Allah nedir, Tanrı nedir?

İletigönderen bozkurtlar diyari » Pzt Şub 08, 2010 18:21

ŞAŞIRMAMAK elde değil... 25 Ocak Pazartesi günü bu köşede yayımlanan “Gazetecilere 4 bin dava!” başlıklı yazımda şöyle bir cümle vardı:

“Nasıl bir ülkede yaşıyoruz Tanrım?”

Bu cümlede geçen “Tanrım” sözcüğü bana birçok tepki mesajının gelmesine neden oldu.

Cahilliğe, tutuculuğa, bağnazlığa, şaşırmanın da ötesinde üzülüyor ve kızıyorum da!

Gelen mesajlara bakın:

“Tanrı ne demek? Senin Allah’ın yok mu?”

“Allah başka, Tanrı başka!”

“Allah demekten niçin korkuyorsun?”

Ve bunlara benzer bir sürü mesaj daha!

Hayatımda bu kadar saçma sorular görmedim! “Allah” demekten neden korkayım ki? Allah da derim, Tanrı da... Softa kafalara mı hesap vereceğim?

“Allah” Arapça, “Tanrı” Türkçe... İngiliz ve Amerikalılar da “The God” derler Allah’a... Yaradan’ın adı, her dilde, her dinde başkadır. Ama tek Allahlı tüm dinlerde “Tanrı uludur, birdir. Ondan başka tapacak yoktur.”

Softalar Yaradan’ın Türkçe adına bozuluyor:

“Neee? Tanrı mı dedin? Seni dinsiz seni! Tanrı ne demek? O nasıl laf öyle? Neden Allah demiyorsun? Sen İslam düşmanı mısın?”

“Allah ezelden beri vardı, ebediyete kadar var olacak. Ona Tanrı diyerek küçümsemeye utanmıyor musun?” diyorlar ve neler neler yazıyorlar!

Bunları okudukça “Tanrım! Sen benim aklımı koru!” diyorum.

Toplum olarak biz bu kadar mı eğitimsiziz? Bu kadar mı bilgisiziz?

Bu tür saçmalıklara ne diyebilirim ki? Ahmağa en iyi cevap susmaktır ama dayanamadım!

Bunlar “Tanrı”nın “Allah”tan başka bir varlık olduğunu mu sanıyorlar?

“Allah size akıl fikir versin, doğru yolu göstersin! Aminnn!”

* * *

Mehmet Şevket Eygi gerçek bir Müslüman’dır ve bence dinci kesimin düzgün yazarlarının başında gelir. Sahte dincileri her zaman amansız bir şekilde eleştirir. Fikir vermesi için, onun bir yazısından, kısa birkaç alıntı yapacağım. Eygi Hoca şöyle diyor:

* “Haram rant yiyen İslamcılar, size yazıklar olsun, iki yakanız bir araya gelmesin, tepe üstü düşün, beter olun, berbat olun. Müslümanlara leke sürdünüz!”

* “İhalelere fesat karıştıran sahte İslâmcılar! Başlarınıza o ihaleler kadar taş düşsün!”

* “Vaktiyle bu düzen bozuk diyen, ellerine fırsat ve imkân geçince bozuk ve çarpık dedikleri düzenin veya sistemin haram nimetlerine aç köpekler gibi saldıran sahte İslamcılar! Bu yolda giderseniz, akıbetiniz hayrolmaz!”

* “Saçlarına yün yumakları ilave edip, sözde tesettüre giren, dar ve rengârenk elbiseler içinde gezip tozan, erkeklerin şehvetli dikkatlerini açık hafifmeşrep kadınlardan fazla çeken İslamcı bayanlar! Ya tövbe edip dosdoğru tesettüre girin, yahut bu numaraları, bu tiyatroları bırakın!”

* “Arazilere daha fazla yapı, daha fazla kat izni çıkartıp, bu yüzden oluşan rantlardan milyonlarca lira haram komisyon alan İslamcılar! O haram komisyonlar size zehir zıkkım olsun! Sizin yatacak yeriniz yoktur!”

* “Haklı ve doğru uyarılardan, olumlu tenkitlerden nefret eden, yalan da olsa övgülere bayılan münafık İslamcılar! Bu kafayla daha ne kadar sürdürebilirsiniz bu oyunu?

