
"Darbecileri yargılayalım" sözünü "Sulu şaka" olarak değerlendiren Erdoğan'a Baykal'dan son dakika manevrası geldi. Baykal Anayasa değişikliği için kurmaylarına talimat verdi. Talimat üzerine CHP'li Hakkı Sühay Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'ye bir ziyaret gerçekleştirdi.
Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından Okay ve Bozdağ, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Okay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugünkü açıklamasında, grup başkanvekillerinin görüşmesini önerdiğini, bunu ciddi bir davet olarak kabul ettiklerini söyledi. Okay, açıklamanın ardından AKP Grup Başkanvekillerini ziyaret ederek, Anayasa değişikliğiyle ilgili düşüncelerini ilettiklerini belirtti.
Bozdağ ve Elitaş'ın, bu konuyu yetkili organlarına götüreceklerini, değerlendireceklerini söylediğini aktaran Okay, şunları söyledi:
''Kendilerine, bu anlayışlarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu görüşmemiz, daha sonraki süreçte de devam edecek. Bundan sonraki süreçte, dilerim, hukuka, yasama tekniğine aykırı olan, Geçici 15. Maddenin, diğer muhalefet partilerinin açıklamalarını da göz önünde tutarsak, kaldırılmasında yarar vardır. Darbeyi koruyan bir yasanın Anayasamızda yer almasını, tüm toplum gibi, parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerin de içine sindiremeyeceğini düşünüyorum. Darbe ve darbecilere ilişkin bu yasal düzenlemenin kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz.''
-''BU KONUDAKİ HER TÜRLÜ TEKLİFE SICAK BAKIYORUZ''-
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da Okay'ın, kendisini arayarak, görüşme talebinde bulunduğunu ifade etti.
CHP Grup Başkanvekillerinin, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın salı günü grup toplantısında dile getirdiği, Anayasanın Geçici 15. Maddesinin değiştirilmesi talebini ilettiklerini anlatan Bozdağ, ''Bu konuda değerlendirme yaptık, biz de kendilerine bu konuyla ilgili görüşlerini aldığımızı, bu konuyu partimizin yetkili organlarında değerlendirdikten sonra bununla ilgili kamuoyunu ve kendilerini bilgilendireceğimizi söyledik'' dedi.
Bozdağ, bu öneriye yaklaşımlarının sorulması üzerine, Anayasayla ilgili tutumlarının yeni olmadığını hatırlattı. Anayasanın demokratikleşmesi, değiştirilmesiyle ilgili bugüne kadar çok sayıda açıklamalarının olduğunu anımsatan Bozdağ, demokrasinin, hukuk devletinin daha güçlenmesi konusunda tavırlarını açıkladıklarını kaydetti. Bozdağ, bu konudaki her türlü değişikliğe sıcak baktıklarını çeşitli kereler ifade ettiklerini belirterek, ''Bu teklifle ilgili de partimizin yetkili organlarında değerlendirdikten sonra bir karar ortaya çıkacaktır. Kararı kamuoyuyla da paylaşacağız'' dedi.
Genelkurmay'da hazırlandığı öne sürülen AKP'yi ve cemaati bitirme planıyla ilgili Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını eleştiren CHP Lideri Deniz Baykal, "Samimiysen gel 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasının önünü aç" çağrısında bulunmuştu.
Bugün Arnavutluk'a giderken soruları yanıtlayan Başbakan Erdoğan, bu çıkışı hatırlatılan Baykal'a "Bu tür sulu şakalara biz gelmeyiz. Biz ciddi yaklaşımlar bekliyoruz" yanıtını verdi.
Erdoğan'ın bu yanıtını duyan Baykal ise ciddiyetini göstermek için kurmaylarına talimat verdi.
CHP, Baykalın önerisinde gündeme gelen 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasının yolunu açacak olan Anayasanın geçici 15nci maddesinin değiştirilmesiyle ilgili hazırladığı taslak metni AKPye sundu. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağı ziyaret etti. Görüşmeye Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin de katıldı.
