
Amerika altımızı oyuyor
Türkiye'deki derin çatışmayı fırsat bildi
ANKARA’nın yargıda kopan fırtınayla gardının düşmesi, bölgedeki planları için yanıp tutuşan ABD’nin hem iştahını hem de çabalarını artırdı. Fırsattan yararlanmak isteyen ABD, İran ve füze kalkanı için baskıyı artırırken, Ermeni tezgahını da yeniden sahneye koydu.
Ermeni kartı masaya geldi!
PLANLARINI adım adım uygulayan Beyaz Saray, “Erivan’ın isteklerine boyun eğmezseniz ’soykırım’ı kabul ederim” mesajı vererek, Ermeni kartını da aniden masaya sürdü. Gelişmeleri değerlendiren Financial Times, “Türkiye’nin müttefiki, Ermeni tarafına geçti” diye yazdı.
...Ve Hillary ‘kalkan’ı da silah yaptı!
TÜRKİYE ile milyonlarca Türk’ün yaşadığı İran’ın arasına nifak sokmak için her yolu deneyen ABD, bir taşla 2 kuş vurma peşinde.
İki ülkeyi birbirine karşı kışkırtan ABD’nin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, “Doğru korumayı Türkiye’ye füze sistemi sağlar. Tehditkar tavrı önler!” dedi.
Amerika’dan iki büyük oyun
Ankara iç siyasi çekişmelerle uğraşırken Washington yönetimi, Türkiye’yi bölgede ve uluslararası alanda büyük sıkıntılarla karşı karşıya bırakacak ‘kirli plan’lar yapıyor.
Bir yandan ‘İran tehdidi’ bahanesiyle Türkiye’ye füze sistemi kurmak için uğraş veren ABD, bir yandan da Ermeni kartını masaya sürdü: Erivan’a boyun eğmezseniz ‘soykırımı’ kabul ederim.
Ankara’daki politik çatışmaları fırsat bilen Washington, Türkiye’yi can evinden vurmayı planlıyor. Son yıllarda Ankara ve Tahran’ın gelişen ilişkilerini koparmak isteyen Amerikan yönetiminin, ’İran tehdidi’ bahanesiyle Türkiye’ye füze savunma istemi kurmak için el altından büyük diplomatik manevralar yaptığı belirtildi. Füze sistemi planıyla, milyonlarca Türk’ün yaşadığı İran ve Türkiye’yi çatıştırmayı hedefleyen ABD’nin Ankara’yı ikna etmeye çalıştığı kaydedildi. Konuya ilişkin bir haber yayımlayan İngiliz Financial Times gazetesi, Ankara’nın şimdilik ABD’ye direndiğini yazdı.
Ankara teklife soğuk
Amerika’nın füze savunma sisteminde ısrar ettiğine dikkat çeken gazete, ancak Tahran’la ikili ilişkilerinin bozulmasından endişe eden Ankara’nın tekliflere soğuk baktığını kaydetti. Financial Times, Washington yönetiminin bölgeye yerleştirmeyi düşündüğü savunma kalkanı sistemi için en uygun yerin Türkiye toprakları olduğuna karar verdiğine işaret etti. Habere göre, Türk diplomatlar, ABD ile özel bir anlaşmadan çok, geniş çaplı NATO desteği ile bu projenin gerçekleştirilmesinin daha doğru olacağını düşünüyor.
Pentagon: En uygun ülke
Konuya ilişkin gazeteye konuşan Pentagon’un Orta Doğu ve Avrupa’dan sorumlu en üst düzey yetkilisi Alexander Vershbow, Washington’la Tahran’a karşı ikili bir anlaşmaya girmiş gibi görünmekten çekinen Ankara’nın ABD’nin bu planın içinde yer almak istemediğini söyledi. Füze savunma sisteminin İran’ı caydırma açısından önem taşıdığını dile getiren Vershbov, “Türkiye bizi kaygılandıran bazı tehditlere coğrafi olarak en yakın ülke” dedi. Gazeteye konuşan AKP’li yetkili ise, Ankara’nın ABD ile bir füze savunma kalkanı için ikili plan yapıyormuş gibi gözükmek istemediğini söyledi.
Clinton: Füze kalkanı Türkiye’yi de korur!
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bu hafta Katar’da El Cezire’de yayımlanan bir programda soruları cevaplamıştı. Amerika’nın “İran’ın gelecekteki olası füze saldırılarını” önlemek için Körfez’e füze kalkanı kurma planıyla ilgili bir soruyu cevaplayan Clinton, şunları söylemişti: “Kafkaslarda ve Türkiye’ye doğru koruma sağlayacak füze kalkanı, tehditkâr tavra karşı ek bir garanti sağlayacak. İran’ın bu nükleer emellerini izlemesi durumunda savunma açısından daha fazla neye ihtiyaç duyulduğunu dostumuzla uzun uzadıya konuşuyoruz. Füze savunmasına hala büyük önem veriyoruz.”
Ermenistan’a boyun eğin yoksa...
Erivan’la yaşanan protokol krizi konusunda, Ankara’nın en yakın müttefiki olan Washington’un Ermenistan tarafına geçtiğini belirten İngiliz The Economist dergisi, Türkiye’nin yalnız kaldığını yazdı. Türkiye’nin ’komşularla sıfır sorun’ politikasına atfen, makalesine ’Sıfır ilerleme’ başlığını atan dergi, 1915 olaylarını inceleyecek ortak bir tarihçiler komitesi kurulmasını da amaçlayan protokollerin geçmişin hayaletlerini gömme umudu yarattığını dile getirdi.
İncirlik’ten kovabilirler
Amerika’nın Türkiye-Ermenistan sürecini yakından izlediğini belirten The Economist, “Anlaşmanın çökmesi halinde, ABD Kongresi’nin uzun zamandır yapmakla tehdit ettiği 1915 olaylarını ’soykırım’olarak tanıyan bir tasarıyı geçirmesinin yolunu açabilir” dedi. Dergi, “Bunun karşılığında Türkiye’deki Amerikan karşıtlığı öylesine güçlenebilir ki, Ankara’nın misillemede bulunmaktan başta seçeneği kalmayabilir. Bir misilleme seçeneği de Amerikalıların stratejik İncirlik üssünden kovulması olabilir” ifadesini kullandı.
YENİÇAĞ, 20 Şubat 2010