* “İslam’ın ve ümmetin önündeki en büyük engeli oluşturan İslamcılar! Veyl size! Eyvah size! Vah size!.. Efsus ki, efsus (yazık ki yazık) size!”

* “Ellerine imkân geçince saçı bitmedik yetimlerin, fakir fukara halkın hukukunu çiğneyen uğursuzlar... Sizleri gözümüz görmesin!”

8 Şubat 2010
Rahmi TURAN :http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/13718928.asp?yazarid=228&gid=61
TÜRK GENÇLİĞİNİN ANDI !!!

EY TÜRK'ÜN BÜYÜK ATASI GAZI MUSTAFA KEMAL ATATÜRK !!!

Her zaman, her yerde ve her durumda Atatürk ilkelerinden ayrılmayacağımıza, çağdaş uygarlığa geçmek için bütün zorlukları yeneceğimize namus ve şeref sözü verip, kendimizi büyük Türk Milletine adarız.
Kullanıcı küçük betizi
bozkurtlar diyari
Üye
Üye

İletiler: 570

Re: Allah nedir, Tanrı nedir?

İletigönderen gerçeği arayan » Pzt Şub 08, 2010 21:56

İlginç bir yazı. Belli ki bazi islamcı kesimler Allah yerine Tanrı kelimesinin kullanılmasının simgesel bir anlam taşıdığını, veya bunun batı özentiliği olduğunu düşünüp kızıyorlar.

Halbuki ABD’de yapılmış bilimsel psikoloji araştırmaları gösteriyor ki dindarlar arasında bile herkesin tanrısı aslında farklı. Tamam, bir incil’de tanımlanan her şeyi bilen gücü her şeye yeten bir teorik tanrı var, ama günlük yaşamında herkes bu tanrıyı kafasında başka türlü tasavvur ediyor. Birinin tanrısı sevecen ve samimi, ötekinin tanrısı ise tam bir despot. Birinin tanrısı yaşamindaki her türlü detayı biliyor, öteki ise detaylarla değil sadece stratejik önemi olan şeylerle uğraşıyor.

Yani diyeceğim o ki, her ne kadar Allah birdir dense de aslında herkesin beynindeki Allah farklı. Bir de tabi Allah’a hiç inanmayanlar da var. Dinler oldugu sürece dini baskılar da olacaktır, ama elden geldiğince buna boyun eğmemek gerekir.
Kullanıcı küçük betizi
gerçeği arayan
Üye
Üye

İletiler: 55

İletigönderen kaye » Pzt Şub 08, 2010 23:59

Ben de karınca kararınca bu konuda fikrimi iletmek istiyorum:
Yukarıda da yazıldığı gibi Tanrı Türkçe, Allah Arapçadır fakat, mesela benim adım Ali ise, bu Arapçada da Alidir, Türkçede de, İngiltereye de gitsem yine Alidir, değişmez..
Burada demek istediğim, Tanrı daha ziyade sıfatsal bir kelimedir, Allah ise isimdir. Tanrı bir görevi nitelerken Allah addır, 99 tane daha adı vardır, bunları yazmaya gerek yok ama bazıları nedense Allah'ta ısrar ederler!!!
Ben hangisini kullanıyorum derseniz elbette ikisini de kullanıyorum, aklıma hangisi gelirse, hiç düşünmüyorum da kimse yanlış düşünür mü diye, eğer düşünen varsa o kesinlikle bunu kasıtlı yapıyor, fesat çıkarmaya çalışıyordur..
Daha da açıklamaya çalışayım, her ne kadar yazıda da açıklanmış olsa da..
Hinduların tanrısı inektir, şamanların ki ateştir, güneştir, ilkel kabile dinlerinde tanrı totemdir, doğa olaylarıdır vs.. Hıristiyanların ise 3 tanrısı vardır (dikkat edin 3 Allah'ı vardır demiyorum), müslümanların ise tek tanrısı vardır, O'nun adı da Allah'tır, yani bir müslüman "Aman Tanrım" diyorsa, bu sözünden Allah'ı, Allah'ını kastettiği çok rahat anlaşılır, işte bu yüzden ben ikisini de kullanıyorum, beni tanıyanlar tanrımın, tapındığım varlığın Allah olduğunu biliyorlardır, kimse sorgulamıyordur senin tanrın kim diye..
Bazılarının tanrısı para oluyor..
Bazılarının tanrısı abd..
Hani senin Allah'ın yok mu derler ya, senin tanrın yok mu da doğrudur aslında, ama "senin Allah'ın para mı"" demekten ziyade senin tanrın para mı" cümlesi daha doğrudur..
Son olarak; yeryüzünde tanrı çoktur (inek, güneş, put, teslis vb gibi), ama Allah bir tanedir ve tek gerçek tanrıdır, diğer tanrılar gerçek değildir.. Müslümanın tanrısı ise yukarıda da yazdığım gibi Allah'tır...
Bunu özellikle karıştıranlar, İslam'ı kavramlarda, saç kıllarında, bez parçalarında arayan insanlardır. Maksatları insanların kafasını karıştırmak, nifak sokmak, Araplaştırmaktır..
Oyunlarına gelmeyelim, kavramları karıştırmayalım..
Ameller zaten niyetlere göredir, öyle değil mi!!!
Kullanıcı küçük betizi
kaye
Üye
Üye

