikler, siyasal güç ve ekonomik çıkar güdüsüyle insanların ne duruma düştüklerini gösteriyor. "
Yekta Güngör ÖzdenBu konuya ve Türksolu'nun AB konusuna, özellikle AB Uyum Yasaları - 3. Meşrutiyet konusuna bilahare gelirim. "İleri" dergisinden de tanıtmak istediğim yazılar var.
Sevgiler, saygılar..