Zaman: Cum Haz 20, 2025 7:39

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

SAYISALLIK ÜZERİNE NOTLAR (II)

SAYISALLIK ÜZERİNE NOTLAR (II)
Şimdilerde Türkiye’de bir ‘bunalım’ vaveylası var değil mi ?
Kimileri ‘ekonomik’ diyor, kimileri ‘finansal’, kimileri ‘politik’ ve kimileri de ‘feleğin işi’…
Aslında ‘yok biribirlerinden ‘fark’ları, hepsi ‘Osmanlı’nın ekonomistleri, finansçıları, vezirat ve zerzavatları ve de ‘takke’lileri.
Bu bunalım ‘toplumsal’dır toplumsal.
Tümünü içeriyor yani.
Sokakta bana bir tek insan gösterebilir misiniz ki, ‘normal’ olsun!
Peki ama, her yol kapandı mı, insanca yaşamak için bir ‘çare’ yok mu?
Ne söylesek boş.
Geriye bir tek, ...
Read more : SAYISALLIK ÜZERİNE NOTLAR (II) | Görüntüleme : 694 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

SAYISALLIK ÜZERİNE NOTLAR (I)

SAYISALLIK ÜZERİNE NOTLAR (I)
Günümüzde kullanılan dille, bugün dünya genelinin çoğunluğunun, kullanılan sözcük ve kavramların tam anlamı ve onun toplumsal sonuçlarının ayırdına varmadan kullanılmakta olduğu ileri sürülebilir.
Bu durum, Türkiye ve Türkçe için sanıldığının da ötesindedir.
Sayısallık (numerique) belirleyici ölçüt olunca, sıfırla birin ikili katları ve yüzdeleri sanki göstergeleri olduğu ileri sürülen görüntü ve seslerin ‘gerçek anlamı’nı veriyormuş gibidir.
Bu çokça kullanıldığı üzere ‘algı’dan başkası değildir.
Hatta çoğu kişi ‘ben böyle anlıyorum’ yerine ‘ben böyle ...
Read more : SAYISALLIK ÜZERİNE NOTLAR (I) | Görüntüleme : 740 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

ALEM GİDER MERSİNE…

ALEM GİDER MERSİNE…
Başka dillerde var mı bilmiyorum, ama Türkçe’si çok güzel bir deyiş aslında :
« Alem gider Mersin’e biz gideriz tersine ».
Hangi konuda diyecek olursanız, a’dan z’ye tüm konu ve alanlarda.
İsterseniz önce şu ünlü ‘ekonomik kriz’den başlayalım.
Savım olsun; Türkiye’de, tüm üniversitelerde, tüm ‘Devlet’ katında, tüm bürokraside, tüm cami ve cemevlerinde, cadde ve sokaklarda, sağda ve solda, havada ve yerde ‘ekonomi’ deyince, ben saydım tam seksenüçmilyon sekizyüzseksenüçbin, sekizyüzseksüç ‘tanım’ var.
‘Yok’ ...
Read more : ALEM GİDER MERSİNE… | Görüntüleme : 815 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

MİLLİYETÇİLİĞİN M’Sİ

MİLLİYETÇİLİĞİN M’Sİ
Şimdilerde Türkiye’de bir ‘Millîlik’, bir sözde ‘Milliyetçilik’ teranesi süregitmekte.
Öncelikle bu ‘kavram’ın Türkçesinin ‘Ulusallık’ ve ‘Ulusalcılık’ olduğunu söyleyelim.
Burada belki bir ‘eski’lik ve ‘yeni’lik tartışması açılabilir.
Eğer gerçekten bir ‘eski’likten sözedilecekse, bu ‘eski-rejim’ (ancien régime) yani devrim-öncesi (anté-révolution) rejim ve onun kavramları olabilir.
Devrim ise 1789 ‘Fransız Devrimi’dir.
‘Millîlik’ yani doğru söylenişiyle ‘Ulusalcılık’ın ‘Miladı’ demek ki Fransız Devrimi imiş, bu bir.
Bu devrimin bir de ‘ideolojisi’ var ki, buna da Fransız İdeolojisi denilebilir. ...
Read more : MİLLİYETÇİLİĞİN M’Sİ | Görüntüleme : 820 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

YANITLARA YANIT

‘Atatürkçü Düşünce Partisi ' yazısına verilen yanıtlar arasında yanıtlanmaya değer olanlarına yanıtım olsun.

Oysa, gelen yanıtlarda, kimi Naci Beştepe’ye katılıyorum, kimi de Anıl Çeçen’e katılıyorum dedikten sonra, kendi ipe-sapa gelmez düşüncelerini, ki o da düşünce ise kuşkusuz, sıralamaktan öte bir şey bulunmamakta.

O arada, çoğu kişi de, Tülay Özüerman gibi, öneriyi anlamadan yazmayı yeğlemekte.

