Vecdi: "İlk kez mason olmayan bir cumhurbaşkanı seçiliy

Genel & Güncel Konular

Vecdi: "İlk kez mason olmayan bir cumhurbaşkanı seçiliy

İletigönderen Veled » Prş May 10, 2007 12:35

ABDullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığının değerlendirildiği Bakanlar Kurulu toplantısında "İlk kez mason olmayan bir cumhurbaşkanı seçiliyor" dediği ortaya çıkan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Biraz boş bulunduk, bir şeyler söyledik" savunması yaptı.

Gönül, 30 adet "F-16 Blok 50" modeli uçak ve ilgili destek sistemlerinin ABD hükümetinin Yabancı Askeri Satışlar (FMS) yöntemiyle tedarik edilmesiyle ilgili törende gazetecilerin Bakanlar Kurulu toplantısında çıkan "mason kavgası" ile ilgili sorusunu yanıtladı. Gönül, bir gazetecinin "Bakanlar Kurulu’nda Dışişleri Bakanı ABDullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığını değerlendirirken yaptığınız belirtilen konuşma medyaya yansıdığı şekliyle doğru mu?" sorusuna "Gizli bir toplantı biraz boş bulunduk, bir şeyler söyledik. Daha fazlasını söylettirmeyin" yanıtını verdi. Bakanlar Kurulu toplantısında "İlk kez mason bir cumhurbaşkanı seçilmiyor" dediği konuşulan Bakan Vecdi Gönül, "Doğru mu?" sorusuna şöyle yanıt verdi: "Gizli bir toplantı biraz boş bulunduk, bir şeyler söyledik." Gül’ün Cumhurbaşkanı adaylığının ardından yapılan bakanlar kurulu toplantısında Gönül’ün "İlk kez mason olmayan bir cumhurbaşkanı seçiliyor" ve "Türkiye Cumhuriyeti ilk defa dindar bir cumhurbaşkanına kavuşacak. Turgut Bey için de dindardı diyorlar ama rahmetli bir kere içki içerdi. Başbakanlık konutunun tavanları patlatılan şampanyaların mantarları ile delik deşik olmuştu" dediği, Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu’nun itiraz etmesi üzerine tartışma çıktığı haberleri basına yansımıştı. İki bakan arasında çıkan tartışmayı Başbakan Tayyip Erdoğan’ın araya girerek önlediği belirtilmişti.

Kabinede 'dindar cumhurbaşkanı' kavgası
Gül’ün adaylığının açıklandığı gün Gönül “Çankaya’ya ilk defa dindar biri çıkacak” diyerek lafı Özal’ın içkisine getirince kıyamet koptu...
Resim
“Dindarlığının aslı yok”
TARİH 24 NİSAN. Erdoğan, Gül’ün adaylığını açıklamış. Bakanlar Kurulu’nda herkes Gül’ü kutluyor. Savunma Bakanı Vecdi Gönül söz alıp şöyle diyor: “Çok isabetli bir tercih yaptınız. Türkiye ilk defa dindar bir cumhurbaşkanına kavuşacak. Turgut Bey için de dindar diyorlardı ama aslı yok. Rahmetli bir kere içki içerdi. Başbakanlık Konutu’nun tavanları patlatılan şampanyaların mantarları ile delik deşik olmuştu...”

‘Sözleriniz çok yakışıksız’
ÇALIŞMA Bakanı Murat Başesgioğlu dayanamayıp araya giriyor ve Gönül’ün sözünü keserek, “Sayın Bakanım ayıp olmuyor mu? Siz rahmetli Turgut Özal’la birlikte çalışmış birisiniz. Şimdi arkasından böyle şeyler konuşmak doğrusu çok yakışıksız” diyor. Ve Erdoğan devreye girerek kavgayı önlüyor.

