ARI, TESEV, Açık Toplum Vakfı, HYD, Genç Siviller, GTP, SODEV, Bianet, STGM, TÜSEV, MAZLUMDER, STEP, LGBTT, Barış ve Kardeşlik Forumu, Türk Demokrasi Vakfı, LDP, Küresel BAK vesaire...
Can Dündar, kendi ağzıyla "Mustafa" filmini yapmaktaki amacını belirtmiş bir güzel: "Çocuklarımız Atatürk'ü daha iyi(!) tanısın"
Yani hedef çocuklarımız!... Hedef Mustafa Kemal'i silmek Hedef Mustafa Kemal'siz yeni bir nesil yetiştirmek
Plan tıkır tıkır işliyor Önce müfredat değişikliği ile Atatürk ilke ve inkılapları ilköğretim ders kitaplarından birer birer çıkarıldı sonra "soyut" olduğu gerekçesiyle "vatan" ve "millet" kavramları çıkarılıp yerine "birey" ve "kimlik" kavramları ve hatta "Cumhuriyet" konusu yerine "kültür ve miras" konuları getirildi Yetmedi, çocuklarımızın algılarına "Ulusalcı/Milliyetçi=Ergenekoncu=Terörist" benzetmesi sokuldu Teröristin Meclis'e ve Çankaya Köşkü'ne çıktığı bir ülkede yaşananlar daha da farklı olamazdı herhalde. Yarınımız olacak küçüklerimizin algı dünyasındaki tahribatı ben tahayyül bile edemiyorum Fakat planı yapanların çok akıllı olduklarını söyleyebilirim
Ancak elbette hedef sadece çocuklarımız değil! Bakınız yakın zaman içinde bizleri daha ne "Mustafa"lar bekliyor. Bu kez de gençlerimiz alet edilerek!...Planları çoktan yapılmış:
ULUSLARARASI GENÇLİK FİLM YAPIM ATÖLYESİ Lise ve üniversite çağındaki Türk öğrenciler Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri ortaklığında yürütülen bu proje çerçevesinde Türkiye'deki önemli sosyal konular üzerine video filmler çekmek üzere eğitileceklerdir. 18 ay sürecek bu proje sanat, beşeri bilimler ve fen bilimleri konularında eğitim veren State University of New York at Fredonia tarafından koordine edilmektedir. Projenin diğer ortağı, Türkiye'nin en önemli yapımevlerinden biri olan Atlantik Film, projenin Türkiye ayağının sorumluluğunu üstlenecek, ayrıca ekipman ve prodüksiyon hizmetlerini sağlayacaktır.
Seçilen 6 ilimiz şöyle:Antakya, Artvin, Edirne, Konya, Mardin ve Sivas. Seçilen öğrenciler bu illerdeki devlet kuruluşları, lise, üniversite ve sivil toplum örgütleri ve gençlik kuruluşlarıyla irtibata geçip bir taraftan tanıtım yapıp diğer taraftan da destek ve katılım sağlayacaklar!..
Türkiye ve ABD'de belli bir eğitim aşamasından sonra çekilecek olan filmler daha sonrasında da İstanbul ve Diyarbakır'da gerçekleştirilecek olan festivaller ile tanıtılacak. Proje ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenmekte ve sadece belirli konularda "tartışma yaratacak" film ve belgesel türlerini kapsamakta.
Konuları tahmin etmek hiç de zor değil elbette: Demokrasi, insan hakları, hoşgörü ve çeşitlilik, kadın sorunları ve ekonomik gelişme!..
Birileri hala daha "ulusalcılar paranoyak olmuş" diyedursun!
