Allah nedir, Tanrı nedir?

Re: Allah nedir, Tanrı nedir?

İletigönderen maydonos » Pzr Şub 14, 2010 6:02

Kilitlemene gerek yok, Turkluk esittir; Muslumanlikla esdeger diye dusunen bir anlayisa sahip insanlarla tartisamam. Kimsenin dinine karismiyorum; herkes istedigine inansin. Ama Turk dilimede hakaret ve asagilama yapilmasin. Bir bolum insan icin din onemli ise benim icinde dil onemli. Benim en buyuk maneviyatim Turklugum. Herkese kolay gelsin.
Resim

Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye

İletiler: 1651

İletigönderen İlteriş » Pzr Şub 14, 2010 6:13

Bu ne sacma sapan ve gereksiz bir tartismadir. "Sen benim dilime saygisizlik edersen ben senin dinine saygisizlik ederim" diye bir anlayisin neresi saygideger?

Sunu herkes aklina koysun! Hickimseye Mustafa Kemal'in takipcilerinin sitesinde Muslumanlik asagilaniyor dedirtmeyiz! Boyle sacmaliklari gidip baska yerlerde yapin! Burada hicbir etnik koken, irk, mezhep, felsefi dusunce veya din asagilanamaz! Sadece elestirilir! Elestiri baska, hakaret, asagilama ve karalama baskadir! Elestirilerin de ciddi bilgi altyapisina dayanmasi gerekmektedir.

Bu tavrimiz, "Turkluk esittir Muslumanliktir" gibi bir anlayisa sahip oldugumuzdan degil, inanclara hakarete izin vermedigimizdendir!

Bu gibi tavirlarin, Islam dinini carpik ve gerici bir sekilde yorumlayarak halkimizi somurenlerin degirmenlerine su tasidigi gercegini de goz onunde bulundurursak, bu tavirlarin sahiplerinin, gerceklesmesine hizmet ettikleri olumsuz sonuclar bakimindan gerici, yikici ve bolucu unsurlardan hicbir farklari yoktur. AKP gibi partilerin toplumsal tabaninin genislemesinin bas musebbibidirler!
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletiler: 1197

İletigönderen demokrat » Pzr Şub 14, 2010 9:36

[quote="gerçeği arayan"]

Dinde zorlama yoktur derken herhalde olmaması gerekir demek istediniz. Ancak pratikte ne yazık ki böyle olmuyor, sosyal din sosyal baskıları beraberinde getiriyor. Müslüman mahallesinde ben ateistim demek, veya dini dogmaları sorgulamak yürek ister, herkesin harcı değildir. Herkesin harcı olmadığı için de çoğunluk inanmadığı şeylere dahi inanmış gözükür. Bunu bazen kavgadan beladan kaçmak, bazen kırmamak, bazen de ayıp olmasın diye hepimiz yaparız.

Bizde "imama kızıp namazı terk etmek" diye bir özdeğim vardır. Benim için bazı insanların dini nasıl uyguladıkları önemli değildir (sadece üzücüdür). Esas önemli olan işin özüdür. Ben dine inanırım insanların bana söylediklerine vaya din adına yaptıklarına değil. Bana göre işte burada "yarım hoca" unsuru devreye giriyor insan eğer dinini bilmezse ve sadece yalnış uygulamalarından veya anlatımlarından öğrenirse eğitim düzeyi arttıkça dinsizleşir. Fakat insan dinini kaynaklardan öğrendiyse, eğitim düzeyi arttıkça onu daha iyi anlar, anlatır ve savunur. Şu dünyamızda hangi inanç sistemi veya ideoloji özüne uygun uygulanıyor. Snayileşme devrinin başlangıcında kapitalistler tarafından ezilen işçi sınıfını savunmak için Friedrich Engels ve Karl Marx tarafından geliştirilen komünizm ne hale geldi hepimiz gördük. Hayatını fakirlere adamış Hz. İsa'yı temsil ettiğini öne süren Katolik Kilisesi bugün dünyanın en zengin organizasyonu. Demokrasi kısaca, halkın kendi seçtiği kişiler tarafından kendi iradesi doğrultusuda kendisini yönetmektir. Bugün hangimiz vekillerimizi belirliyebiliyoruz. Parti başkanı, anti demokratik siyasi partiler yasası nın kendisine tanıdığı sonsuz padişah yetkisi ile "halkın" vekili olacak adayları belirliyor. Seçilen vekillerin meclisteki işlevlerine bir bakalım bunları beğeniyormuyuz. Fakat yinede demokrasiden vazgeçelim bu kötü bir uygulama demiyoruz. Süreçleri demokratikleştirmeye çalışıyoruz.