İletiler: 1036

İletigönderen koldas » Sal Şub 09, 2010 0:54

bunu yazman iyi olmuş sevgili,Bozkurtlar diyarı. eleştiri getirenler sanırım biraz
okuma zahmetine katlanırlada böyle eleştiri yapmazlar.
Kullanıcı küçük betizi
koldas
Üye
Üye

İletiler: 3

İletigönderen ozan35 » Çrş Şub 10, 2010 20:10

Hala akp yi iktidar yapan insanlardan bu beklenir, şaşırmamak lazım.
acaba şu yılların ilerideki tarih kitaplarındaki hali nasıl olur? iktidar atatürkçü kesimde olmazsa, muhtemelen ergenekon ve balyoz olduğu gibi yazılır... Peki yüz yıl önceki tarih doğru mudur? olduğu gibi midir? emperyalizme karşı olduğu ve birtakım çevreleri rahatsız ettiği için doğrudur. şimdi o yılları çarpıtmaya çalışan kesimlerin ortak bir noktada buluştuğunu görünce daha bir anlaşılıyor.
Kullanıcı küçük betizi
ozan35
Üye
Üye

İletiler: 71

İletigönderen Oğuz Kağan » Cum Şub 12, 2010 16:29

Tanrı / Allah ve Türkçe Densizler için dil bilgisi

Biliyorsunuz bu köşede Türkçe üzerinde duruyoruz. En başta da Türkçe yazım sorunları ve hatalarına dikkati çekmeye çalışıyoruz. Lakin siyaseten o kadar çalkantılı bir dönemden geçiyoruz ki şu köşede bile rahat vermiyorlar. Yanlış anlaşılmasın, henüz bu köşeye taş atan olmadı ama basında akıllara seza bir “tartışma” çıktı. Bir akılsız kalktı, orduda yemek duası sırasında “Tanrımıza hamdolsun” denmesinden kendince ahkâmlar kesti!

Gün orduya vurma günü ya… “Tanrı” dinsizlerin söylemidir, Müslümanlar Allah demelidir dedi! Konu o zeminde, gerici, yobaz takımın kendi çerçevesinde kalıyorken; ak medyada bile pek taraftar bulmamış, ilgi çekmemişken merkez medyadan atılgan biri bu konuyu kendine atılmış bir “pas” gibi kullanmak ve oradan bir yerlere “açılma” mesajları vermek için fırsat saydı.

Olabilir, karışamayız. Ama dedi ki “Dini bilmeyenler laik olamaz”! (Bir kere, “bilmek”ten kast edilen nedir; ölçüsü nedir ne kadar din bilirseniz laiksinizdir bunun mantıklı bir ölçüsü var mıdır ki, bu bir ölçüt olsun! Bunları belirtmeden tuşla tuşla cümle kur. Köşeyi doldurdun mu da “analiz” olsun!! – Kendisi öyle diyor, ben demiyorum; yazdıkları “analiz”miş meğer!)

