Türkeş "hocaefendi" hakkında ne düşünüyordu?

Tartışma Alanı

İletigönderen MedceziR » Çrş Tem 04, 2007 12:19

reisbey, şakirt arkadaşlarım var ama şakirt değilim kardeş. Bende bu adamların yurtlarında okullarında kaldım görünen yüzlerini en az senin kadar iyi biliyorum. Türkan abladan elindeki bilgileri benimle paylaşmasını istedim çünkü herkesin fikrinden, kaynağından faydalanmak lazım. Benim en sevmediğim şeylerden birisi; bişey hakkında bilmeden yorumda bulunmaktır. Yeterli araştırmayı yaptıktan sonra bişeyler söylemek daha mantıklı olur düşüncesindeyim.
Açıklamaların için sağol ayrıca...
Resim

"Vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa'dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa'nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa'dan almak gibi birtakım zihniyetler belirdi. Halbuki hangi istiklal varki ecnebilerin nasihatlarıyla ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin!
Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir..."

Söylesem tesiri yok
Sussam gönül razı değil...
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletiler: 1763

İletigönderen Veled » Çrş Tem 04, 2007 19:31

arkadaşlar adam ne düşünürse düşünsün çok önemli değil türkeş devri bitti kapandı ama burada asıl nokta bu fettonun yapmak istediğini iyi kavramak lzaımm yoksa çok gencimizin daha beyni yıkanacak kanımca :x
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır

İletiler: 3

İletigönderen AlpereN » Çrş Tem 04, 2007 19:39

valla Fethullah Gülen iyi birisi veya kötü birisi demiyorum ama gerçekten gençleri kendi safına çekmek için ders çalışma bahanesi ile abiler/ablalar ile ifade edilen yurtlara gidiyolar ve hayatlarında Fethullah Gülen diye biirilerini tanımaayan gençler birden bire Hocaefendi diye birisinden bahsediyolar ve dikkatimi çekti össde onları askeriye ve polisiyeye yönlendiriyolar bunu kasıtlı yapıyolar.Bilerek askeriyede çoğunluk sağlama en üst seviyeye çıkmaya çalışıyolar,ve bence bu PKKdan bile daha büyük bir tehdittir. :evil:
Kullanıcı küçük betizi
AlpereN
Üye
Üye

İletiler: 628

İletigönderen Veled » Çrş Tem 04, 2007 19:43

AlpereN, katılıyorum adamlar askeriyede polisiyede düşünsene hemde fettonun müritleri :D gerçekten dediğin gibi ciddi bir tehtit unsuru ülkemiz üzerinde fettullah gülen konusuna gelince bu ülkeyi bölmeye çalışan bir şerefiz kendisi araştır söylenenleri dinle oku eminim sende bana hak vereceksin :wink:
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır

İletigönderen Çetin Taş » Çrş Tem 04, 2007 19:45

dertsiz arkadaşım.Teslim olmadı,dilim değil ama herhalde elim sürçmüş,özür dilerim.Ama söylemek istediğim silah atmadan yakalandığıdır,isteseydi çatışabilirdi.Ben bunu bir çeşit teslim olmak olarak düşünüyorum.
Deniz Gezmiş ve arkadaşları derken birlikte asıldığı arkadaşlarını ve silahlı mücadele kararı alana kadar aynı çizgide gittiği Doğu Perinçek ve ekibini kastediyorum.Mahir Çayan,Hüseyin Cevahir ile yollar önceden ayrılmıştı.Üstelikte Deniz Gezmiş yakalanmamıştır,kuşatılmıştır ve pekçoklarının söylediği gibi askere silah atan birisi olsa silah atarak ele geçirilirdi,oysaki bunu yapmamıştır.Feyzioğlu'nun kitabında yakalanma anı da ayrıntıları ile yazılmıştır.
Türkeş'in yaptıklarını daha fazla tartışmayacağım,hiç kimseyi de incitmek istemiyorum.Ama mantığa sorulacak 2 soru şunlar olmalıdır?Niçin 80 öncesi MHP ve Ülkücüler SOLa düşmanken ve solda onlara düşmanken;80 sonrası MHP ve Ülkücüler SOL ile koalisyon hükümeti kurdu,SOLun önemli bir kısmı eski antipatiden kurtuldu?Sebep Alparslan Türkeş midir,Devlet Bahçeli midir?

