FahrettinAltay yazdı:Turkiyede Dmokrasi islemez. Goruyoruz, gelindigi nokta demokrasi ve AB yolluyla gelinmistir. Demokrasi icin sunu soylerim ben:
1- Demokrasiyi bati icraat etmistir, bir arac olarak kullanir ve tehdit gordugu ulkelere Demokrasi altinda zayiflatir, istedigi oyunu oynar.
2- Demokrasinin islemesi icin Egitim ve Refah duzeyi cok yuksek olmali.
Bunun icin, Turkiyede bence puan sistemine gecilmeli. Secmen okudugu yil kadar secim puani verebilir. Ornegin:
Universite Mezunlari = 5 Puan
Yuksek okul mezunlari = 4 Puan
Lise Mezunu = 3 Puan
Okumamis (Ilk ve orta okul dahil) = 1 Puan
Turkiyede egitime agirlik verilmeli. 1950'lerden beri Egitim AB, ABD, NATO vs gibi organlar vasitasiyla yipratilmis durumundadir. Ozelikle dusunen, karar veren, degerlendirmeler yapan toplumu sinmislerdir.
Yukarida bahsettigim sistem ile halka okumasi icin tesvik ediyorsun. Hukumet universtite ogrencilere faissiz kredi saglamali ki Her Turk Genci okuyabilsin.
30 Sene sonra, dusunun bu Ulkenin halini????
bu puanli sistemi sevdim müstahaktir. ancak bazi sorunlari var. bir kere herkes üniversite okumak zorunda degilki bu ekonomi için de iyi olmaz. adam belki akilli aydin ama bahçivan olmak istiyor meslek lisesi bitiriyor. sonra bizde okuldan okula dag kadar fark var bir standart yok. baska bir mesele de aydinlanma sadece mesleki egitimle olmaz. felsefe kültür sanat spor lazim. biz nice mühendis doktor avukat talibanlar gördük. ben de söyle bir sey düsünmüstüm. OSYM gibi merkezi bir sinav olacak yilda birkac kez yapilacak bu sinavi gecmeyen oy veremeyecek. bagimsiz bir bilim kurulu bu sinavda ne sorulacagina karar verecek. yeterince ekonomi, siyaset, güncel tarih, mantik falan bilmeyen oy veremeyecek. kurslar kitaplar falan gereken altyapiyi herkese ücretsiz sunacaksin. nasil sinav geçmeden ehliyet alamiyorsan sinav gecmeden oy kullanamayacaksin. zir cahilsen olup biteni anlamiyorsan senin oyunun ne degeri var zaten? gerekli yurttaslik bilgisi ögrenmeyi de ayni askerlik gibi bir vatani görev olarak göstereceksin. neden 15 yasindaki çocuga oy hakki vermiyorsun mesela? yeterli bilgisi akli ilgisi yoktur diye. ayni hesap.