Neyse onu da geçelim. “Laikçiler” diye andığı kesimlere kalktı laiklik neymiş, dindarlık neymiş ders vermeye. “Atılganlık” böyle olunca ona başka şey demek daha uygun düşer de bunu da geçelim, konuyu bir “ilahiyat açısından” (yedi cümlelik tek bir tümcede) inceleyip sonuca bağladı; ardından bir de “politik açıdan” baktı ve şöyle inanılmaz bir yargı cümlesi kurdu:

“Her dinin vardır muhakkak bir veya birkaç tanrısı; İslam’ınki yalnızca Allah’tır.” (Akşam, 9.02.2010 ve 10.02.2010)

Burada da durmadı. Ertesi günkü köşesinde kendini bilmezliği, haddini aşmayı “Laikler için din bilgisi” vermeye kalkışmaya dek götürdü!! Neyse bu da bizi ilgilendirmez. Allah’ından bulsun der geçeriz. Lakin yukarıya aktardığımız cümle iki temel yanlış içeriyor. Laiklere din dersi vermeye kalkıyor ama kendi bilgi düzeyinin “yarı-aydın” (entel) derecesinde olduğunu ele vermiş oluyor!

Birincisi, asıl kendisi dini bilmiyor! İslam dini ile Araplığı / Arapçayı özdeşleştiriyor! Farkında bile değil. Evet, Hz. Muhammed Arap’tır ve Kur’an da Arapçadır. Ama bu, Allah’ın (veya Tanrı’nın) insanlar arasında soy ayrımı / dil ayrımı yaptığı demek değildir. Bu, gerici / yobaz Arapların Arap olmayan lakin İslam dininden insanlara, kavimlere, halklara, milletlere kabul ettirmeye çalıştığı bir savdır. “Siyasal açıdan bakınca” bu aslında dini kullanarak “kültür emperyalizmi” yapmaktır. “Arap sever” olmakla dindarlığı karıştıranlar bunu yaparken hem “dinci” oluyorlar, hem de Arap kültür emperyalizminin aleti. (Tabii, onlar da laikleri “Batı’nın kültür emperyalizminin aleti” olmakla suçluyorlar ama işin bu yanı İnanç ile Akıl veya Din ile Bilim ilişkisi ve çelişkisinin alanına girer. Hatta İbni Rüşt ve İbni Sina ile Gazali farkı ve karşıtlığı üzerinde durmak gerekir, vs. Konumuz değil.)

Cahil cesaretiyle “Laiklere din bilgisi vermeye” kalkışan bu atılgan kişinin ikinci temel yanlışı dil konusunda. Türkçe bilmiyor, dil bilmiyor. Din hakkında dille de ilgili atıyor, tutuyor, yazıyor ama dil bilgisi yok. Türkçe dilbilgisi (gramer) kurallarından da habersiz! İşte bu husus bu köşenin konusu.

Fazla uzatmadan Tanrı ve Allah konusunu Dil ve Türkçe açısından değerlendirelim.

“Allah” kelimesi Arapçadır; “Tanrı” Türkçedir, öztürkçesi “Tengri”dir; “Hüda” Farsça’dır. “God” İngilizcedir vs, vs. Tanrı’ya Allah demenin İslamiyet’le değil toplumsal kültürle ilgisi vardır. Tanrı’ya Tanrı demenin de laiklikle ilgisi yoktur. Bu da bir toplumsal kültür olayıdır. Kur’an’ı Türkçeleştirme (Arapça bilmeyenlerin de okuyup anlaması/ Arap sever yobazların palavralarına kapılmamaları için) eyleminin bir sonucudur. Kaldı ki Türklerin Allah’a Tanrı demeleri laikliğin kabulüyle de başlamaz. Çok çok eskilere gider.Yunus Emre laik değildi ama Allah dediği gibi birçok dörtlüğünde Tanrı da demiştir, Hakk da demiştir Çalap da demiştir ve bütün bu kelimeler eşanlamlıdır.

Örnek verelim:

suyun akar yalap yalap / böyle emreylemiş çalap.- Yunus Emre.

“Çalap” da Türkçedir ve o da Tanrı anlamına gelir. Yunus Emre, Çalap dedi diye Müslüman sayılmaz mı? (Hani diyorsunuz ya: “Müslüman Allah, Budist Buda, Yahudi Yahve der” diye.) Bu mantıkla Yunus Emre dindar bir Müslüman sayılmasa gerek ya da Müslümanlık bilgisi kıt!

