Zaman: Prş Haz 19, 2025 18:31

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

DEVLET ve SERMAYE (IV)

DEVLET ve SERMAYE (IV)
Paranın P’si
Şimdilerde ‘paran kadar konuş’ denilen şu ‘Para’nın, ne zaman ortaya çıkmış olduğu ve o gün bugündür insanların biribirlerine hep ‘paran kadar konuş’ mu dedikleri üzerinde düşündünüz mü hiç?
Ya da ‘Karun kadar zengin’ deyimindeki zenginlik.
Deniliyor ki, M.Ö. 1000 ile 500 yılları arasında, yani günümüzden 3000 yıl önce, Anadolu’da bugünün Manisa-Uşak illeri arasında kalan bölgede, Lidya Krallığı vardı ve Lidyalılar altın ve gümüş karışımı bir madenden (elektrum) ilk madeni ...
Read more : DEVLET ve SERMAYE (IV) | Görüntüleme : 918 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ve SERMAYE (III)

DEVLET ve SERMAYE (III)
Devlet ve sermaye yazı dizimize devam edeceğiz.
Bu kadar yoğun bir ‘gündem’ içinde, bu denli kuramsal yazıların ne anlamı var diye sorulabilir.
Bir de ‘madalyonun öte yüzü var’ değil mi ama?
Madalyonun öte yüzü bize ‘kuram’ın önemini gösteriyor.
Çünkü ‘kuram’, kuram olabildiği ölçüde, ‘var olanın’, ‘gerçek’in, ‘somut’un betimlemesini veriyor.
Ve salt ‘betimlemek’le yetinmiyor, ‘anlamamızı’ sağlıyor.
Kuşkusuz ‘var olanı’, ‘gerçek’i ve ‘somut’u değiştirmiyor, onun ‘ne’ olduğunu ‘açıklıyor’.
Gündemimizde, diyelim Türkiye’nin ‘eksen kayması’ ...
Read more : DEVLET ve SERMAYE (III) | Görüntüleme : 811 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DERİN APTALLIK

DERİN APTALLIK
Çok zeki olduğumu düşünmedim hiç.
Ama çevremde ‘çok aptal’ olanları da görmedim diyemem.
Türkiye’de, hele şu son dönemde, aptallığın revaçta olduğunu görmemek içinse, ancak ‘aptaloğlu aptal’ olmak gerekir diye düşünüyorum.
Tam bir ay önce şöyle yazmıştım:
“10 Kasım’da başta Dr Recep olmak üzere, AKP’liler de ‘Atatürkçü’ olmaya başladılar.
27 Kasım’da ise ABD’de ‘Zarraf Davası’ görüşülecek.
Ve yavaş yavaş ‘dava’, Dr Recep’e, eşine, çocuklarına, yakınlarına, iş ortaklarına ve şürekasına uzanacak.”
Ve şöyle bitirmiştim yazımı: ...
Read more : DERİN APTALLIK | Görüntüleme : 895 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

GERÇEK ATATÜRKÇÜ’YE ÇAĞRI

Sevgili Atatürkçü arkadaş ;
Sürekli olarak « Bu dava sanıldığı gibi Tayyip Erdoğanları yargılama davası değil, ABD nin Türkiye’ye şantaj için kullanma ve Türkiyeyi Tayyip Erdoğanlar üzerinden yargılama ve Türkiyeye Amerikan Emperyalizminin, Türkiye ve Türkiye dışındaki havarileri ile müdahale etmesi için kullanılmak istenilen bir davadır. »
« Bu oyuna gelmeyelim. Tayyip Erdoğanlar yargılanacaksa, sadece Türk Milletinin vicdanında ve Türk Mahkemelerinde yargılanmalıdır. Takıntılı ve körü körüne Tayyip Erdoğan düşmanlığı makarasına sarılmayalım. Bu hataya düşünülürse burada kazanan ...
Read more : GERÇEK ATATÜRKÇÜ’YE ÇAĞRI | Görüntüleme : 895 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

HAYIRLI NOELLER !

HAYIRLI NOELLER !
« Bu kış komünizm gelecek » demişlerdi.
Tam yarım yüzyıl geçti gelmedi.
Bense “Bu noël hayırlara vesilece olacak” diyorum.
Ve olacak.
‘Ya olacak ya olacak’ da denilebilir.
Bendeniz, acizane-macinaze değil, bilerek ve inanarak, AKP’nin 2071’i 2017 olacak dedim, diyorum, diyeceğim.
Bunlar 2018’i göremeyecekler.
Görmemelidirler.
Efendim ‘emeperyalizm’, NATO, dış güçler, devletin bekası-mekası.
Hepsi, ama hemen hepsi boş laftır.
Ya da ge-ve-ze-lik.
Bir anekdot anlatarak başlayayım:
Bir arkadaşını küçük düşürmek için, adamın biri diğerine, ...
Read more : HAYIRLI NOELLER ! | Görüntüleme : 854 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ve SERMAYE (II)