Türkeş'in 27 Mayıs Darbesi'nin planlayıcılarından olduğu gerçeğini inkar etmeye çalışıyormuşsun gibime geldi,bu çaba neden?

Askerimizi kimin şehit ettiği konusu hala muammadır dertsiz.Mevzu tıpkı kanlı 1 Mayıs olayları gibi olmuştur.Olayın görgü tanıkları çatılarda tabancalı gençler lduğunu ama şehit olan komandonun düştüğü anda bu blokların hepsinden tabanca mesafesinden daha uzakta olduğunu söylüyorlar.Olaylar sonucunda 1 askerimiz şehit olmuş,1 öğrenci(ki askerimizi şehit eden olduğu ileri sürülüyor),1 aşçı hayatlarını kaybetmişlerdir.Kişisel düşüncemi sorarsan ben her durumda askerimizi ve polisimizi şehit eden her kim olursa olsun hatalıdır düşüncesindeyim.O günleri yaşamadım ve ODTÜ işgalini yapanların sosyalizm idealini paylaşmıyorum.Ama benim ODTÜ direnişi ile ilgili bu zamana kadar okuduklarım bana bu olayda çok fazla provokasyon olduğunu düşündürdü.

kintex,Türkeş ile ilgili daha fazla bir şey yazmayacağım,her ne olursa olsun onu seven arkadaşların incindiğini ve alındıklarını görüyorum.Allah rahmet eylesin diyorum,başka da bir şey demiyorum.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletiler: 2354

İletigönderen Türk-Kan » Çrş Tem 04, 2007 20:01

AlpereN yazdı:onları askeriye ve polisiyeye yönlendiriyolar bunu kasıtlı yapıyolar.Bilerek askeriyede çoğunluk sağlama en üst seviyeye çıkmaya çalışıyolar,ve bence bu PKKdan bile daha büyük bir tehdittir. :evil:

kesinlikle! her arkadasima tavsiye ederim bu kitabi:

:arrow: http://www.paylasimboard.net/forum/koestebek-dr-necip-hablemitolu-vt6713.html

Dr. Necip Hablemitoglu 2002'de AKaPe hükümeti döneminde, haince katledilmistir. Failleri hala "mechuldur"... Ruhu sad olsun...
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen shadow39 » Çrş Tem 04, 2007 20:09

Polisi bilemem ama askeriyede barinamazlar
Dağda üç Beş domuz Sürüsü
Tutturmuş Bir kürdistan Türküsü
Eline Almış Bayrak Diye Bir Masa örtüsü
Satsan Beş Para Etmez Ne Dirisi Ne De ölüsü
Soyu Soysuz Olan Sensin Toprak Senin Neyine
İte itlik Yapıp Kafa Tutma Beyine
Anlasa Dediğimi Sokaktaki Köpek Ağlar Haline
Duy Ulan Soysuz
Ne Mutlu TÜRK'üm Diyene!!!
....
Bu da can d..... efendiye olsun. belgeselci.
"Siz Mustafa demeye devam edin, biz de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk"

Resim
Kullanıcı küçük betizi
shadow39
Üye
Üye

İletiler: 2230

İletigönderen Türk-Kan » Çrş Tem 04, 2007 20:51

shadow39, emniyeti tamamen "f" tipi haline getirmeye ugrasiyorlar. ama dedigin gibi askeriye de zorlaniyorlar. o yüzden de bir yandan TSK'ya karsi psikolojik savas yürütüyorlar.

