Yiğit Bulut yazdı:Bildiğiniz gibi aylardır Nabucco ile ilgili gizlenen detayları sizlere aktarmaya çalışıyorum. Amaç çok net ve açık; yatırımı Türkiye borçlanıp yapacak, kurulucak şirketin kontrolü Avusturyada olacak, Türk toprakları yine bedavaya kullanılacak, bize sadece işin pisliği kalırken, Rus tekelini kırdık, Avrupaya girdiniz algılaması daha doğrusu havuçları eşliğinde, yabancı petrol şirketleri ve bazı devletler parayı cebe indirecek!"
Sevgili dostlar, konu hakkındaki bütün gerçekleri bu köşenin arşivinde yazdım. Girin lütfen okuyun. Bu projenin Türkiyeye hiçbir yararı yok! İstediğimiz birkaç detay vardı, yukarıda okudunuz onlardan da vazgeçmişiz!" İşin bir de Vanayı kapatırsınız yalanı var! Geçin bunları, topraklarınıza, doğanıza tecavüz ederek geçecek hatlardan para bile isteyemiyorsunuz, vanayı kapatacaksınız!
Geleceğimizi çalıyorlar...Evet, yanlış okumadınız çocuklarımızın geleceği çalınıyor ve atılan imzalara Türkiye sessiz kalıyor...
Kim mi çalıyor?
Avrupanın en küçük ülkelerinden birinde kurulmuş bir şirket... Şirketin ülkesi küçük ama ortakları çok büyük ve etkili...
Daha mı açık yazayım?
Yazarım... Avusturyada kurulu Nabucco Gas Pipeline International GMBH, Türkiyenin gelecekteki bütün haklarını üstüne geçirmek üzere! Türk kamuoyunu uyardım, bir daha uyarıyorum!
Bu noktada konu hakkındaki sorularımı sizlerle paylaşmak ve faks-telefon-mektup her yollar bunları Türk kamuoyuna dağıtmanızı rica etmek istiyorum... İşte sorular
1- 6 milyar dolarlık bir proje olan Nabucco Projesi ile ilgili olarak, Avrupa ülkeleri tarafından hükümete ve Bakanlığımıza Karar mekanizmalarında yer almayacaksınız yönünde bir baskı var mı?
Bu baskıya karşılık olarak ne gibi cevaplar, hangi tarihteki belgeyle verilmiştir?
2- Nabucco Projesinde, inşa edilecek münhasır boru hattının en büyük bölümü Türkiyeden geçecek olmasına rağmen, Avrupa ülkelerinden gelen bu baskının nedeni nedir?
3- Bu proje kapsamında en büyük yatırımı BOTAŞ yapacak olup, yüzde 30 özkaynak, yüzde 70 kredi kullanacağı planlanmaktadır. Ancak 6 ortaktan oluşan Nabucco Projesinde her ülke tüm haklarını, Avusturyada kurulu Nabucco Gas Pipeline International GMBHye kayıtsız şartsız devretmeyi kabul etmiş durumdadır. Kabul edilen bu duruma göre Türkiye bu anlaşmadan hangi kazançları sağlayacaktır?
4- Nabucco Projesinde yer alan bu 6 ortağın, Nabucco Gas Pipeline International GMBHye ortaklık hissesi ülke bazında nedir?
5- Nabucco Gas Pipeline International GMBHnin Avusturyaya ödeyeceği vergilerden bu 6 ortak nasıl faydalanacaktır?
6- Nabucco Gas Pipeline International GMBHnin ilgili ortaklara sadece taşıma tarifesinden iletim bedeli ödeyeceği doğru mudur?
7- Nabucco Gas Pipeline International GMBH, boru hatlarındaki tasarruflarda tek yetkili olacağı ifade edilmektedir. Türkiyenin bu tasarruflarda ne kadar payı ve yetkisi olacaktır?
8- Bu konuda, hükümetlerarası anlaşma imzalanması, Avrupa ülkeleri tarafından ısrarla istenmekte olup, Türkiyenin atacağı adım ne olacaktır?
Sevgili dostlar, bu projenin en büyük ve en önemli ülkesi Türkiye... ABnin kaynak çeşitliliğini ve arz güvenliğini artırmak için olmaz olan şey Türkiyenin jeopolitik konumu. Azerbaycan, Irak, İran, Mısır, Türkmenistan gazının Avrupaya ulaşması, Türkiyenin jeopolitik konumu sayesinde söz konusu oluyor ve bu jeopolitik konum satın alınabilecek bir özellik değil... Fakat ne hikmetse Nabucco tasarısında Türkiyeye bir Bulgaristan ya da Romanya imiş muamelesi yapılıyor ve siyasal iktidar da Türkiyenin bu farklılığını vurgular/kullanır şekilde gözükmüyor. Avusturya bir yandan Nabucco Boru Hattının biteceği yer olan Baumgartendeki doğalgaz depolama alanını Gazproma satıp, hem Rus hem de Nabuccodan gelecek gazı kullanarak Baumgarteni Hub yapmaya çalışırken, Türkiye kendi jeopolitik konumu ile Avusturyayı (Baumgarteni) enerji jeopolitiği açısından ihya ediyor...
