Demirtaş CEYHUN'u Kaybettik

Genel & Güncel Konular

Demirtaş CEYHUN'u Kaybettik

İletigönderen Ram » Çrş Tem 29, 2009 20:56

ResimUsta yazar, İşçi Partisi üyesi, 2007 yılında ilan edilen Milli Hükümetin Kültür Bakanı, örnek devrimci Demirtaş Ceyhun yaşama veda etti. Usta yazar bir süredir Alman Hastanesi'nde tedavi görüyordu. Demirtaş Ceyhun ciğerlerineki rahatsızlık nedeniyle yaşamını yitirdi.

Demirtaş Ceyhun 1934'te Adana'da doğdu. 1959 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümünü bitirdi.

Genelde toplumsal konuların irdelenmesine yönelen eserler veren Ceyhun'un ilk hikâyeleri 1955 yılında Yeni Ufuklar dergisinde yayınlanmaya başlandı. Yazarlığının ilk döneminde kişisel sorunlar üzerine eserler veren Ceyhun'un konulara bakış açısı, cinsel ve ruhsal sorunlara getirdiği farklı yaklaşımlar dikkati çekti. Ancak yazarın günümüzde kitlelerce tanınması, daha sonraları çağdaş içeriği ağır basan, toplumsal gerçeklerin kökenlerine yönelen inceleme eserleri ile olmuştur.

Ceyhun, Asya adlı romanıyla 1970 TRT ödülünü, Çamasan adlı eseriyle 1973 Sait Faik Hikaye Armağanı'nı kazandı.

Resim

Yazarın ayrıca Horozlu Ayna isimli bir çocuk hikâye kitabı da bulunmaktadır. Demirtaş Ceyhun haftalık Aydınlık'ta köşe yazıları ve her hafta ulusal kanal da ''Demirtaş ceyhun'la edebiyat söyleşisi'' programını yapmaktaydı.

Ceyhun'un önemli eserleri arasında Apartman, Ah Şu Biz Göçebeler, Yaşasın Aziz Nesin, Ah Şu Biz Karabıyıklı Türkler, Türk Edebiyatındaki Anadolu, Ayı İzi: Eylül Öyküleri, Yakılacak Adam Aziz Nesin sayılabilir.
Resim
Allah rahmet eylesin.
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

İletiler: 8167

Re: Demirtaş CEYHUN'u Kaybettik

İletigönderen yigitler » Çrş Tem 29, 2009 21:33

Allah rahmet eylesin, topragi bol olsun, ve tum ailesine ve yakinlarina, Isci Partli uyelerine ve Ulusal Kanal'da calisanlara bas sagligi diliyorum.
Kullanıcı küçük betizi
yigitler
Üye
Üye

İletiler: 600

İletigönderen Türk-Kan » Çrş Tem 29, 2009 21:47

Allah rahmet eylesin.
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen Ram » Çrş Tem 29, 2009 22:29

Rahmetlinin gözlerinde sorun vardı ve büyük ihtimâl ile bir gözü tamamen görmeyecekti. Görememekten değil, okuyamamaktan, okuyamayıp da bir şeyler anlatamamaktan korkuyordu. Mücadele azmi ve halktan biri olması, Demirtaş CEYHUN'u değerli kılan özelliklerin başındadır.

Toprağı bol olsun, eserleri unutulmasın.
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

İletiler: 8167

İletigönderen Oğuz Kağan » Prş Tem 30, 2009 10:53

Olmadı Demirtaş Ceyhun...

Bir anda yanar döner karanlığın şaşkınlığını yaşadım. Kendimi toparladım. İlk işim Tarık Akan’ı aramak oldu:

“Demirtaş’ı yitirdik!”

Az sonra İbrahim Yıldız girdi odama...

“Haberin var mı?”

Başımı salladım...

40 yıllık arkadaşım, dostum, kardeşim, ağabeyimdi o!

Birden 70’li yıllara gittim... Ozan’ın, Asya’nın çocukluk günlerini düşündüm... Eşi Günöz’ü...

Kimi zaman İzmir-Çeşme’de, kimi zaman İstanbul-Bebek’te içtiğimiz yıllardı.

İyi bir mimar, iyi bir öykücü, romancı...

Sesi kulağımda hâlâ:

“Bak Hikmet, bana laga luga yapma, Adanalıyık ona göre!”

Haziran başında hastalanmadan önce, Bodrum’dan Genel Yayın Yönetmenimiz İbrahim Yıldız’ı arayıp takılmış Demirtaş:

“İbrahim, beni köşe yazarı yapmadın, bari gönderdiğim yazıyı kullan...”

Demirtaş Ceyhun’un ölüm haberini alınca önce o yazıyı buldum...

3 Temmuz 2009’da Cumhuriyet’in ikinci sayfasında çıkan önemli bir yazı:

“Gerçekten, Ottawa Sözleşmesi nedir acaba?”

Yazının bir bölümünde can alıcı, insanın içini sızlatan bir tümce var:

“Gerçekten bu sözleşmeyi imzalamamızın PKK ile savaşımda ne gibi etkisi olmuştur acaba?