Fetullah yazdı:
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen Veled » Çrş Tem 04, 2007 21:12

Türk-Kan, kitabı okudum ben abla dediğiniz gibi adamların amacı çok acık zaten bu ülkeyi karıştırmak ve bölmek bence de bu kitabı herkes okusun arkadaşlar :D
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır

İletigönderen dertsiz » Çrş Tem 04, 2007 23:37

AlpereN yazdı:valla Fethullah Gülen iyi birisi veya kötü birisi demiyorum ama gerçekten gençleri kendi safına çekmek için ders çalışma bahanesi ile abiler/ablalar ile ifade edilen yurtlara gidiyolar ve hayatlarında Fethullah Gülen diye biirilerini tanımaayan gençler birden bire Hocaefendi diye birisinden bahsediyolar ve dikkatimi çekti össde onları askeriye ve polisiyeye yönlendiriyolar bunu kasıtlı yapıyolar.Bilerek askeriyede çoğunluk sağlama en üst seviyeye çıkmaya çalışıyolar,ve bence bu PKKdan bile daha büyük bir tehdittir. :evil:

konu Fettullah Gülen cemaati oldugu icin,konu ile ilgili birseyler yazmak istiyorum.

Fettullah Gülen, ABD nin yillar önce uygulamaya koydugu BOP ve ILIMLI ISLAM projesinin ayaklarindan biridir.

Dünya üzerinde Türk ve müslüman Topluluklarinin bulundugu yerlerde, muazzam masraflarla okullar acmaktadir. okullarin acildigi devletlerin bile bu okullari finanse edecek durumu yoktur. ama Fettullah Hocanin ekibi, heryere ulasmaktadir.

müslüman ve Türk olmayan toplumlarin bulundugu yerlerde de okullar acilmaktadir ama esas hedefle ilgisi yoktur bunlarin.

Türk Topluluklarinin bulundugu yerlerde acilan okullarin ögrencileri icinden secilen bircok eleman, abd ve diger batili ülkelere götürülmektedir.

Cin deki Sincan/Türk bölgesinden üc dört ailenin almanya üzerinden ABD ye gittiginin ve özel kurslara tabii tutulduklarinin bizzat sahidiyim.

Bu muazzam masraflarin sadece yardim olarak toplanan para ile yapilmasi mümkün degildir. dis yardimlar!!! vardir bu islerin icinde.

Bir örnek vereyim.

Almanyada üc yerde okullar acildi. ve Offenbachta Polaroid firmasinin bina ve tesisleri, pesin para verilerek satin alindi. cok kisa zaman icerisinde tamir edilerek, yeni bir struktur olusturuldu.

zaman gazetesi, samanyolu tv, cesitli dergiler, seyahat bürosu ve daha bircok Fettullahci kurum kuruldu. Faaliyet yapmaktadir.

Bunu cark nasil dönderiliyor, biri izah ederse, cok memnun kalacagim.
Kullanıcı küçük betizi
dertsiz
Üye
Üye

İletiler: 248

İletigönderen dertsiz » Prş Tem 05, 2007 0:14

sevgili kardesim

ben iddia etmek icin degil, sadece bildiklerimi paylasmak icin yaziyorum. kimseyi suclamak gibi bir düsüncem yoktur. sadece olaylari, olaylarin gectigi dönemlere göre yorumlamaya calisiyorum.

1-catisarak yakalandi. hatta sarkislada ki catismalarda yaralanan bekci ve askerler oldu. ama en sonunda caresiz kalinca ve arftik yarma hareketi yapma imkani kalmadigi icin teslim olmustur.

peki, sarkisla yolunda ne isi vardi? söyleyeyim. nurhaktaki sinan cemgil ve arkadaslari ile bulusmaya ve sehir gerillasindan kir gerillasina gecis yapmaktaydilar. ama olmadi, yakalandilar.

2-ideolojik "otoelestri" döneminde bazi konularda ayristilar. bu dogru elbette. ama mahirlerin Kizilderede ki eylemlerinin gayesi, Deniz Gezmislerin idamini engellemekti. yani sonucta ortak mücadele veriyorlardi.

