Rakka’nın, Amerika destekli PYD güçleri tarafından ele geçirilmesinden sonra, Rakka sokaklarında APO ve PKK fotoğrafları boy göstermeye başladı. Rakka operasyonunda Türkiye ile ittifak yapmayıp PKK uzantısı PYD’yi tercih eden Amerika’nın nihai hedefi de ortaya çıkmış oldu:
Amerika, Rakka’yı PKK’ya ve APO’ya kendi eliyle teslim etti.
Rakka’dan gelen APO fotoğraflarına başta Erdoğan olmak üzere Türkiye’deki birçok yetkili isim sert tepki gösterdi.
Erdoğan, ABD’ye seslenerek “Rakka’da terörist başının posterini asmışlar, bunu Amerika nasıl izah edecek? İnanmıyoruz, yanımızda değilsiniz” diye konuştu.
Amerika’nın bu fotoğrafı izah etmek gibi bir derdi yok. Geçtiğimiz mayıs ayında da Amerikalı komutanların PYD’lilerle yan yana çekilmiş fotoğrafları servis edilmişti.
Yani Amerika, PKK ile dostluğunun ve müttefikliğinin fotoğraflarını gururla servis etmekten kaçınmıyor.
Geriye gidelim ve bu “fotoğraflardan” bir demet daha sunalım:
PKK’nın lider kadrosunda yer alan Zübeyr Aydar’ın 2000’li yılların ortasındaki konuşması:
“ABD, bizim uzaktan gelen koruyucumuzdur. Bölgede bulunmasını, oynadığı rolü genellikle olumlu buluyoruz. Amerikan askeri bu bölgeden kesinlikle çekilmemeli.” (Batı’nın Kanatları Altında PKK, Muharrem Bayraktar, Toplumsal Dönüşüm Yayınları, sf.241)
PKK liderlerinden Murat Karayılan ; “ABD ile görüşüyoruz. Kandil’e gelen Amerikalılarla sık sık toplantılar yapıyoruz.” (Milliyet, 11 Eylül 2006)
“ABD gizli servisi CIA, PKK’nın lider kadrosundan Nizamettin Taş ile 3 kez görüştü.” (Le Monde, 3 Ekim 2005)
“PKK ile Amerikalı heyet arasında bir Ortadoğu ülkesinde toplantı gerçekleştiriliyor. ABD tarafında Pentagon, CIA görevlileri ve o ülkedeki ABD elçisi, PKK tarafında ise Başkanlık Konseyi üyesi Mustafa karasu bulunuyor.” (Milliyet, 18.1.2005)
Genelkurmay Eski Başkanlarından Org. Doğan Güreş: “Amerikan helikopterleri bölgedeki PKK’lılara malzeme attı. Bunu tespit ettik ve derhal vur emri verdim. Amerikalı generali arayıp bunu söyledim.” ( Habertürk, 5 Mart 2007, Basın Kulübü)
“Örgütün başında bulunduğum dönemlerde ABD makamları ve Dışişleri Bakanlığı ile sürekli yazışmalarda bulunduk. PK adına yazılan mektupların çoğunu ben yazdım. Mektuplarımızın hepsi kabul gördü.”(M. Bayraktar, Türkiye’ye Derin Saldırı, Toplumsal Dönüşüm Yayınları, sf.19)
“PKK’lılar, Körfez Savaşından sonra Amerika’nın kontrolünde olan bölgelerde bir konuk gibi rahatlar. PKK’nın dokunulmazlıklarının kökleri dört yıl önce ABD’nin Irak’ı işgali ile başlayan karmaşık ilişkiler ve ihtiraslar ağında bulunuyor.” (New York Times, Sabrina Tavernise, 29 Ekim 2007)
“PKK’nın İran kanadı olan PJAK doğrudan CIA tarafından desteklenmekte ve finanse edilmektedir. (CIA ajanı Robert Baer, Sunday Teleghraph, 24 Şubat 2007)
PKK itirafçısı Rıdvan Şener: “Kandil Dağı’ndaki Kortek Kampı’na 28 Aralık 2006 günü 3 adet zırhlı, paletli Amerikan askeri aracı geldi. Bu araçlardan kampa 100’er adet M-16 marka Amerikan piyade tüfeği bulunan 3 adet sandık bırakıldı.” (CNN Türk haber sitesi, 7 Kasım 2007)
PKK itirafçısı Gül Kırtan: “Amerikalı askeri ve siyasi temsilciler 28 Haziran 2006 günü Kuzey Irak’taki Hakurk Kampı’na gelerek Murat Karayılan’la gizli görüşme yaptılar.”(CNN Türk haber sitesi,7 Kasım 2007)
PKK itirafçısı B.A “Ben örgüte ait Hakurk Kampı’nda iken, Amerikan üst düzey görevlilerinin PKK ile görüştüğüne bir kaç kez şahit oldum. “Anadolu Ajansı, 27 Kasım 2007)
ABD’nin PKK ile son 30 yıl içinde kurduğu askeri, siyasi ve finansal desteği dair binlerce belge, “fotoğraf” var.
Erdoğan’ın, Rakka’dan gelen APO fotoğraflarından çok çok önce Amerikalıların PKK ile ‘çok güzel işbirliği içinde olduklarına dair fotoğraflar’ çarşaf çarşaf yayınlanıyordu.
Yukarıda sadece küçük bir bölümünü aktardığım bilgiler gizli saklı değil, gazetelerde, dergilerde yayınlanmış, haberlere konu olmuş ‘açık’ bilgiler.
Doğal olarak şunu söylemek gerekiyor:
Dün, Amerika’nın PKK ile verdiği binlerce fotoğraf varken, hiç bir şey olmamış gibi sessiz kalarak Amerika ile ilişkilere ‘dostane!’ bir şekilde devam etmemizin sonucu olarak, Rakka’daki APO fotoğrafları karşımıza çıktı.
Yani Rakka görüntüsü bugünün değil dünün görüntüsüdür.
Muharrem BAYRAKTAR, 27 Ekim 2017
mbayraktar@yenimesaj.com.tr