CIA Ajanı Eric Edelman: AKP’ye Yakın İsimler Bana “Sahte Dar

Genel & Güncel Konular

CIA Ajanı Eric Edelman: AKP’ye Yakın İsimler Bana “Sahte Dar

İletigönderen Oğuz Kağan » Sal Tem 06, 2010 20:05

AKP’YE YAKIN İSİMLER BANA “SAHTE DARBE BELGESİ” VERDİ

Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın kızı Pınar Doğan ve damadı Dani Rodrik, ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Eric Edelman ile görüştü. Edelman, Rodrik ve Doğan’a herkesi çok şaşırtacak açıklamalarda bulundu. Rodrik ve Doğan bu açıklamaları kendi bloglarında kamuoyuyla paylaştılar.

Edelman’ın anlattığına göre 2003-2005 yılları arasında Türkiye Büyükelçisi olan Edelman’a AKP hükümeti yanlısı ve ABD ile sıcak ilişkileri olan bazı isimler önemli belgeler götürdü. Fotokopi belgelerin ordunun darbe hazılık planları olduğunu iddia ettiler.

Edelman bu belgeleri alarak ABD’li uzmanlara inceletti. Yapılan teknik çalışmalar sonucunda belgelerin sahte olduğu anlaşıldı. Edelman, bu isimlerin sahte belgeler ile orduda bir darbe hazırlığı izlenimine ABD’yi inandırmaya çalıştığını söyledi.

Edelman daha önce de kendilerine “AKP tarafından darbe hazırlığı” söylentilerinin geldiğini söylemişti. Ancak Edelman’ın bu sözleri hükümete yakın isimlerin sahte belgeler ile ordudaki subaylara bir komplo hazırlığının açık kanıtı olarak yorumlandı.

ABD’nin Türkiye’de bulunan en üst isimlerinden birinin söylediği bu sözler İrticayla Mücadele Eylem Planı, Balyoz Planı, Ergenekon Davası, Kafes Planı gibi bir dizi davanın kaderini etkileyebilir.

Odatv.com, 4 Temmuz 2010
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."

http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 12355

Re: CIA Ajanı Eric Edelman: AKP’ye Yakın İsimler Bana “Sahte Dar

İletigönderen Oğuz Kağan » Sal Tem 06, 2010 20:15

"O SAHTE BELGELER 2004’TE GELDİ"

Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın kızı Pınar Doğan ile damadı Dani Rodrik, ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Eric Edelman ile görüşmüş ve sarsıcı bir konuyu gündeme getirmişlerdi.

Buna göre; 2003-2005 yılları arasında Türkiye Büyükelçisi olan Edelman’a AKP hükümeti yanlısı ve ABD ile sıcak ilişkileri olan bazı isimler önemli belgeler götürdü. Fotokopi belgelerin ordunun darbe hazırlık planları olduğunu iddia ettiler.

Edelman bu belgeleri alarak ABD’li uzmanlara inceletti. Yapılan teknik çalışmalar sonucunda belgelerin sahte olduğu anlaşıldı.

Odatv’nin de sayfalarına taşıdığı bu konuyu; Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş da bugünkü köşesinde işledi.

Aydıntaşbaş, olayı Edelman’a bir kez daha sordu ve açıklamalarına köşesinde yer verdi.

İşte “Washington’a sahte belge servisi” başlıklı o yazı…

“Ergenekon soruşturması kapsamında emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı’na ait olduğu iddia edilen ‘Özden Örnek günlükleri’ ve Balyoz davasında aktarılan 2002-2005 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki darbe iddiaları, Washington’dan gelen sürpriz bir sesle yepyeni bir boyut kazandı.

O ses, aynı dönemlerde Türkiye’de görev yapan ABD Büyükelçisi Eric Edelman oldu.

Washington’da ulaştığımız Edelman, Milliyet’e 2004’te bazı şahısların Ankara’daki Amerikan elçiliğine TSK’da darbe hazırlığıyla ilgili belgeler verdiğini, ancak elçiliğin incelemesi sonucunda belgelerin ‘kaba bir kalpazanlık’ vakası olduğu sonucuna varıldığını anlattı.

Böylece Balyoz ve Ergenekon davalarının özünü oluşturan ihbar mektupları ve darbe iddialarının, bu davalara konu olmadan önce ABD elçiliğine servis edildiği ortaya çıktı.

Edelman’ın Milliyet’e aktardığı bilgiye göre ABD hükümeti uzmanları, bir Türk ‘kaynak’ tarafından getirilen ve TSK içinde cuntayı anlatan el yazısı ihbar mektubu fotokopisini inceledikten sonra, darbe iddialarının sahte olduğu kanaatine varmış.

