Sezer, iki oy alan adayı rektör yaptı

Genel & Güncel Konular

Sezer, iki oy alan adayı rektör yaptı

İletigönderen MedceziR » Cmt May 19, 2007 8:43

Resim
15 üniversitenin rektör atamalarını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Kastamonu Üniversitesi'nde çok tartışılacak bir karara imza attı. En fazla oy alan Prof. Dr. Mustafa Safran yerine 2 oy alan Bahri Gökçebay'ı rektör yaptı. Sezer'in tercihi-ni ideolojik bulan Safran, "Kararı Allah'a havale ediyorum." dedi.

Sezer, Kastamonu Üniversitesi'ne en çok oyu alan Safran yerine 2 oy alan Gökçebay'ı atadı.

Görev süresi 16 Mayıs'ta dolan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, rektör atamalarında üniversite hocalarının seçimini göz ardı etmeyi sürdürüyor. 15 yeni üniversiteye rektör atayan Sezer, iki oy alan aday Bahri Gökçebay'ı Kastamonu Üniversitesi rektörlüğüne atadı. En fazla oy almasına rağmen rektör yapılmayan Prof. Dr. Mustafa Safran, Sezer'i ideolojik davranmakla suçladı.

Cumhurbaşkanı Sezer, 2 ay inceledikten sonra 15 üniversiteye rektör atamalarını gerçekleştirdi. Sezer atamalar için Meclis Eğitim Komisyonu'nda kabul edilip Genel Kurul'a gönderilen ve yeni kurulan üniversitelere nasıl rektör atanacağını düzenleyen kanunu beklemedi. Milli Eğitim Bakanlığı, mevcut kanunlarda yeni üniversitelerin rektörünün nasıl atanacağı düzenlenmediği için hukuki boşluk olduğunu, Sezer'in atama yapması halinde meşruiyet tartışması yaşanacağını açıklamıştı. Sezer, 15 üniversitenin 10'una seçimlerde en fazla oy alan adayı atarken, 5'ine iki, üç ve beşinci sırada olanları görevlendirdi. Sezer, Uşak Üniversitesi'ne 19 oy alan Adnan Şişman'ı, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'ne 11 oy alan Selahattin Salman'ı, Giresun Üniversitesi'ne 8 oy alan Osman Metin Öztürk'ü atadı.

Yozgat Bozok Üniversitesi'ne 4 oy alan İnci Varinli'yi atayan Sezer, toplam 50 oyun kullanıldığı Kastamonu Üniversitesi'ndeki seçimde 15 oyla en fazla oyu alan Mustafa Safran'ın yerine 2 oy alan Bahri Gökçebay'ı tercih etti. Safran, Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredat çalışmalarında tarih komisyonu başkanlığı yapmıştı.

'Atamalar ideolojik'

Rektör olarak atanmayınca hayal kırıklığına uğrayan Prof. Dr. Mustafa Safran, "Seçimlerde en yüksek oyu aldım. YÖK'teki mülakattan da birinci çıktım. Hiçbir defom yok. Sezer ideolojik bir şekilde takdir yetkisini kullanmıştır." değerlendirmesinde bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni müfredat çalışmasına katılmasının öğretim üyesi olarak görevi olduğunu anlatan Safran, "Yaptıklarım ortadadır. Bu memlekete böyle hizmet etmeyip de nasıl hizmet edecektim?" diye sordu.

'Yerine atanan kişinin CHP il başkanlığını devreye soktuğunu' iddia eden Safran, şunları söyledi: "Hiçbir özelliği olmayan, 19 yıldır aynı meslek yüksekokulunda müdürlük yapan, 66,5 yaşındaki biri rektör olarak atandı. YÖK'ün en yaşlı rektörü oldu." Dava açmayı düşünmediğini kaydeden Safran, "Kararı Allah'a havale ediyorum. Ben o memleketin çocuğuyum. Her türlü engeli aştım ama sayın cumhurbaşkanını aşamadım." dedi.