3-1963-1971 dönemi ile 1974-1980 dönemi, taktik ve ideolojik bakimlardan elbette bircok degisiklik göstermistir. ama son tahlilde, TR de devrimci güclerin "kurtulusa kadar devrim" mücadelesi verdiklerini görürüz.

Türkes ile ilgili, gecmiste sol ile isbirligi yapilamsina karsiydi demek tam olarak dogru degildir. Türkes, asiri solla elbette bir isbirligi yapmamistir ama gerektiginde "sosyal demokrat" solla ortak hareket etmistir. mesela, meclis baskani seciminde CHP li adayin secilmesini saglamistir. buna benzer bircok örnek vardir.

4-hayir niye inkar edeyim ki. Türkes, albay ve kurmay subaylarin yaptigi 27 mayis darbesinin "ortaklarindan" biridir. zaten TSK nin yaptigi darbeler
ve verdigi muhtiralar her zaman emir komuta zinciri ekseninde olmustur.

ama ihtilallerin baslangici olur, sonu olmaz. her ihtilal, ilkönce kendini yapanlari yer.

ayni Türkes daha sonra, "En kötü Demokratik rejim, en iyi ihtilal rejiminden daha iyidir" demistir ayni zamanda.

5-sonucta orda bir catisma oldu.

6-bu cümlenin ilk bölümüne katiliyorum ama ikinci bölümüne katilmiyorum. ne provakasyonu. bizzat devrimci genclerin lider kadrosu yapti o eylemi.

[quote="Çetin Taş"]

1-dertsiz arkadaşım.Teslim olmadı,dilim değil ama herhalde elim sürçmüş,özür dilerim.Ama söylemek istediğim silah atmadan yakalandığıdır,isteseydi çatışabilirdi.Ben bunu bir çeşit teslim olmak olarak düşünüyorum.

2-Deniz Gezmiş ve arkadaşları derken birlikte asıldığı arkadaşlarını ve silahlı mücadele kararı alana kadar aynı çizgide gittiği Doğu Perinçek ve ekibini kastediyorum.Mahir Çayan,Hüseyin Cevahir ile yollar önceden ayrılmıştı.Üstelikte Deniz Gezmiş yakalanmamıştır,kuşatılmıştır ve pekçoklarının söylediği gibi askere silah atan birisi olsa silah atarak ele geçirilirdi,oysaki bunu yapmamıştır.Feyzioğlu'nun kitabında yakalanma anı da ayrıntıları ile yazılmıştır.

3-Türkeş'in yaptıklarını daha fazla tartışmayacağım,hiç kimseyi de incitmek istemiyorum.Ama mantığ sorulacak 2 soru şunlar olmalıdır?Niçin 80 öncesi MHP ve Ülkücüler SOLa düşmanken ve solda onlara düşmanken;80 sonrası MHP ve Ülkücüler SOL ile koalisyon hükümeti kurdu,SOLun önemli bir kısmı eski antipatiden kurtuldu?Sebep Alparslan Türkeş midir,Devlet Bahçeli midir?

4-Türkeş'in 27 Mayıs Darbesi'nin planlayıcılarından olduğu gerçeğini inkar etmeye çalışıyormuşsun gibime geldi,bu çaba neden?

5-Askerimizi kimin şehit ettiği konusu hala muammadır dertsiz.Mevzu tıpkı kanlı 1 Mayıs olayları gibi olmuştur.Olayın görgü tanıkları çatılarda tabancalı gençler lduğunu ama şehit olan komandonun düştüğü anda bu blokların hepsinden tabanca mesafesinden daha uzakta olduğunu söylüyorlar.Olaylar sonucunda 1 askerimiz şehit olmuş,1 öğrenci(ki askerimizi şehit eden olduğu ileri sürülüyor),1 aşçı hayatlarını kaybetmişlerdir.

