Zaman: Pzt Ağu 11, 2025 7:49

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

EPİSTEMOLOJİK KOPUŞ (4)

EPİSTEMOLOJİK KOPUŞ (4)
Yves Vargas, Rousseau’nun “Eşitsizliğin Kökeni Üzerine” başlıklı makalesinde, “ (Doğal haliyle) orman Epikür’cü anlamda boştur. Öyle bir ‘boş’luk ki, insanlar orada gözgöze gelirler (se croisent) ama karşılaşmış (se rencontrent) olmazlar” tümcesini alıyor (*).
Althusser’in Rousseau’yu ‘okuma’sını da, benzer alıntılarla sürdürüyor.
İşte Althusser’in doğadaki bu ‘boş’luğu, felsefeye ve daha doğrusu ‘tarih felsefesi’ne uygulamasından, tarihte ‘kesiklilik’ (discontinu), ‘belirlenmezlik’ (indéterminé) ve ‘öngörülemezlik’ (imprévisible) sonucu ya da sonuçlarını çıkarmasına yol açıyor.
Böyle olunca, ne ‘evrensel tarih’te, ...
Read more : EPİSTEMOLOJİK KOPUŞ (4) | Görüntüleme : 534 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

EPİSTEMOLOJİK KOPUŞ (3)

EPİSTEMOLOJİK KOPUŞ (3)
Althusser’in ‘epistemolojik kopuş’ kavramını kurarken esin kaynağının ne olabileceği sorulacak olursa, kaynaklarından birinin Friedric Engels olduğu söylenebilir.
Nitekim Marx’ın ‘Artı(k)-Değer’ kavramının tüm ‘klasik ekonomi’ anlayışını, temelden değiştirdiği biliniyor.
İşte Engels de, Marx’ın ‘Artı(k)-Değer’ kavramı ‘keşf’ini, Lavoisier’nin oksijeni keşfine beneztmekteydi.
Öyle ki, bu ‘keşif’ ile birlikte, o güne değin paslanma gibi kimi doğasal olaylar Alchimie olarak bilinen ‘bilgi dalı’ çerçevesinde açıklanmaya çalışılırken, kimya gibi bir ‘bilim dalı’nın kuruluşuna yol açmıştı.
Demek ki, Engels’e ...
Read more : EPİSTEMOLOJİK KOPUŞ (3) | Görüntüleme : 434 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

EPİSTEMOLOJİK KOPUŞ (2)

EPİSTEMOLOJİK KOPUŞ (2)
Hobbes’tan Rawls’a, Rousseau’dan Marx’a değin geniş bir yelpazede ‘siyaset felsefesi’ üzerine çalışan Andrew Levine, “Rousseau ve Marksizm” başlıklı makalesinde, Althusser’in Jean-Jacques Rousseau’nun düşünemedikleri (L’Impensé de Jean-Jacques Rousseau) başlıklı çalışmasının üzerinden kırk yıl geçmiş olmasına karşın, hâlâ görkemini koruduğunu ileri sürmektedir.
Kuşkusuz, çoğu eleştirmen gibi, Lewine de konuyu ‘eleştirel’ bir yaklaşımla ele almaktadır.
Ancak ve ne var ki, Kant ve Hegel dahil çoğu filozofun olduğu gibi, Althusser’in de Rousseau’nun Toplum Sözleşmesi’nde gördükleri ‘cevher’, ...
Read more : EPİSTEMOLOJİK KOPUŞ (2) | Görüntüleme : 427 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

EPİSTEMOLOJİK KOPUŞ

EPİSTEMOLOJİK KOPUŞ
Tanrı Avarel Nebati’den razı olsun diyerek başlamak istiyorum.
Çünkü, ne olduğunu bilmeden dillendirdiği ‘epistemolojik kopuş’ terimi dolayısıyla Türkiye’nin bütün ‘okur yazar’larının sözlüklere, ansiklopedilere koşup ‘o da ne demek?’ diye araştırmaya başlamalarına neden oldu.
Çünkü onlar da bilmiyorlardı.
Ve hâlâ bilmediklerini bile bilmediklerinden eminim.
Çünkü okulların hiçbir basamağında olduğu gibi üniversitelerde bile ‘felsefe’ öğretilmemektedir.
Öğretildiği sanılan felsefe ise, filizofların söylediklerini papağan gibi ezberletmenin ötesine geçmemektedir.
Felsefe yoksa ‘bilim’ de yoktur diye ‘iri bir laf’ ...
Read more : EPİSTEMOLOJİK KOPUŞ | Görüntüleme : 665 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

KURTULUŞA AZ KALDI ( !)

KURTULUŞA AZ KALDI ( !)
‘Kazanacak Aday’ başlıklı yazım üzerine kimi olumlu ve olumsuz eleştiriler aldım.
Hep yinelediğim üzere, içinde bulunduğumuz ‘konjontür’de Kemal Kılıçdaroğlu’ndan başka bir aday ve ardından gelecek olan ‘geçiş süreci’nde ondan başka birinin Cumhurbaşkanı olmasını istemem.
Onun birikim ve yeteneklerini bildiğim kadar, eksiklik ve zayıflıklarını da bilirim.
Nitekim olağanüstü bir ‘cesaret’ (!)’le getirdiği ‘türban yasa önerisi’nin bunlardan biri olduğu söylenebilir.
Ki, kimi yorumcular bunu ‘siyaset satrancı’nda öldürücü bir darbe olarak değerlendirdiler.
Oysa, ...
Read more : KURTULUŞA AZ KALDI ( !) | Görüntüleme : 417 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

KAZANACAK ADAY !