Bir gün önce ne diyordu?
AYNI Vecdi Gönül, bir gün önce CHP’nin önemli isimlerinden birine aynen şunları söylüyor: “Tayyip Bey’in aday olmayacağı kesinleşti. Gül de olmazsa iş bana dönecek. Bana ordunun da itirazı olacağını sanmıyorum. Bir korgeneralle yukarıya mesaj gönderdim, sıcak bakıyorlar. Sizin partinin de bana destek olması lazım. Baykal’a talebimi lütfen iletin.”

Ankara yakın tarihin en heyecanlı, en gerilimli siyasi olaylarını yaşadı son üç haftalık süreçte ve hâlâ da yaşamaya devam ediyor.
Gelişmelerin geri planını örten sis perdesi tabii ki henüz tam olarak aralanmış değil. Örneğin Tayyip Erdoğan’ın adaylıktan niye vazgeçtiği, Gül’ün adaylığının niye son anda kesinleştiği, Türk Silahlı Kuvvetleri ile hükümet arasındaki iplerin nasıl ve neden gerildiği henüz tam olarak netliğe kavuşmuş değil. Ama Başkent kulislerinde çok ilginç hikayeler anlatılıyor.
Örneğin 23 Nisan günü...
Devlet erkanı ve siyasetin önde gelen isimlerinin çoğu fiziken törenlere katılıyor ama ruhen, kafa olarak çok başka yerdeler. Çünkü o gün adaylık heyecanının dorukta olduğu gün...
Artık Erdoğan’ın aday olmayacağı kesin. Herkes düşük profilli adayın kim olacağını merak ediyor. Adı ön plana çıkan bazı isimlerin heyecandan neredeyse kalbi duracak. Parlamentonun da kamuoyunun da gözü kulağı Tayyip Erdoğan’da; acaba kimi işaret edecek? Düşük profilli aday adayları son girişimlerini yapıyorlar.

Destek isteyen bakan
Düşük profilliler arasında o günlerde adı öne çıkan isimlerden biri de Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül.
Kulislerde anlatılan bir spekülasyona göre Gönül, CHP’nin önemli isimlerinden biriyle konuşuyor:
- Tayyip Bey’in aday olmayacağı kesinleşti. Eğer Abdullah Gül de olmaz ise muhtemelen iş bana dönecek. Gerçi şu anda Beşir Bey (Devlet Bakanı Beşir Atalay) daha kuvvetli, parti içinde desteği daha yüksek ama sayın Başbakan son anda benim üzerimde karar kılabilir. Bana ordunun da itirazı olacağını zannetmiyorum. Bir korgeneral vasıtasıyla yukarı (komuta kademesine) mesaj gönderdim. Sıcak bakıyorlar. Bak sen de mülkiyelisin, ben de. Sizin partinin de bana destek olması lazım. Sayın Genel Başkan’a da lütfen destek talebimi iletin... Destek talebine ilişkin mesaj aynı gün Deniz Baykal’a iletiliyor. Baykal’ın tepkisi şu oluyor:
- Hele bir açıklasınlar bakalım...
İddia bu. Ancak dün konuştuğumuz Bakan Gönül, bu iddiayı reddediyor ve şunları söylüyor:
“O günlerde CHP’den de ANAP’tan da bazı arkadaşlarla konuştuğum doğrudur. Ama kesinlikle destek talebinde bulunmadım. Çünkü aday değildim. Bir korgeneral vasıtasıyla komuta kademesine haber gönderdiğim iddiası da kesinlikle doğru değildir.”

