Herkes ne kadar da tatile merakli. Demek ki havalar isininca bu konuya da talep artti diye bir saka ile birkac elestiriye cevap vermeye calisayim.
Turk Kan ablacim, soyle demissin:
Yusuf, kardesim böylelikle Almanyada Hollandadan daha fazla tatil yapildigi iddiasi da cürümüs oluyor degil mi?Simdi ben Almanyada calismadim ama Almanyada calisan arkadaslarimin senelik izinlerinin 35 gun oldugunu biliyorum. Tabii burada eyaletler arasinda farklari da gozetmek lazim. Mesela Munih'de ekim bayrami var. O zaman da galiba bazi yerler tatil.
Yani sizinkinden 8 gun kadar fazla

O bilgiye dayanarak bir kiyas yaptim. Ama bu sektor farkindan dogan bir durum da olabilir. Benden az tatiliniz oldugu kesin...
Pinar da soyle demis:
Ben hollanda, danimarka, almanya, belçika ağırlıklı olmak üzere ihracatla uğraşiyorum. hemen hepsi cuma günleri ya çalışmıyor, ya da yarım gün çalışıyor. Ve mutlaka 2 ayda bir tatil haberi alıyorum.Dogru, bazilari cuma gunleri calismiyor. ya da haftaici birgun... Genellikle kadinlar..Ama bu maasi etkiliyor. Yani calistigi gunlerin
karsiligini aliyorlar. Sen sanki bu bir odulmus gibi yazmissin.
Tatil yapmalarina gelince. Dedigim gibi, mesela haftaya 30 Nisan kralicenind ogumgunu. 1 Mayis da Hz. Isanin Hristiyan ogretisine gore goge yukseldigi gun. Bu ikisi de haftanin ortasina denk geliyor. Boyle olunca senelikizinlerinde 2 ya da 3 gunu de kullanarak bir haftalik izne ayriliyorlar. Bu da senede bir iki sefer tatile cikmalarina olanak taniyor.
Mesela ben de cuma gunleri yarim gun calisiyorum. Ama diger 4 gun 9 saat calisarak 40 saate tamamliyorum.
Cetin Tas da soyle demis:
Yusuf Batum,Söylesene bana NOEL tatili kaç gün Hollandada? Resmi tatil olarak 25 ve 26 Aralikda her yer kapalidir. Bir de 1 Ocakta. Bu kadar.
Araligin 25 ve 26 Noel olduguicin resmi olarak 2 gundur.
Fakat burada okullar 21 Araliktan itibaren 2 haftalik somestre tatiline cikarlar. (Mesela bizde somestre tatili subattadir)
Bundan dolayi ufak sirketler kendi inisiyatiflerini kullanarak 10 gunluk izne cikarlar. Fakat bu sirkette calisan kisi senelik iznini kullanir. Yani resmi tatil degildir.
Yoksa sen sanıyormusun ki 23 Nisan,19 Mayıs,30 Ağustos tarihlerinde Türkiyede tüm sektörler tatil yapıyor?Bak ben bugün izin aldım işyerimden.Düşünebiliyor musun?Herhalde her sektor kapali olamaz. Mesela saglik sektorunun tatil yapmasi mumkun mu?
Sizin sektorde de durum baska tabii. Onu bilemem...
Elbette Almanlar bizden daha beterdir demiyorsun ama bir tek cümle Hollandalıların bu meşhur önyargısını kabullendiğini gösteriyorBoyle bir onyargi yok! Bu benim yargim da degil, Hollandalinin yargisi da degil. Almanyada resmi tatiller Hollandadan fazladir.
Turk-Kan ablayada soyledigim gibi -mademki onun senelik izni az, bu sozum onu kapsamiyor- bazi sektorlerin senelik izni de fazla olunca Almanlarin daha fazla tatilleri oldugu ortaya cikiyor.
Neyse, daha fazla bahsetmek istemiyorum, yoksa bavulumu 2 ay onceden hazirlamaya baslamis olacagim...
Butun bunlar bir yana, Turkiyede sartlarin emekcinin haklarinin karsiligini verecek duzeye gelmesini temenni ediyorum.
Esenlikler...