
Uluslararası ilişkiler alanında dünyanın en saygın dergilerinden biri olan Foreign Policy, 'yaşayan en büyük 100 entelektüel' listesini açıkladı.
Zirveye çıkan isimler arasında Fethullah Gülen ve Orhan Pamuk da var.
Titiz bir çalışmanın ardından belirlenen listede İtalyan yazar Umberto Eco, Amerikalı aydın Noam Chomsky, Alman filozof Jürgen Habermas, gazeteci Fareed Zakaria, iktisatçı Muhammed Yunus ve tarihçi Bernard Lewis gibi ünlü isimler yer alıyor.
Adayları seçerken kullandığı kriteri, "Alanlarında müstesna konuma sahip olup, kendi ülkelerinin sınırlarını aşarak daha geniş alanda tartışmayı etkileme kabiliyeti göstermek." şeklinde özetleyen dergi, sıralamayı ise okurlara yaptıracak.
Bunun için internet sitesinde bir anket başlatıldı. http://www.foreignpolicy.com adresini ziyaret edenler, 100 entelektüel arasından tercih ettikleri 5 kişiye oy verebiliyor.
Listede 2 çevreci, 4 din adamı, 6 aktivist, 6 tarihçi, 6 lider, 8 sanatçı ve roman yazarı, 8 gazeteci, 8 bilim adamı, 8 filozof, 11 ekonomist ve 17 siyaset bilimcisi yer alıyor.
Kaynak
Fettullah Gülen: Türkiye yargılıyor, CIA parlatıyor!
Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın gayrı resmi yayın organı olarak bilinen Foreign Policy adlı dergi Fethullah Gülen'i "entelektüel" ilan etti. Carnegie adlı kuruluşun yayınladığı dergide, ''Dünyanın 100 entelektüeli listesinde'', aday olarak Fethullah Gülen'in de adı yer aldı. İsimler arasında Gülen'in yanı sıra, Orhan Pamuk ve Irak'taki Amerikan güçlerinin komutanı General David Petraeus'un da bulunması dikkat çekici.
Türkiye'de yargı organlarının "şeriat düzeni için örgüt kurmak" suçundan soruşturduğu Fethullah Gülen'i CIA parlattıkça parlatıyor. Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın gayrı resmi yayın organı olarak bilinen Foreign Policy dergisi, 'yaşayan en büyük 100 entelektüel' listesinde Fethullah Gülen'in de adına yer verdi.
Dergi, 100 entelektüel isim arasından ilk 20'yi belirlemek için bir anket de düzenlemiş. derginin aday listesinde Fethullah Gülen'in yanısıra, Orhan Pamuk, "Tarihin sonu" teziyle Amerikan hakimiyetinin zaferini propaganda eden Francis Fukuyama, Irak'taki Amerikan güçlerinin komutanı General David Petraeus yer alıyor. Foreign Policy dergisi, Carnegie adlı kuruluş tarafından çıkarılıyor.
Carnegie, Amerikan dışişleri ve istihbarat mekanizmasıyla doğrudan bağlantılı bir kuruluş. Carnegie'nin uzun yıllar başkanlığını yapan da tanıdık bir kişi. Tayyip Erdoğan'ın Refah Partisi il başkanlığı döneminden beri yakın ilişki içinde olduğu, Amerika'nın eski Türkiye Büyükelçisi, ama daha çok CIA'nın darbeler uzmanı olarak bilinen Morton Abromowitz. Abromowitz, Refah Partisi içindeki, daha sonra AKP'ye dönüşen yenilikçi hareketin fikir babası.
Amerikan derin devletinin en önemli eylem elemanlarından olan Abromowitz, Türkiye'de de geniş bağlantıları olan bir CIA görevlisi. Abromowitz, Tayyip Erdoğan'ın AKP'yi kuruşunda ve daha sonraki icraatlarında en etkili kişi olarak tanınıyor.
ULUSAL KANAL HABER SİTESİ,2 MAYIS 2008
Kaynak