Zaman: Cum Haz 20, 2025 13:07

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

COĞRAFYANIN C’Sİ

COĞRAFYANIN C’Sİ
Afghanistan üzerine daha çok şey yazılacak dedim.
Ancak, bu yazılacak olanların çoğunun ne bilgimize, ne Devlet olarak ‘strateji’mize ve ne de ‘bilim’in kendisine pek katkısı olmayacağını da eklemem gerekiyordu.
Ekliyorum.
Geçen yazıda ‘jeostrateji’nin, haydi ‘usta’larından diyelim, Alman Friedrich Ratzel’in Antropojeografi’sinden sözetmiştim.
Demek ki, ‘coğrafya’ öyle okullarda okutulan ve renkli haritalarla anlatılacak bir ‘disiplin’ değildir.
Nitekim, ‘doğa coğrafya’sının yanısıra, ‘ekonomik coğrafya’, ‘diller coğrafyası’, ‘dinler coğrafyası’ ve giderek ‘insan coğrafyası’ndan sözedilebilir.
İşte, aslen Fransız ama, ...
Read more : COĞRAFYANIN C’Sİ | Görüntüleme : 371 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

STRA-‘TACIK’ (2)

STRA-‘TACIK’ (2)
Bir önceki yazıda ‘jeopolitik’in ‘baba’sının Yves Lacoste olduğunu söylemiştik.
Çünkü ona göre, eğer coğrafya sadece ‘savaşa hizmet ediyorsa’ ‘jeopolitik’ olmaktadır.
Bu anlamda, denilebilirse eğer, bir ‘nazi bilimi’dir.
Nitekim Lacoste’u ‘nazi yanlısı’ olarak suçlayanlar da olacaktır.
Coğrafyaya sadece ve ancak ‘politik’ açıdan bakmak ve ‘siyasal islam’ benzeri bir ‘siyasal coğrafya’ görmek demek.
Oysa Lacoste’tan tam otuz yıl önce, 1946 yılında Le Monde gazetesi ‘jeopolitik’in babasının Alman Karl Haushofer olduğunu yazacaktır.
Haushofer bir yandan Hitler’in ...
Read more : STRA-‘TACIK’ (2) | Görüntüleme : 433 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

STRA-TACİK

STRA-TACİK
Öyle görünüyor ki, daha uzunca bir süre Afganistan’dan sözedilecek.
Politikacısından gazetecisine, askerinden akademisyenine bir dizi jeo-politik, jeo-stratejik, stratejik-mtratejik iri iri ‘kelam’ların haddi var hesabı yok.
Ve çoğu temelsiz, kulaktan dolma ve ezberletilmiş ‘ideolojik kalıp’larla sözde akılyürütmeler insanı tiksindirtecek boyutta.
Örnek olsun, eğer varsa, jeo-politik disiplini ne zaman ve kim tarafından kurulmuştur diye sorulacak olsa, sizi temin ederim Yves Lacoste’un adını anabilecek kişi sayısı bir elin parmağını geçmeyecektir.
Kaldı ki Yves Lacoste henüz yaşamakta olup, ...
Read more : STRA-TACİK | Görüntüleme : 470 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

AFGAN ‘MİLLET’İ

AFGAN ‘MİLLET’İ
Son ‘Afganistan’ olayları ile birlikte, ‘şuradan buradan daha çok Afganistan lakırdısı’ duyacaksınız demiştim.
Benim için en önemlisi bu lakırdılardan ‘Afgan milleti’ takısıdır.
Bu takı tam bir ‘galat-ı meşhur’dur.
‘Millet’ nedir, ‘Devlet’ nasıl bir şeydir bilmeyenlerin, ‘ezbere’ söyledikleri bir şey.
Bir önceki yazıda, ‘Afganistan’ denilen coğrafyanın ‘Hudud-u Alâm’, yani Batı dünyasının en uç noktası, Doğu’ya açılan sınırı olarak tanımlandığına işaret etmiştim.
‘Afgan’ adının da, bugün Afganistan olarak anılan coğrafyada yaşayanlara verilen ‘ad’ olduğu apaçıktır. ...
Read more : AFGAN ‘MİLLET’İ | Görüntüleme : 354 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

HUDUD-U ALÂM

HUDUD-U ALÂM
Hudud-u Alâm, Alem’in ucu demek.
Ve iki ‘alêm’ var: Doğu ve Batı.
İşte Doğu ile Batı’nın sınır bölgesi, bugün Afganistan denilen coğrafyanın ta kendisi olarak tanımlanmıştı.
Günümüzden bin yıl önce, bugün Afganistan dediğimiz bölgenin adı Hudud-u Alêm idi yani.
Ve bugün, denilebilirse eğer, iki alêmin sınırı yine Afganistan’dır.
Demek ki, hem coğrafî ve hem de zihinsel olarak, bin yıldır değişen bir şey yok.
Değil mi ki, sizinki, yani Hikmetyar’ın dizinin dibinde ‘feyiz’ alan ...
Read more : HUDUD-U ALÂM | Görüntüleme : 453 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

