Zaman: Sal Tem 08, 2025 1:48

News News of Habip Hamza ERDEM

Site map of Habip Hamza ERDEM » Dizin : Habip Hamza ERDEM

AFFERİM MAHMUD

AFFERİM MAHMUD
Orta Doğu uzmanı Olivier Roy, benim bildiğim en az on yerde, Humeyni’ye kadar tüm İran Șahlarının Türk kökenli olduğunu yazmıștır.
İranlı bir ekonomist olan Nasser Pakdaman da, Bakü’de Saddam’ın kardeși tarafından yaptırılan bir türbe mi ne olduğunu, orada kendilerinin de Türk olduğunu açıklayan bir yazıtın bulunduğunu söylemiști.
Doğru olmayabilir, önemli de değildir.
Ancak biz İran’ı da eski Irak’ı da kardeș bilirdik.
İsterlerse kardeșliğimizi sürdürmemek için bir neden de yoktur.
Bu iki komșudan biri ...
Read more : AFFERİM MAHMUD | Görüntüleme : 641 | Yanıtlar : 0

‘MİLLİ İRADE' ve KOMPLO

‘MİLLİ İRADE' ve KOMPLO
Ȫyle bir dönemde yașıyoruz ki, kimi zaman ‘vay anasını’ dedirtecek gelișmeleri bile kanıksamak durumunda kalabiliyoruz.
Cumhurbașkanlığı seçimlerine gidiyoruz, değil mi?
En geç bir ay içinde Dr Recep’in Cumhurbașkanı olmasına ‘kesin’ gözūyle bakılıyor.
Herșeyden önce adam ‘bașbakan’lık makamını ișgal ediyor; hem ‘devlet’in tūm olanaklarını kullanıyor ve hem de ‘kayıtlı’ ve ‘kayıtsız’ ekonomik gūçleri elinin altında bulunduruyor.
Deyim yerinde ise, ‘sandığı koyan’ adam o.
‘Sandıktan çıkması’ ise standart sapması sıfır olan bir ‘olasılık’. ...
Read more : ‘MİLLİ İRADE' ve KOMPLO | Görüntüleme : 575 | Yanıtlar : 0

VE ZEKERİYA ȪZ GİTTİ

VE ZEKERİYA ȪZ GİTTİ
28 Temmuz 2010’da yazmıșım. Tam dört yıl olmuș ve demișim ki;
“Mahkeme kadıya mülk kalmaz denir Anadolu’da.
Bunlar nereye gidecekler pekiyi? Ellerindeki ‘mahkemeyi’ yitirdiklerinde.
Hiç biri yarın ‘toplum içine’ çıkamayacak.
Hiç biri çocuğunu Türkiye’de okutamayacak.
Hiç biri rahat bir emeklilik yașayamayacak.
Hiç biri ‘güzel’ ölemeyecek.
Ve ırzına geçilmiș ‘Adalet’in ‘gayri meșru’ çocukları olarak gömülecekler.”
Bozdağ Bekir, Zekeriya Ȫz’ūn artık ‘savcı’ olmadığını söyledi. 22 Temuz 2014
Sıra Bozdağ Bekir’in hukukçu ve ‘bakan’ ...
Read more : VE ZEKERİYA ȪZ GİTTİ | Görüntüleme : 1889 | Yanıtlar : 0

‘İĞFAL’ YILLARI

‘İĞFAL’ YILLARI
Halkçılık ve milliyetçilikten farklı olarak, ancak her ikisinin kimi özelliklerini açıkça ‘çarpıtan’ ideolojik bir tutum olarak tanımlanan popūlizm, AKP’nin kurulușundan itibaren, uzmanlașarak uyguladığı bir politika olmuștur.
Burada, popūlizm olarak adlandıran ideolojinin kimi özellikleriyle AKP’nin uygulayageldiği politikalar karșılaștırılmaya çalıșılacaktır.
‘Popūlizm, geniș ‘halk’ kitlelerininin çıkarlarına aykırı olarak, elitler, būyūk sermaye ve iktidarı elllerinde tutan ‘bir avuç’ azınlığa karșı, sözde ‘halk’ın çıkarlarını savunan bir ‘ideoloji’ olarak tanımlanmaktadır.
Burada, ‘halk’ yerine ‘millet’, elitler yerine ‘laik’ler ve iktidarı ...
Read more : ‘İĞFAL’ YILLARI | Görüntüleme : 589 | Yanıtlar : 0

VAH FİLİSTİN VAH

VAH FİLİSTİN VAH
İsrail’in Filistin’e saldırıları dūnya genelinde bir ‘yankı’ yaptı.
Ancak kimi Gūney Amerika ūlkeleri dıșında İsrail’i kınayan yok.
Hepsi Filistin’e dūșman.
Vah Filsitinli kardeșim vah.
Tūrkiye’de ise hūkûmet katında ‘göstermelik’ kimi açıklamalar var.
‘Devlet katı’nda ise ‘çıt’ yok.
Tūrkiye’de ‘devletin sesi’ kesilmiștir.
Boğazı kesilmiș de denilebilir.
İsrail Filistin’e uzaktan bomba attığında, Tūrkiye sınırlarından yūzlerce ‘yuttaș’ımız bağıra çağıra yaya olarak Suriye’ye giriyordu.
Genel Kurmay Bașkanı olacak adam ‘selam’daydı.
Hastahanede idi diyenlerimiz de var.
Kendilerine ...
Read more : VAH FİLİSTİN VAH | Görüntüleme : 606 | Yanıtlar : 0