15 üniversitenin yeni atanan rektörleri şunlar:

Düzce Üniversitesi; Funda Şerifoğlu Sivrikaya, Namık Kemal Üniversitesi; Nizamettin Şenköylü, Uşak Üniversitesi; Adnan Şişman, Ordu Üniversitesi; Haluk Kefelioğlu, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi; Gökay Yıldız, Adıyaman Üniversitesi; Mustafa Gündüz, Ahi Evran Üniversitesi; Selahattin Salman, Aksaray Üniversitesi; Necdet Sağlam, Amasya Üniversitesi; Zafer Eren, Bozok Üniversitesi; İnci Varinli, Erzincan Üniversitesi; Erdoğan Büyükkasap, Giresun Üniversitesi; Osman Metin Öztürk, Hitit Üniversitesi; Serdar Kılıçkaplan, Kastamonu Üniversitesi; Bahri Gökçebay, Rize Üniversitesi; Nazmi Turan.

KaynaK
Resim

"Vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa'dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa'nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa'dan almak gibi birtakım zihniyetler belirdi. Halbuki hangi istiklal varki ecnebilerin nasihatlarıyla ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin!
Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir..."

Söylesem tesiri yok
Sussam gönül razı değil...
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletiler: 1763

İletigönderen Çetin Taş » Cmt May 19, 2007 10:05

Arkadaşlar.
Baın ve hükümet sayesinde Cumhurbaşkanlığı makamının temsil ettiği önem iyice küçümsenir oldu.
Cumhurbaşkanlığı makamı her ne kadar yetkileri oldukça kısıtlandıysa da-ki daha da kısıtlamak istiyor RTE-Türkiye Cumhuriyeti'nin en tepedeki devlet kurumudur,Laik devletin sembolüdür,savaş halinde BAŞKOMUTANLIK makamıdır,Atatürk'ün ölümünden önce ki oturduğu makam olması nedeni ile de çok ayrı bir önemi vardır.
Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı makamı bir TASDİK yani ONAY makamı değildir.Elbette cumhur başkanı uygun gördüğü atamaları yapacak,uygun görmediklerini veto edecektir.
Bunu tartışmaya açanlar kötü niyetli kişilerdir.
Aynı kişiler hükümete yapılan eleştirileri demokrasiye saldırı olarak nitelendirirken,demokratik parlamenter sistem içerisinde yer alan Cumhurbaşkanlığı makamını yerden yere vuruyorlar,bu terbiyesizliktir.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletiler: 2354

İletigönderen MedceziR » Cmt May 19, 2007 10:17

Çetin abi, sayın c.başkanı ikide bir 'Türliye Cumhuriyeti laik demokratik bir hukuk devletidir' diyor. Peki neden demokratik usulle ve seçimle en fazla oyu alan adamı atamıyor? Tamam uygun görüp/görmeme yetkisine sahip ama bir değil beş değil her seferde olmaz ki.

Şahsi fikrimi sana söyleyecek olursam-sana ters gelecek ama- AKP'yi nasıl sevmiyorsam, A.N.Sezeri'de öyle sevmiyorum. . .
Resim

"Vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa'dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa'nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa'dan almak gibi birtakım zihniyetler belirdi. Halbuki hangi istiklal varki ecnebilerin nasihatlarıyla ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin!

Söylesem tesiri yok
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletigönderen Çetin Taş » Cmt May 19, 2007 10:40

Medcezir,sevmeyebilirsin.
Ama demokratik sistem demek koşulsuz,şartsız seçimin sonucu uygulanır demek değildir.Öyle olsaydı ne bakanlar kuruluna,ne meclise,ne meclis başkanına,yargı kurumlarına,vs. gerek kalmazdı.Demokratik sistem kullanılarak belli aşamaları geçen kişilere karşı Ahmet Necdet Sezer sistemin emniyet sübabıdır.
Bu yaptığı tüm atamalarda kendini göstermiştir.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletigönderen Hasta » Cmt May 19, 2007 10:46

:kikirik: :kikirik: :kikirik: Zamanında,tam da bu şekilde davranmak için,üniversite özerkliğini yok edip YÖK'ü kuranlar,oyun tersine dönüp,kendi yasaları kendi aleyhlerine işlemeye başlayınca ağlamaya başladılar.Çok eğleniyorum,çoooookkkkkkk.... :twisted: Biz zamanında çok söyledik,üniversite özerkliği yok edilmesin diye ama kendi adamlarını iş başına getirmek için ünversiteleri,yüksek lise'ye çevirmek için YÖK yasasını icad ettiler,Sezer'de oyunu tersine çeviriyor şimdi ve çok da iyi yapıyor... :mrgreen: Verilmişse böyle bir yetki,kullanır,ne var bunda... :wink: :mrgreen: :twisted:
Kullanıcı küçük betizi
Hasta
Satılmıştır

İletiler: 1

İletigönderen MedceziR » Cmt May 19, 2007 10:49

Çetin Taş, haklı olabiirsiniz.

