Zaman: Prş May 01, 2025 4:32

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

ULUS BİLİNCİ

ULUS BİLİNCİ
Ulus bilinci, diyor Voltaire, « Her zaman, çoğunluğu harekete geçiren, onlardan beslenen ve onları yöneten azınlıkta bulunur ». « L’esprit d’une nation réside toujours dans le petit nombre qui fait travailler le grand nombre, est nourri par lui et le gouverne ».
Demek ki neymiş, ‘ulus bilinci’ni doğuran, yaşatan, besleyen ve yöneten bir ‘marjinal grup’muş.
Buna ‘aydın’ ya da ‘entelektüel’ kesim de denilebilir.
Demek ki, bir toplumun ‘ulus’ olarak ya da çokca denildiği ...
Read more : ULUS BİLİNCİ | Görüntüleme : 63 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

ŞİDDET’İN Ş’Sİ

ŞİDDET’İN Ş’Sİ
Ben yazılarımda ‘Devrimci şiddet’ten söz ettiğim zaman, sıradan yurttaşların bir şey anlamadığı kesindir ama azıcık mürekkep yalamışlar hemen Max Weber’e koşarlar.
Güya Max Weber, Devlet’i tanımlarken “meşru şiddet tekeli” olarak tanımlamışmış.
Bu bir tümcelik tanım, filozof denilebilecek bir sosyoloğun tüm tezlerinin özeti olabilir mi?
Kuşkusuz olmaz ve Weber özde, tarihsel geçmişiyle bir insan ‘tip’lemesi üzerinde çalışmış ve o arada, evet evet ‘politikacı’nın ne kadar ‘insan’ olabileceği üzerine tezler geliştirmiştir.
Bu konu derin ve ...
Read more : ŞİDDET’İN Ş’Sİ | Görüntüleme : 90 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

TERÖR ve ERDEM

TERÖR ve ERDEM
‘Tiran’, şimdilik belediye başkanları ve basın mensuplarını tutuklamakta.
Yakında milletvekillerini de içeri atıp siyasal partileri kapatacağı söyleniyor.
Yapar mı yapar.
Çünkü sözkonusu olan bir ‘Terör Devleti’dir.
Oysa içeri tıkma gerekçesi olarak hep ‘terör’ü bahane etmektedir.
Demek ki, ‘terör’ün doğru dürüst ya da adam gibi bir tanımı yok.
Oysa asıl soru şudur; kime göre ‘terör’ ?
Bana göre en büyük terörist bu ‘tiranlık’ın başıdır.
Bakınız ben ‘siyaset bilimi’ diye bir bilimi tanımam ve ...
Read more : TERÖR ve ERDEM | Görüntüleme : 64 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

NİHAT GENÇ’İN DAYISI

NİHAT GENÇ’İN DAYISI
Yaklaşık on-onbeş yıl önce ‘Nihat Genç’in Dayısı’ diye bir yazı yazmıştım.
Bu ‘Dayı’, o günlerde La Haye Adalet Divanı’na mı ne sevk edilmek isteniyordu da, Nihat Genç de yargılanacaksa biz yargılarız diye dayısına arka çıkmıştı.
Karadeniz’in iki ünlüsü Temel ve Dursun gibi, birbirleri için çok şey söyleseler de sonunda dayı-yeğen olduklarını unutmaz ve birbirlerine arka çıkar bunlar.
Yani Nihat Genç, kendi ‘sayın cumhurbaşkanı’nın sırtını asla yere vermez.
Ekrem İmamoğlu’nun diploması konusunu da, ...
Read more : NİHAT GENÇ’İN DAYISI | Görüntüleme : 82 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DAHA ÇOK TRUMP

DAHA ÇOK TRUMP
Edebiyat-kompozisyon derslerinde, eğer bir yazı yazılacaksa önce yazı yazılır ve sonra ‘başlık’ atılır deniyordu.
Ben biraz ters biri olduğum için, önce yazılarıma bir başlık arıyor, başlığı bulduktan sonra yazılarımı yazıyorum.
Bu yazımda da Trump’la ilgili yazılarıma devam ederken, ‘Biraz Daha Trump’tan sonra ‘Daha Çok Trump’ diyerek başlayacağım.
“Biraz Daha Trump” başlıklı yazımda, “Ancak ‘öğretisel olarak’ bildiğimiz ‘düşük yoğunluklu savaş’ yerine Trump’ın ‘yüksek yoğunluklu savaş’a (guerres de haute instensité) geçeceği söylenmekte” demiştim.
Yani ...
Read more : DAHA ÇOK TRUMP | Görüntüleme : 54 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BU KADRO!

