ETKİLİ olabildiği her alanda eyaletleşmeyi ve federal yapıyı empoze eden AB’nin başkenti konumundaki Belçika, bölünmenin eşiğine geldi. Ülkeyi oluşturan Fransız kökenli Valonlar ile Flamanlar birbirinden koptu. Federal yapının altında kalan Belçika’da Valon vekiller Meclis’e astıkları pankartlarda bağımsızlık istedi. Basında “Güle güle Belçika” manşetleri ve yara bandıyla tutturulmuş ülke karikatürleri hakim...Güle güle Belçika!
AB’nin başkenti Belçika bölünmenin eşiğinde. Ülkeyi sarsan siyasi krizden dolayı kara kara düşünen Belçikalıların, ülkelerinin artık bir pamuk ipliğine bağlı olduğunu hissettikleri belirtildi. Ülkeyi oluşturan Fransız Valonlar ile Flamanların giderek birbirinden koptuğu ülkede tarafların bundan sonra nasıl beraber yaşayabilecekleri merak konusu.
Birlikte yaşayamayız
Maliye Bakanı ve ülkenin Fransızca konuşulan kesimini temsil eden Başkanı Didier Reynders, “Nasıl birlikte yaşayabileceğimiz sorusunu artık kendi kendimize cesurca sormamız gerekiyor” dedi. Haberlerinde, “Güle güle Belçika”, “Bu ülkenin hala bir anlamı kaldı mı” ifadelerini kullanan Belçika gazeteleri, ülkenin geldiği kritik noktayı gözler önüne seriyor. Bir gazete yayımladığı karikatürde, ortadan ayrılmış Belçika’yı bir ip ve bir yara bandıyla tutturulmuş halde gösteriyor.
Derin bölünme...
Belçika’nın Mons kentinde, şehrin adını taşıyan üniversitede siyaset bilimci Pierre Vercauteren, Belçikalıların, uzun ya da kısa vadede Belçika’nın var olmasının gittikçe zorlaştığını düşündüklerini söyledi. Federal bir devlet yapısına sahip olan Belçika, Flamancanın resmi dil olduğu kuzeydeki Flaman Bölgesi, Fransızca’nın resmi dil olduğu güneydeki Valon Bölgesi ve her iki dilin de resmi dil sıfatı taşıdığı Brüksel Başkent Bölgesi’nden oluşuyor.
YENİÇAĞ, 23 Nisan 2010


