Graham E. Fuller ve CIA’nın solcuları! / Atilla AKAR

Graham E. Fuller ve CIA’nın solcuları! / Atilla AKAR

İletigönderen Oğuz Kağan » Sal Nis 10, 2012 11:57

Graham E. Fuller ve CIA’nın solcuları!

Frances Stonor Saunders’ın “Parayı Verdi Düdüğü Çaldı / CIA ve Kültürel Soğuk Savaş” (Doğan Kitap. 2004) kitabınızı okudunuz mu? “İnsanların kafalarını ele geçirme savaşı” veren CIA’nin entelektüel, ideolojik süreçleri nasıl etkilemeye çalıştığı anlatılır. Aynı kitapta bir de çok doğru “Psikolojik savaş” tanımı verilir. Buna göre psikolojik savaş “Söz konusu kişinin kendisinin inandığını sandığı nedenler yüzünden, sizin arzu ettiğiniz yönde hareket etmesidir.”

Burada kilit kelime “İnandığını sandığı nedenler”dir. Bu, kişiler için olduğu kadar, toplumsal gruplar, siyasi akımlar hatta devletler için de geçerlidir. Tuzak buradadır ve yıllardır Türkiye’de de uygulanmaktadır. Bilerek hizmet eden çok dar bir entelektüel azınlık dışında çoğunluğun işin farkında olması bile gerekmez. O yüzden burada herkes “Satın alınmıştır”, yahut “CIA ajanıdır” demiyorum.

Örneğin “AKP İslamcıları”nın büyük kısmı samimi olarak “İslami hassasiyetler”e hizmet ettiklerini zannedebilirler. Ancak AKP’nin pratiğine, bölgesel rolüne baktığımızda gerçekte ABD’nin paralelinde hareket ettiğini görürüz. Ya da geçmişteki soğuk savaş kesitinde “Anti-komünizmi”ni sürdürenler içten şekilde “Milliyetçi” düşüncelere hizmet ettiklerini sanabilmişlerdir.

Oysa dönemin konseptinin onların zihinlerine yansımasından başka bir durum değildi. (O süreç içinde CIA “Komünist olmayan solu”, “Yeni-Sol akımlar” ı, Troçkist, Maoist, anarşizan grupları, Anti- Sovyet sol oluşumları, vb desteklemişti.) Birileri zihinleri öyle dizayn etmişti!

Şimdi de öyle anlaşılıyor ki aynı şey sol için de tasarlanıyor. “ABD İslamcıları”nı başarıyla yaratmışlardır. Sıra “ABD solcuları”na gelmiş olsa gerek. Bunu “Nereden çıkartıyorsun?” derseniz CIA’nın eski Türkiye ve Ortadoğu İstasyon Şefi olan Graham E. Fuller’ın röportajından dolayı derim. Fuller, sıradan bir istihbaratçı değildir. Aynı zamanda istihbaratın “Entelektüel arka planı”na dair tezler üreten birisidir. İşte şimdi aynı Fuller çıkıp “Türkiye’de daha çok sol hareket görmek isterdim” diyebiliyor. Sanırım bu alanda bir ”Boşluk” ya da “Zafiyet” tespit ettiler. “Eski solcu liberal yığınak”la işi götüremeyeceklerini, onların miadını doldurduklarını ve sola yeterince nüfuz edemediklerini düşündüler. Bu kez daha “İçeriden bir dönüşüm” arzular oldular.

Dahası AKP’nin artık projelerine yeter cevap getiremeyeceğini, sol ayağın desteği olmadan projelerinin tökezleyeceğini fark etmiş ya da doğrudan işi sola ihale etmek
istiyor olabilirler.
(Proje “Türkiye himayesinde entegre Kürdistan” olsa gerek!) O yüzden “Dereyi geçerken at değiştirmeye” bile karar vermiş olabilirler. Yani “Neo-Osmanlıcılık” bitti “Yaşasın Birleşik Ortadoğu Halkları” denebilir! Sizi bilmem ama ben bundan sonra soldaki yeni oluşumları, birlik veya ayrışmaları, kavgaları, “Yeni tezler”i, hatta lider, ekip, kadro değişimlerini, program, söylem, revizyonlarını, tutum alışları, öne çıkan sloganları, vb. bir de bu açıdan değerlendirmeye karar verdim. İlginç noktalar gözleyeceğime bahse girerim!...

