İHH KULLANILIYOR MU?
Özellikle Gazze’ye yaptığı yardım kampanyalarıyla gündemde olan İHH, bir başka özelliğiyle de gündeme oturacak gibi görünüyor. İHH’nın düzenlediği kampanyalarda ölenlerin sayısı 10, yaralılar ise beş katı kadar. İHH yardımları önce Mısır’da bir askerin ölümüne ardından da Mavi Marmara’da dokuz insanın ölümüne dolaylı veya doğrudan olarak ev sahipliği yaptı.
Üstelik Mısır'daki asker, Gazze’den gelen kurşunlarla yaşamını yitirdi. Mısır İHH'nin saldırgan tavırlar içinde olduğunu bildirdi. Mavi Marmara katliamına kadar gelen sürece odaklanıldığında ortaya çok ilginç bir tablo çıkıyor. AKP-Hamas-İsrail üçgeninde dönen ve İHH’nın kullanıldığı açık olan tabloda, asıl soru İHH’nın kim tarafından kullanıldığı veya İHH’nın bu durumdan haberdarlığı.
Bu tabloda ortaya çıkanlar:- Yardımları hep ölümle noktalanan bir yardım kuruluşu,
- İsrail’le sıkıntı yaşamaktan korkan ve gemiden inen AKP milletvekilleri,
- İsrail’in saldırısından pay çıkarmak isteyen Hamas,
- Katliam yapıp ve sadece üzgün olduğunu söyleyen bir devlet: İsrail
- Gazze fatihi gibi kükreyen ancak en başında gemilerin yola çıkmamasını, sıkıntıdan çekindiğini söyleyen AKP hükümeti.
HAMAS: MÜDAHALE OLURSA ZAFER FİLİSTİNLİLERİN OLACAK29 Mayıs 2010, Saldırıdan bir gün önce.
Gazze'ye 10 bin ton dolayında gıda ve yardım malzemesi getirmek üzere yola çıkan filo, Kıbrıs açıklarında, katılacak diğer gemileri beklerken, Gazze'deki Hamas yönetiminin Başbakanı İsmail Haniye, "Eğer İsrail korsanlar gibi davranıp özgürlük filosuna müdahale ederse zafer Filistinlilerin olacaktır" dedi.
İsrail 31 Mayıs’ta gemilere saldırdı. 9 Türkiye vatandaşı katledildi.
Peki, zafer Filistin’in olmuş muydu?
BÖLÜM- I: TARTIŞMALI MISIR YARDIMI, CİHAT TEHDİDİ‘İHH yardımı’ Gazze ve Mısır arasında çatışmada ve 1 Mısır Askerinin öldüğü olayda6 Ocak 2010
Gazze'nin izolasyonunu protesto için yola çıkan "Filistin'e Yol Açık" konvoyu, Mısır'ın El Ariş Limanı'nda.
Konvoya AKP milletvekilleri de katılmıştı. Mısır bu kez de konvoyun limandan çıkarak Gazze'ye gitmesine izin vermemişti. "Filistin'e Yol Açık" yardım konvoyu ile Mısır polisi arasında taşlı çatışma yaşanmış ve Gazze tarafından açılan ateş sonucu 1 Mısır askeri ölmüştü.
İHH MISIRI SUÇLUYORİHH Basın sorumlusu Salih Bilici, "konvoyun bulunduğu El Ariş Limanı önüne yerleştirilen Mısır çevik kuvvet polisi arasında yer alan bazı sivil polislerin konvoya taş attığını ve gerilimi yükselttiğini" söyledi.
"Limanda bulunan konvoy katılımcılarının polisin taş atmasına karşılık verdiğini" anlatan Bilici, taşlı çatışmanın yaklaşık 15-20 dakika sürdüğünü kaydetti.
"Çatışma sırasında Mısır polisinin konvoyda bulunanlara coplarla saldırdığını ve biber gazı kullandığını" ifade eden Bilici, "Çevik polisle birlikte panzerler ve itfaiye araçları da liman önüne konuşlandırılmıştı" dedi.
MISIR: "ARTIK GEÇİŞ İZNİ YOK"İHH yardımlarının dönüşünde Mısır artık Refah sınırından insani yardım konvoylarına geçiş izni verilmeyeceğini duyurdu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Ebu Geyt, "Filistin'e Yol Açık" konvoyundakilerin Mısır topraklarında düşmanca eylemler yaptıklarını, hatta suç işlediklerini savundu.
İHH İSRAİL’İ CİHATLA TEHDİT EDİYOR19 Mart 2010
İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım Beyazıt Meydanında:
"Biz, sizin ibadethanelerinize karışmıyoruz. Siz de Mescid-i Aksa'dan kirli ellerinizi çekin. Ellerinizi siz çekmezseniz, o elleri oradan çektirecek 1,5 milyar insan var" dedi.
BÖLÜM- II: GEMİLERİN YOLA ÇIKIŞI, UYARILAR VE İSRAİL’İN TEHDİTLERİGemiler yola çıkıyor17 Mayıs 2010
Aralarında Türkiye'den İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfının da bulunduğu Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden yardım kuruluşları, Gazze'ye en temel ihtiyaç maddelerinin geçişine izin vermeyen İsrail ambargosunu denizden delmek için harekete geçti.
