TESEV: Devlet Kürtlere özür borçlu

İlgili Makaleler / Haberler

Re: TESEV: Devlet Kürtlere özür borçlu

İletigönderen maydonos » Cmt Ağu 22, 2009 16:06

Akepeliler tabiki memnun olacak onlar icin milli duygular onemli degil!
Onlarin onemsedigi Seyler:

Icim karardi yazamayacagim. Yazarken kalbim agriyor.

Akepliler iki kurusa her seyi satanlardir. Merak ettigim sey satacak birseyleri kalmayinca ne yapacaklar? :mrgreen:
Resim


Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye
 
İletiler: 1651
Kayıt: Çrş Haz 04, 2008 1:53

Re: TESEV: Devlet Kürtlere özür borçlu

İletigönderen Türk-Kan » Sal Kas 10, 2009 0:39

"Devlet, Kürtlerden Özür Dilemeli"


"Kürt sorununun çözülmesi için devlet, Kürt halkına yapılan tarihsel haksızlığı açıkça ifade etmeli ve Kürtlerden özür dilemeli"

Türkiye ve Ortadoğu Forumu Vakfı ve Özgür Üniversite Başkanı Dr. Fikret Başkaya, Kürt sorunu gerçekten çözülmek isteniyorsa devletin öncelikle Kürt halkına yapılan tarihsel haksızlığı açıkça ifade etmesi ve Kürt halkından özür dilemesi gerektiğini dile getirerek, "Bir başka ulusu ezen ulus özgür olamaz' ilkesinin bir gereği olarak, Kürtlerin özgürlüğünün Türklerin de özgürlüğü olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır" dedi.

Aralarında İsmail Beşikçi, Fikret Başkaya, Mahmut Konuk, Sibel Özbudun, Temel Demirer ve Sait Çetinoğlu'nun da bulunduğu bir grup, demokratik açılıma dair hazırladıkları bildiriyi Özgür Üniversite'de düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı.

Grup adına bildiriyi okuyan Fikret Başkaya, Kürt sorununun ulusal bir sorun olduğunu ve ulusal mahiyetteki bir sorunun da demokratikleşme çerçevesinde çözülemeyeceğini söyledi. Başkaya, "Zira, demokratikleşmeyle Kürt sorununun çözümü arasındaki ilişkinin yönü demokratikleşmeden Kürt sorununa değil, Kürt sorunundan demokratikleşmeye doğrudur. Başka türlü ifade etmek gerekirse, Kürt sorununun önceliği vardır. Bunun anlamı, ezilen bir halk olan Kürtlerin gasp edilmiş haklarının iadesi, demokratikleşme denilenin kapsadığı, kapsaması gerekenden başka farklı şeyleri de içerir. Geçerli yerleşim sorununun bireysel haklar temelinde çözüleceği şeklinde. Kürt sorununun çözümü doğrudan kolektif hakları içeriyor" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın ne yapacaklarını değil, ne yapmayacaklarını sayarak konuşmaya başladıklarını söyleyen Başkaya, "Cunta anayasasına dokunmadan, 80 yıllık zihniyetle hesaplaşmadan sorunun çözülmesine imkan var mı? Hala Kürtçe'nin bir dil olarak kabul edilmemesi demek, o dili konuşan halkın varlığının da inkar edilmesi demektir. Böyle bir anlayışla sorun çözülebilir mi? Bu anlayışla ısrar devam ederse, 'Kürt çözümü' Türk çözümsüzlüğü olmaya devam edecektir. Kürt sorununun kaynağında devletin inkar, imha ve asimilasyon siyaseti vardır" diye konuştu.

Kürt sorunun çözülmesi için öncelikle 'Terör ve terörist söyleminden, son terörist yok edilinceye kadar' dilinden de uzaklaşması gerektiğini dile getiren Başkaya, şöyle devam etti:

"Askeri operasyonlar durdurulmalıdır. PKK ateşkes ilan ettiğinde devlet ateşe devam ediyor. Böyle bir durumda PKK'ye 'silah bırak' demenin bir kıymet-i harbiyesi olamaz. 80 yıllık dönemde, ama asıl son 25 yılda öldürülen 40 bin insanın, yakılıp yıkılan 4 bin köyün, yerlerinden zorla söküp atılan 4 milyon insanın hesabı birilerinden sorulmalı, verilen zararlar 'tazmin edilmeli', koruculuk sistemine derhal son verilmelidir. 'Bir başka ulusu ezen ulus özgür olamaz' ilkesinin bir gereği olarak, Kürtlerin özgürlüğünün Türklerin de özgürlüğü olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır. Gerekli hale geldiğinde referandum seçeneği gündemde olmalıdır. Unutulmaması gereken bir şey daha var; özgürlüğü için mücadele etmekte kararlı bir halkı yenmek mümkün değildir."