Edelman, Milliyet’e email aracılığıyla yaptığı açıklamada, “İnsanlar büyükelçiliklerle telefon görüşmesi, sohbet ya da bazen belge olarak çeşitli biçimlerle bilgi paylaşırlar. Hatırladığım kadarıyla İstanbul’daki Haziran 2004 zirvesi sonrasında (NATO zirvesi, A.A.) bir elçilik kaynağı, orduda yanlış davranış olduğunu iddia eden söz konusu belgeyi ulaştırmıştı” dedi.

Elyazısı bir mektup fotokopisi şeklindeki belgenin, ‘bir dizi darbe dedikodusunun raporu’ ve ‘TSK içindeki mekanizmaları’ anlattığını belirten Edelman, “Bu bir hükümet ya da AKP kaynağından gelmemişti” dedi.

Belgeyi ‘incelenmesi ve değerlendirilmesi’ için elçilik personeline devrettiğini belirten Edelman, “Daha sonra izne ayrıldım. Döndüğümde incelemenin sonuçlarını sordum ve son derece kaba bir kalpazanlık (sahtekârlık) vakası olduğu cevabını aldım” dedi.

ABD elçisi, ihbar mektubumda anlatılan olayların Ayışığı, Sarıkız ya da Balyoz gibi davalara konu olan ‘darbe planları’ndan olup olmadığının sorulması üzerine “Ergenekon ya da Balyoz’la bağlantılı olup olmadığını söyleyemem çünkü bu terimleri zaten son yıllarda Türk basınından öğrendim” dedi.

Edelman, ajandası ve arşiv notlarının yanında olmadığı gerekçesiyle daha detaylı bilgi vermekten kaçındı.

2003-2005 yıllarında Ankara’da görev yapan Edelman’ın bu açıklaması, ilk kez pazar günü Balyoz soruşturmasının ana aktörü sayılan emekli 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın dünyaca ünlü Harvard ekonomi profesörü olan damadı Dani Rodrik’in internet blogunda yer almıştı.

Uzun süredir eşi Pınar Doğan’la birlikte kurdukları ‘Çetin Doğan ve Gerçekler’ isimli İnternet blogunda, Balyoz belgelerinin sahte olduğunu kanıtlamaya çalışan Rodrik ailesi, Balyoz davasında yer alan belgelerdeki çelişkiler ve maddi hataların üstüne giderek belgelerin ‘sahte’ olduğu tezini işliyor.

Doğan’ın kızı ve damadı, hafta sonu Edelman’ın kendilerine aynı yıllarda Ankara’daki Amerikan elçiliğine TSK içinde darbeyle ilgili belge servisi yapıldığını, ancak Amerikalı uzmanların araştırması sonucunda belgelerin sahte çıktığını anlattığını aktarmıştı.

Milliyet’e Rodrik’in iddialarını doğrulayan eski ABD elçisi, ‘gizlilik’ gerekçesiyle detaya girmedi.
Bir aralar Ankara’da CHP lideri Deniz Baykal’la ilgili de sahte belgeler de dolaştığını anlatan Edelman, Milliyet’e “Bu tarz olaylar nedeniyle belgeye dayandığı söylenen büyük iddialara kuşkuyla yaklaşıyorum” dedi.

Baykal’la ilgili Pentagon antetli ve ‘Top secret’ (Çok gizli) ibralı sahte belgelerde ise Deniz Baykal’ın kızı Aslı Baykal adına bazı yurtdışı bankalarına para yatırıldığına dair iç yazışmalar aktarılmış, ancak belgelerin sahte olduğu kısa zamanda ortaya çıkmıştı.”

Odatv.com, 6 Temmuz 2010
Namık KEMAL:

http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili

Re: CIA Ajanı Eric Edelman: AKP’ye Yakın İsimler Bana “Sahte Dar

İletigönderen Oğuz Kağan » Sal Tem 13, 2010 20:52

Kunstadter: O Diplomat Benim

Edelman'ın 'Bize sahte darbe belgeleri getirdiler' dediği ABD'li diplomat konuştu.

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın “2004’te bize sahte darbe belgeleri getirdiler” sözleriyle başlayan tartışmada adı geçen Amerikalı diplomat “J.K.”, Washington’da Hürriyet’e konuştu.

2005’te ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli olan John Kunstadter, bahsedilen kişinin kendisi olduğunu belirtti ve Türkçe olarak şunları söyledi:

- Bahsettiğiniz olayın başlangıcını iyi hatırlıyorum. Çok karmaşık bir konu bu. Sonuçları var. Ancak pazartesi günü eşimle uzun bir seyahate çıkmak üzereyiz. O yüzden şimdi dar bir zamana sıkıştırıp telefonda konuşmaktan bir nimetin gelebildiğini göremiyorum.

- Türkiye’deki haberleri yakından takip edemiyorum. Bu tartışmanın devamını da fazla detaylı izleyemedim. Sadece şunu söylemek istiyorum: Müfteri ve münafıka ne denilebilir ki.