Özal içki içer miydi?
Ve 24 Nisan günü...
Tayyip Erdoğan, AKP Grubu’nda Abdullah Gül’ün adaylığını açıklıyor.
Sonra bakanlarla özel bir toplantı yapıyor.
Toplantıda bakanlar Gül’ü kutluyor. Bazıları kısa konuşmalar da yapıyor.
Ve Gönül söz alıyor. O toplantıya katılan bir bakanın anlattığına göre söylediklerinin özeti şu:
“Efendim hayırlı olsun. Çok isabetli bir tercih yaptınız. Gerçekten de Türkiye Cumhuriyeti ilk defa dindar bir cumhurbaşkanına kavuşacak. Turgut Bey için de dindardı diyorlar ama rahmetli bir kere içki içerdi. O dönemde... Başbakanlık konutunun tavanları patlatılan şampanyaların mantarları ile delik deşik olmuştu...”
Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu dayanamayıp araya giriyor ve sözünü kesiyor Gönül’ün:
“Sayın Bakanım ayıp olmuyor mu? Size yakıştı mı şimdi bu? Siz o dönemde rahmetli Turgut Özal’la birlikte çalışmış birisiniz. Özal gerçekten sivil demokrat başarılı bir siyasetçi ve devlet adamıydı. Şimdi arkasından böyle şeyler konuşmak doğrusu çok yakışıksız...”
Dün Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu’nu arayıp böyle bir tartışma olup olmadığını sorduğumda, yalanlamadı sadece “Bu gizli bir toplantıydı, benim detay anlatmam doğru değil” demekle yetindi.

Gönül: Övmek maksadıyla...
Bir süre sonra da Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’den bir telefon aldım. Belli ki Başesgioğlu haber vermiş. Gizli ve çok özel bir toplantıda konuşulanların dışarı sızmış olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve “Size anlatılan doğru değil. Doğrusunu benden dinleyin” diyerek şunları söyledi: “Ben o toplantıda Sayın Gül’ün adaylığı ile ilgili olarak Özal örneğini verdim ve şunu dedim: “Turgut Bey, Türkiye’nin ana nehrinden gelmiş bir başbakanımız, cumhurbaşkanımızdı. Yine ana nehirden bir aday geldi. Turgut Bey’in en yakınındaki insanlardan biriydim. İçki içerdi şöyleydi böyleydi denirdi ama ben hiçbir resmi toplantıda içki içtiğini görmedim...”
“Konuşmanıza hiç itiraz gelmedi mi diğer bakanlardan?” diye sorduğumda da şu yanıtı verdi:“Çalışma Bakanı arkadaşımız itiraz etti. Ben de Bunları rahmetli Turgut Bey’i yermek değil, aksine övmek maksadıyla anlattığımı söyledim. Ayrıca Konut’ta içki meselesini anlatan kişinin adını da verdim orada.”
Hikayenin doğrusu tabii ki Gönül’ün anlattıklarıdır.
Bu son üç haftalık süreçte yaşananlarla ilgili kulislerde çok şey anlatılıyor...
Zaman geçtikçe, sis perdesi aralandıkça daha pek çok öykü açığa çıkacak, siyasi tarihe geçecek pekçok gelişmenin perde arkası aydınlanacak.

Vatan /Bilal Çetin
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır

İletiler: 3

İletigönderen MedceziR » Prş May 10, 2007 16:09

Şahsen ben cumhurbaşkanı'nın dindar biri olmasını isterim. Ama daha öncede ADAM olmasını isterim.

Semih R.Cabalar, haber için sağol. . .
Resim

"Vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa'dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa'nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa'dan almak gibi birtakım zihniyetler belirdi. Halbuki hangi istiklal varki ecnebilerin nasihatlarıyla ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin!
Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir..."

Söylesem tesiri yok
Sussam gönül razı değil...
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletiler: 1763

İletigönderen Veled » Prş May 10, 2007 16:41

MedceziR, din insanların vicdanları bunlar önemli şeylerdir vatan sevgisi ile de paraleldir dini olmayanın vatanı olmaz vatanı olmayanında dini ama atamızın gösterdiği yoldan ayrılacaksa ben dindar olmamasını tercih ederdim açıkçası ama ikisini birden yapacak adam yok sanırım şu an ki durumda :wink: okudugun için sağolasın
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır

İletigönderen MedceziR » Prş May 10, 2007 16:47

Semih R.Cabalar, sende haklısın kardeş. . .
Resim

"Vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa'dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa'nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa'dan almak gibi birtakım zihniyetler belirdi. Halbuki hangi istiklal varki ecnebilerin nasihatlarıyla ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin!