KAZANACAK ADAY !
Şu bizim ‘Altılı Masa’nın hâlâ ‘kazanacak aday’ diye boşa zaman harcadığını gördükçe inanın benim umutlarım tükenmeye yüz tuttu diyebilirim.
Yok efendim ‘ortak aday’ımızı ‘günü geldiğinde’ açıklayacağız falan...
Neredeyse yılı aştı, ‘Altılı Masa’ her aybaşı, kadınların ‘gün’ü gibi gün toplantısı yapıyorlar.
Sonra efendim öyle güzel metin yazmışlar ki, kim olsa altına imza atar diyorlar.
Yahu en karmaşık ‘koalisyon programı’ olsa, onbeş günde, bilemediniz bir ayda yazılmaz mı?
‘Devlet’i yeniden kuracaksınız; tamam da bu ...
Read more : KAZANACAK ADAY ! | Görüntüleme : 343 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

HETERODOKS AVAREL

HETERODOKS AVAREL
Kimi siyasetçinin önemli bir ‘makam’a gelmesi durumunda ilk izlenimlerimi, sıcağı sıcağına yapmak ve deyim yerinde ise ‘not’unu vermek gibi bir alışkanlığım var.
Ve zamanla ne kadar haklı olduğumu görmenin kıvancını da yaşarım çoğunlukla.
Bakan Nebati’yi de görür görmez tipik bir ‘Avarel’ olduğunu yazmıştım.
İşte bu Avarel’in eline tutuşturulan metinlere bakarak sözde bir ‘Heterodoksi’ havarisi olduğu son açıklamasıyla iyice gün yüzüne çıkmış bulunuyor.
Kimilerinin ‘vay be’ diye şaşakaldığı açıklamayı, iyi bir üniversitede iyi bir ...
Read more : HETERODOKS AVAREL | Görüntüleme : 373 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

YENİ ‘AYDINLANMA’

YENİ ‘AYDINLANMA’
Ulusal ve uluslararası konularda olsun, söze başlarken ‘kardeşim önce aydınlanmış olmak gerekir’ türü bir tümceyle başlamak adettendir.
Ya da ‘uyanık olmak gerekir’, biz toplum olarak ‘uyanmaz isek’ olacağı da budur diye eklendiğine sıkça tanıklık ederiz.
İşte bu ‘kalıp’ ya da daha doğru bir deyişle ‘basma kalıp’ bakış açısı, yerine göre bir‘tutum’, bir ‘davranış’ biçimi, bir ‘öğreti’ (doctrine) taraftarı, ‘dogma’tik bir tavır, ‘ideolojik’ bir yaklaşım ve ya da ‘kuramsal’ bir değerlendirme diye adlandırılabilir.
Yani ...
Read more : YENİ ‘AYDINLANMA’ | Görüntüleme : 348 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

NOTER

NOTER
Meral Akşener Altılı Masa için, burası her öneriyi onaylayacak ‘noterlik makamı’ değildir demiş.
Öneri ne imiş?
CHP’nin adayı Kemal Kılıçdaroğlu’dur önerisi...
Şimdi ıkınıp/sıkınmanın, sözü eveleyip/gelemenin sırası mıdır?
Evet, şimdi tam da Altılı Masa’yı oluşturan ‘lider’lerin lafı dolandıracakları ve her türlü ayak oyunlarını yapacakları aşamaya gelmiş bulunuyoruz.
Meral Akşener için, daha İYİ Parti’yi kurma aşamasında, ‘Ben bu kadına güvenemiyorum’ diye yazmıştım.
Zaman içinde Meral Akşener’in, ‘kadın’(!) değil ama ‘hanımefendi’ ‘olduğu ve güvenilebilecek bir ‘lider’ olduğuna ...
Read more : NOTER | Görüntüleme : 336 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

KILIÇDAROĞLU MOSKOVA’YA !

KILIÇDAROĞLU MOSKOVA’YA !
Bizim gençliğimiğimizde “Komünistler Moskova’ya » biçiminde bir slogan vardı.
Tamamen yalan üzerine kurgulanmış, ne komünizmle ve ne de o dönemin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ile ilgisi olmayan; salt Cumhuriyetle ve Kemalizmle olan düşmanlığı örtbas etmek için tasarlanmış bir slogan idi.
Sözde ‘Komünizmle Mücadele Dernekleri’ adı altında örgütlenmiş, Soğuk Savaş bağlamında Amerikan/CIA güdümlü bir siyasal hareketin kurguladığı bir slogan.
Fetullah Gülen de bu hareketin içinde idi, İsmail Kahraman da...
Bugün hâlâ AKP’nin içinde ...
Read more : KILIÇDAROĞLU MOSKOVA’YA ! | Görüntüleme : 407 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148897 ileti • Toplam 46228 başlık • Toplam 25041 üye

x