TPAO Amerikalı Exxon Güneydoğu'da birlikte arama yapmak için gizlilik anlaşması imzaladı.

Enerji Bakanı Hilmi Güler ile birlikte TPAO'nun faaliyetlerine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Uysal, "Bu şirketlerin bazılarıyla gizlilik, bazılarıyla ortaklık anlaşmaları imzaladık" dedi.
Konuya ilişkin ayrıntı vermeyen Uysal, Gazprom ve ONGC şirketleriyle birlikte Irak'taki sahalarda arama yapmaya yönelik ihaleye katılmak için bir teklif hazırlığı üzerinde çalıştıklarını bildirdi.
Irak Petrol Bakanlığı, geçen yıl Nisan ayında, petrol ve doğalgaz sahaları ile ilgili ön başvuru yapan 120 petrol şirketi arasından ihalelere katılmaya yeterli bulduğu ve aralarında ABD, Japonya, Güney Kore ve Avrupalı şirketlerin de olduğu 35 firmayı belirlemişti. Ancak ön başvuruda bulunan TPAO bu listede yer almamıştı. Irak, daha sonra TPAO da dahil altı şirketi daha listeye dahil etmişti.
Uysal, İran'ın Güney Pars sahası için TPAO'nun yapması gereken yatırımın toplam 6 milyar dolar olarak hesaplandığını belirterek, buradaki üretimin ekonomik olarak yıllık 16 milyar metreküp düzeyinde öngörüldüğünü söyledi.
TPAO'nun bu sahalar için yapacağı yatırım daha önce 3.5 milyar dolar olarak hesaplanmıştı.
Bu sahalardaki üretimin daha önce planlandığı gibi yine 20 milyar metreküp düzeyinde gerçekleşeceğini ifade eden Uysal, İran'ın Türkiye'ye vereceği gaz açısından bakıldığında 16 milyar metreküpün baz alınacağını bildirdi.
Güler ise İran ile Güney Pars sahasındaki üretim için görüşmelerin devam ettiğini, Türkiye'nin bu konu için hazır olduğunu belirterek, "İran heyetinin gelmesini bekliyoruz; gelmeleri gecikti. Ne zaman gelirlerse görüşmelere devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
GÜNEYDOĞU ANADOLU'DAKİ ARAMALAR
Son yıllarda aramalara ağırlık verdiklerini ve bu dönemde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çalışma yürüteceklerini ifade eden Uysal, "Exxon Mobil ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde arama yapmak için gizlilik anlaşması imzaladı. Ayrıca, ABD'li EOG Resources firmasıyla da Güneydoğu Anadolu'da iki ruhsatla arama yapacağız" dedi.
Uysal, Güneydoğu Anadolu'da özellikle iki kuyuda petrol keşfi yaptıklarını ve bu bölgedeki aramaların Türkiye açısından umut verici olduğunu vurguladı.
KARADENİZ'DEKİ ARAMALAR
Karadeniz'de 10 milyar varil üretilebilir petrolün yanı sıra 1.5 trilyon metreküp üretilebilir gaz olduğunu düşündüklerini kaydeden Uysal, bu bölgenin Türkiye'nin önümüzdeki dönemde enerji ihtiyacının karşılanması için son derece kritik olduğunu bildirdi.
Uysal, Brezilyalı Petrobras ve Exxon Mobil'in yanı sıra Chevron ile de Karadeniz'deki aramalarda ortaklık yapılması için görüşmelerin sürdürüldüğünü söyledi.
kaynak