Zaman: Prş Haz 19, 2025 18:33

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

KAZANACAK ADAY !

KAZANACAK ADAY !
Şu bizim ‘Altılı Masa’nın hâlâ ‘kazanacak aday’ diye boşa zaman harcadığını gördükçe inanın benim umutlarım tükenmeye yüz tuttu diyebilirim.
Yok efendim ‘ortak aday’ımızı ‘günü geldiğinde’ açıklayacağız falan...
Neredeyse yılı aştı, ‘Altılı Masa’ her aybaşı, kadınların ‘gün’ü gibi gün toplantısı yapıyorlar.
Sonra efendim öyle güzel metin yazmışlar ki, kim olsa altına imza atar diyorlar.
Yahu en karmaşık ‘koalisyon programı’ olsa, onbeş günde, bilemediniz bir ayda yazılmaz mı?
‘Devlet’i yeniden kuracaksınız; tamam da bu ...
Read more : KAZANACAK ADAY ! | Görüntüleme : 334 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

HETERODOKS AVAREL

HETERODOKS AVAREL
Kimi siyasetçinin önemli bir ‘makam’a gelmesi durumunda ilk izlenimlerimi, sıcağı sıcağına yapmak ve deyim yerinde ise ‘not’unu vermek gibi bir alışkanlığım var.
Ve zamanla ne kadar haklı olduğumu görmenin kıvancını da yaşarım çoğunlukla.
Bakan Nebati’yi de görür görmez tipik bir ‘Avarel’ olduğunu yazmıştım.
İşte bu Avarel’in eline tutuşturulan metinlere bakarak sözde bir ‘Heterodoksi’ havarisi olduğu son açıklamasıyla iyice gün yüzüne çıkmış bulunuyor.
Kimilerinin ‘vay be’ diye şaşakaldığı açıklamayı, iyi bir üniversitede iyi bir ...
Read more : HETERODOKS AVAREL | Görüntüleme : 361 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

YENİ ‘AYDINLANMA’

YENİ ‘AYDINLANMA’
Ulusal ve uluslararası konularda olsun, söze başlarken ‘kardeşim önce aydınlanmış olmak gerekir’ türü bir tümceyle başlamak adettendir.
Ya da ‘uyanık olmak gerekir’, biz toplum olarak ‘uyanmaz isek’ olacağı da budur diye eklendiğine sıkça tanıklık ederiz.
İşte bu ‘kalıp’ ya da daha doğru bir deyişle ‘basma kalıp’ bakış açısı, yerine göre bir‘tutum’, bir ‘davranış’ biçimi, bir ‘öğreti’ (doctrine) taraftarı, ‘dogma’tik bir tavır, ‘ideolojik’ bir yaklaşım ve ya da ‘kuramsal’ bir değerlendirme diye adlandırılabilir.
Yani ...
Read more : YENİ ‘AYDINLANMA’ | Görüntüleme : 334 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

NOTER

NOTER
Meral Akşener Altılı Masa için, burası her öneriyi onaylayacak ‘noterlik makamı’ değildir demiş.
Öneri ne imiş?
CHP’nin adayı Kemal Kılıçdaroğlu’dur önerisi...
Şimdi ıkınıp/sıkınmanın, sözü eveleyip/gelemenin sırası mıdır?
Evet, şimdi tam da Altılı Masa’yı oluşturan ‘lider’lerin lafı dolandıracakları ve her türlü ayak oyunlarını yapacakları aşamaya gelmiş bulunuyoruz.
Meral Akşener için, daha İYİ Parti’yi kurma aşamasında, ‘Ben bu kadına güvenemiyorum’ diye yazmıştım.
Zaman içinde Meral Akşener’in, ‘kadın’(!) değil ama ‘hanımefendi’ ‘olduğu ve güvenilebilecek bir ‘lider’ olduğuna ...
Read more : NOTER | Görüntüleme : 330 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

KILIÇDAROĞLU MOSKOVA’YA !

KILIÇDAROĞLU MOSKOVA’YA !
Bizim gençliğimiğimizde “Komünistler Moskova’ya » biçiminde bir slogan vardı.
Tamamen yalan üzerine kurgulanmış, ne komünizmle ve ne de o dönemin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ile ilgisi olmayan; salt Cumhuriyetle ve Kemalizmle olan düşmanlığı örtbas etmek için tasarlanmış bir slogan idi.
Sözde ‘Komünizmle Mücadele Dernekleri’ adı altında örgütlenmiş, Soğuk Savaş bağlamında Amerikan/CIA güdümlü bir siyasal hareketin kurguladığı bir slogan.
Fetullah Gülen de bu hareketin içinde idi, İsmail Kahraman da...
Bugün hâlâ AKP’nin içinde ...
Read more : KILIÇDAROĞLU MOSKOVA’YA ! | Görüntüleme : 400 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