- Ben Anadolu’yu çok dolaştım. Anadolu insanını çok yakından tanıma imkânım oldu. Onun sağduyusu, aklıselimi beni her zaman etkiledi. Çok açık, dürüsttür. Bu konuyu yazan, adı geçeni (Fehmi Koru’yu kastediyor) hiç okumuyorum. Ama Anadolu’dan bir tabirle cevap vermek istiyorum. Eğer bu sözü bu şekilde yazamazsınız şöyle yazın: İnsan sadece şey vermekle şey olmaz.

- Türkiye’de bazı insanlar büyük önderiniz Atatürk’ün Nutuk’unu referans noktası olarak okur. Bazıları da daha büyük bir kitap (Kuran-ı Kerim’i kastediyor) okur. O büyük kitapta da günah-ı kebir anlatılır. Büyük günahlar... Anlatılanlardan biri de gıybet etmektir. Gıybet eden ölmüş kardeşinin etini yiyendir. Yani özetle yamyamdır. İşte yapılan bu.

- Dışişleri Bakanlığı’ndan beş yıl önce emekliye ayrıldım. Şimdi fotoğrafçılık yapıyorum. Dünyanın çeşitli yerlerini dolaşıyorum. Bu aralar fotoğrafçılık projelerim beni daha çok İtalya ve Beyaz Rusya’ya götürüyor.

‘Bize sahte belge getirdiler’

Sahte darbe belgesi tartışması, 2003 Temmuz’undan 2005 Haziran’ına kadar Ankara’da 2 yıl ABD Büyükelçisi olarak bulunan Eric Edelman’ın, Balyoz soruşturmasında yargılanan emekli orgeneral Çetin Doğan’ın damadı Dani Rodrik’e yaptığı bir açıklamayla başladı. Edelman, Rodrik’e kendi döneminde elçiliğe sahte darbe belgeleri getirildiğini söyledi. Eski elçi, daha sonra Hürriyet’e yaptığı ve 6 Temmuz’da yayımlanan açıklamalarında da, “Bize getirilen belge, elle yazılmış bir mektubun fotokopisiydi. Olay 2004’ün yazında oldu. İnceleme sonunda, kesinlikle sahte olduğunu rapor ettiler” dedi. Ertesi gün Hürriyet’te çıkan başka bir haberde güvenilir kaynaklar, bu belgenin daha sonra J.K. adlı Amerikalı bir diplomat tarafından Türk makamlarına bir aracı vasıtasıyla ulaştırılmış olabileceğini söyledi. Yeni Şafak Yazarı Fehmi Koru ise Taha Kıvanç takma adıyla yazdığı köşe yazısında yaşanan karışıklıktan J.K.’yı sorumlu tuttu ve J.K. için ‘saygısız diplomat’ dedi. Koru ayrıca J.K.’nın Ankara’da karıştığı olaylar yüzünden erken emekli edildiğini iddia etti.

Kız kardeşi Avusturya Arşidüşesi

John Kunstadter’in dedesi Albert Kunstadter, Amerika’nın bir zamanlar en büyük tekstil şirketlerinden olan Formfit Company’nin kurucusu. Babası John W. Kunstadter, New York’un önde gelen yardımseverlerinden. Annesi Geraldine Kunstadter, şimdi aile kuruluşu Albert Kunstadter Vakfı’nın yöneticisi. Kızkardeşi Elizabeth Jane ise Avusturya Arşidükü, Macaristan ve Bohemya Prensi Geza von Habsburg’un karısı. Kunstadter, Yale Üniversitesi’nde Rusya ve Doğu Avrupa araştırmaları okuduktan sonra, bir süre Citibank’ın uluslararası ticaret bölümünde çalışıyor. Dış ilişkiler merakı, Kunstadter’e, şimdi ABD-Çin ilişkileri üzerine çalışan ailesinden miras. Dışişleri Bakanlığı’na giriyor ve Beyaz Rusya, Bulgaristan gibi ülkelerde görev alıyor. İlki 1984’te olmak üzere, Türkiye’ye de 3 kez atanıyor ve toplam 9 yıl çalışıyor. Osmanlıca sözcükler kullanarak konuştuğu Türkçesi o yıllardan.

Anadolu’yu gezip 50 bin fotoğraf çekmiş

ABD Büyükelçiliği’nde 3 numara olarak bulunduğu, 2005’te tamamlanan son döneminde ise fotoğrafçılığa odaklanıyor ve Anadolu’yu dolaşıp 50 bin kare fotoğraf çekiyor. 2005’te ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli olduktan sonra da kendi ifadesiyle sadece fotoğrafçılıkla ilgilenmeye başlıyor. Yılın yarısı Washington’da, yarısı yurtdışında. Pazarları kiliseye giden dindar biri. Çektiği fotoğrafları Radzima Photo adıyla kurduğu web sitesinde yayınlıyor.

TOLGA TANIŞ / HÜRRİYET

İnternetajans, 12 Temmuz 2010
Namık KEMAL:

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x