REJİM TEHLİKESİ

REJİM TEHLİKESİ
Politik rejimlerin temelini ‘iktidar’ın ‘niteliği’ belirliyor.
Bu ‘nitelik’, veri ‘kurumsal çerçeve’ içinde ‘seçilmiș’lerin ‘nitelikleri’ olduğu kadar, yönetim sūresince ‘kurumlar’daki nitelik değișimini de içermektedir.
Bu bağlamda ‘otoriter’, ‘totaliter’ ya da ‘liberal’ niteliklerden birinden diğerine doğru bir ‘yönelim’, bir ‘kayıș’ ya da ‘geçiș’ sözkonusu olabilir.
Ne var ki bu ‘kurumsal çerçeve’nin ‘devlet dūzeyi’nde mi, ‘ekonomi dūzeyi’nde mi yoksa ‘toplum dūzeyi’nde mi olduğuna da ayrıca bakmak gerekmektedir.
Çūnkū ‘Devlet’ ve ‘Toplum’, henūz Tūrkçede tam karșılığı olmayan ...
Read more : REJİM TEHLİKESİ | Görüntüleme : 594 | Yanıtlar : 0

TIPIȘ TIPIȘ

TIPIȘ TIPIȘ
Kemal Karabulut, dūn ‘tıpıș tıpıș’ kendi adayına oy vermeye gidiliceğini söyledi.
‘Adam gibi’ demeyi de unutmadı.
Ekmeddin bey’e oy vereceksiniz derken, yumruğunu kūrsūye bile vurdu.
Kime söyledi bilmiyorum ama ‘grup toplantısı’ olduğu için Y-CHP milletvekillerine söyledi herhalde.
Kemal beyin çok sinirli olduğunu gözlemledim.
‘CHP’nin ‘tek adam’ı olmaya mı özeniyor yoksa CHP’den atılacağından mı korkuyor pek çözemedim.
‘Genel Bașkan’ olarak getirildiği gūnden buyana CHP bir ‘seçim’ mi kazandı?
Ȫnemli önemsiz bir ‘yasa’nın çıkmasını mı ...
Read more : TIPIȘ TIPIȘ | Görüntüleme : 2034 | Yanıtlar : 0

HAVA KURȘUN GİBİ AĞIR

HAVA KURȘUN GİBİ AĞIR
Tūrkiye’nin ūzerinde bu kez gerçekten ‘karabulut’lar dolanmakta.
Kemal Karabulut, ‘Devlet’in temeline kibrit suyu dökmekte eline su dökūlemeyecek olan Bahçeli ile birlikte Tūrkiye’nin ufuklarını karabulutlara boğdu da ondan..
‘Hava kurșun gibi ağır’.
Gelin, içinde bulunduğumuz ‘bunalım dönemi’nin ekonomik ve sosyal yansımaları bir yana, Bourdieu anlamında ‘siyasal dūzlem’ (champ)indeki gelișmelerine bakalım.
CHP ve MHP’nin ‘çatı adayı’ için, sağ sol ayrımı olmaksızın, eski ve yeni siyasal partilerin yeni ve eski yöneticileri bir araya geldiler ...
Read more : HAVA KURȘUN GİBİ AĞIR | Görüntüleme : 1766 | Yanıtlar : 0

Ey ‘Millet’ !

Ey ‘Millet’ !
Yūce Tūrk Milleti! diye bașlamak yerine, kime seslendiğim belli olmadığı için kaba da olsa ‘Hey’ diye bașlıyorum.
Hey oradakiler, sevdiklerim ve sevmediklerim, siz o yetmiș bilmem kaç milyon insan ‘ne’ idiniz ‘ne’ oldunuz?
Halk mı (peuple), Yığın mı (Foule), Kitle mi (Masse), sūrū mū (Horde), kamu mu (Public), katıșmaç ya da topak mı (Agrégat), ulus musunuz (Nation)?
Bașkaları sizi nasıl adlandırırsa adlandırsın, o adın ardındaki ‘öz’ū arıyorum ben.
Ne var ki, gūnūmūzde ...
Read more : Ey ‘Millet’ ! | Görüntüleme : 552 | Yanıtlar : 0

HALK VE HALKÇILIK

HALK VE HALKÇILIK
Halk ve halkçılık terimlerinin tarihi 19. ve belki 18. Yūzyıla götūrūlūyorsa da bugūn bile genel kabul görmūș bir ‘tanım’ına ulașıldığı söylenemez.
Gūnūmūz Fransız dūșūnūrlerinden Alain Badiou da, ‘halk’ sözcūğūnūn yirmidört ayrı nitelemesinin yapılabileceğini ileri sūrmektedir.
Ona göre, belki de, tersinden gidilerek denilebilir ki; “Devletin biçimlendirdiği pasif kitle” olarak halkın, kendi varlığının ayırdına varabilmesi ancak varolan devletin ortadan kaldırılmasıyla mūmkūn olabilir. Böylece politik bir kategori olarak tarih sahnesine çıkacak olan halkı tūzel ‘kimlik’iyle ...
Read more : HALK VE HALKÇILIK | Görüntüleme : 1817 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148751 ileti • Toplam 46122 başlık • Toplam 25016 üye

x