İlgili film (kendi deyimleriyle proje) için oluşturulan ekip, bahsi geçen şehirlerdeki; devlet kuruluşları, eğitim yuvaları, sivil toplum kuruluşları ve gençlik kulüpleriyle ilşikiye geçip Birleşik Devletler Büyükelçiliği çalışanlarından onay alacak/aldı. Buradan seçilen bireyler, bir-iki ay sonrasında ise, New York Devlet Üniversitesi'nde filmlerini "psikolojik harp unsuru" haline (onların deyimiyle 'eğitim ve film montajı') dönüştürecek. Tabii bu gençleri oltada tutmak, bu kadar sıkıcı faaliyetlerle başarılamayacağı için olsa gerek; şelâleler, yerlilerin bölgeleri, müzeler, yerel okullar, gençlik toplulukları bir-bir gezilecek. Akabinde, gittikleri üniversite tarafından bir Türk! gecesi düzenlenecek, hep beraber/cümbür cemaat müzikler çalınıp şarkılar söylenerek dans edilecek. Hula-Hula dansı ise seçilmesi muhtemel danslar listesinde başlarda olacak.* Son olarak filmler ayyaş ve keş kafalarla hûşû içinde izlenip şak-şaklanacak.
En nihayetinde (planlanan tarih 2010 başları) Ankara'ya gelinecek, tarihi ve kültürel! yerler gezilecek, bakanlar ziyaret edilecek, bilgiler alınacak ve Ankara'da bir film festivali düzenlenecek. Bu festivalleri İstanbul ve Diyarbakır! şehirleri izleyecek. Akabinde, yoğun olarak patlamış mısır yenip gazoz içilecek, soğuk taşa oturup ishal olunacak.*
*Eğik ve aynı zamanda yıldızlı olan yerleri ben uydurdum. Ama bütün bunlar alenen olurken, neden onlar da olmasın¿?
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.
Üniversitelerde vatansever öğrencileri bünyesinde toplayacak,onları Kemalizm etrafında birleştirecek bir yapılanma şart.Tüm bu projeleri engellemenin,karşı çıkmanın,alternatif geliştirmenin yolu bence üniversitelerden geçer.Ama nasıl?
Lise ve üniversiteli Türk öğrenciler Türkiye ve Amerika ortaklığında yürütülen bu proje süresince Türkiye'deki önemli sosyal konular üzerine kısa belgesel ve kısa kurmaca filmler çekmeyi öğrenecek ve kendi filmlerini yapma fırsatını yakalayacaklar. 18 ay sürecek bu proje sanat, sosyal ve fen bilimleri konularında eğitim veren State University of New York at Fredonia tarafından düzenleniyor. Projenin diğer ortağı, Türkiye ayağının yürütecek olan Türkiye'nin en önemli yapımevlerinden biri olan Atlantik Film. Proje, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı desteği ile yapılıyor.
Proje kapsamında, eğitimlerin verileceği Edirne, Konya, Antakya, Sivas, Mardin ve Artvin olmak üzere 6 şehir seçildi. Seçimler şehirlerin coğrafi çeşitliliği ve ekonomik durumları göz önüne alınarak yapıldı. Ayrıca, her şehirden projeye katılacak 12 öğrenci belirlendi.
Eğitim Kasım ayında Edirne'de başladı ve 1 yıl daha sürecek. Her şehirde toplam 21 gün olacak eğitim üç devreden oluşacak. Eğitim, önemli sosyal konularda film sanatı aracılığıyla bir tartışma yaratmak, konulu film ve belgesel film türleri, senaryo yazımı, kamera, ses, ışık ve montaj teknikleri konularını kapsayacak. Öğrenciler gruplar halinde çalışacak ve toplam 3 film üretecekler. Öğrenciler filmlerinde demokrasi, insan hakları, hoşgörü ve çeşitlilik, kadın sorunları ve ekonomik gelişme konularını ele alacaklar.
