Fetullah Gülen'in bütün dinlerin, hatta Budizm'in bile tek merkezde toplanması gerektiğini söylediği sözler ilk kez kameraya yansıdı.
Fetullah Gülen'in şimdiye kadar ona ait olduğu belirtilen yazıları ve kendisine bağlı gazeteciler tarafından dile getirilen, ve "Hoşgörü" olarak tanıtılan, "Dinler arası diyalog"un dinlerin birbirini anlaması değil, bütün inanç sistemlerinin tek merkezde toplanmasını planladığı ortaya çıktı.
Fetullah Gülen'in, hakkında dava açılıp ABD'ye gitmeden önce çekildiği tahmin edilen görüntülere göre, Fetullah Gülen, üç büyük dinin yanına, "Ahlak dini" olarak tanımladığı Budizm ile birlikte, Brahmanizm hatta ateistleri bile koyarak yeni bir oluşum olacağını anlatıyor.
AMAÇ AÇILIMI GERÇEKLEŞTİRMEK
İşte Fetullah Gülen'in video kaydında yer alan sözleri:
"Aynı zamanda semavi dinlerle başlayarak Musevilik gibi, Hıristiyanlık gibi, Müslümanlık gibi... Bunlar 3 büyük din olarak sayılıyor. Gerçi Budizmde de var. Bir ahlak dini o. Şimdilerde semavi dinler olarak bilinenler bu dinler. Bunlar arasında bir uzlaşma başlatılırsa merkez de böyle başlamış olur.
Bu daha da geniş bir açı şeklinde kendisini hissettirebilir zannediyorum. Bu işin içine Budizm de girebilir, Brahmanizm de girebilir hatta ateistler de girebilirler. Tarihten kalma Anemistler de girebilirler. Önemli olan esas böyle bir açılımı gerçekleştirmektir.
Bunu siz ilk adım sayabilirsiniz, ilk basamağı sayabilirsiniz.
Merkezde böyle küçük bir açı küçük görünebilir fakat vaat ettiği şeyler itibariyle muhit hattında kocaman bir açı haline gelebilir.
Ben öyle bir açı haline geleceğini inanıyorum."
Askerhaber, 3 Haziran 2011