Einstein klasik anlamda dindar birisi değildir. Amerikanın sağcı evanjelistleri özellikle antievrimcilik propagandalarında Einstein’in da dindar olduğunu hep dile getirmişlerdir. Buna tepki gösteren Einstein, olaylara doğrudan müdahale eden, insanları dinleyip gözeten kişisel bir tanrıya kesinlikle inanmadığını defalarca açıklamıştır. Isterseniz bir bakın: http://einsteinandreligion.com/personal.html Einstein’ın dindarlığı ancak sosyal dinlerin kalıplarına sığmayan bir tür panteizmle açıklanabilir. Onun tanrısını anlamanın tek bir yolu vardır: Bilim.

Bilimin doğru bir yol olduğunu ben de her zaman savunmuşumdur. İslamın da ilk emri oku'dur. Yani oku,öğren ve uygula. Okumak İslamın ilk farzıdır ve en önemlisidir. Baş örtüsünden çok daha önemlidir. Yazdığınız linki açtım ve okudum. Burada yazılanları anlamak için hristiyan dinini iyi bilmek gerekir. Einstein burada "kişisel tanrı" konusunda fikir öne sürüyor. Kişisel tanrı tanrının varlığı anlamında değildir. Klisenin 325 yılında İznik Konsilinde" ortaya çıkardığı "tanrının insanı aynen kendi ayna görüntüsünde olduğu gibi" yaratmış olmasıdır. Bu inanç müslüman inancına da aykırıdır. Einstein'in ateistleri nasıl eleştirdiğini de aynı web sayfasında bulabilirsiniz. Bunun dışında Einstein'ın evanjelistler tarafından desteklendiği de doğru değildir. Çünkü Einstein bir yahudi ve sionist ti.

Dini inançların tabi ki birleştirici bir yönü vardır.

Bunu kabul etmiş olmanız sevindirici.

Son olarak; herkes aynı değildir. Nasıl herkes aynı yetenekte ve zeka da değilse Allah herkese imanı nasip etmemiştir. Bu da böyle iyi. Çünkü herkes aynı yeteneklere, zekaya, fikirlere, zevklere, vb.. sahip olsaydı bu dünya çekilmez olurdu.

Herkese selam olsun
Kullanıcı küçük betizi
demokrat
Üye
Üye

İletiler: 20

İletigönderen Karayazı » Pzr Şub 14, 2010 9:47

AlpTigin yazdı:Mü’minûn Sûresi

14 - Sonra bu az suyu “alaka”1 haline getirdik. Alakayı da “mudga” 2yaptık. Bu “mudga”yı da kemiklere dönüştürdük ve bu kemiklere de et giydirdik. Nihayet onu bambaşka bir yaratık olarak ortaya çıkardık. Yaratanların en güzeli olan Allah’ın şânı ne yücedir!
Kaynak

Demek ki başka yaratıcı da var, oysa Tanrı tek!

Yani ne sonuc cıkarıyorsunuz bu ayetten. Yada son cümledeki anlatmak isrediğiniz şey ne
Kullanıcı küçük betizi
Karayazı
Üye
Üye

İletiler: 9

İletigönderen BabaHoroz » Pzr Şub 14, 2010 11:43

Allah da, Tanrı da,Yaradan da ...... aynıdır.
İnsanların kafasında (bazılarında)farklıdır.Bazıları tanrı denince putlardan bahsedildiğini sanıyorlar.

Hani zencilere zenci demek sanki hakaretmiş gibi algılayıp siyahi deniyor ya şimdilerde o hesap.Zenci desen ne olur siyahi desen ne olur ? Benim algımda ikiside aynıdır.

Bu Allah ile Tanrı olayına dönersek,ikiside aynıdır.Bazıları kendini dindar göstermek için bu yola başvurur.Tanrı dersen hemen atılır ve Tanrı deme günah Allah de filan der.Maksat kendisini etrafa karşı dindar göstermektir.Aynı şeyi başka şeylerde de yaparlar.Mesela sol elle yemek yeme günah derler.Ne farkı var ha solla ha sağla yemişim ,ikiside el dersin.Kıçını hangi elle yıkıyorsun derler.Belki solaklarda sağ elleriyle yıkıyorlardır.Sonra sen elini yıkamadan mı sofraya oturuyorsun ? Ekmeği bölerken iki elini kullanmıyormusun ? Balık yerken vs. iki elimizide kullanmıyormuyuz ? Madem sol elinin pis olduğunu düşünüyorsun,sol elini hiç kullanma,sadece sağ elini kullan sol elini sadece tuvalette kullanırsın artık.

