Son olarak, Banu Avar'in yaptigi Dogu Turkistan programi ile ilgili "Cin Ulusal Radyosu" Turkce internet sayfasinda yayinlanan roportajini okudum. Cok politik bir uslup kullanmis, oradaki kardeslerimizin rencide olmasi mumkun. Ornegin "Turkistan" sozcugu agzindan cikmamis, aynen Cinliler gibi "XinJiang" diyor ve program metinlerine bu sekilde yazdiriyor. Bu da yanlis bir tavir bence, oturup adam gibi konusmaliyiz bu insanlarin sorunlarini. Cesur bir sekilde de dile getirmeliyiz. Banu Avar'in her programini severek izledim, kendisi hayranlik duygugum bir Kemalist Turk Kadinidir, ancak bu husustaki tavrini, kendisinin ozellikle ayarladigini, samimi degil, politik davrandigini dusunuyorum.
Kim bilir, belki de once Cin ile slkl flkl iliskileri kuralim, ondan sonra daha net konusuruz gibi dusunuyordur. Ancak bahsettigim roportajda Uygur Ozerk Eyaletinde, "bolgede yasandigi iddia edilen olumsuzluklarin hicbirinin olmadigini gozlemledim, belki gecmiste bazi aci olaylar yasanmis olabilir, ama su an boyle birsey yok." gibi bir ifade kullanmis. Butun kalbimle, hakli oldugunu dusunmek istiyorum, ancak avrasya kaynaklarindan celiskili bilgiler geliyor maalesef.