İm (Kod): Tümünü seç
http://www.midyathabur.com/haber_detay.asp?haberID=3724





Aydınlar, devletin Kürt halkından özür dilemesini istedi

Aralarında İsmail Beşikçi, Fikret Başkaya ve Temel Demirer de bulunduğu 25 aydın, yayımladığı bir bildiriyle Kürt açılımına ilişkin görüşlerini bildirdi. Çözüm için önerilerde bulunan aydınlar, Kürt sorunun ulusların kendi kaderini tayin etmesi sorunu olduğunu ve öncelikle devletin Kürt halkında özür dilemesi gerektiğini açıkladılar.

Açıklamanın tam metni ise şöyle:

    Kürt sorunu seksen yıllık bir tabuydu. Şimdilerde tabu olmaktan çıkmakta ve konuşulmakta ama yapılan konuşmaların, söylenen sözlerin reel bir karşılığı olup olmadığı hala tartışmalı. Nitekim Temmuz ayının sonunda ‘Kürt açılımı denilene Ağustosun sonunda ‘demokratik açılım’ deniyordu, Eylül sonunda artık ‘huzur ve uzlaşı projesi’ deniyor… Eğer bir sorunu çözmek gibi samimi bir niyetiniz varsa, önce onu adıyla çağırmanız gerekir. Unutmamak gerekir ki, farklı biçimlerde ifade edilse de ‘açılım’ daha önce de gündeme gelmişti. Bir başbakan ‘Kürt realitesini tanıyoruz’ dedi, bir daha ağzına almadı, alamadı, bir başkası ‘AB’nin yolu Diyarbakır’dan geçiyor’ dedi o da bir daha ağzına almadı, alamadı… Zira söylediklerinin reel bir karşılığı yoktu. Neden olmadığı rejimin niteliğiyle ilgili tartışmayı angaje ediyor. Zira, Türkiye’de hükümet olmak hükmetmek anlamına gelmiyor.

    Kürt sorunu ulusal bir sorundur. Ezilen ulusun kendi kaderini tayın etmesi sorunudur. Ezilen ulusun kendi kaderini tayın etmesi de, gönüllü birlikte yaşamayı da, ayrılmayı da içerir. Kürtlerin ne istediğinin netleşmesi, iradenin ortaya çıkması, sınırsız bir tartışma ortamının sağlanmasını, ifade [düşünce] özgürlüğünün önündeki tüm engellerin ortadan kaldırılmasını gerektirir. Bir sorunun nasıl çözüleceği, ne olduğundan bağımsız değildir. Kürt sorunu nedir? Kürt sorunu neden bir sorundur? Bu sorun günümüze kadar neden çözülmeden gelmiştir? Sorunu yaratan esas unsurlar nelerdir? Gibi temel sorular hiçbir zaman gündeme getirilmiyor, tartışma konusu yapılmıyor… Eğer orta yerdeki sorun, ulusal mahiyette bir sorunsa ki öyledir, onu demokratikleşme çerçevesinde çözmek mümkün değildir. Zira, demokratikleşmeyle Kürt sorununun çözümü arasındaki ilişkinin yönü demokratikleşmeden Kürt sorununa doğru değil, Kürt sorunundan demokratikleşmeye doğrudur. Başka türlü ifade etmek gerekirse, Kürt sorununun önceliği vardır. Bunun anlamı, ezilen bir halk olan Kürtlerin gasbedilmiş haklarının iadesi, demokratikleşme denilenin kapsadığı, kapsaması gerekenden başka/farklı şeyleri de içerir. Geçerli yaklaşım sorunun bireysel haklar temelinde çözüleceği şeklinde. Kürt sorununun çözümü doğrudan kolektif hakları içeriyor. Elbette kolektif haklarla bireysel haklar arasında bir çatışma söz konusu değildir.

