AKP’nin 4+4+4 kesintili eğitim yasası sadece ilköğretim okullarını değil, askerlik şubelerini de vurdu. Kırklareli’deki kapatılan askerlik şubesinin imam hatip lisesi olacağı ortaya çıktı.
Yeni eğitim-öğretim yılıyla birlikte sadece İstanbul’da 18 lise ve 76 ilköğretim okulu imam hatip okuluna dönüştürüldü. Daha önce okul öncesi eğitim için kullanılacağı açıklanan askerlik şubelerinin de imam hatip lisesi ortaya çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan, 31 Ocak 2012 tarihli meclis grup toplantısında, 181 ilçedeki askerlik şubelerinin kapatılacağını açıklayarak “181 ilçemizdeki şubelerin uygun olan binalarını da Milli Eğitim Bakanlığı’na devretmeyi planlıyoruz. Bunu da gerçekleştirdiğimizde okul öncesi eğitim maksadıyla kullanılacak okul ve derslik kazanmış olacağız” demişti.
VİZELİLER İSTEMİYOR
Ancak, bu binalardan önemli bir kısmının imam hatip lisesine dönüştürüldüğü belirlendi. Bunlardan biri de Kırklareli’nin Vize İlçesi’ndeki kapatılan askerlik şubesi. İlçelerinde imam hatip lisesi açılmasının talepleri olmadığını söyleyen Vizeliler, “Hükümetten bu yönde bir talebimiz olmadı. Bugüne kadar böyle bir ihtiyacımız da olmadı. Vize’de imam hatip lisesinin açılması Ankara’nın tek taraflı kararıyla gerçekleşti” açıklamasını yaptı.
TALEP EDEN YOK
Toplumun bu yönde talebinin olup olmadığının belirlenmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar ise “Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, bir semtte imam hatip lisesi ya da ortaokulu açılmadan önce orada yaşayan insanlarla görüşüldüğünü açıklasa da eğitimle ilgili sivil toplum örgütleri, semtlerinde imam hatip okulu açılan insanların bu yönde taleplerinin olup olmadığını gösteren bir çalışma henüz yok” diyor. Konuyu Yurt’a değerlendiren Eğitim-sen 2 No’lu Şube Başkanı Hamdi Çalık ise “Dönüştürdükleri okulların bulunduğu mahallelerden bırakın talep gelmesini, aksine tepki var. Kartal, Kadıköy, Ümraniye’deki veliler her hafta eylem yapıyor. Bunlar halkın taleplerini dinleseler, derslik açarlar, anaokulu açarlar… İhtiyaçlar giderilmezken, mahallelinin kendi parasıyla yaptırdığı okullar da ellerinden alınıyor. Bu meselenin özü kendi ideolojilerini yaymak için muhalif bölgelerin okullarını imam hatip yapmaktır” diye konuştu.
YURT, 1 Eylül 2012