NuNNi, :roll:
Resim

Söylesem tesiri yok
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletigönderen Naima » Pzr May 20, 2007 11:58

Paylaşım için teşekkür ederim.

Atamalar geçersizdir. Neden mi?

Anayasa 102. maddesi cumhurbaşkanlığı seçimini düzenler. Nasıl seçileceğini uzun uzun anlattıktan sonra en son fıkrada der ki, “Seçilen yeni cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.”

Madde gayet açık. “Seçilen yeni Cumhurbaşkanı” diyor. Eğer Abdullah Gül bey seçilseydi, göreve başlayıncaya kadar sayın Sezer'in göreve devam etmesi gerekirdi. Ortada “seçilen” bir cumhurbaşkanı olmadığı için mevcut cumhurbaşkanının göreve devam etmesi de söz konusu değildir.

Devlet boşluk kabul etmez. Cumhurbaşkanı seçilmediğine göre boşalan makam nasıl doldurulacaktır?

Anayasa, 106. maddede onu da düzenlemiş. 106. madde, “Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde yenisi seçilinceye kadar, TBMM Başkanı cumhurbaşkanlığına vekillik eder ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.” diyor.

Fazla kurcalamayalım yoksa kafamıza bir anayasa kitapçığı düşer. :mrgreen:

Ne de olsa Turgut ÖZAL'ın Cumhurbaşkanlığı bile geçersiz sayıldı. :mrgreen:
Kullanıcı küçük betizi
Naima
Üye
Üye

İletiler: 28

İletigönderen Türk-Kan » Pzr May 20, 2007 12:18

sanirim Akepe'nin en önemli ihtiyaci, adam akilli anayasa hukukculari.. :mrgreen:

yasalari kendi mantiklarina göre yorumlayarak memleketi getirdikleri hal ortada :twisted:

alinti yaparken tüm maddeyi alintilarsaniz, kastedilen "bosalma"nin ne oldugu daha iyi anlasilir:

MADDE 106. – Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, görevine dönmesine kadar, ölüm, çekilme veya başka bir sebeple Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde de yenisi seçilinceye kadar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cumhurbaşkanlığına vekillik eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.

102. madde diyor ki: Seçilen yeni Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.

Cumhurbaskani secilemedigi icin Sayin Sezer'in yeni Cumhurbaskani secilene kadar göreve devam etmesini bile kavrayamayan Akepe bir de gider ayak Anayasa'yi degistirme sevdasinda :D yangindan mal kacirma misali :)
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen Veled » Pzr May 20, 2007 12:19

MedceziR, haber için sağolasın eyvallah
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır

İletiler: 3

İletigönderen Naima » Pzr May 20, 2007 14:17

Adalet ve Kalkınma Partisi damgası yedik... :D

veya başka bir sebeple Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde de yenisi seçilinceye kadar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cumhurbaşkanlığına vekillik eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.

Makamın boşalması halinde Cumhurbaşkanı yetkilerini sınırsız kullanma hakkına sahip değildir.

Zaten kendisi dahi giderayak Cumhurbaşkanlığı makamının yetkilerinin fazla olduğunu ve kısıtlanması gerektiğini basına duyurmuştu. Fakat görev süresi boyunca yetkiler hakkında herhangi bir tepki göstermeyen Sezer'in giderayak yetkileri fazla bulması ve sınırlamak istemesi ise şaşırtıcı... :)
Kullanıcı küçük betizi
Naima
Üye
Üye

İletigönderen Türk-Kan » Pzr May 20, 2007 14:41

herkes "kendi ayagina uyan pabucu giyermis" :)

yine yanlis yorumlama:

makam bosalmamistir :)

Anayasanin 102. maddesi "Cumhurbaskanligi makaminin bosalmasi halinde TBMM Baskani vekalet eder" olasiligini ortdan kaldiriyor. 102. madde Cumhurbaskanligi secim dönemi kisitlamasi yapmiyor, tüm secim dönemlerini kapsiyor. Bu maddeye göre Sayin Sezer'in yeni Cumhurbaskani secilene kadar görevini sürdürmesi gerekiyor.