    Başbakan ve içişleri bakanı ne yapacaklarını değil, neyi yapmayacaklarını sayarak konuşmaya başlıyorlar… Cunta anayasasına dokunmadan seksen yıllık zihniyetle hesaplaşmadan sorunun çözüleceğine inanan var mı? Hala Kürtçe’nin bir dil olarak kabul edilmemesi demek, o dili konuşan halkın varlığının da inkâr edilmesi demektir. Böyle bir anlayışla sorun çözülebilir mi? Bu anlayışta ısrar devam ederse, Kürt çözümü, Türk çözümsüzlüğü olmaya devam edecektir. Kürt sorununun kaynağında, devletin inkâr, imha ve asimilasyon siyaseti vardır. Devlet Kürtlere doğal haklarını teslim ederek, bu politikadan, bu uygulamalardan geri adım atabilir. Kürtlerin ihtiyacı olan lütuf değil, haksızlığın giderilmesidir. Bunun da yolu doğrudan sorunun tarafı olanla, Kürtlerle, Kürt örgütleriyle, Kürtleri temsil eden kurum ve kişilerle görüşmekten geçiyor. Oysa hükümet Türk tarafıyla görüşmeyi yeğliyor…

    Biz aşağıda imzası bulunanlar, her şeye rağmen ‘açılım’ denilenin olumlu bir gelişme olduğu düşüncesiyle, sorunun çözümüne dair görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmayı, etik ve entelektüel sorumluluğun bir gereği sayıyoruz:

    Eğer sorun gerçekten çözülmek isteniyorsa,

    1. Devlet öncelikle Kürt halkına yapılan tarihsel haksızlığı açıkça ifade etmeli, Kürt halkından özür dilemeli, özeleştiri yapmalı; seksen yıllık resmi ideoloji ve resmi tarihle hesaplaşmaya cesaret etmelidir;

    2. Terör ve terörist söyleminden, ‘son terörist yok edilinceye kadar… dilinden uzaklaşılmalıdır;

    3. ‘Biz kardeşiz’ ‘bin yıldır birlikte yaşıyoruz’, ‘din kardeşiyiz’ vb. söyleminin asıl amacı, Kürtlere doğal haklarını, insan olarak sahip oldukları haklarını, Kürt toplumu olmaktan doğan haklarını vermemenin, ya da olabildiğince asgari düzeyde tutmanın gerekçesi yapılmak isteniyor. Bu yaklaşım terk edilmelidir;

    4. İfade özgürlüğünün önündeki tüm engeller ortadan kaldırılmalıdır.

    5. Askeri operasyonlar durdurulmalıdır. PKK ateşkes ilan ettiğinde devlet ateşe devam ediyor. Böyle bir durumda PKK’ye silah bırak demenin bir kıymet-i harbiyesi olamaz;

    6. Seksen yıllık dönemde ama asıl son 25 yılda öldürülen 40 bin insanın, yakılıp yıkılan 4 bin köyün, yerlerinden zorla sökülüp atılan 4 milyon insanın hesabı birilerinden sorulmalı, verilen zararlar ‘tazmin edilmeli’, koruculuk sistemine derhal son verilmelidir;

    7. ‘Bir başka ulusu ezen ulus özgür olamaz’ ilkesinin bir gereği olarak, Kürtlerin özgürlüğünün Türklerin de özgürlüğü olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır;

    8. Gerekli hale geldiğinde referandum seçeneği gündemde olmalıdır…

    Unutulmaması gereken bir şey daha var: özgürlüğü için mücadele etmekte kararlı bir halkı yenmek mümkün değildir. Öyleyse işe sorulması gereken soruları gerektiği gibi sorarak, tartışılması gerekeni gerektiği gibi tartışarak, şeyleri adıyla çağırarak başlayabiliriz…

    Saygılarımızla…

Açıklamayı imzalayanlar ise İsmail Beşikçi, Fikret Başkaya, Mahmut Konuk, Sibel Özbudun, Temel Demirer, Ragıp Zarakolu, Sait Çetinoğlu, Babür Pınar, Ayhan Çınar, Paşa Öztürk, Engin Bayramoğlu, Oktay Etiman, İsmet Erdoğan, Özgür Başkaya, Yücel Demirer, Attila Taygun, Deniz Zarakolu, Büşra Beste Önder, Hüseyin Taka, Hüseyin Gevher, Mehmet Özer, Recep Maraşlı, Cemil Gündoğan, Ahmet Önal, Adnan Caymaz ve Ali İmren.


İm (Kod): Tümünü seç
http://www.atik-online.net/2009/10/08/aydinlar-devletin-kurt-halkindan-ozur-dilemesini-istedi/
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Önceki

Şu dizine dön: İlgili Makaleler / Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

cron

x