İnsanlar bıraksınlar artık kendilerini dindar gösterme işlerini.Komik oluyorsunuz.Ayrıca ibadetin gizlisi makbuldür.
Bir insanın ne kadar dindar olduğu parayla ölçülür.Böyle yapanlar,paraya gelince dindarlıktan filan vazgeçiverirler.Önce para gelir çoğu için.

Önce iyi insan olacaksın,yaradanın bizden istediği budur.İnsanlara,hayvanlara,doğaya,çevrene,kısacası hiç bir şeye zarar vermeden dosdoğru yaşayacaksın,haksızlık,sahtekarlık yapmayacaksın,yalan söylemeyeceksin vs.
Sadece ve Sadece DENİZLİSPOR lu,Her konuda Objektif, Dobra, AntiEmperyalist ve Tam Bir TÜRK
Kullanıcı küçük betizi
BabaHoroz
Üye
Üye

İletiler: 104

İletigönderen AlpTigin » Pzr Şub 14, 2010 15:01

Karayazı yazdı:

14 - Sonra bu az suyu “alaka”1 haline getirdik. Alakayı da “mudga” 2yaptık. Bu “mudga”yı da kemiklere dönüştürdük ve bu kemiklere de et giydirdik. Nihayet onu bambaşka bir yaratık olarak ortaya çıkardık. Yaratanların en güzeli olan Allah’ın şânı ne yücedir!
Kaynak

Yani ne sonuc cıkarıyorsunuz bu ayetten. Yada son cümledeki anlatmak isrediğiniz şey ne

Ayet ortada ve açıklamam net. Şimdi detayına inersem alay etmişim gibi algılanabilir.
Saygılar.
Kullanıcı küçük betizi
AlpTigin
Üye
Üye

İletiler: 7

İletigönderen demokrat » Pzr Şub 14, 2010 15:12

AlpTigin yazdı:
Karayazı yazdı:

Kaynak

Ayet ortada ve açıklamam net. Şimdi detayına inersem alay etmişim gibi algılanabilir.
Saygılar.

Siz alay ediyormuş gibi algılanmayacak şekilde açıklayın, çünkü yukarıdaki ifadenizle zaten alay etmiş oldunuz. Ya da en iyisi bu Ayetin tefsirine bakın. En iyi tefsir Atatürk'ün sipariş ettiği Elmalılı tefsiridir.
Kullanıcı küçük betizi
demokrat
Üye
Üye

İletigönderen bozkurtlar diyari » Pzr Şub 14, 2010 16:08

Benim kisisel düsüncem kim ne derse desin ister Tanri isterse Allah.
Ne önemi var.Önemli olan dogruyu görüp dogruyu uygulamak degilmi?
Bizler ilk önce TÜRK sonra MÜSLÜMAN'ligi benimsemis olan bir Milletiz.
Araplara gelince burada kastim "yönetenler" devleti.Bu gün neyseler gecmistede aynimislardir.

Egri cetvelden dogru cizgi cikmaz derler büyükler.

Ne fark eder haa TANRI yada ALLAH.
Tanri Islamiyeti araplara gönderme amaci bence vahsi,yobazlik,cahillik vardi o bölgede.
Insanlarin insanca yasamasi icindirki gönderilmis oldugunu düsünüyorum.
Detaylarla ugrasacagimiza gercekleri bu gün bile az sayida insanlarimiz görebiliyor.
Su devletlere bi bakin:Arapistan,Misir,Suriye,Irak,Lüpnan,Kuvvet v.b devletlerin hallerine.
Birde su Mustafa Kemal ATATÜRK Türkiyesine.
Yatip kalkip önce Tanri'ya sonra bizleri bu günlere getiren ATATÜRK'e dua etmeliyiz.
ATATÜRK olmasaydi biz bu tartismayi bile yapamazdik.

Ben sahsen cahillige,karanliga,hirsizliga,yobazliga,sömürgeye karsiyim.
Zaten yasadigimiz su üc günlük zamandada bunlar önemli degilmi?
Onun icindirki ne fark eder ha TANRI ha ALLAH.
TÜRK GENÇLİĞİNİN ANDI !!!

EY TÜRK'ÜN BÜYÜK ATASI GAZI MUSTAFA KEMAL ATATÜRK !!!

