Gittim, gördüm. Beklediğimin çok dışında da bir şey görmedim.
Methedenler var, tek kelime etmeyenler de.
Ben de tek kelime etmeyenlerden olacaktım ki, dün Ali Sürmeli isimli sanatkâr bir laf etti, kanım dondu.
Ali Sürmeli kimdir ve nereden hatırlarız?
Tiyatrocudur ama biz onu Deli Yürek dizisindeki Turgay Atacan olarak tanıdık.
Anadolu Birliği Derneği ile Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yürek Harmanı adıyla hazırladığı proje için İzmir Ticaret Odası (İTO) Sergi Salonunda bir etkinlik düzenlendi.
Bu etkinliğin ve projenin koordinatörü olan Tiyatro oyuncusu Ali Sürmelinin sarfettiği şu sözleri hatırlayalım önce:
Artık tek vatan, tek yürek, tek bayrak gibi kavramları geçelim. Çünkü ben çoğulculuktan yanayım. Benim arabamın plakası bile 34 ABD 13. İstanbulda polis beni çevirip Bu ne plakadiye sorduğunda verdiğim cevap Anadolu Birleşik Devletlerinin plakası oldu.
* * *
Şimdi gelelim Güneşi Gördüm

filmindeki Ali Sürmelinin rolüne...
Sürmeli, 80 olaylarında hapis yatmaktan ve dahi işkence görmekten tırsarak Norveçe gidip hidayete eren, vatanına dönmek ve mücadele etmek yerine orada bir Norveçli (Yarmagül) ile evlenerek Norveç vatandaşlığına geçmeyi, eğer gerçekten inandığı bir şey varsa Türkiyede kalıp bunun uğruna mücadele etmekten daha felsefi, insancıl ve demokratik bulan bir adamı oynuyordu.
* * *
Tekrar Türkiyeye dönelim...
Ali Sürmelinin tek bayrak, tek devlet laflarını geçelim sözlerinden sonra, işadamları salonu terk etmeye başladı.
Aynı anda da, bu vatandaş nasıl büyük bir yumurta yumurtladığını ve ona ne kadar zarar vereceğini gördü, anında vites değiştirdi:
Ben şaka yapmıştım.
* * *
Gelelim Mahsuna...
Biz de filmi dün akşam izledik. Filmden şunları öğrendik:
1- Türk askeri, kendi vatandaşlarını topraklarından süren zalimlerdir.
2- Güneydoğudan başka Türkiye yoktur. Oradan göç eden ancak Norveçte rahat edebilir.
3- Tavşan gibi 7 çocuk doğurmak orada yaşayanların hakkı, bunlara bakmak devletin görevidir.
4- Dağa çıkanlar aslında kahpe bölücüler değil, savaşçılardır.
5- Türkiyede olan, terör saldırıları değil, savaştır. (Yuh)
6- Eşcinsellik, herkesin hakkı, eğer suç veya ayıpsa devletin suçu ve ayıbıdır.
7- Norveç gibi alkolizmin, fuhşun ve uyuşturucunun had safhada olduğu, aile kavramının olmadığı bir ülke bile Türkiyeden iyidir.
* * *
İlkokul sıralarında yapılan bir kelime esprisi geldi aklıma bu arada.
Aya baktım seni gördüm, sana baktım ayı gördüm.
Saman alevini güneş zannedenler, karanlıkların babasız çocuklarıdır.
Yukarıdaki yazıyla, son paragrafın alakası yoktur.
Belki de vardır. Kafanıza göre...
Abdullah ÖZDOĞAN - Yeniçağ