DARBECİLERİ KURTARAN MADDE
12 Eylül darbesi sırasında çıkarılan 669 yasa, 90 KHK, 76 konsey Anayasa'nın geçici 15. maddesi nedeniyle yargı denetimi dışında kalıyor. Dolayısıyla o dönemde yapılan usulsüzler ve yapanlar yargılanamıyor. Dünyada Türkiye gibi darbe tecrübesi yaşamış ülkelerin bir çoğu yıllar sonra darbecilerini yargıladı ve mahkum etti.
GEÇİCİ 15. MADDE NE DİYOR?
12 Eylül'de darbe yaptıktan sonra Milli Güvenlik Konseyi üyesi olan generallerin yargılanmasını engelleyen geçici 15. madde şöyle:
Geçici madde 15. 12 eylül 1980 tarihinden, ilk genel seçimler sonucu toplanacak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin başkanlık divanını oluşturuncaya kadar geçecek süre içinde, yasama ve yürütme yetkilerini Türk milleti adına kullanan, 2356 sayılı kanunla kurulu Millî Güvenlik Konseyi'nin, bu konseyin yönetimi döneminde kurulmuş hükümetlerin, 2485 sayılı kurucu meclis hakkında kanunla görev ifa eden danışma meclisinin her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezaî, malî veya hukukî sorumluluk iddiası ileri sürülemez ve bu maksatla herhangi bir yargı merciine başvurulamaz.
Kaynak
Kimlere yargı yolu açılıyor?

Anayasanın geçici 15inci maddesi kalkarsa, bu madde gereğince şimdiye kadar dokunulmazlık zırhı içinde bulunan dönemin Milli Güvenlik Konseyi üyeleri, o dönemde kurulan Bülent Ulusu Hükümetinin üyeleri ve yine darbenin ardından oluşturulan Danışma Meclisinin üyeleri yargı önüne çıkarılabilecek. Yaşamını yitirmiş olanlarla ilgili dava açılamayacak.
12 Eylül askeri darbesi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun öncülüğünde gerçekleştirildi.
Anayasanın geçici 15. Maddesinin kaldırılması halinde, 12 Eylül darbesini gerçekleştiren hayatta bulunan dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer yargılanacak. Yine Bülent Ulusu hükümetinde görev alan ve yaşayan bakanlar da hakim önüne çıkacak. Danışma Meclisinde görev alan 160 kişi de yargılanacaklar arasında yeralıyor. Buna göre, halen Tunceli Milletvekili olarak Mecliste bulunan Kamer Genç de 12 Eylül darbesini gerçekleştiren sorumlularla birlikte aynı hakim önünde yerini alacak.
Yaşamını yitirmiş olanlarla ilgili dava açılamayacak. Anayasanın geçici 15. Maddesine göre, koruma altında bulunan isimler şöyle:
Darbenin ardından Bülent Ulusu başkanlığında kurulan Hükümette şu kişiler bakan olarak görev aldı:
"Turgut Özal, Zeyyat Baykara, Refik Pasin, Mehmet Özgüneş, Nimet Özdeş, İlhan Öztrak, Vecdi Özgül, Recai Baturalp, Ali Bozer, Cafer Tayyar Sadıklar, İlhan Evliyaoğlu, Cevdet Menteş, Rıfat Beyazıt, Kazım Akdoğan, Haluk Bayülken, Selahattin Çetiner, İlter Türkmen, Kaya Erdem, A.Başer Kafaoğlu, Hasan Sağlam, Ahmet Samsunlu, Tahsil Önal, Necmi Ayanoğlu, Kaya Kılıçturgay, Cihat Baban, Mehmet Turgut, Kemal Cantürk, Serbülent Bingöl, Fahir İlkel, Sebahattin Özbek, Raif Güney, Turhan Esener, Sadık Şide, Şahap Kocatopçu, Necmi Özgür ve Mustafa Aysan."
Ayrıca 40 kontenjandan seçilen 160 kişilik Danışma Meclisi de Geçici 15. kapsamında bulunuyor.
Kaynak