Atilla AKAR, 9 Nisan 2012
En son Oğuz Kağan tarafından Pzr Eki 14, 2012 11:53 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kez düzenlendi.
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."

http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 12355

Re: Graham E. Fuller ve CIA’nın solcuları! / Atilla AKAR

İletigönderen Oğuz Kağan » Cum Nis 13, 2012 11:26

Mecburen ve yeniden Graham E. Fuller…

Bu sütunlarda yazdığım “Graham E. Fuller ve CIA’nın solcuları” başlıklı yazım tartışma yaratmış anlaşılan. İyi olmuş! Ne kadar tartışılsa azdır. Türkiye solunu ilgilendiren böylesi önemli bir konu ayrıca analize muhtaç olacaktı elbette. Ancak öyle anlaşılıyor ki bazı “Yorumlama farkları” doğmuş. Öyle ki bu fark bizim gazetenin sütunlarına kadar yansımış. Olabilir!..

Nitekim Sayın Cüneyt Ülsever de kendi köşesinde “Graham Fuller neyi kastediyor?” başlıklı yazısında hem bakış açıma katılmadığını belirtmiş hem de kendi bakış açısını yansıtmış. Çok güzel! Bu tarz tartışmalar entelektüel seviyeyi düşürmediği sürece faydalı olabilir.

Bizler “Yandaş gazeteler”in yazarları gibi “Tornadan çıkmış” şekilde düşünmek zorunda değiliz. Hepimiz bireysel-aydın kimliklerimizle buradayız. Herkes kendi imzasından sorumlu. Sol yayınların özelliğidir bu. Kıymeti biline!

Lakin bazı vurgulamalar dikkatimi çekti. Örneğin Sayın Ülsever “Söyleşi ‘Türkiye’ye daha çok sol lazım’ başlığı ile yayınlanınca, hali ile Akar da Fuller’in bu sözünü ele alıyor.” demiş. Gazeteci kökenli bir yazar olarak herhalde okuduğum bir başlığın cazibesiyle yazacak değilim. Bu konuda yeteri kadar zihinsel billurluk içinde olduğumu zannediyorum. O röportajın bütününe bakarım. Vardığım sonuç samimi olarak öyle düşündüğümdür içindir. İkincisi Sayın Ülsever benim için “ABD’nin zamanında İslamcıları ve ülkücüleri nasıl ‘kullandığını’ hatırlatarak bu kez ‘kullanılmamak’ için solcuları uyarıyor.” demiş. Hayır! Sadece bir “Analiz” yaptım. Ayrıca solun bu konuda neyse ki “Uyarılmaya” ihtiyacı olmadığını düşünüyorum.

Türk solu “Emperyalizm”i uzun yıllardır deneyimleriyle yeterince tanıyor. Zaten Fuller gibilerin asıl derdi bu! İlaveten “Ben ise Fuller’in ‘daha çok sol’a davetiye çıkardığını düşünmüyorum.” demiş Sayın Ülsever. Olabilir. Kendi “Yorumlama özgürlüğü” dâhilindedir. “Katılmadığımı” belirtebilirim. Bununla birlikte Sayın Ülsever’in iddia ettiği gibi Erdoğan’a “Cambaza bak” yapıldığını zannetmiyorum. (Hele de Fethullah Gülen’in Zaman’daki “Kibir” yazısı dolayısıyla hiç!) Burada “Cambaza bak” yapılmak istenen tümüyle soldur. Ayrıca “Mahlas” aramaya gerek yok! Yanı sıra Sayın Ülsever “Böyle bir ortamda, başta solculuk olmak üzere, ‘laikliği’ çağrıştıran herhangi bir siyasi tercih Fuller için ‘Türkiye’ye daha çok lazım olan nesne’ olamaz!” demiş.

Bence konunun laiklikle fazla ilgisi yok. Fuller’in sola ihtiyacı olmasının asıl nedeni belirttiğim gibi “Türkiye himayesinde entegre Kürdistan” içindir. Zaten kendisi de bunu söyleyip başkentini Diyarbakır ilan ediyor. Bunun için de etnik tartışmalara boğulmuş bir “Sol”a ihtiyacı var. Eğer Fuller sıra dışı bir CIA’cı olarak “Ilımlı İslam” projesini geliştiren kişiyse ve şimdi de sol için bu tarz temennilerde (!) bulunuyorsa sola yönelik bir “Mavi boncuk operasyonu mu yapılıyor?” şüphesine elbette düşerim. Türkiye’nin boğazını sağa sıktırdılar ama öldüremediler. Şimdi ipini çektirecekleri “Solcu” bir cellat arayacaklar herhalde. Çok beklerler!...

Atilla AKAR, 13 Nisan 2012
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."

http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 12355

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x