Ulusal Projeleri Yürütenlere Balyoz... / Saygı ÖZTÜRK

Ulusal Projeleri Yürütenlere Balyoz... / Saygı ÖZTÜRK

İletigönderen Oğuz Kağan » Pzt Eki 14, 2013 20:07

Ulusal Projeleri Yürütenlere Balyoz...

Bu fo­toğ­raf, geç­ti­ği­miz ağus­tos ayın­da An­ka­ra­’da­ki Ma­mak As­ke­ri Ce­za­evi­’n­de çe­kil­di. Hep­si, Bal­yoz Da­va­sı­’nın sa­nık­la­rıy­dı. Fo­toğ­raf, emek­li­ye ay­rı­lın­ca An­ka­ra Sin­can Ce­za­evi­ne gö­tü­rü­len Ga­zi Al­bay Ha­san Bas­ri As­la­n’­a, Al­bay Fa­tih Mu­sa Çı­na­r’­a ha­tı­ra ola­rak ve­ril­di. Fo­toğ­raf­ta 41 as­ker var­dı. 7’si­nin fo­toğ­ra­fı­nın ka­rar­tı­la­rak ve­ril­mek is­ten­di­ğin­de ve ne­de­ni­ni öğ­ren­di­ğim­de içim sız­la­dı. Çün­kü, as­ker­le­rin an­ne-ba­ba­la­rı, ba­zı­la­rı­nın ço­cuk­la­rı, on­la­rın ce­za­evin­de ol­du­ğu­nu bil­mi­yor­lar. Bu fo­toğ­raf­ta­ki bazı sanıklar tahliye edildiği için daha da anlamlı oldu.

‘Bal­yo­z’, ‘Er­ge­ne­ko­n’; Tür­ki­ye­’nin yıl­lar­dır tar­tış­tı­ğı so­ruş­tur­ma ve da­va­lar­dır. ‘Bal­yo­z’ için Yar­gı­tay 9’un­cu Ce­za Da­ire­si ka­ra­rı­nı ver­di. Her ne ka­dar sa­nık­la­rı fark­lı ol­sa da ‘Er­ge­ne­kon Da­va­sı­’na da yi­ne Yar­gı­ta­y’­ın ay­nı da­ire­si ba­ka­cak. Açık­ça­sı, sa­nık­lar ‘hak­sız­lık­la­rı­n’ Yar­gı­ta­y’­dan dö­ne­ce­ği­ne ina­nı­yor­du. Do­la­yı­sıy­la ‘Er­ge­ne­ko­n’ sa­nık­la­rı­nın da umut­la­rı kı­rıl­dı.

4 grup da oy­bir­li­ğiy­le

‘Bal­yo­z’ ka­ra­rı­nın ta­ri­hi de il­ginç. De­niz Gez­miş ve ar­ka­daş­la­rı da 42 yıl ön­ce yi­ne 9 Ekim ta­ri­hin­de idam ce­za­sı­na çarp­tı­rıl­mış­tı. İl­ginç bir ay­rın­tı di­ye bu­nu ha­tır­lat­tım. Ama asıl il­ginç olan, du­rum­la­rı fark­lı ol­ma­sı­na rağ­men, mah­ke­me, ‘Bal­yo­z‘ ola­rak bi­li­nen da­va­nın sa­nık­la­rı­nı 4 ay­rı gru­ba ayır­dı. Bu ka­rar­la­rın ta­ma­mıy­la il­gi­li ka­rar­lar oy bir­li­ğiy­le alın­dı. Ki­şi­ler­le il­gi­li mah­ke­me bel­ge­le­ri in­ce­le­nir­ken ve ka­rar ve­ri­lir­ken, baş­kan ve 4 üye­nin ay­nı yön­de oy kul­lan­ma­sı hay­li il­ginç bu­lun­du.

- Bi­rin­ci grup­ta bu­lu­nan 36 sa­nık­la il­gi­li mah­ke­me­nin ver­di­ği be­ra­at ka­ra­rı­na, Yar­gı­tay ay­nen uy­du ve be­ra­at­le­ri ona­dı.