DEVLET ve SERMAYE (II)
Kapitalist sistem, doğduğu günden buyana ‘bunalım’lar doğurmuş ama her bunalımdan kendisini yenileyerek çıkmıştır.
Gerçekten de kapitalizmin üçyüz yıllık tarihi, çoğu yakıcı ve kimi ‘yıkıcı’ bunalımlar tarihidir.
En ‘istikrar’lı dönemleri ise otuz yılı geçmemiştir (trente glorieuse).
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki otuz yıllık ‘gönenç’ yılları da 1970’lerde sonlanmıştır.
1970’li yıllara değin, ‘finans sektörü’ diye bilinen ve bugün her televizyonun anlık ‘haber’ yaptığı, ‘uzmanlar’ istihdam ettiği, ve ne kadar kalkıp nasıl ineceği üzerine ‘ahkâm’ ...
Read more : DEVLET ve SERMAYE (II) | Görüntüleme : 703 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ve SERMAYE

DEVLET ve SERMAYE
Devlet’i anlatmaya devam edeceğiz.
Öğreteceğiz de denilebilir.
Neden bu denli üst perdeden ve bu denli ‘kendinden emin’ bir biçimde, ‘öğreteceğiz’ diye sorulduğunda; en azından Türkiye’de ‘bilinmediği için’ diyelim.
Efendim kırk yıldır ‘en üst’ makamlarda görev yaptım diyenlerimize yanıt olsun; efendim anlamadan yaptınız ‘an-la-ma-dan..
Şöyle sorarak başlanabilir: bizim Zekeriya Temizel’in ‘masası’ ile sizin Zekeriya Öz’ün masası, her iksi de ‘Devlet’ değil miydi?
Birincisi sıradan, sanıyorum, bir ceviz masa idi, köhne de denilebilir; yerli ...
Read more : DEVLET ve SERMAYE | Görüntüleme : 998 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

YALANCININ AMPÜLÜ

YALANCININ AMPÜLÜ
‘Yalancının mumu yatsıya kadar’ diye bir sözümüz var.
Peki ‘yalancının ampülü’ nereye kadar acaba ?
Kuşkusuz sonsuza kadar değil, ama ‘Türk Milleti’nin onur ve gururunu yerlerde süründürünceye kadar süreceğe benziyor.
Çünkü Türk Milleti, dünya alemin gözünde her gün ‘yüce’likten ‘cüce’liğe doğru sürüklenmekte.
Ve her gün ve her saat, gıdım gıdım ve adım adım…
Ve hem de ‘sözde yöneticiler’inin eylem ve söylemleriyle..
‘Başortülü bacı’sından, ‘faiz lobisi’ne, NATO’sundan, ‘Zarrab Davası’na değin, içeride ve dışarıda, en ...
Read more : YALANCININ AMPÜLÜ | Görüntüleme : 1005 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

SİZİ ATATÜRK DE KURTARAMAZ

SİZİ ATATÜRK DE KURTARAMAZ
Ağustos ayında şöyle yazmıştım:
“Ne var ki, terörizmden gıda sağlığına, finansal işlemlerden vergilemeye, çevre sorunlarından göç sorunlarına, sığınmacılardan yolsuzluklara, sınırötesi suçlardan telif haklarına değin bir dizi alanda hukukun globalleştiğini görüyoruz.
Hukukun globalleşmesinde ‘ABD normu’ Avrupa’ya oranla daha baskın gelmektedir.
Bununla birlikte, örneğin Zarraf ya da Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı olayında olduğu gibi, Dr Recep’in korumaları konusu da, ABD ‘emperyalizm’i değil, ‘globalleşen hukuk’ bağlamında ele alınmalıdır ve öyle a-lı-na-cak-tır.
Yani, buralardan ...
Read more : SİZİ ATATÜRK DE KURTARAMAZ | Görüntüleme : 983 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

AVRASYA’NIN A’SI (II)

AVRASYA’NIN A’SI (II)
Çok daha geniş bir perspektiften ‘Avrasyacılık’, ama bir ‘proje’ olarak ‘Bir Yol Bir Kuşak’ konusunu ele alırken, yirmibirinci yüzyılın ‘paradigma’sı olabileceğinden sözetmiştik.
Önce kullanılan sözcük, terim, deyim ve kavramları yeniden tanımlamamız gerekiyor.
Ki, buna, benim diyen akademisyenlerin bile gerekli özeni göstermediğini biliyoruz.
Örnek olsun, biz burada ‘paradigma’ dediğimiz zaman, ister istemez 1960’larda, Thomas Khun’un kaleme aldığı The structure of Scientific Revolution’u gelecektir akıllara.
Sözkonusu çalışma, 1962’de yazıldığı halde, Fransızcaya 1972 ve Türkçe’ye ...
Read more : AVRASYA’NIN A’SI (II) | Görüntüleme : 777 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148687 ileti • Toplam 46068 başlık • Toplam 25009 üye

x