BU KADRO!
Bir ‘Türkiye heyeti’ yine apar topar Golanlı Ahmet ve Rojavalı Abdi Suriyesine gitti diyorlar.
‘Türkiye Heyeti’ dediğime bakmayın, ‘Bu Kadro’nun Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile ilgisi, Golanlı Ahmet’in ilgisinden fazla değildir.
Efendim Yaşar (son gülen iyi) Güler, ‘şerefli ordumuz’un bir yüksek generali değil midir diye sorulabilir.
Değildir!
Çünkü, bu kişinin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, kanı ve canıyla kurduğu Kırıkkale’deki Makine Kimya Endüstrisi’ni Golanlı Ahmet’in hizmetine vermek istediğini, başkasından değil ama kendi kulaklarımla duymuşumdur.
Suriye’yi parçalayıp, ...
Read more : BU KADRO! | Görüntüleme : 81 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ve AKIL

DEVLET ve AKIL
Adına ‘çözüm’ denilmese de, Türkiye’de bir ‘süreç’ başlatılmış oldu.
Bunu Devlet Bahçeli’nin ‘kıt aklı’na bağlayanlar da var.
Oysa ‘süreç’ Arap Baharı’nın Suriye’ye gelmesiyle birlikte başlamıştı.
O nedenle, ‘Türk entelijansiası’nın önde gidenlerinin böyyük böyyük kelamlar etmesinin, gelinen noktada zerre-i miskal önem ve değerinin olmadığını söyleyerek başlamak istiyorum.
Zeytin yaprağı, asma kilit, bilmem ne pençesi diye, sözde Türkiye’nin güvenliği ama apaçık yine sözde bir ‘stratejik derinlik’le Suriye Arap Cumhuriyeti’nin ‘birlik ve bütünlüğü’ne kast edilmiş ...
Read more : DEVLET ve AKIL | Görüntüleme : 60 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET’İN ‘YAPAY AKLI’

DEVLET’İN ‘YAPAY AKLI’
Oldum olası ‘yapay zekâ’ya karşı mesafeli durmuşumdur.
1990’larda bir arkadaşım ‘yapay zekâ’ üzerine doktora tezi vermişti.
Bu ‘intelligence artificielle’ nedir diye merak ederken, Avrupa Parlamentosusu, "Akıl yürütme, planlama ve yaratıcılık dahil, her türlü insan davranışını kopyalayabilen bir makina»dır diye bir tanım getirdi.
Buradaki ‘kopyalama’ya dikkat etmenizi isterim.
Yani bu ‘yapay zekâ’ her ne yapıyor olursa olsun, özünde ‘insan zekâ’sını iyi kopyalayabilen bir ‘makina’dan başkası değil.
‘Gelişmiş bilgisayar’ da denilebilir.
Hesaplamalarındaki hız ve ...
Read more : DEVLET’İN ‘YAPAY AKLI’ | Görüntüleme : 114 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

VAY-Pİ-Cİ SİLAH BIRAKIR MI?

VAY-Pİ-Cİ SİLAH BIRAKIR MI?
İsmail Beşikçi’yle ilgili yazıyı, ‘Kürt Sorunu’ ancak ‘bilimsel’ bir yaklaşımla çözülebilir diyerek bitirmiştim.
Çünkü, Beşikçi’nin yaklaşımını yeterince ‘bilimsel’ bulmuyordum.
Ancak, Ali Kemal Özcan gibi bir başka sosyoloğun çok daha ‘bilimsel’ bir yaklaşım geliştirdiğini söyleyebilirim.
Nitekim profesör Özcan, sorunu sadece sosyolojik değil ama felsefî bir temele oturtmaya çalışmaktadır.
Örneğin, Abdullah Öcalan’ın son ‘açıklama’sında federasyon, konfederasyon, devlet-ulus gibi kavramlara yer vermediğini, ama aynı zamanda DEM’liler gibi ‘demokratik özerklik’ten de söz etmediğine dikkat çekmektedir. ...
Read more : VAY-Pİ-Cİ SİLAH BIRAKIR MI? | Görüntüleme : 90 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BEŞİKLİ ‘BİLİM’

BEŞİKLİ ‘BİLİM’
Gündemimizde ‘Kürt sorunu’ olduğuna göre, bu ‘sorun’un ‘bilimsel’ bir açıklamasına da gerek vardır, değil mi ama?
Türkiye’de bu konudaki ilk çalışmalar Polonya asıllı Rus diplomat Basile Nikitin tarafından yapılmıştır denilebilir.
1910’lu yıllarda Rus Çarlığı’nın İran’ın Hazar Denizi’nin güneyinde güzel bir kenti olan Reşt’te konsolosluk yapan Nikitin, 1917 Devrimi’yle birlikte Fransa’ya kaçarak, yaşamını orada sürdürmüştür.
Devrim karşıtı olan Nikitin, Fransa’ya yaranmak amacıyla, emperyalist güçlerin neden Orta-Doğu’da ‘Kürt Kartı’ndan yararlanmadıkları üzerine kimi çalışmalar yapmıştır.
Ki, ...
Read more : BEŞİKLİ ‘BİLİM’ | Görüntüleme : 81 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148560 ileti • Toplam 45984 başlık • Toplam 24992 üye

x