Keza Yunus Emre Ey Tanrı’yı bir bilenler de demiştir. Ne dersiniz laik olduğu ve sadece Müslümanlara değil tek tanrılı dinlerden herkese seslendiği için mi böyle söylemiştir? (Yunus Emre de Cumhuriyet’le birlikte aydınlar katında unutulmuşluk kuyusundan çıkartılmış, öne çıkartılmıştır; doğru. Buradan giderek o’nu da laiklikle bağlantılandırabilir, hattâ çok gayret ederseniz Ergenekon’a bile bir şekilde bağlayabilirsiniz! Kim tutar sizi?!)

Gelelim Müslümanlık ile dil konusuna. Hem “öteki dünyada din yoktur. [Din] inançtan ve imandan ibaret değil; sosyolojik anlamda inancın yaşanan halidir” diyeceksiniz hem de bununla taban tabana ters bir çıkarsamayla bir toplumun (ve bireylerinin) en önemli bileşeni, dilin sosyo-kültürel evrimini ve yaşanmasını din ve inanç adına ille de Arap diline endeksleyeceksiniz! Yarım bilgi, yarım akıl ama çok kurnazlıkla (laik çevrelerden çok da kopmadan dinci çevrelere de “açılma” / “açılım yapma”; onların “laikçi” dediği çevrelerden ayrı olduğu mesajını verme; yeni bir Yiğit Bulut olma çabası) bu kadar saçmalık olur elbet.

Allah Arapça; tamam. Müslüman bireyler ille Arapça söyleyecekse o halde peygamber de demeyelim, namaz, oruç, abdest kelimelerini de kullanmayalım. Neden mi? Çünkü bunlar da aynen Hüda kelimesi gibi Farsça.

Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.

Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nda Hüda dedi diye dinden imandan çıkmadı herhalde! Diğer dillerden alınma kelimeler oluyor da bir tek Türkçe mi Müslümanlığa ters düşüyor! Bu bir sosyo-kültürel olaydır ve her birey yani Müslüman veya değil, dindar veya laik ister Allah der, ister Tanrı, ister Hakk, ister Hüda genelde din açısından da, özelde Müslümanlık açısından da zerrece fark etmez. Yeri gelir biri, yeri gelir öbürü kullanılır. Allah denirse laiklik; Tanrı denirse Müslümanlık elden gider kafası / söylemi tam da yobazlara uyar.

Kısacası bu tam gericilere özgü meleklerin cinsiyeti tartışmasına dalıp bilip bilmeden “laiklere din öğretmeye” kalkanların kestiği ahkâmların iler tutar tarafı, mantığa gelir, bilgiye direnir bir yanı yoktur.

Eh din bilgisi bağlamında dil bilgisi hakkında bu kadar “konferans” yeter herhalde. Sanırım konu açıklığa kavuşmuştur. Gelelim dilbilgisine. Yine yukarıdaki konu mankeni köşeciden verelim yanlış noktama örneklerimizi:

“Ve fakat; din eğitimi imanı [falan filan]”

Yine yanlış, yersiz bir noktalı virgül kullanımı. Önce yazdığın dilin dilbilgisi kurallarını öğren de ondan sonra laiklere dil üzerinden hareketle din dersi vermeye kalk. Otur, Türkçe dilbilgisi sıfır.

nzmgvnc@gmail.com

BİZİM ANADOLU Gazetesi

Nazım GÜVENÇ, 12 Şubat 2010
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."

http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 12355

İletigönderen Sonturk » Cum Şub 12, 2010 18:26

Bir Dinsiz icin Tanri kelimesi bos bir kelimedir. Ama bir dine inanan birisi, bu boslugu, o dinin geregince doldurur. Adi her ne olursa olsun, onemli olan kulandiginiz kelimenin anlami, icerigi, inandiginiz dinin bu kelimelere yukledi anlamlarina yakin olmasidir diye dusunuyorum.

