
Emekli Orgeneral Hurşit Tolon bundan 7 ay önce Ergenekon terör örgütüne üye olmak isnadıyla gözaltına alınarak tutuklanmıştı. 7 ay boyunca tutuklu kaldığı halde hakkında dava bile açılmayan Hurşit Tolon cezaevinde hastalanarak 24 Ocak 2008de GATAya kaldırılmıştı. Avukatlarının Hurşit Tolonun tutukluluk halinin kaldırılması talebiyle son olarak İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine yaptıkları başvuru 6 Şubatta mahkemece neticelendirilerek, Tolonun tutuklu kalmasını gerekli kılacak bir delil olmadığı gerekçesiyle tahliye edilmesi kararı verilmişti. Şimdi ise, Hurşit Tolon Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurmaya hazırlanıyor.
GAZETEPORTun Tolonun yakın çevresinden edindiği bilgiye göre, Savcı Zekeriya Özün Tolonun tahliye edilmesi kararına itiraz süresi beklendikten sonra, Tolonun avukatları AİHMe resmen başvuracak. Bu sürenin 15 günü bulması bekleniyor. Tolonun yakın çevresinden GAZETEPORTa verilen bilgiler şöyle:
HAZIRLIKLAR TAMAM
AİHMe başvuru konusunu uzun süre inceledik. AİHMe başvuru konusunda tüm hazırlıklar tamam. Başvuru için herşey hazırlandı. Başvurudan önce savcılığın tahliye kararına itirazını bekleyeceğiz. Savcılık makamının bu karara itiraz edeceğini bekliyoruz. İtiraz etmemelerine ihtimal vermiyoruz. Çünkü Hurşit Tolonun 7 ay boyunca herhangi bir delil olmadan tutuklu kalmasını uygun gören makamın bu itirazı yapacağını düşünüyoruz. Savcılığın itiraz süresini bekleyerek ortaya çıkan durumu da değerlendirdikten sonra AİHMe başvuru yapılacak.
"BELGEDE TOLON'UN ADI BİLE GEÇMİYOR"
Hurşit Tolon 7 ay önce tutuklandı. Tutuklanmasında delil olarak gösterilen 25 sayfalık ve CDye aktarılmış olan, Ergenekon analiz belgesi isimli bir yazı idi. Bu belgede Hurşit Tolonun adı dahi geçmiyordu. Bu belgeye Hurşit Tolonun oğlunun oturduğu evde yapılan bir aramada rastlandı. O ev Hurşit Tolona anneden miras yoluyla geçmiş ve 6 senedir 30 yaşındaki oğlunun oturduğu evdi. Ev Hurşit Tolonun oturduğu ev değildi. Ki,kendisinin oturmadığı bir evde bulunan bir belgenin Hurşit Tolona isnad edilmesi de zaten hukuki olarak sorunluydu. Daha sonradan Kasım 2008de MİT bu belgenin daha önceden basında yayınlanmış ve orijinalitesi olmayan bir belge olduğu yönünde savcılığa bildirimde bulundu. Ergenekon örgütüne ait olduğu öne sürülen bu belge 2001de Aydınlık Dergisinde ve diğer bazı yayın organlarında yer almıştı. MİTin bu resmi bildirimi üzerine tekrardan tahliyesi için başvuruldu. MİT bu bildirimi kasımda yapmıştı ama Tolonun avukatlarının sözde Ergenekon örgütüne ait olduğu iddia edilen bu belgeyi görme ve inceleme fırsatına ulaşması ancak ocakta mümkün olabildi. Belge incelendikten ve MİTin bildirimi değerlendirildikten sonra 12. Ağır Ceza Nöbetçi Mahkemesine tahliye için başvuru yapıldı ve başvuruya olumlu cevap verildi. Hurşit Tolon 7 ay boyunca tutuklu kalmasına rağmen hakkında dava dahi açılmamıştı. Dolayısıyla, dava açılmamış olduğu için, tahliye başvurusu avukatlarınca nöbetçi mahkemeye yapıldı.
TAHLİYE İLE SONUÇLANAN SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?
Hurşit Tolon, 6 Temmuz 2008'de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı. Nöbetçi mahkemenin tutukluluk kararına yapılan itiraz reddedildi. Avukatlar itirazlarını sürdürdü. 7 aylık sürede itiraz talepleri önüne gelen İstanbul 9, 13, 12 ve 14. Ağır Ceza mahkemeleri 'ret' kararı verdi. Tolonun avukatları daha sonra 12. Ağır Ceza Nöbetçi Mahkemesinden yeniden tahliye talep etti. Mahkeme, Tolon'un Adli Tıp Kurumu'na sevkini istedi.
Soruşturmayı yürüten savcılar, karara itiraz etti. Nöbetçi mahkeme kararında ısrar etti. Bu arada Adli Tıp Kurumu'ndan Tolonun sağlığı ile ilgili bir rapor geldi. 9. Ağır Ceza Mahkemesi raporu inceleyerek tahliyeye gerek olmadığına hükmetti. Tolon'un avukatları mahkemenin bu kararına tepki göstererek tahliye talebinin raporu isteyen 12. Ağır Ceza'ya gönderilmesini talep etti. Ancak, 9. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti bu talebi reddetti.
Avukatlar daha sonra nöbet sırası gelen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkemenin, tahliye talebine ilişkin mütalaa istediği Ergenekon savcıları, 'ret' yönünde görüş bildirdi. Mahkeme ama 14 Ekim 2008'de vermiş olduğu karara dayandı. Söz konusu kararda, Tolon'la ilgili 'kaçma ve delilleri karartma' şüphesinin bulunmadığı, 'şüphelinin telefon görüşmelerinin örgütle bağını gösterecek nitelikte unsurlar içermediği, ayrıca örgütün gerçekleştirdiği iddia olunan eylemlerle şüphelinin bağının kurulamadığı' belirtilmişti. Bu karara dayanan 12. Ağır Ceza, verdiği tahliye kararında 'Ergenekon belgesini' delil saymadı. Belgenin çeşitli basın kuruluşlarında haber konusu yapıldığını ve internette yayınlandığını, bu şekilde gizliliğinin kalmadığını belirterek Tolonun tahliyesine karar verdi ve tahliyeye ilişkin kararı Silivri Cezaevine gönderdi. Tolon halen GATAda tedavi altında. (GAZETEPORT)
GAZETEPORT