[img]http://www.avazturk.com/upload/Image/mart/gorulmemis_atama.jpg[/img]
1 ayda nasıl Anayasa Mahkemesi Üyesi Olunur? Görülmemiş Atama
Müyesser YILDIZ
Anayasa değişikliği kapsamında Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değiştirilmesi tartışmaları yaşanırken, iktidar ve Çankaya Köşkü, jet hızıyla, inanılmaz bir atamaya imza atarak, adeta “1 ayda nasıl Anayasa Mahkemesi üyesi olunur?” dersi verdi.
Böylece AKP’nin Anayasa teklifi daha resmen görüşülmeye bile başlanmadan, bir Anayasa Mahkemesi raportörünün “hülle” yöntemiyle üyeliğe getirilmesi de sağlandı.
Avaztürk 2 Mart’ta “Kapattırmadı, Kaptan Köşküne Oturdu” başlığı ile Denizcilik Müsteşarlığı, Müsteşar Yardımcılığına yapılan şu ilginç atamayı duyurdu:
Resmi Gazete’de 26 Şubat’ta yayınlanan atama kararı ile Denizlik Müsteşarlığı’nda boş bulunan Müsteşar Yardımcılığı’na Anayasa Mahkemesi raportörlerinden Dr. Alparslan Altan atanmıştı. Altan, bir hukukçuydu ve denizcilikle yakından uzaktan ilgisi yoktu. Ancak önemli bir özelliği vardı; Hem AKP, hem de DTP hakkında açılan kapatma davalarında etkili olmuştu. AKP hakkındaki davada raportör olarak görevlendirilen ve kapatma aleyhinde rapor hazırlayan, bugünlerde de AKP Anayasasının en hızlı savunucularından olan Osman Can’a yakın bir isim olduğu belirtilen Altan, resmen olmasa bile fiilen Can’a yardım etmişti. Anayasa Mahkemesi’nin AKP hakkındaki davayla ilgili karar gününü de Altan açıklamıştı. Raportör Alparslan Altan, DTP ile ilgili kritik kapatma davasında ise gerekçeli kararı hazırlayan üç kişilik komisyonun başkanlığını yapmıştı.
Altan için Denizcilik Müsteşar Yardımcısı olmasından tam 31 gün sonra bugün yeni bir karara daha imza atıldı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Anayasa Mahkemesi Yedek Üyeliğine, Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Alparslan Altan'ı seçmişlerdir” denildi.
Anayasa Mahkemesi Kanunu’nu Delme Operasyonu
Avaztürk, bu seri ve ilginç atamanın perde arkasını da araştırdı.
Bilindiği gibi AKP’nin Anayasa değişikliği teklifinde, Anayasa Mahkemesi raportörlerinin de üyeliğe seçilebilmesi öngörülüyor.
Ancak mevcut düzenlemede, raportörler için böyle bir imkân yok. Anayasa Mahkemesi Kanunu’na göre, asil veya yedek üyeliğe sadece şu şartlara haiz olanlar seçilebiliyor:
"Yargıtay, Danıştay, Askerî Yargıtay, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi ve Sayıştay'da başkan ve üye olmak veya 40 yaşını bitirmiş, 65 yaşını doldurmamış, yükseköğrenim görmüş ve kamu hizmetlerinde en az 15 yıl fiilen çalışmış veya yükseköğretim kurumlarında en az 15 yıl öğretim üyeliği yapmış olmak şartıyla; Yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında öğretim üyesi veya Yükseköğretim Kurulu başkan veya üyesi veya Yükseköğretim Kurumu rektör veya dekanı veya müsteşar, müsteşar yardımcısı, general, amiral, büyükelçi, bölge valisi veya vali olarak görev yapmak veya mesleğinde avukat olarak fiilen 15 yıl çalışmış olmak ve Hâkimlik mesleğine alınmamayı gerektiren bir suçtan hüküm giymemek veya bu gibi suçlardan dolayı ceza kovuşturması altında bulunmamak ve hâkimlik mesleğine alınmasına engel bir hali olmamak."
Bunlar arasında Dr. Alparslan Altan’a uygun olanın, “Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı…” şeklindeki şart olduğu görülüyor. Raportörlükten Denizcilik Müsteşar Yardımcılığına atanarak, bu şarta haiz kılınan Dr. Altan, bu sayede de sadece 31 gün sonra Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine seçildi.
Gerek yürürlükteki mevzuat, gerekse AKP’nin hazırladığı değişiklik teklifinde, “Anayasa Mahkemesi üyelerinin, aslî görevleri dışında resmi veya özel hiçbir görev alamayacağı” öngörülüyor. Bu hüküm de Alparslan Altan’ın sırf Anayasa Mahkemesi üyeliğine getirilmek için Denizcilik Müsteşarlığı’na atandığını teyit ediyor. Zira Altan şimdi sadece 31 gün oturduğu Denizcilik Müsteşar Yardımcılığı koltuğunu bırakmak zorunda.
AVAZTÜRK, 29 Mart 2010
edit nedeni: Ata'mın teknik nedenle bu rezil olayın anlatıldığı başlıkta adının geçmesi.