Ataturk ne diyordu: Bu bir din meselesi deyildir, dil meselesidir.
Turk,strong, stark,..., bir tesaduf mu?
Kullanıcı küçük betizi
Sonturk
Üye
Üye

İletiler: 68

İletigönderen ÖGÜL-UQUS » Cum Şub 12, 2010 19:19

Allah kelimesinin arapça açılımı Al-İlah'tır. İlah kelimesinin türkçe karşılığı Tanrı (Eski türkçe'de Tengri). Al ise arapça'da belirleyici bir artikeldir. Al-İlah'ın tam kelime karşılığı ise Tanrı sadece O'dur demek.
Türk Milleti'ninde tek bir tanrı inanışı olduğuna göre vede arapça değil türk dilini konuştuğuna göre Allah = Tanrı demektir.
Türk milletini putlara tapan insanlar gibi algılayıp, Tanrı kelimesini elestiren bazı cahil arap özentileri Allah kelimesinin ne anlama geldiğini bile bilmezler!
Kullanıcı küçük betizi
ÖGÜL-UQUS
Üye
Üye

İletiler: 1

İletigönderen bozkurtlar diyari » Cum Şub 12, 2010 19:24

ÖGÜL-UQUS yazdı:Allah kelimesinin arapça açılımı Al-İlah'tır. İlah kelimesinin türkçe karşılığı Tanrı (Eski türkçe'de Tengri). Al ise arapça'da belirleyici bir artikeldir. Al-İlah'ın tam kelime karşılığı ise Tanrı sadece O'dur demek.
Türk Milleti'ninde tek bir tanrı inanışı olduğuna göre vede arapça değil türk dilini konuştuğuna göre Allah = Tanrı demektir.
Türk milletini putlara tapan insanlar gibi algılayıp, Tanrı kelimesini elestiren bazı cahil arap özentileri Allah kelimesinin ne anlama geldiğini bile bilmezler!

Yaptigin aciklama icin tesekkürler.
TÜRK GENÇLİĞİNİN ANDI !!!

EY TÜRK'ÜN BÜYÜK ATASI GAZI MUSTAFA KEMAL ATATÜRK !!!

Her zaman, her yerde ve her durumda Atatürk ilkelerinden ayrılmayacağımıza, çağdaş uygarlığa geçmek için bütün zorlukları yeneceğimize namus ve şeref sözü verip, kendimizi büyük Türk Milletine adarız.
Kullanıcı küçük betizi
bozkurtlar diyari
Üye
Üye

İletiler: 570

İletigönderen cankaramsar » Cum Şub 12, 2010 20:42

Allah kelimesi islamiyetten önce de vardı. Ve hatta putatapar arapların en büyük putlarından birinin adıydı. Çünkü peygamber efendimizin babasının adı Abdullah tı ve Abdullah Allah'ın oğlu demekti...Basit bir mantıkla şöyle diyebiliriz. Hz muhammed den önce İslamiyet mi vardı?

Şunu unutmamak gerekir ki Türkler yaradılışından beri tek Tanrı'ya inanmaktadır.

detaylı bilgi için CENGİZ ÖZAKINCI DİL V DİN kitabına bakabilirsiniz...
Kullanıcı küçük betizi
cankaramsar
Üye
Üye

İletiler: 23

İletigönderen Sonturk » Cum Şub 12, 2010 22:26

Şunu unutmamak gerekir ki Türkler yaradılışından beri tek Tanrı'ya inanmaktadır.

Tam romantik bir yorum...

yaradilistan beri ne demek?

Uygurlar bir vakitler hangi dine mensuptu?

2nci gokturk imparatorlugun kagani (Bumin kagan galiba) maniheizmi devlet dini yapmamismiydi?

samanist inancinda Tengri hic bir zaman TEK tanri olmamistir. bazi donemlerde kucuk ruhlar tanrilasiyor; bazi donemlerde de bazi tanrisal varliklar kucuklesiyor.

Ben bu konularda uzman degil ama, okudugum kitaplarda, cok acik sekilde, uc buyuk dinlerden baska, Turklerin mensup olduklari 'din'ler hic bir zaman tek tanrili olmamistir.