Yani 106. maddeye göre TBMM Baskanina vekalet görevi verilemez cünkü ortada vekalet etme durumu yok :)
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletigönderen Çetin Taş » Pzr May 20, 2007 14:48

MADDE 106. – Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, görevine dönmesine kadar, ölüm, çekilme veya başka bir sebeple Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde de yenisi seçilinceye kadar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cumhurbaşkanlığına vekillik eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.

102. madde diyor ki: Seçilen yeni Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.

Naima,maddeler açık.Neyi tartışıyorsun?
Yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar bu görevi eski cumhurbaşkanı yürütür,yetkilerini de kullanmaya devam eder.
Hayır,burada Arapça bir şey de yazmıyor.Öyle olsa belki "yanlış anladınız,yorumladınız"muhabbeti yapabilirsin :mrgreen:
O kadar net,güzel bir Türkçe ve klasik kafa karıştıran hukuki terimler,ifadeler yok bu maddelerde.
AKP damgasını yememişsin aslında Türkan arkadaşımızın yazdığı yazı da.Ama bu tarz yorumlar yazmaya devam edersen de yemen son derece doğal.Çünkü şu an bu tarz söylemleri:
a)AKP'lilerin bizzat kendileri,
b)Yalaka basın,
c)Kürtçüler,
d)Liboşlar
yapıyor.
Cumhurbaşkanının kişiliğine yönelik eleştirileri,yaptıklarına yönelik eleştirileri bırakalım da AKP iktidarı döneminde yapılan yanlışları bir bir düşünelim,tartışalım.Ondan sonra eğer bir kişi hala "AKP'liyim diyorsa:
a)Bu işten kendi,sinin veya bir yakınının bir çıkarı vardır,
b)Acaip saftır,
Durum bundan ibarettir.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletigönderen Naima » Pzr May 20, 2007 15:04

102. madde Cumhurbaskanligi secim dönemi kisitlamasi yapmiyor, tüm secim dönemlerini kapsiyor. Bu maddeye göre Sayin Sezer'in yeni Cumhurbaskani secilene kadar görevini sürdürmesi gerekiyor.

Buraya kadar herhangi bir sorun yok...

Seçim dönemlerinde Cumhurbaşkanlığı makamının yetkilerini sınırsız kullanabileceğine dair bir madde gösterebilir misiniz?

Çetin Taş, böyle yapmaya devam ettiğiniz takdirde yorumlarınıza cevap veremeyeceğimi belirtmek isterim. Olur da " saygı " çerçevesinde yorum yapabileceksiniz sizle " her türlü " münazaraya varım...
Kullanıcı küçük betizi
Naima
Üye
Üye

İletigönderen Türk-Kan » Pzr May 20, 2007 15:25

Naima yazdı:Seçim dönemlerinde Cumhurbaşkanlığı makamının yetkilerini sınırsız kullanabileceğine dair bir madde gösterebilir misiniz?

siz önden buyrun, secim dönemlerinde Cumhurbaskanligi makaminin yetkilerini sinirsiz kullanamayacagina dair bir madde gösterin lütfen :)

Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletigönderen Naima » Pzr May 20, 2007 15:28

Türk-Kan yazdı:
Naima yazdı:Seçim dönemlerinde Cumhurbaşkanlığı makamının yetkilerini sınırsız kullanabileceğine dair bir madde gösterebilir misiniz?

siz önden buyrun, secim dönemlerinde Cumhurbaskanligi makaminin yetkilerini sinirsiz kullanamayacagina dair bir madde gösterin lütfen :)

Ne yazık ki Anayasa Maddelerinde bu konu " karanlıkta " kalıyor. Her iki kesiminde bu konuda vereceği net bir cevap yok.
O yüzden en iyisi konuyu kapatmak... :)

22 Temmuz'da ve ardından Cumhurbaşkanlığı seçimlerin tekrarında hep beraber göreceğiz nelerin olacağını... :wink:
Kullanıcı küçük betizi
Naima
Üye
Üye

Sonraki

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x