YÜZYILIN SON MONARKLARI

YÜZYILIN SON MONARKLARI
Heredote dergisi son sayısında yerküremizin son monarşilerini ele almış (Les dernières monarchies de la planète).
1845 yılına gelindiğinde, Avrupa’da İsviçre ve Saint-Marin dışında, Cumhuriyet diyebileceğimiz başka ülke yoktu diyor André Larané.
Sadece Amerika’da bir elin parmağı kadar Cumhuriyet vardı.
Günümüzde ise Birleşmiş Devletler’e (-nedense bu uluslararası örgüte, dil alışkanığıyla Birleşmiş Milletler denilmeye devam edilmektedir) 41 Monarşik Devlet kayıtlı olup, bunların da 15’i Birleşik Krallık’a bağlı Commonwealth grubunu oluşturmaktalar.
Monarşik Devlet’ler ise ‘mutlak’ ...
Read more : YÜZYILIN SON MONARKLARI | Görüntüleme : 338 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

HAYDİ CHP

HAYDİ CHP
Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda herkesin, kendi bilgi ve öngörüsüne göre, görüş bildirmesinden doğal bir şey olamaz.
Eğer Altılı Masa’da bir başka isim üzerinde uzlaşma sağlanacak olursa, buna Kemal Kılıçdaroğlu dahil hiç kimsenin itirazının olmayacağı da açıktır.
Ancak görüldüğü kadarıyla Kemal Kılıçdaroğlu adaylık benim hakkım diyor.
Ve bana kalırsa, gerçekten de kendi hakkıdır.
Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkanların en belirgin gerekçesi, Dr Recep’e karşı yedi kez kaybetmiş olması gösteriliyor.
Yakın tarihimizde Demirel de yedi kez ...
Read more : HAYDİ CHP | Görüntüleme : 335 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

MACRON’UN MAKOSENİ

MACRON’UN MAKOSENİ
Bir tanıdık Fransız, ABD başkanlık seçimleri sırasında Amerika’daymış.
Döndüğünde, bunlar gerçekten ‘kovboy’luğu bırakmamışlar dedi.
“O ne düzeysiz tartışma idi, doğrusu iğrendim”.
O ABD ki demokrasinin ‘hamak’ı sayılır.
Ancak bakıyorsunuz, bir Fransız’ı bile iğrendirecek bir seçim tartışmasına sahne olmaktadır.
Oysa, son seçimlerde Macron ile Le Pen’in televizyonda yaptıkları son tartışmayı (débat) izlemiştim.
Macron, müstafi (ama görevde olan) Cumhurbaşkanı olarak sadece Bay Macron idi.
Tartışmayı yöneten gazeteciler, değil ‘sayın cumhurbaşkanı’, Macron Bey (ya da Bay ...
Read more : MACRON’UN MAKOSENİ | Görüntüleme : 276 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

İKTİSATÇI EMİNE

İKTİSATÇI EMİNE
Her iktisat eğitimi alan kişiye, mesleği sorulduğunda ‘iktisatçı’ olduğunu söylemesinden daha doğal bir şey olamaz.
Okulu bitirse de bitirmese de o artık bir ‘iktisatçı’ olarak anılacaktır.
Nitekim diplomasız birinin ‘ben iktisatçıyım’ demesini kimse yadırgamamıştır.
‘Kız sen İstanbul’un neresindensin?’ diye sorulabilir, ama ‘oğlum sen iktisadın neresini biliyorsun?’ diye sorulma z.
Ancak o ‘teori’sini bilmez ama ‘pratik’inde üstüne yoktur.
Nitekim mailen parmak ısırtacak oranda ‘iktisat’ın pratiğini bilidiklerini öğrenmiş bulunuyoruz.
İktisatta ‘finans iktisadı’ diye bir alan ...
Read more : İKTİSATÇI EMİNE | Görüntüleme : 324 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

MÜSTEVLİ

MÜSTEVLİ
Müstevli sözcüğü ‘istilacı’ (invahiseur) anlamına geliyor ve özellike Türk Kurtluş Savaşı ile ilgili yazında bolca geçiyor.
Bir ülkeyi ‘silahlı’ ya da ‘silahsız’ işgal etmek anlamına geliyor.
Örneğin İngilizler Osmanlı İmparatorluğu’nun Arap Yarımadası ile bugünkü Irak topraklarını; Fransızlar bugünkü Suriye ile Adana/Gaziantep topraklarını; İtalyanlar Ege Adaları ile Antalya topraklarını; Ruslar Kars/Ardahan topraklarını; Yunanlılar İzmir’den başlarayarak Ankara yakınlarına değin Anadolu topraklarını ve hepsi birden İstanbul’u işgal etmiş bulunuyorlardı.
O günlerde bu devletler için ‘Yedi Düvel’ ya ...
Read more : MÜSTEVLİ | Görüntüleme : 283 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148687 ileti • Toplam 46068 başlık • Toplam 25009 üye

x