Eylül 2009'da altı şehirden seçilen üçer öğrenci iki haftalığına Amerika'ya gidecek ve burada eğitimlerine devam ederken filmlerinin son düzeltmelerini yapacaklar. Daha sonra, Amerika'da tüm filmlerin gösterildiği altı farklı şehirde festivaller düzenlenecek. Ocak 2010'da 6 şehirden 72 öğrenci Ankara'da iki günlük bir toplantıda buluşacaklar. Burada projelerini değerlendirecek, tartışacak ve düzenlenecek film festivalinde filmlerini gösterecekler. Filmler ayrıca Türkiye'de, İstanbul ve Diyarbakır'da iki film festivalinde daha gösterilecek. Kaynak:
Nefin Dinç, State University of New York at Fredonia'da yardımcı doçent olarak çalışmakta ve film yapımı üzerine dersler vermektedir. Bu projede Nefin Dinç eğitmen, içerik sorumlusu, film yapımcısı ve yönetmeni, projenin Türkiye'deki basın sözcüsü ve film dağıtımcısı olarak görev alacaktır. Ayrıca projenin sonundaki değerlendirme aşamasında da görev alacaktır. Türkiye'de film sektöründe, özellikle konulu filmlerde ve belgesellerde 12 yıldan uzun süre çalışan Nefin Dinç, Atlantik Film bünyesinde de görev aldı. Dördü Türkiye üzerine olan beş belgesel filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen Nefin Dinç, bu belgesellerin yapımı sırasında bu projede yer alan şehirlerin çoğunu ziyaret etti. Kadın sorunları, göçmenler, Türkiye ile komşu ülkeleri arasındaki siyasi ilişkiler gibi önemli sosyal konuları işleyen belgeselleriyle çeşitli ödüller aldı. New York ve belgesel sinema üzerine eğitim aldığı Texas eyaletinde Türk film festivalleri düzenleyen Nefin Dinç, film dağıtımı konusunda da tecrübeye sahip.
Ted Schwalbe, Proje Yöneticisi
Profesör Ted Schwalbe, State University of New York at Fredonia İletişim Bölümü'nün başkanlığını yürütüyor. Bu projede Ted Schwalbe'nin görevleri, projeyi yürütmek, bütçesini denetlemek, projeyi değerlendirmektir. Ted Schwalbe projenin Amerika Birleşik Devletleri ayağını organize edecek ve tanıtacak, ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nde projenin basın sözcülüğünü de yürütecektir. Profesör Schwalbe akademik çalışmalarını uluslararası medya alanında yürütmektedir ve Bulgaristan, Svaziland, Macaristan ve Namibya'da eğitim ve araştırma yapmak ıçin dört Fulbright bursu kazanmıştır. Ted Schwalbe ayrıca Arnavutluk, Bulgaristan ve Kıta Afrika'sında USIA desteğiyle gerçekleştirilen üç büyük projenin de proje yöneticiliğini yapmıştır. Bu ülkelerdeki ekiplerde yer alan Profesör Schwalbe, projelerin mali ve idari yönetimini üstlenmiştir. Bugüne kadar bu projeyle benzer ölçek ve genişlikte pek çok proje yönetmiştir. Profesör Schwalbe doktorasını Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde yapmıştır.
Gamze Paker, Proje Yapımcısı
Gamze Paker Atlantik Film'de yapımcı olarak çalışmaktadır. Projenin yapımcılığını yürütecek olan Gamze Paker projenin her aşamasında rol alacaktır. İstanbul Üniversitesi ve New York Üniversitesi'nde film yapımı eğitimi alan Paker, yüksek lisansı Paris'te INA-Sorbonne'da yine film üzerine yapmıştır. 1999 yılından beri İstanbul'da film sektöründe çalışan Gamze Paker, Atlantik Film'e 2002 yılında katılmıştır. Reha Erdem'in "Korkuyorum Anne" (2004) ve "Beş Vakit" (2006) filmlerinde yönetmen yardımcısı olarak çalışmış ve yapım ekibinde de görev almıştır. 2007 yılından beri Atlantik Film'de yapımcı olarak çalışan Gamze Paker, Reha Erdem'in "Hayat Var" filminde de yürütücü yapımcı olarak görev almıştır, çalışmalarına Reha Erdem'in projelerinde yardımcı yapımcı olarak devam etmektedir. Nefin Dinç'in "Öteki Kasaba" isimli, Türk-Yunan ilişkilerini konu alan belgesel projesinin de yapımcısıdır.Kaynak:
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.