Simdi bu kadar basit ve acik bir tarihsel gercegi hangi mantikla carpitiliyor anlamak munkun deyil.
Kullanıcı küçük betizi
Sonturk
Üye
Üye

İletigönderen cankaramsar » Cum Şub 12, 2010 23:39

bahsettiğiniz cümle kitaba değil bana ait evet hatalı bir cümle yazmışım. kusura bakmayın belirtmek istedim..
Kullanıcı küçük betizi
cankaramsar
Üye
Üye

İletiler: 23

İletigönderen İL-BARS » Cmt Şub 13, 2010 2:04

Rahmi Turan'ın makalesine gelen tepkilere bakıpta, ülkemizin ve insanlarımızın geldiği noktaya üzülmemek elde değildir. Yıllardır toplumumuza enjekte edilen yobaz sapkınlık, zehirli tohumlarını toplumumuzun tüm unsurlarına yayılmış durumdadır. Düşüncede, kültürde, sanatta, ekonomide ve diğer tüm alanlarda hızla Moritanya vb. ülkelerin seviyelerine inmekteyiz.

Sonturk yazdı:2nci gokturk imparatorlugun kagani (Bumin kagan galiba) maniheizmi devlet dini yapmamismiydi?

Sayın Sontürk,

Bumin Kağan, I.Göktürk Devleti'nin kurucusudur. Ne kendisi ne de diğer Göktürk Kağanlarından hiçbiri Maniheizmi din olarak kabul etmemiştir.

Maniheizmi din olarak kabul edenler Uygurlardır. Konuyla ilgili Rahmetli Şinasi Tekin Hocamızın(Kendisi Gönül Tekin Hocamızın eşiydi. Değerli bir tarihçi ve dil uzmanıydı. Ruhu Şad olsun) yazdığı bir makalenin aşağıda bağlantısını veriyorum:

Mani Dininin Uygurlar Tarafından Devlet Dini Olarak Kabul Edilişinin 1200. Yıl dönümü Dolayısıyla (762-1962) - Şinasi TEKİN
http://turkoloji.cu.edu.tr/ESKI%20TURK% ... kin_02.pdf

cankaramsar yazdı:bahsettiğiniz cümle kitaba değil bana ait evet hatalı bir cümle yazmışım. kusura bakmayın belirtmek istedim..

Sayın Karamsar,

Hepimiz neticede insanız. Zaman zaman yanlışlar yapabiliriz. Lakin Türk Tarihi konusunda bu noksanlıklarımızı en aza indirgemeye gayret göstermeliyiz.

Size nacizane tavsiyem; Eski Türk İnancı ile ilgili olarak Abdulkadir İnan, Bahattin Ögel, Sadettin Gömeç gibi değerli ve konularında uzman olan tarihçilerimizin kitaplarını okumandır.
Kullanıcı küçük betizi
İL-BARS
Üye
Üye

İletiler: 135

İletigönderen Sonturk » Cmt Şub 13, 2010 2:28

İL-BARS bey,

hatirladigim kadar, ikinci Gokturk imparatorlugu zamanindaydi, ve kaganin devlet dini yaptigi maniheizm idi. Ben de ilk okudugumda sasirmistim. kitaplarimi karistirip bulmaya calisacagim.

gene soyluyorum ben bu konularda uzman deyilim.

Sadece "Turklerin her zaman tek tanrili dinlere mensuptular" savinin dogru olmadigini ve bunu curruten bircok bulgu oldugunu soylemek istemistim.

sizin gibi bu konularda daha ilgili be bilgi kisiler yaptigim hatalari duzeltmekle beraber hos gorsunler.
Kullanıcı küçük betizi
Sonturk
Üye
Üye

İletigönderen maydonos » Cmt Şub 13, 2010 4:18

Anlasilmayan nokta su bence; Araplarin kutsal dinleri baska dilde yayinlanirsa kutsalliktan cikar. Olay burada gizli, biz Turkler ve dillimiz kim ki? Ne ki? Biz Araplarin kolesi, kadinlarimiz da cariyeleri olabiliriz. Anlayis bu. Halen bunu anlayamadi isek biz Turkler yaziklar olsun. Halen Araplarin din ve kulturlerinden etkilenip kirletilmeye devam ediyoruz. Titreyip kendimize gelelim. Beynimizi kullanalim. Yeter artik.
Resim

Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye

İletiler: 1651

Sonraki

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x