İddialara göre gaza su buharı ve hava karıştırıyor.. Böylece ortaya kalitesiz, kalorisi düşük bir gaz çıkıyor! Vatandaş da ısınamıyor..
Doğalgazı yurtdışından getirten BOTAŞ, bunu dağıtıcı firmalara dağıtıyor.. Bu firmalar da gazı şehirlerde, konut ve sanayi abonelerine ulaştırıyor.. Firmalar da verdiği gazın parasını tahsil ediyor ve bunun ilgili kısmını BOTAŞa ödüyor..
Bu çocukların dahi anlayabileceği basit bir sistem.. Peki BOTAŞın verdiğinden daha fazla gaz satan bir dağıtıcı firmaya ne demeli ?
Son iddialara göre BOTAŞın dağıtıcı firmalara verdiği doğalgaz ile onların vatandaşa sattığı arasında 600 milyon metreküp fazlalık var. İddialara göre dağıtıcılar, gaza su buharı ve hava karıştırıyor. Böylece ortaya kalitesiz, kalorisi düşük bir gaz çıkıyor.
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, doğal gaza su buharı veya hava karışımı verildiği, bu nedenle ısıtma değerinin düşürüldüğü yönünde de şikayetler aldıklarını kaydetti.
Peki bunu yapan dağıtıcı firma hangisi ? Tüketici Dernekleri Federasyonuna göre Ankaranın doğalgazını dağıtan Başkent Doğalgaz A.Ş.
Ali Çetin, doğalgazın kalori değerinin düşük olduğu ve ısıtmadığı yönünde şikayetler aldıklarını, bunun üzerine ilgili kurumlara başvurarak bilgi istediklerini, ancak tatmin edici yanıtlar alamadıklarını söyledi. Çetin, Ankarada satılan gazın BOTAŞtan aldığından fazla olduğunu öne sürdü ve 600 milyon metreküpe ulaşan farkın gaza su buharı verilmesinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını sordu.
Çetin, şu iddialarda bulundu:
Bilgi notunda farkın 600 milyon metreküp olduğu belirtiliyor. Toplam fark miktarının yüzde 5'inin tüketicilerin önceden satın alıp ancak kullanmadığı gaz olduğu varsayılsa bile sonuçta 570 milyon metreküp alıştan fazla fatura edilmiş gaz miktarı oluşmaktadır. Farkın açıklaması olarak, Melih Gökçek tarafından oluru verilen sayaç ihalesi ve yıllık bakım ayarlamalarını Elektromed adlı şirketin yaptığı, tüketici sayaçlarındaki yazılım yolu ile fazla okumadan ileri geldiği, varsayım olarak ileri sürülmektedir.
Petrol mühendisleri Arabalarda kullanılan benzine nasıl su karıştırılıyorsa, gazda da su buharı karıştırılması gibi yöntemlere başvurulabilir dedi.
İddiaların muhatabı Başkent Doğalgaz A.Ş yetkilileri ise teknik açıdan mümkün değil açıklamasında bulundu.
BAŞKENT DOĞALGAZ: İDDİALAR DOĞRU DEĞİL
Başkent Doğalgaz A.Ş yetkilileri iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, Doğalgazın içine hava veya su katılması doğru değil. Doğalgazın içinde oksijenin olmaması gerekiyor. Teknik açıdan da doğru değil, aksi taktirde patlar diye konuştular.
Yetkililer, dağıtım şirketlerinin BOTAŞ'dan borularla gelen gaza müdahale etmelerinin de mümkün olmadığını belirterek, yapılan hesaplamaların da doğru olmayacağını çünkü Ankara'daki abonelerin çoğunluğunun elektronik sayaç kullandığını ifade ettiler.
Özellikle kamu ağırlıklı kullanımın olduğu Başkent'te kurumların doğalgazı toptan alarak 1-2 yıla kadar dahi kullandıklarını anlatan yetkililer, böyle bir durumda fatura hesabı yapılmasının ise yanlış olacağını savundular.
HABER3