Genç Türk Yönetmenler Film Festivalini Yollara Taşıyor
Ankara ve İstanbul’daki başarılı galaların ardından genç Türk yönetmenler, Edirne, Antakya, Artvin, Sivas ve Mardin’den öğrenci yönetmenlerin de katılımıyla gezici film festivallerinin ilki için 6 Ocak’ta Konya’ya geldi. Çevre, işsizlik, kadın hakları gibi çeşitli sosyal konular üzerine 18 etkili kısa film çeken genç yönetmenler, senaryo ve yönetmenlik deneyimlerini yerel dinleyicilerle paylaşacaklar.
Konya’daki gösterim, Selçuk Üniversitesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi -- Malazgirt Salonu, 16:00-17:30 arasında olacaktır. Filmlerin fragmanı için projenin websitesi için www.filmturkey.net'i ziyaret edebilirsiniz.
70 Türk ve 30 Amerikalı genç yönetmenin gayretlerini birleştiren proje, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklendi ve State University of New York at Fredonia ve İstanbul Atlantik Film tarafından düzenlendi. Öğrenciler bir yıl boyunca, Uluslararası Gençlik Film Yapım Atölyesi olarak bilinen gençlik kültürel değişim programına katıldılar. 4 Haziran’daki Ankara galasında konuşan ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Doug Silliman, ‘Gençlik programlarımız, iki ülkenin genç insanlarını biraraya getirmek, anlayışı artırmak ve dünyayı birbirimizin bakış açısından görmeye yardımcı olmak içindir’ dedi.
Programın büyük başarısından duyduğu memnuniyeti ifade eden ABD Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Craig Dicker, ‘Program sadece katılımcılara ilham kaynağı olmakla kalmadı, aynı zamanda Türk ve Amerikalı gençlere filmler aracılığıyla hikayelerini ve deneyimlerini paylaşma fırsatını veren pencereler açtı’ dedi. Amerikalı genç yönetmenlerin Ankara ve 6 Ocak Konya’daki festivalde hazır bulunmak için Türkiye’ye geldiklerini belirtti.
Öğrenciler bu çalışmayı ‘nefes kesici bir deneyim’ ve ‘ilham verici’ olarak tanımladı. Sivas’lı katılımcı öğrenci Müge Sinem Gürdal, ‘bu çalışmadan önce bakıyorduk ama belli ki görmüyorduk. Şimdi ise hem görüyoruz hem de herkesin bir hikayesi olduğunun farkındayız’ gözleminde bulundu. Proje Koordinatörü Nefin Dinç, ‘Çok zorlu bir projeydi ancak başardık ve katılan öğrencilerin tümü için ilham verici olduğunu görmek çok memnun ediciydi’ diyerek deneyimini paylaştı.
Bu kısa filmlerin ana temaları arasında demokrasi, insan hakları, kadınlara yönelik meseleler, ekonomik kalkınma, kültürel çeşitlilik ve hoşgörü yer aldı. Derslerin bitiminde öğrenciler, altı farklı şehirde 18 kısa film çekti. Dokuz belgesel ve dokuz kurgusal film, ABD’nin New York ve Boston şehirlerinde şimdiden gösterildi.
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.