Herşeyden önce, ben Atatürkçü Düşünce Partisi ‘öneri’sini ileri sürdüğüm zaman, “Tam böyle olmasa da, bu anlamda ve bu çatı altında bir ...
Read more : YANITLARA YANIT | Görüntüleme : 759 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE PARTİSİ

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE PARTİSİ
Tam böyle olmasa da, bu anlamda ve bu çatı altında bir ‘Siyasal Parti’ kurulmalıdır diyorum.
Yani Atatürkçü Düşünce Dernekleri partileşmeye başlamalıdırlar artık.
Çünkü bu en kolay ve kestirme ‘yol’dan başkası kalmadı denilebilir.
Tüzüğü/programı yavaş yavaş oluşturulabilir.
Yavaş ve emin adımlarla; tartışılarak yani.
Ancak bazı olmazsa olmazlarının altı çizilebilir.
Öncelikle, nasıl ADD’lere üye olmak için herhangi partiye üye olup olmadığı sorgulanmıyor idiyse, bu kez çubuğu tersine büküp, herhangi bir partiye üye olanlar artık ...
Read more : ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE PARTİSİ | Görüntüleme : 944 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

İŞİMİZ YAŞ

İŞİMİZ YAŞ
« Huylu huyundan » diyenleriniz de olacaktır kuşkusuz.
Ama öyle değil, inanın.
Her ne kadar, güncele ilişkin ‘ıvır zıvır’ konulara değinmek istemesem de, konu Yüksek Askerî Şûra olur da yazmaz mıyım?
Öncelikle bunun adı yanlış.
Başka ‘askerî’ şûra, ya da herhangi bir ‘şûra’ yok ki, yüksek ya da alçağı da ola.
Nasıl ‘sovyet’ler gibi çok sayıda ‘sovyet’ olduğunda, bir ‘Yüksek Sovyet’ varsa; bir dizi ‘askerî şûra’ olsa idi, en yükseğine de ‘Yüksek’ denilebilirdi. ...
Read more : İŞİMİZ YAŞ | Görüntüleme : 821 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ve SERMAYE ÜZERİNE NOTLAR

DEVLET ve SERMAYE ÜZERİNE NOTLAR
Aşağı yukarı bir yıl önce, tamı tamına geçen yıl Kasım ayından itibaren, ‘Devlet ve Sermaye’ başlıklı 24 yazı yayımladık.
Özde, ‘Devlet Kuramı’ ve ‘Sermaye Kuramı’nın XXI.yy’daki gelişimine, o arada ‘Devlet-Ulus Kuramı’nın temellerine ilişkin kimi saptamalar yapmak istiyorduk.
Bu üç ‘Kuram’, ve deyim yerinde ise, bu üç ‘Model’in genel olarak ve özelde Türkiye’de aldığı ‘biçim’ üzerine düşünce üretmekti amacımız.
Öncelikle, ‘kuram’, ‘model’, ‘ideoloji’ ve ‘bilim’ gibi terimleri kullanırken, olağanüstü bir ‘özen’ ...
Read more : DEVLET ve SERMAYE ÜZERİNE NOTLAR | Görüntüleme : 849 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

‘ULUS’, ‘DEVLET’ ve İSRAİL

‘ULUS’, ‘DEVLET’ ve İSRAİL
Ulus ve Devlet kavramları konusunda, Deniz Tansi’nin Uluslararası Politika Akademisi’nde yayımlanan “İsrail: Ulus Devlet ve Sonrası” başlıklı yazısına bakalım.
İsrail Devleti’nin kuruluşuyla ilgili olarak, yazar, son “50 yıl, “ulus inşa süreci” ve “devlet kurma hazırlığı” olarak Siyaset Bilimi ve Sosyal Bilimler disiplinlerinde her daim dikkat çekmiştir.” diyor.
İsrail Devleti özelinde, “Ulus inşa süreci” ve “devlet kurma hazırlığı” atbaşı gitmiştir demek istiyor.
Doğrudur. Çünkü ‘İsrail Devleti’, deyim yerinde ise ‘nevi şahsına münhasır’ ...
Read more : ‘ULUS’, ‘DEVLET’ ve İSRAİL | Görüntüleme : 965 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

MECZUP

MECZUP
Ragıp Çiçen diye bir ‘meczup’ çıkmış, ‘15 Temmuz bayramı’nıza toz kondurmaya çalışıyor (*).
Zaten CHP ile de kavgalımıymış ne imiş?
İlişikte bulacağınız videoyu izlediğim zaman, kimmiş ne iş yapar diye baktım.
‘15 Temmuz’ ‘Kurtuluş gününüz’ ile ilgisi yok gibi geldi bana.
Amma ne var ki, inanın, ‘15 Temmuz’ gecesinden itibaren ben ne düşündü isem, aynıyla bu ‘meczup’un açıklamalarında buldum desem abartı olmaz.
Kaldı ki, daha o gece, o zaman ilişkim bulunan yayın kuruluşlarına uyarılarda ...
Read more : MECZUP | Görüntüleme : 817 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148687 ileti • Toplam 46068 başlık • Toplam 25009 üye

x