6-Kişisel düşüncemi sorarsan ben her durumda askerimizi ve polisimizi şehit eden her kim olursa olsun hatalıdır düşüncesindeyim.O günleri yaşamadım ve ODTÜ işgalini yapanların sosyalizm idealini paylaşmıyorum.Ama benim ODTÜ direnişi ile ilgili bu zamana kadar okuduklarım bana bu olayda çok fazla provokasyon olduğunu düşündürdü.
Kullanıcı küçük betizi
dertsiz
Üye
Üye

İletiler: 248

İletigönderen Çetin Taş » Prş Tem 05, 2007 0:39

Çatışıp kimi yaralamış dertsiz?Sen bana 80 öncesi Ülkücü mecmualardaki propaganda malzemelerindeki söylemle cevap veriyorsun.Tüm o saydığın adamların hepsi arkadaştı fakat hepsi farklı fraksiyonlara kaydılar zaten şu an bile solun solunda bu kadar farklı ses olmasının sebebi o zamandan kaynaklanıyor.
Elbette Deniz Gezmiş'i kurtarabileceklerini düşünerek eylemler yapmışlardır.Ama bu ülkücülerin anlattığı gibi askere saldırı,polise saldırı şeklinde olmamıştır.İspiyonlanan gençler(hepsi 18-24 yaş arası gençler)ateş bile edilemeden öldürüldüler.Kurtulan tek kşi Ertuğrul Kürkçü'dür,işte o da ispiyoncudur.Neyse bu mevzu böyle uzar.
Provokasyon iddiam ile ilgili söylediğine yanıt vereceğim.Elbette ki eylemi planlayan lider kadro.Ama taşkınlıklar,askerin şehit edilemsi provokasyondur düşüncesindeyim.

Selamlar.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletiler: 2354

İletigönderen shadow39 » Prş Tem 05, 2007 19:27

Türk-Kan, istedikleri kadar ugrassinlar askeriyeye ulasamazlar.Polis devletin elinde devlette fethullahin elinde :evil:
Dağda üç Beş domuz Sürüsü
Tutturmuş Bir kürdistan Türküsü
Eline Almış Bayrak Diye Bir Masa örtüsü
Satsan Beş Para Etmez Ne Dirisi Ne De ölüsü
Soyu Soysuz Olan Sensin Toprak Senin Neyine
İte itlik Yapıp Kafa Tutma Beyine
Anlasa Dediğimi Sokaktaki Köpek Ağlar Haline
Duy Ulan Soysuz
Ne Mutlu TÜRK'üm Diyene!!!
....
Bu da can d..... efendiye olsun. belgeselci.
"Siz Mustafa demeye devam edin, biz de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk"

Resim
Kullanıcı küçük betizi
shadow39
Üye
Üye

İletiler: 2230

İletigönderen AlpereN » Prş Tem 05, 2007 22:02

Semih R.Cabalar yazdı:AlpereN, katılıyorum adamlar askeriyede polisiyede düşünsene hemde fettonun müritleri :D gerçekten dediğin gibi ciddi bir tehtit unsuru ülkemiz üzerinde fettullah gülen konusuna gelince bu ülkeyi bölmeye çalışan bir şerefiz kendisi araştır söylenenleri dinle oku eminim sende bana hak vereceksin :wink:

valla kardeş arkadaşım dedi bana Polisiyenin yarısından çoğu şuan Fethullahçıymış aynı şekilde askeriyeyede yöneldiler.Askeriyede bunu engellemek için namaz kılan askerlerin ailesinde veya eşi türbanlı olan askerlerin rütbesini yükseltme olanağı sağlamıyor gönül isterki bunlar olmasın ama işte böyle tarikatlar olunca mecbur yapılmak zorunda kalıyor.Bide nurcu arkadaşım bana sende polisiyeye geç tanıdığın varsa dedi ama ben geçsem bile vatanımdan ve ideolojimden başka hiçbirşeye hizmet etmem,benide kendi safına çekmeye çalışıyor hatta idelojimle dalgada geçiyo arada bi ama ben üzülmesin diye ses çıkarmıyorum :wink:

shadow39, abi ben senin kadar kesin konuşamayacam şuan iktidar onların,polisiye onların geriye bi askeriye kaldı onuda aldıkları zaman hemen bi şeriat mahkemesi,anayasa değişikliği yavaş yavaş alıştıra alıştıra şuan iktidar ve polisiiye tamam sıra cumhurbaşkanlığında ondan sonra askeriye ve korkulan olabilir bunun dışında laik,islamcı çatışmasıda çok büyür bence ülke çok zayıflar abd bunun planını Allah bilir 50 yıl önceden yapmıştır şunuda ekleyim o dediğim abiler/ablalar yurtlarında şifreli konuşmalar dışarıda askeriyeye olsun polisiyeye olsun şifre koyuyolar kimse çakmasın köfteyi diye arkadaşım benide çağırmıştı hatta gidecektim ama artık gitmem :wink:
Kullanıcı küçük betizi
AlpereN
Üye
Üye

İletiler: 628

İletigönderen yakup_cemil » Cum Tem 06, 2007 22:37

uzun zamandan beri foruma giremiyorum bir bakayım dedim ancak bu başlığı tamamı

ile okumadan da kendimi alamadım !! Öncelikle Başbuğ Alparslan Türkeş hakkında

forumda karalama kampanyası yapmaya çalışanlara birkaç sözüm olacak !

diyorlar ki zamanında solcu - vatansever insanların ölüm emrini vermiştir !

öncelikle şunu unutmamalı ki Türkiye'de sol uzun zaman komunizmin eli ayağı

olmuştur ! Kendiler her ne kadar biz emperyalizme karşıyız deseler de

Rusya'nın ve Çin'in emperyalist düşüncelerine hizmet etmiştir !!

bununla da kalmamış solcu gibi görünmeye çalışan ve bağımsız bir kürt devleti

isteyen vatan hainlerini de aralarında barındırmışlar onlara kol kanat germişlerdir !

bunu solcu gençler elbette istemeden yapmıştır ama maalesef farklı amaçlara

hizmet etmekten kurtulamamışlardır ! Şimdi sizlere birkaç örnek vermek istiyorum !

Dursun Önkuzu... kendisi bazı arkadaşların solcu-vatansever diye bahsettiği

bir takım kişiliksiz insanlar tarafından ağzına bir hava pompası yerleştirmek sureti

ile dalağı patlatılmış ve bununla da kalınmamış okulun 5. katından aşağı atılarak

öldürülmüştür ! Allahaşkına şimdi ben bunun için zamanın solcu liderlerini suçlayabilir

miyim ? bunlar kendilerini solcu zanneden birkaç çapulcu tarafından yapılmış

şeylerdir.. kaldı ki Türkeş herkese vatanın evladı gözü ile bakmış neden ölüm emri

versin ? lütfen söylemlerimize dikkat edelim arkadaşlar

bir Türk Büyüğü'nden bahsediyoruz !

Said-i Nursi ve Said-i Kürdi olayına gelince.....

şu anda Ispartadayım... Said-i Nursi Isparta'da Barla ilçesinde yaşamış ve

burda köylüler anlatır durur ! Burdaki Türk köylerine gidip aman çocuk yapmayın bu

zamanda harama girer nufüsu arttırmayım diye telkin etmiş ! Kürt köylerinde de

bol çocuk yapın diyerek tavsiyelerde bulunmuş ! varın gerisini siz düşünün !

tekrar tekrar söylüyorum Başbuğ diye hitap ettiğim bir insana lütfen

saygısızlık etmeyelim....
Resim

уαкυρ_¢ємιℓ® --»» (αℓтıη νυяυş уαρтıм нαуαℓℓєяιмє)--»» (вєкℓє νє göя)
Kullanıcı küçük betizi
yakup_cemil
Üye
Üye

İletiler: 171

ÖncekiSonraki

Şu dizine dön: Devlet ve Siyaset

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x