Söylesem tesiri yok
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletigönderen Hasta » Prş May 10, 2007 17:27

Peki,insanların ne kadar ''dindar''olduğuna kim karar verecek?!... 8)
Kullanıcı küçük betizi
Hasta
Satılmıştır

İletiler: 1

İletigönderen MedceziR » Prş May 10, 2007 17:38

Nurdan abla sorunu bana sorduysan söylüyüm. Kişinin dindar olmasını/ olmamasını kimse bilemez zaten, benim demek istediğim önce adam olması ama dindar olmasını da isterim dedim.

Yoksa dindarım diye geçinip en ş..leri yapanda var. . .
Resim

Söylesem tesiri yok
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletigönderen Batuhan Önder » Prş May 10, 2007 17:53

Laikliğe göre hiç bir Cumhurbaşkanı dindar olmalıdır. Bu tek müslümanlık için değil hristiyan olacak Cumhurbaşkanı içinde geçerlidir. O yüzden bu tip kişiler olursa taraflı bir davranış sergilerler.
Resim

Lütfen özel mesaj yolu ile yardım istemeyiniz. Sitemizde konu açıp yardım isteyerek aynı sorunu yaşayan binlerce kişiyede bir anlamda yardımcı olabilirsiniz.
Kullanıcı küçük betizi
Batuhan Önder
Üye
Üye

İletiler: 213

İletigönderen Veled » Prş May 10, 2007 17:58

arkadaşlar dindar görünüp te ne şerefsizlikler yapan oldu bugüne kadar yani önemli olan vatanına milletine bağlı olması dindar olmasında sorun yok ama dindar görünmesin yeter :wink:
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır

İletigönderen Hasta » Prş May 10, 2007 18:02

MedceziR, sana sormadım valla,o lafı edene idi sözüm ama tabii,herkesin fikri önemli... :wink: :D Sağol cevapladığın için... :D Adamın yorumu baştan falso ve abuk... :mrgreen:
Kullanıcı küçük betizi
Hasta
Satılmıştır

İletiler: 1

İletigönderen SuLtanAhmet » Prş May 10, 2007 18:10

Adam gibi Adam olsun ,halka hizmet anlayisinin Hakk'a hizmet oldugunu idrak edebilsin. :wink:
Sen "Dogrusun","Yalanlar"Benle Dolu ! [Burcin Birben]
Kullanıcı küçük betizi
SuLtanAhmet
Üye
Üye

İletiler: 215

İletigönderen Veled » Prş May 10, 2007 18:11

SuLtanAhmet, evet kardes işte bende tam bunu söylemeye çalışıyorum :D
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır

İletigönderen Ram » Prş May 10, 2007 18:17

Batuhan Önder, laikliğe göre böyle bir şey yoktur. Laiklik din ve siyaseti birbirinden ayırır, inanç özgürlüğü sunar. Senin dediğin gibi olursa, inanç özgürlüğü kısmı ihlâl edilir. Siyasete karıştırmamak kaydıyla, yani kendi özel hayatında, herkes inanç özgürlüğünü yaşar. Dolayısıyla, dindar da olabilir ancak bizim bunu bilmemiz gerekmez. Kaldıki, kimin neye, ne kadar inandığını bilemiyiz.

Semih R.Cabalar, haber için teşekkürler.
dindar görünmesin yeter
Katılıyorum.
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

İletiler: 8167

İletigönderen Veled » Prş May 10, 2007 18:19

Ram, rica ederim abi değerli yorumun için sağolasın
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır

İletigönderen Ram » Pzr May 13, 2007 22:58

Yeni haberi eklemiştim, gören olmamış herhalde. :)
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

İletiler: 8167

İletigönderen Aslıhan » Pzt May 14, 2007 10:00

Nerden bilicez seçilecek olanın mason olmadığını hııı :?:
Resim
Kullanıcı küçük betizi
Aslıhan
Üye
Üye

İletiler: 151