
Ergenekon davasının 85. duruşmasına, soruşturmanın başlamasına neden olan Ümraniyedeki bombaların polis tarafından çekilen görüntülerinin bulunduğu CDdeki konuşmalar damgasını vurdu. Duruşmada izletilen Haziran 2007 tarihindeki çekimde, daha o dönem soruşturma Ergenekon adını almamışken, bir polis Soruşturma Ergenekon olduğu zaman s.. hâkimi savcıyı diyor. Bombaların sahibi olduğu iddia edilen sanık emekli Astsubay Oktay Yıldırım, Soruşturmanın daha ilk günlerinde demek ki polislerin Ergenekondan haberi var. Bu konuşma tertibi ortaya koyuyor dedi.
Davanın dün öğleden sonraki oturumunda sanıklar söz alarak talep üzerine gelen evraklar ve tahliyelerine ilişkin açıklamada bulundular.
Ümraniyedeki gecekonduda ele geçirilen 27 adet el bombasının sahibi olduğu iddia edilen Oktay Yıldırım, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespiti Şube Müdürlüğü tarafından çekilen ve 7 Mayıs 2009da dava dosyasına giren video kaydında duyulan konuşmaları duruşmada okudu. Bu CDyi duruşma salonunda izlettiren Yıldırım, 7 dakika 32 saniyelik video kaydının, 12 Haziran 2007de Ümraniye Asayiş Büro Amirliğinde saat 18.30-19.00 arasında kaydedildiğini belirterek şöyle konuştu:
Sahte tutanak düzenlendi
Madem benim bilgisayarımda Ergenekon belgeleri ele geçirildi yani Ergenekonu benden duymuşlar. Görüntülere baktığımızda polislerin, aralarında Soruşturmanın Ergenekon olduğu zaman s... hâkimi savcıyı diye konuştuklarını görüyoruz. O tarihte daha ben gözaltına bile alınmamıştım. Önceden bu soruşturmaya Ümraniye deniyordu, daha sonra yani ele geçirilen dokümanların incelenmesinin ardından soruşturmaya Ergenekon denildi. Soruşturmanın daha ilk günlerinde demek ki polislerin Ergenekondan haberi var. Bu konuşma, tertibi ortaya koyuyor.
İşçi Partisinin avukatları da konuşmaların çözümüyle birlikte mahkemeye bir dilekçe sundu.
Milliyet Gazetesi'nden Esra Alus'un haberine göre; polislerin videoda iki ayrı tutanak düzenlediğinin saptandığını belirten avukatlar, Aynı zamanda, aynı mekânda, biri bilgisayarla, biri elle tutanak düzenleniyor.
Bilgisayarda yazılan tutanak, Asayiş Büro ekiplerine ait, saati 19.40. Elle yazılan tutanak, bomba imha ekibine ait, saati 20.30. Saatlerin farklı olması da sahte tutanak düzenlendiğini belgeliyor. Çünkü, elle yazılan tutanağın, bilgisayarla tutulan tutanaktan önce hazırlanmış olması gerekir. Gecekonduda bombalar bulunup, Ümraniye Asayiş Büroya getirildiği ileri sürülüyor. Tutanaklara göre, bombalar önce Asayiş Büroda kayda geçiriliyor, daha sonra gecekonduda bulunmuş gibi gösteriliyor dedi.
Dilekçede, dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıtın hedef alındığının ortaya çıktığı belirtildi. Dilekçede ayrıca, soruşturmanın adının Ergenekon olduğu yönündeki açıklamanın ilk kez soruşturmayı yürüten Savcı Zekeriya Öz tarafından 21 Ocak 2008de kamuoyuna açıklandığı fakat görüntülerde polisin, Ergenekon adını kullandığı anlatıldı.
İP Genel Başkanı Doğu Perinçekin avukatı Mehmet Cengiz de, Ümraniyedeki gecekonduda bomba bulunmuş gibi tutanak düzenlendiğinin anlaşıldığını savunarak, Olay yeri gecekondu değil, karakoldur. Bombalar çatıda değil, karakolda bulunmuştur. Suç, bombaların karakola getirilip Ümraniye tertibinin başlatılması suçudur dedi.
Uzmanlar inceleyecek
Avukat Cengiz, yazılan tutanaklar ile bomba imha tutanağında imzası bulunan memurlar hakkında da mahkemeden suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.
Mahkeme ise ara kararında, emniyetin çektiği görüntülerle ilgili Adli Tıpta inceleme yapıldıktan sonra suç duyurusunda bulunulup bulunulmayacağına karar verileceğini bildirdi.
Mahkeme ayrıca geçen celse tahliye olan kişilere yurt dışı yasağı konulmasına karar verdi.
Bilgisayarı çatıya mı çıkardın derler
İPnin mahkemeye sunduğu CD çözümüne göre, polisler arasındaki konuşmaların bir bölümü şöyle:
(...)
- İki tarafında halat taşıma yeri bulunan ahşap kapaklı sandık.
- Genelkurmay var bunun altında.
- O... çocuğu.
- Genelkurmay Başkanı gerçekten toplumu kutuplara ayırdı.
- Allahtan hâkimler çok iyi.
- Profesyonel olun.
(...)
- Olay tutanağı, olay yerinde tutulur.
- Olay tutanağı bilgisayarda yazılır mı?
- Birşey olmaz.
- Olur mu?
- Filmlerde yapıyorduk ya.
(...)
- Adam diyecek ki çatıya bilgisayar mı çıkardın.
- Elle yazalım o zaman.
- Çatının üzerinde elle yazalım.
- Mahkemede deyin, olay yerinde tutulan tutanak.
- Ama şöyle de düşünülür, orda not şeklinde almış, burada yazmış olabilir.
- Yani, olay yerinde aldığı notlardan sonra büroda, büroda tutanak tutulmuş olabilir.
- Olur biter yani.
(...)
- Soruşturma nasıl...
- Soruşturma Ergenekon olduğu zaman s... hâkimi savcıyı (gülüyor).
Kaynak