- İkin­ci grup­ta bu­lu­nan ve ye­rel mah­ke­me ta­ra­fın­dan ha­pis ce­za­sı ve­ri­len 25 sa­nık­la il­gi­li, ‘Ce­za­lan­dı­rıl­ma­sı­na ye­ter­li, her tür­lü kuş­ku­dan uzak, ke­sin ve inan­dı­rı­cı de­lil bu­lun­ma­dı­ğın­da­n’ be­ra­at ka­ra­rı ver­di. Bu ki­şi­le­re ve­ri­len mah­ku­mi­yet­ler bo­zul­du. Ya­ni bu ki­şi­ler yıl­lar­dır ce­za­evin­de hak­sız ye­re ya­tı­rıl­dı.

- Üçün­cü grup­ta bu­lu­nan 63 sa­nı­ğın, ‘ey­lem­le­ri­nin suç için an­laş­ma kap­sa­mın­da kal­ma­sı ve dar­be­ye te­şeb­büs su­çu gör­me­me­si ne­de­niy­le ce­za ve­ril­me­si­ne yer ol­ma­dı­ğı­’ ge­rek­çe­siy­le ha­pis ce­za­la­rı bo­zul­du. Bun­lar­dan tu­tuk­lu olan­la­rın tah­li­ye­si­ne, hak­la­rın­da ya­ka­la­ma ka­ra­rı olan­lar­la il­gi­li ka­ra­rın da kal­dı­rıl­ma­sı­na hük­me­dil­di.

- ‘Bal­yo­z’, asıl 237 sa­nık için indi. Yi­ne baş­kan ve üye­le­rin oy­bir­li­ğiy­le 237 sa­nı­ğa ve­ri­len ha­pis ce­za­la­rı ay­nen onay­lan­dı. Her bi­ri­nin du­ru­mu fark­lı ol­ma­sı­na rağ­men, mah­ke­me he­men hep­si ay­nı ce­za­la­rı alan­la­rın du­ru­mun­da bir de­ği­şik­lik yap­ma­dı. Da­ha ön­ce hak­kın­da ‘ta­kip­siz­li­k’ ve­ri­len­ler, ye­ni bir de­lil ol­ma­ma­sı­na rağ­men ay­nı de­lil­ler­le ye­ni­den yar­gı­la­nıp ha­pis ce­za­la­rı­na çap­tı­rıl­dı.

Ulu­sal pro­je­de ça­lı­şan­lar

De­niz Kuv­vet­le­ri per­so­ne­li­nin, Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri için­de­ki ora­nı yüz­de 9 ol­ma­sı­na rağ­men, ‘Bal­yoz Da­va­sı­’n­da tu­tuk­la­nan­la­rın yüz­de 55’i­ni de­niz­ci­ler oluş­tu­ru­yor. Ha­va Kuv­vet­le­ri Ko­mu­tan­lı­ğı­’n­da tu­tuk­la­nan­la­ra ba­kıl­dı­ğın­da bun­la­rın da hep ulu­sal pro­je­ler­de gö­rev al­mış ol­ma­sı dik­kat çe­ki­yor. Mil­li uçak, mil­li ya­zı­lım, mil­li ge­mi, mil­li ha­va sa­na­yi ve fü­ze pro­je­le­ri­nin için­de olan­lar, şim­di ce­za­evin­de… Uzat­ma­dan bir­kaç ör­nek ve­re­yim:

İn­san­sız Ha­va Ara­cı ge­liş­tir­me ko­nu­sun­da Ha­va Kuv­vet­le­ri­’nin en yet­kin isim­le­rin­den olan Tüm­ge­ne­ral Be­ya­zıt Ka­ra­taş, 16 yı­la mah­kum edil­di.

F-16 uçak­la­rı­nın test pi­lo­tu ve ‘F-16 Pro­je­si­’nin ge­liş­tir­me so­rum­lu­su Tuğ­ge­ne­ral Ku­bi­lay Ba­loğ­lu, 16 yı­la mah­kum edil­di.

Uzun Men­zil­li Si­lah­lar Pro­jesi­’nin ba­şın­da­ki Al­bay Yu­suf Vol­kan Yü­cel, 16 yı­la mah­kum edil­di.