Örneğin bu sözleşmeyi imzaladığımızdan bu yana şehit düşmüş, yaralanmış, sakat kalmış Mehmetçiklerin acaba yüzde kaçı mayın kurbanıdır.”

Bu yazıyı okuyabildi mi bilmiyorum Demirtaş...

Genç sayılacak bir yaşta bir “merhaba” bile demeden çekip gitti...

Demirtaş’ı anlatmak zor benim için!

70’li yıllarda İzmir geceleri... Sadun Aren’le, Ahmet Piriştina’yla gün ışığına dek Çeşme kumsalında yaptığımız tartışmalar...

Yazı masamın başındayım...

Bir başka yazı yazmıştım, Demirtaş’ın ölüm haberini alınca onu yedekte tuttum...

Aziz Nesin, Behice Boran, Şükran Kurdakul, Sadun Aren, Demirtaş Ceyhun ve Ahmet Piriştina...

Ahmet’i genç yaşta yitirdik!

Yukarıda saydığım adların hiçbirisi artık yaşamıyor.

Sosyalizmi içimizde yeşerttiğimiz, soluk alıp verdiğimiz yıllardı.

O yanar döner karanlığın şaşkınlığı içinde, çatlak sözleri, inatçı sesleri şairin dizelerinde görür olmuştuk.

Trajedinin o ilk senli-benli sözcükleri 30 yıl geride kalmıştı.

En sevdiklerimiz ölüyor, bizler de arkalarından yazılar yazıyorduk!

Ah benim Sevgili kardeşim, dostum, ağabeyim Demirtaş!

Bu sana yakışır bir ölüm değil biliyor musun?

Sen atak, sen savaşımcı, sen sözünü esirgemeyen!

Yüreği çocukça!

Sana ölümler vız gelirdi, vız.

Bak şimdi Bebek koyunda yürürken bir meyhane arıyorum senin için. İçki içmesem de şöyle bir oturup eski günleri anımsamak için.

Belki Arif Keskiner’in Çiçek Bar’ında dostlarla... Belki yakında gideceğim İzmir’de eski arkadaşlarla...

Çeşme’ye de uğrarım senin için... Bizim Özlem ve Bülent’in Aya Yorgi’deki yerine. ..

75 yaşında da çekilip gidilir mi be Demirtaş!

Diyeceksin ki Ahmet Piriştina, Amele Erol, Nevzat Şenol, öteki dostlar genç yaşta çekip gittiler...

Şu anda elimde kitapların var...

Asya ve Çamasan...

Sis çanı çalıyor Adanalı Demirtaş!

Sayfalarını karıştırırken Velimir Hilebnikov’un dizeleri geliyor nedense aklıma...

Bir İstanbul öğleden sonrasında yazımı da yetiştirmeliyim...

“Yıldızlara bakmak uzun uzun

Bir ölüm hükmü imzalamaktan

Çok daha hoş gelir bana.

Ve çok hoş daha hoş gelir

Çiçeklerin sesini dinlemek. ”

Yıldızların sesini dinliyorsun sen...

Yaşama ve aşka, sevgiye dair.

İnsanlığa dair.

Puştluğun ve ikiyüzlülüğün egemen olduğu günümüzde ezilmeden, bükülmeden yaşamı kucakladığın için.

Bilirsin bulut büsbütün kımıldamaz duruma gelince başlar yağmur...

Cumhuriyet’te çıkan o son yazın...

Solculuğun, yurtseverliğin!

Toplumcuydun, ulusalcıydın!..

Kültür emperyalizmine karşıydın!..

Düşüncelerinden ödün vermedin!..

Adam gibi adamdın!..

Biraz daha kalmalıydın, gökyüzüne ulaşmayı ertelemeliydin...

Seni odamın kapısında görüyor gibiyim...

Hınzır hınzır gülümseyip sesleniyorsun:

“Ne zaman gidiyoruz İzmir’e?”

Hikmet ÇETİNKAYA

Allah rahmet eylesin.
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."

http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 12355

İletigönderen Çetin Taş » Prş Tem 30, 2009 12:47

Geride kalanlara yol gösterecek IŞIK olsun.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletiler: 2354

İletigönderen midnightman » Prş Tem 30, 2009 12:51

yurtsever aydınlarımızı bir bir kaybediyoruz.ama TÜRK gençliği onların yolundan ilerlemeye devam edecektir.sayın CEYHUN üstat sen rahat ol.ruhun şad olsun.ışıklar içinde ol.
Kullanıcı küçük betizi
midnightman
Üye
Üye

İletiler: 5

İletigönderen Türk-Kan » Prş Tem 30, 2009 16:43

Banu AVAR'dan Demirtaş CEYHUN'un kaybı üzerine

Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletigönderen İlteriş » Prş Tem 30, 2009 23:47

Vatani sorumlulugunun bilincinde olan buyk bir yazar, ornek bir aydindi. Allah rahmet eylesin. Turkiye'nin basi sagolsun.
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletiler: 1197

İletigönderen Türk-Kan » Cum Tem 31, 2009 13:00

Demirtaş CEYHUN'u uğurladık...

Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x