2010 Genç İnovatif Girişimcilik Projesi-Ürün Fuarı, TED Ankara Koleji
TED Ankara Kolejinin 28 Mayıs tarihinde ev sahipliğini yaptığı “gençlik iş fuarı”na katılan Büyükelçi James Jeffrey, Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ile bir araya geldi. Genç İnovatif Girişimcilik (GİG) programına katılan 28 okuldan gelen öğrenciler, fuarda stant açarak, iş adamlarına, öğretmenlerine ve Büyükelçilik personeline kendi hazırladıkları ürün ve iş planlarını sergiledi.
Fuar sonrası Büyükelçi Jeffrey tarafından verilen barbekü yemeğinde Büyükelçi ve Sayın Pehlivanoğlu en iyi ürün ve en iyi iş planı ödüllerini kazanan ekipleri ilan etti.
Öğrenciler Büyükelçi James Jeffrey ve Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ile konuşuyor.
GİG programına 9 (Mersin, İzmir, Diyarbakır, Adıyaman, Ankara, Tekirdağ, Isparta, Batman ve Karabük) ilden toplam yirmisekiz Anadolu Lisesinden gelen öğrenciler katılıyor. Ders yılı boyunca öğrenciler, sanal şirketler kurarak, iş planları hazırlıyor ve yenilikçi ürün ya da hizmet geliştiriyorlar. TED-Türk Eğitim Derneği ve iEARN tarafından düzenlenen program, ABD Büyükelçiğince sponsor ediliyor. iEARN, proje okullarının iEARN küresel ağına dahil edilmesi ve Amerikalı ile Türk girişimci öğrenciler arasında sanal bağlantılar kurulması için çalıştı. Ödül kazanan iki GİG ekibi, internet aracılığıyla birlikte çalıştıkları Amerikalı öğrenciler ile tanışabilecekleri bir çalışma turuna katılmak üzere ABD’ye seyahat edecekler.
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.
ABD Dışişleri Bakanlığı MüsteşarıJudith A. McHaleTürkiye’yi Ziyaret Etti
24 Eylül 2010
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Kamu Diplomasisi ve Halkla İlişkiler’den sorumlu Müsteşarı Judith A. McHale Eylül ayı sonunda Türkiye’yi ziyaret etti.
Discovery Channel eski yöneticisi olan McHale, Türk hükümet yetkilileri ve medya ve iş dünyası liderleriyle görüştü ancak Türk gençliğiyle ilgili ABD’nin desteklediği iki program üzerinde yoğunlaştı. McHale, Uluslararası Gençlik Film Yapımı Projesi’nden iki kısa filmi inceledi ve daha sonra genç yönetmenler ve yapımcılarla fikirleri ve deneyimleri üzerine konuştu.
McHale ayrıca özgüven ve iş becerilerini geliştirmek üzere Genç Başarı Modeli’ni kullanan Genç İnovatif Girişimcilik Projesi’ne (YIEP) katılan öğrencilerin hazırladığı buluş panolarını incelemek için Türk Eğitim Derneği (TED) Kampüsü’nü ziyaret etti. Müsteşar McHale, Türkiye’nin ulusal yayın yapan kanalı TRT’ye verdiği röportajda Amerika’nın küresel imajı ve kültürlere ulaşma vizyonu hakkında kendi görüşlerini belirtti.
BETİZLER :Under Secretary of State McHale in Turkey
Under Secretary of State for Public Diplomacy and Public Affairs Judith A. McHale visited Turkey at the end of September.
She met with Turkish government officials, media and business leaders, representatives of non-governmental organizations, and young people involved in U.S. Government-supported programs in Turkey. While discussions with Turkish academics and business leaders and government leaders revolved around US-Turkey relationships, U/S McHale’s meetings with young people focused on their involvement in two programs supported by the US. She screened two short films from the International Youth Filmmaking Project and then talked with the young directors and producers about their ideas and their experiences. Then, at the Turkish Education Association (TED) campus in Ankara, U/S McHale visited the invention booths set up by students participating in the Youth Innovation and Entrepreneurship Program (YIEP), which uses the Junior Achievement model to build self-reliance and job skills.
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.