Ha­va Kuv­vet­le­ri­’nin ya­zı­lı­mı­nı Türk­çe­’ye çe­vi­ren ve mil­li ya­zı­lı­mı üret­ti­ren Kor­ge­ne­ral Ra­sim Ars­lan, 16 yıl ha­pis ce­za­sı­na çarp­tı­rıl­dı.

Türk De­niz Kuv­vet­le­ri Ko­mu­tan­lı­ğı­’nın Araş­tır­ma Mer­ke­zi, dün­ya­da sa­yı­lı mer­kez­ler ara­sın­da gös­te­ri­lir. 1960’dan bu ya­na Tür­ki­ye; de­ni­zal­tı­sı­nı, fır­ka­tey­ni­ni, kor­ve­ti­ni ya­pı­yor. Ken­di sa­vaş ge­mi­si­ni ya­pa­bi­len 10 ül­ke­den bi­ri­yiz. Baş­ba­kan, “Yer­li oto­mo­bi­li­miz ol­su­n” di­yor ama bu­nun kat­be­kat zo­ru­nu bu ül­ke­nin mü­hen­dis­le­ri­nin yap­tı­ğı­nı gör­mez­den ge­li­yor. Ya­ni, as­ker olun­ca ba­şa­rı­lar gö­zar­dı edi­li­yor.

İş­te, bü­yük ba­şa­rı­la­ra im­za atı­lan De­niz Kuv­vet­le­ri Araş­tır­ma Mer­ke­zi­’nin ba­şın­da olan ko­mu­tan Al­bay Mus­ta­fa Ci­ve­lek ve çok sa­yı­da mü­hen­dis de İz­mi­r’­de de­vam eden da­va­nın sa­nı­ğı… On­la­rın ba­şı­na ge­len­ler­den son­ra bu mer­kez­den çok sa­yı­da mü­hen­dis ay­rıl­dı. Ya­ni, bu kıy­met­li mer­kez de bü­yük öl­çü­de çö­ker­til­miş ol­du.

Dışarıdaki ko­mu­tan­lar da…

Mah­kum olan­la­rın ba­zı­la­rı­nın du­rum­la­rı­nı in­ce­le­di­ği­miz­de il­ginç bil­gi­le­re ula­şı­yo­ruz. 1’in­ci Or­du Ko­mu­tan­lı­ğı­’nın se­mi­ne­ri­nin ya­pıl­dı­ğı dö­nem­de, ör­ne­ğin Tüm­ge­ne­ral Be­ya­zıt Ka­ra­taş ve Tüm­ge­ne­ral Yal­çın Er­gül, AB­D’­de; Tüm­ge­ne­ral Gün­gör Ku­ru­baş Ro­ma­‘da; Tüm­ge­ne­ral Atil­la Öz­ler ‘1 Mart Tez­ke­re­si­’ ile il­gi­li Na­to Kuv­vet­le­ri­’y­le Ira­k’­ta; Tuğ­ge­ne­ral Ku­bi­lay Ba­loğ­lu ve Tüm­ge­ne­ral Mus­ta­fa İl­han NA­TO top­lan­tı­sı için Var­şo­va­’da bu­lu­nu­yor­du.

Bun­la­rın bel­ge­ler­le ka­nıt­lan­ma­sı da bir an­lam ifa­de et­me­di. Yar­gı­tay ka­ra­rın­da da­ha il­ginç bir du­rum or­ta­ya ko­nul­du. Hak­kın­da be­ra­at ka­ra­rı onay­la­nan ya da mah­ku­mi­yet­le­ri bo­zu­lan­lar ara­sın­da hiç­bir ha­va­cı ve de­niz­ci yok. Si­zi da­ha il­ginç bir du­rum­dan da ha­ber­dar ede­yim. 1’in­ci Or­du Ko­mu­tan­lı­ğı­’nın ‘se­mi­ner pla­nı­nı­n’ su­nu­mu­nu ya­pan ko­mu­tan da hak­kın­da be­ra­at ka­ra­rı ve­ri­len­ler ara­sın­da…

Saygı ÖZTÜRK, 11 Ekim 2013
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."



http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 12355
Kayıt: Sal Oca 27, 2009 23:04
Konum: Ya İstiklâl, Ya Ölüm!

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x