Her zaman, her yerde ve her durumda Atatürk ilkelerinden ayrılmayacağımıza, çağdaş uygarlığa geçmek için bütün zorlukları yeneceğimize namus ve şeref sözü verip, kendimizi büyük Türk Milletine adarız.
Kullanıcı küçük betizi
bozkurtlar diyari
Üye
Üye

İletiler: 570

İletigönderen Deli Haydar » Pzr Şub 14, 2010 23:03

İlteriş yazdı:Bu gibi tavirlarin, Islam dinini carpik ve gerici bir sekilde yorumlayarak halkimizi somurenlerin degirmenlerine su tasidigi gercegini de goz onunde bulundurursak, bu tavirlarin sahiplerinin, gerceklesmesine hizmet ettikleri olumsuz sonuclar bakimindan gerici, yikici ve bolucu unsurlardan hicbir farklari yoktur. AKP gibi partilerin toplumsal tabaninin genislemesinin bas musebbibidirler!

Yaradan aşkına, bu tür maksatlı çıkarılan yapay tarışmaların kimlerin ekmeğine yağ sürdüğünü, durup bir düşünelim. Ülke elden gidiyor, bizim burada bir meleklerin cinsiyetini tartışmadığımız kaldı.

Töre, anane unutturulmuş; özgüven kırılmış; uran, tarım, hayvancılık bitirilmiş; yolsuzluk, yüzsüzlük, yoksulluk her yanı sarmış; herkes birbirine elleşmiş; Gençliğe Sesleniş'teki ortam oluşmuş, biz hala Allah mı, Tanrı mı diye birbirimizi yiyoruz... Atalarımızın dediği gibi kendimize gelelim, erenlerin dediği gibi kendimizi bilelim. Lütfen!
Feragat-ı nefs.
İstihkar-ı hayat.
Kullanıcı küçük betizi
Deli Haydar
Meydan Delisi
Meydan Delisi

İletiler: 714

İletigönderen İlteriş » Pzt Şub 15, 2010 5:34

Haydar Bey yazdı:Yaradan aşkına, bu tür maksatlı çıkarılan yapay tarışmaların kimlerin ekmeğine yağ sürdüğünü, durup bir düşünelim. Ülke elden gidiyor, bizim burada bir meleklerin cinsiyetini tartışmadığımız kaldı.

Ben de ayni fikirdeyim, o yuzden de sozlerime soyle baslamisim;

Bu ne sacma sapan ve gereksiz bir tartismadir.

Aslinda bir yere kadar gerekliydi de, bazi arkadaslar mecrasindan saptirdi.
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletiler: 1197

İletigönderen demokrat » Pzt Şub 15, 2010 6:39

Ben şahsen bu konu altında Allah mı Tanrımı yı hiç tartışmadım! Sadece toplumda dinin yerine değindim ve yanlış bilinenlere cevap verdim. Kanımca ülkemiz deki en büyük problemlerimizden birisi, dinimizi yanlış veya bilmememiz dir. Bunu kurtuluş savaşından sonra Atatürk en iyi şekilde anlamış ve Kuran-ı Kerimin türkçe tefsirini yaptırmıştır (elmalılı). Atatürk'ün dindar olduğu söylenemez ama dini doğru bilmenin toplum üzerinde olan yararlarını ileri görüşlülüğü ile çok iyi analiz etmiştir.
Kullanıcı küçük betizi
demokrat
Üye
Üye

İletigönderen Deli Haydar » Sal Şub 16, 2010 11:04

İlteriş yazdı:
Haydar Bey yazdı:Yaradan aşkına, bu tür maksatlı çıkarılan yapay tarışmaların kimlerin ekmeğine yağ sürdüğünü, durup bir düşünelim. Ülke elden gidiyor, bizim burada bir meleklerin cinsiyetini tartışmadığımız kaldı.

Ben de ayni fikirdeyim, o yuzden de sozlerime soyle baslamisim;

Bu ne sacma sapan ve gereksiz bir tartismadir.

Aslinda bir yere kadar gerekliydi de, bazi arkadaslar mecrasindan saptirdi.

Mehmet Bey,

Zaten düşüncemi desteklemek için sizden alıntı yaptım. Demek istediğim, bugün zaten binbir parçaya bölünmüşüz, bir de biz kendi içimizde Tanrı-Allah diye bölünmeyelim; niyete, Allah ya da Tanrı adının gösterdiği bir olan gerçeğe bakalım... Gün ayrışma değil, birlik olma günü değil midir...
Feragat-ı nefs.
İstihkar-ı hayat.
Kullanıcı küçük betizi
Deli Haydar
Meydan Delisi
Meydan Delisi

İletiler: 714

Önceki

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 4 konuk

x