Sonuç: Bu proje kapsamında en büyük yatırımı BOTAŞ yapacak olup, yüzde 30 özkaynak, yüzde 70 kredi kullanacak... Ve işin en acısı Türkiye, haklarını, Avusturya merkezinde kurulu Nabucco Gas Pipeline International GMBHye kayıtsız şartsız devretmeyi kabul etmiş durumda... Böyle bir yapı içinde diğerlerine göre kat kat fazla yatırım yapacak BOTAŞ ve binlerce km toprağını kullandıracak Türkiye, bu işten sadece çırak çıkacak...
Son söz: Uyan Türkiyem Uyan! Geleceğin senin ellerinden alınıyor, toprağın bedavaya kullanılmak üzere pazarlanıyor ve bizler hâlâ uyuyoruz!
Yiğit BULUT, 25.12.2008
Sizlerden yardım istiyorum!Bu köşede daha önce bazı detaylarını yazdım ama elime yeni bilgi ve belgeler geçtikçe daha da rahatsız oluyorum ve inanamama katsayım artıyor. Lafı uzatmayacağım; aşağıda özet halinde yazacaklarımın bütün Türkiyede yayılması için hatta bizi yönetenlere her yerden mektuplarla, fakslarla, mesajlarla yağmur olup yağması için sizlerden yardım istiyorum. Karar vericileri uyarmalıyız! Onların çok işi olabilir, algılamaları karıştırılmış-bozulmuş olabilir ama bizler, dışarıdan bakarken gördüklerimizi aktarmalıyız!
Sevgili dostlar, ana soru şu; bütün pisliği ve maddi yükünü çektiği ve bütün haklarını Avusturyada bir şirkete devrettiği bu projeden Türkiyenin kazancı ne?
Şimdi sizlerden her yere yayın diye rica ettiğim detaylara geçelim;
1- 6 milyar dolarlık bir proje olan Nabucco Projesi ile ilgili olarak, Avrupa ülkeleri tarafından hükümete ve bakanlığımıza Karar mekanizmalarında yer almayacaksınız yönünde bir baskı var!
2- Nabucco Projesinde, inşa edilecek münhasır boru hattının en büyük bölümün Türkiyeden geçecek olmasına rağmen, Avrupa ülkelerinden gelen bu baskının sebebi Türkiyenin düşünemez hale getirilip ipin ucunu kaptırması!
3- Bu proje kapsamında en büyük yatırımı Botaş yapacak olup, yüzde 30 özkaynak, yüzde 70 kredi kullanacağı planlanmakta. Ancak 6 ortaktan oluşan Nabucco Projesinde her ülke tüm haklarını, Avusturya merkezinde kurulu Nabucco Gas Pipeline International GMBHye kayıtsız şartsız devretmeyi kabul etmiş durumda. Kabul edilen bu duruma göre Türkiye bu anlaşmadan dolayı bütün haklarını kaybedecek.
4- Nabucco Projesinde yer alan bu 6 ortağın, Nabucco Gas Pipeline International GMBHye ortaklık hissesinin ülke bazında ne olduğu bile belli değil!
5- Nabucco Gas Pipeline International GMBHnin Avusturyaya ödeyeceği vergilerden bu 6 ortak nasıl faydalanacak, bizi sırtımızdan kazanılan para Avusturya devletine vergi olacak!
6- Nabucco Gas Pipeline International GMBHi, ilgili ortaklara sadece taşıma tarifesinden iletim bedeli ödeyecek yani Türkiye hava alacak. Ana borunun geçeceği en önemli ortak Türkiye diğer 5 önemsiz ortak gibi değerlendiriliyor ve değerlendirilecek.
7- Nabucco Gas Pipeline International GMBH, boru hatlarındaki tasarruflarda tek yetkili olacak ve Türkiyenin bu tasarruflarda ne kadar payı ve yetkisi olacak tamamen belirsiz!
8- Bu konuda, hükümetlerarası anlaşma imzalanması, Avrupa ülkeleri tarafından ısrarla istenmekte olup, Türkiyenin atacağı adımın ne olacağı konusunda ortada bir devlet politikası yok!
Sevgili dostlar, bu proje kapsamında en büyük yatırımı Botaş yapacak olup, yüzde 30 özkaynak, yüzde 70 kredi kullanacak. Ancak 6 ortaktan oluşan Nabucco Projesinde her ülke tüm haklarını, Avusturya merkezinde kurulu Nabucco Gas Pipeline International GMBHye kayıtsız şartsız devretmeyi kabul etmiş durumda. Böyle bir yapı içinde diğerlerine göre kat kat fazla yatırım yapacak Botaş ve binlerce kilometre toprağını kullandıracak Türkiye de maalesef teslim olmuş durumda!
Sonuç: Bu gerçekleri bütün Türkiyeye anlatmama ve bu haksızlıkların yetkililer tarafından farkedilene kadar mesaj, faks, mektup olup yağmasına lütfen yardım edin! Sizin çocuklarınızın geleceğini çalmasınlar diye savaşıyorum, lütfen yardım edin!
Not: Yandaki resme bakın ve elinizi vicdanınıza koyun; Türkiye diğer 6 ülke ile aynı pozisyonda mı?
Yiğit BULUT, 22.01.2009