SEFALET

SEFALET
16 Haziran 2020 tarihinde yayımladığım ‘Çetenin Başı’ başlıklı yazıyı ilişikte sunuyorum.
Daha on yıl öncesinden ‘Çetenin Başı’nın Dr Recep olduğunu yazmıştım.
Kimse inanmamıştı.
Ve bugün bile, hâlâ ‘çevresi’ falan denilerek, anlamazlıktan geliniyor.
İkinci ‘Baş’ın Binali Yıldırım olduğunu ise, Sedat Peker’den önce yazdım.
Yine kimse inanmadı.
Ama bugün herhalde anlaşılmıştır.
Burhan(ettin) Kuzu’yu da bir kaç kez işaret etmiştim (Korunda tik otursun!).
Dönüp Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Aksu-paksu diye saymamın gereği yok.
Bu takım, başında Dr ...
Read more : SEFALET | Görüntüleme : 387 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

ÖFKE ve UTANMA

ÖFKE ve UTANMA
Bir yazımda utanmanın öfkenin anası olduğunu yazmıştım.
Yani ‘utanması’ olmayan bir kişinin ‘öfke’lenmesinde başka nedenler aramak gerekiyor.
Ki bu konu benim bilgi alanımın dışında kalıyor.
Psikoloji mi olur, psikiyatri mi bilemem.
Ancak, ‘utanma’ duygusu taşıyıp da, Türkiye’de olanlar karşısında ‘öfke’lenmeyen bir kişinin, ‘normal bir insan’ olarak değerlendirilmesinin zor olduğunu düşünüyorum.
Şöyle de söylenebilir: Türkiye’de olanlar karşısında ‘öfke’lenmeyen her kim olursa olsun, ‘utanma’ duygusundan yoksundur.
Oysa, en aşağılık ve en alçak kişilerin, ayağına ...
Read more : ÖFKE ve UTANMA | Görüntüleme : 418 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

‘DEVLET’İ TOPARLAMAK

‘DEVLET’İ TOPARLAMAK
15 Temmuz ‘Manevrası’ üzerine çok söz söylendi.
Ve daha çok söylenecektir kuşkusuz.
Ben bu yazıda ‘Millet Devleti sokaktan topladı’ palavrası üzerinde durmak istiyorum.
Öncelikle bu ‘Devlet’ nasıl bir ‘Şey’miş ki, sokakta paralanmış olarak bululunyordu sorusunu sormak gerekiyor.
Sonra bilmem ne kadar ‘gazi’ ve bir o kadar ‘niyazi’miz var deniyor.
‘Gazi’lere bakıyorsunuz AKP’li dışında bir tane başka ‘Parti’ üyesi göremiyorsunuz.
Çünkü onlar bir kaç gün öncesinden ‘tiyo’ almış bulunuyorlar.
Ve yine, aralarında AKP’liden çok ...
Read more : ‘DEVLET’İ TOPARLAMAK | Görüntüleme : 482 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

HUKUK ve SİYASET

HUKUK ve SİYASET
‘Hukuk Siyasetin Nesidir?’ başlıklı yazımda, Marx’tan aşağıdaki değerlendirmeye gönderme yapmıştım.
Fransız Devrimi ile, özellikle Napolyon ile birlikte, Devlet, ‘para’ ve ‘kültür’ün iki temel ‘ölçüt’ oluşturduğu ve köhne ‘bürokrasi’nin elinde, ‘Şiddet tekelini elinde bulunduran’ bir ‘makina’ya dönüşmüş oldu.
Yıl 1843’tür?
Ancak Marx, aradan 17-18 yıl geçtikten sonra, o çok yinelenen ‘Altyapı/Üstyapı’ kavramlarını geliştirecektir.
Peki ama ‘Para’, burada altyapıya mı yoksa üstyapıya mı ait olarak değerlendirilecektir?
Şimdi, sizi tam kırk yıllık deneyimime dayanarak temin ...
Read more : HUKUK ve SİYASET | Görüntüleme : 537 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

HUKUK SİYASETİN NESİDİR ?

HUKUK SİYASETİN NESİDİR ?
Geçenlerde, hangi tarihte olduğunu bilmediğim bir tartışmayı izledim.
Hukuçulardan biri, ‘Hukuk siyasetin eşşeğidir’ dedi diye öbürü şiddetle karşı çıktı.
Bu tanımlama yanılmıyorsam Hasan Yalçın’a aittir.
Ve bir ölçüde doğrudur.
Daha doğrusu, hukukun tanınmadığı ülkelerde doğrudur.
Sözgelimi ‘Şahsım Devlet’lerinde tam da böyledir.
Oysa bir de ‘Hukuk Devleti’ diye bir tanımlama var, değil mi ama?
İşte gerçek bir ‘Hukuk Devleti’nde, ‘Siyaset hukukun köpeği’ olmak durumundadır.
Tam da bu nedenle, gerçek bir ‘Hukuk Devleti’nde, ...
Read more : HUKUK SİYASETİN NESİDİR ? | Görüntüleme : 813 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148688 ileti • Toplam 46069 başlık • Toplam 25009 üye

x