Gazze'ye Özgürlük Filosu" adlı girişimle 4 kargo ve 5 yolcu gemisi hazırlayan insani yardım kuruluşları, 5 bin tondan fazla yardım malzemesini, aralarında milletvekilleri, gazeteciler ve sanatçıların bulunduğu 600 kişiyle birlikte Gazze'ye ulaştıracağını duyurmuştu.
AKP’DEN İHH’YA GİTMEYİN TEHLİKE VAR ÇAĞRISIBaşbakan Erdoğan’ın dış ilişkiler danışmanı olan İbrahim Kalın gemiler yola çıkmadan önce İHH’yı uyardıklarını 21 Haziran’da Jarusalem Post gazetesine verdiği mülakatta belirtmişti:
“Türk hükümeti, filo aktivistlerine yola çıkmamaları çağrısında bulundu, ancak bu çağrı dikkate alınmadı. Bu insanları, gitmemeye ikna etmeye çalıştık. Onları, koşullar, zorluklar ve tehlikeleri göz önünde tutarak, gitmeyin tavsiyesinde bulunduk.”
İSRAİL YARDIM GEMİLERİNE MÜDAHALEDE BULUNACAĞINI BİLDİRİYOR, İHH YOLA DEVAM EDİYOR29 Mayıs 2010
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Gazze'ye insani yardım malzemeleri götürmek üzere yola çıkan filonun eylemini "İsrail'in egemenliğine karşı bir şiddet propagandası teşebbüsü" olarak değerlendirdi.
İsrail radyosunun haberine göre Lieberman, "yardım konvoyu İsrail'e karşı bir şiddet propagandası ve İsrail topraklarında, hava veya deniz sahasında egemenliğinin herhangi bir şekilde tehdit edilmesine izin vermeyecek" dedi.
GAZETELER İSRAİL ORDUSU’NUN MÜDAHALE HAZIRLIKLARININ TAMAMLANDIĞINI BİLDİRİLİYORGazetelerin ortak başlıklarında filonun yarın geleceği, İsrail ordusunun, karasularına giren gemileri engelleyeceği belirtildi.
Maariv gazetesi, ilk sayfasından verdiği "Deniz Kuvvetleri Beklemede" başlıklı haberinde, Gazze'ye gelen konvoyun durdurulması için tüm hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.
Haberde, gemideki eylemcilerin güvenlik kontrolünden geçirilmelerinin ardından Ben Gurion Havalimanına götürülerek sınır dışı edilecekleri, tahliye belgelerini imzalamaya yanaşmayanların cezaevlerine nakledilecekleri hatırlatıldı.
Haberde, operasyonun şiddete gerek kalmadan tamamlanmasını umdukları ifadesi yer aldı.
Yedioth Ahronoth gazetesindeki "Denizde alarm" başlıklı haberde de, hazırlıklarla ilgili ayrıntılar ile birlikte Kıbrıs Rum yönetiminin gemilerin karasularına girmesine, limanlarına yanaşmasına izin vermeyeceği kararı hatırlatıldı.
İSRAİL İSTİHBARATI FİLONUN AMACININ YARDIM OLMADIĞINI GEMİDE İSLAMCI TERÖRİSTLERİN BULUNDUĞUNU AÇIKLIYORÖte yandan İsrail ordu sözcülüğü "halen İngiltere'de faaliyet gösteren Hamaslı terörist" olarak nitelediği Muhammed Svalha ve Zahir El Biravi ile Ürdün'deki "Müslüman Kardeşler" lideri Hamam Said'in de katılımcıların arasında bulunduğunu kaydetti.
Eski istihbaratçı olan ve halen merkezin başkanlığını yapan Reuven Ehrlich, "Bunların tek amaçları İsrail'i ve ordusunu güç duruma düşürüp Hamas'a ve Hamas hükümetine yardım etmek için provokasyon yaratmak" diye konuştu.
BÖLÜM- III: KATLİAMIN ARDINDAN"Öldürülmemesi gereken kişiler listesi"Mavi Marmara gemisinde yaşananlar kameraya alındı. Video film hazırlayan aktivist ve film yapımcısı Iara Lee, İsrailli askerlerin ellerinden düştüğü söylenen, üzerinde resim ve altlarında isimlerin yer aldığı bir listenin, Amerikalı yolculardan bir tanesi tarafından gösterilmesinin ardından ilginç bir iddiada bulundu:
Lee, kendisinin de gördüğü listede yer alan isimlerin, Avrupalı parlamenterler ve başpiskopos gibi yüksek düzeyli kişilere ait olduğunu, kendi fikrine göre bu listenin "öldürülmemesi gereken kişilerin listesi" olduğunu söyledi. Ayrıca İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım’da söz konusu listenin en başında yer alıyor.
Gemideki yolcuların içinde bulunduğu psikolojik duruma dikkat çekmek adına; Haluk Şahin, Radikal, 16 Haziran:
“Hangi sularda yüzdüğümüzü, hangi tehlikelerle karşı karşıya bulunduğumuzu anlatmak için, hükümetin de ‘şehit’ ilan ettiği 17 yaşındaki lise öğrencisi Furkan Doğan’ın İsrail saldırısı sabahı günlüğüne yazdığı şu son satırlar üzerinde düşünmenizi istiyorum: ‘Şahadet şerbetine son saatler. Var mı daha güzel şey? Varsa o da sadece annemdir ama ondan ben de emin değilim. İkisinin kıyası çok zor”
Ümit AslanOdatv.com, 4 Temmuz 2010