1979'da kurulan ve SSK’nin ilaç ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini karşılayan, Türkiye’nin ISO 9002 kalite belgesine sahip tek ilaç fabrikası olan SSK İlaç Fabrikası, 2005'te AKP iktidarı tarafından kapatıldı.
Fabrikanın, 1979 yılından 2005 yılına kadar SSK’ya kâr devrinde bulunduğu kayıtlara yansıdı.
Ayrıca üretilen ucuz ilaçlar ile SSK 120 milyon dolar tasarruf etti. 2004 yılında SSK’ye 40 milyon gelir sağladı.
Kapatıldığında ağrı kesici, antibiyotik, vitamin ve öksürük şurubu gruplarından toplam 22 kalem ilaç üretimi yapıyordu.
2005 yılında sağlık meslek örgütlerinin “Türkiye’yi ilaç tekellerinin kâr hesaplarına mahkûm etmeyin” isyanları duymazlıktan gelindi
Fabrikayı kapatması ile tamamen ithal ilaca mahkûm olan Türkiye’de döviz kurundaki büyük artış ilaç sorununu daha da büyüdü.

AKP Hükümeti, Bomonti’deki SSK İlaç Fabrikası’nı 2005'te kapattı. Dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ kapatma kararını, “Bizim ilaç fabrikamız olsun diye bir niyetimiz yok” diye savundu. 13 yıl aradan sonra hükümet yaşanan ilaç sıkıntısı ve yüksek fiyat sorununu çözmek için yerli ilaç çağrısı yaptı... Bugünlere nasıl gelindi?
AKP hükümetinin fabrikayı kapatması ile tamamen ithal ilaca mahkûm olan Türkiye’de döviz kurundaki büyük artış ilaç sorununu daha da büyüdü.
SSK’nin ilaç ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini karşılayan, Türkiye’nin ISO 9002 kalite belgesine sahip tek ilaç fabrikası olan SSK İlaç Fabrikası, AKP tarafından kapatıldı. 1979 yılında kurulan Şişli Bomonti’deki fabrika, SSK eczanelerinin kapatılmasından sonra yasa gereği SSK eczaneleri dışında kamu ya da özel eczanelere ilaç satamadı. O dönem piyasa değeri yaklaşık 4 milyon YTL’ye yakın ilaç hiç piyasaya çıkmadan çöpe atıldı. SSK ilaç firmaları ile fiyat pazarlığı yapabilirken, piyasa tamamen Yabancı ilaç firmalarına terk edildi.



Şeker fabrikaları özelleştirildi Türkiye 'Dünya Şeker Süper Ligine' veda etti!

Şeker özelleştirmesinin Türkiye’ye uluslararası faturası da ağır oldu. 2018 yılında hiçbir stratejiye dayanmadan 25 şeker fabrikasını özelleştirilirken, Türkiye bu özelleştirmelerden dolayı ‘Dünya Şeker Süper Ligi’ne de veda etti.
Şeker üreten ülkeler için Dünya Şeker Süper Ligi’nde yer almak hayati bir önem taşırken, 2018 yılına kadar bu süper ligde yer alan Türkşeker’in özelleştirmelerin ardından Dünya Şeker Süper Ligine veda ettiği ortaya çıktı. fabrikalarının hiç bir stratejiye dayanmadan özelleştirilmesinin faturası çıkmaya devam ediyor.
, bu özelleştirmelerin olumsuz yansımaları sadece üretim kaybı ile sınırlı kalmadı. Türkşeker, şeker üretiminde dünyada önemli bir noktada bulunurken, özelleştirmeler sonrasında bu konumunu da kaybetti.
Türkşeker, 2018 yılına kadar dünya Şeker Süper Liginde yer alıyordu.
TÜRKİYE’NİN ŞEKERDE BİLİNİRLİĞİ ZAAFİYETE UĞRADI
Özelleştirmelerle birlikte 10 şeker fabrikasını kaybeden Türkşeker’in dünyadaki bilinirliği de büyük bir zaafiyete uğradı. F.O Licht verileri, Türkiye açısından acı tabloyu gözler önüne serdi. 2018/2019 sezonunda dünyanın ilk 20 şeker üreticisi şirketleri sıralamasında Almanya’nın Südzucker şirketi listedeki birinciliğini korurken, ilk 20’ye Tayland, Hindistan ve Guetemala’dan üç yeni şirket girdi.

TÜRKŞEKER’E ÖZELLEŞTİRMELERİN FATURASI AĞIR OLDU
Şekerde ilk 20’ye üç yeni şirket üretimlerini artırdıkları için girerken, Brezilya’dan iki şirket, Türkiye’den ise Türkşeker, üretimleri düştüğü için lig dışı kaldı. 2 Brezilya şirketi, şekerden etanola yönelmesinden dolayı dünya şeker süper liginden düşerken, Türkşeker’in ise özelleştirmelerden dolayı süper lige veda etmesi dikkat çekti. Brezilya, iki şirketi düşmesine rağmen listedeki diğer iki şirketinden dolayı ‘Dünya Şeker En’leri listesinde varlığını devam ettirirken, Türkiye ise artık listede yer almayacak.
PANCAR ÜLKESİ TÜRKİYE LİSTEDE OLMAYACAK!
Dünya şeker süper liginde ilk 20’yi ağırlıklı olarak kamış şekeri şirketleri oluştururken, Fransa, Almanya, İngiltere, Rusya ve ABD’den de pancar şekeri şirketleri bulunuyor. Şeker tüketiminin yarısını nişasta bazlı şekerlerden karşılayan ABD bile ‘Dünya Şeker En’leri’ listesinde yer alırken, pancar ülkesi olan Türkiye’nin bu listede yer almaması ülke açısından büyük bir kayıp olarak görülüyor. ABD’nin pancar şekeri şirketi olan Amerikan Crystal, 2018-2019 sezonunda listedeki konumunu daha da kuvvetlendirerek, 17’nci sıradan 14’üncü sıraya yükseldi.
Kuzu-muzu değil, kasap bıçağını yalayan danalar gibisiniz..Ülkemizin gerçek meselesi, bitirilen tarım yok edilen hayvancılık
kuzu-muzu-degil-kasap-bicagini-yalayan-danalar-gibisiniz-t48900.html
Ucuz Yağ neden yok - 14 şeker fabrikası Sattılar Fabrikaları arsalarının fiyatından bile aşağı Sattılar pancar çiftçisini bitirdiler Ucuz şeker neden yoksa ondan yok!
