İlker Başbuğ'un Ergenekon ve son gelişmeler hakkındaki açıklamaları

Genel & Güncel Konular

İlker Başbuğ'un Ergenekon ve son gelişmeler hakkındaki açıkl

İletigönderen Oğuz Kağan » Çrş Nis 29, 2009 11:32

Darbe sorularına net yanıt!

"TSK olarak biz demokrasiye, demokratik rejime ve hukuk devletine bağlıyız. TSK bünyesinde farklı düşüncede olan kimse barınamaz..."

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay karargahında düzenlediği basın toplantısında sözlerine sabah saatlerinde Diyarbakır Lice’de yaşanan ve 9 askerin şehit olduğu olayla ilgili değerlendirmelerde bulunarak başladı. İşte Başbuğ’un açıklamaları:

Bu toplantıya maalesef biraz evvel üzücü bir olayla başlıyoruz. Her zaman ifade ediyorum. Türkiye aslında terörle yaşayan bir ülke. İşte 2 gün evvel İstanbul’da yaşadıklarımız. Bu sabah Diyarbakır’da olan olay…

Bu sabah Diyarbakır bölgesinde, Lice Genç yolu üzerinde, yol emniyeti için, çünkü daha sonra oradan bir hareket vardı, bir tank ve bir zırhlı personel taşıyıcı görevlendirildi. Yol emniyetini sağlamak üzere… Bölgeye geldikten sonra, olayın olduğu yerde, önce tank aynı yerden geçiyor, ardından da ABD’lilerden aldığımız zırhlı personel taşıyıcı geçiyor. O sırada maalesef bir patlama olayı oluyor. Bu patlama sonucunda elbette yüreğimizi yakan 9 vatan evladını kaybettik. Şehit oldu. 9 personelimizin 2’si uzman diğerleri normal erdir.

Şimdi zırhlı personel taşıyıcı hepinizin bildiği gibi ismi zırhlı. O taşıtın altında da 4 – 4,5 cm kalınlığında zırh var. Bu araca bu kadar önemli bir etki yaptığına göre, elbette olayla ilgili detaylı bir yorum yapamayız, incelenecek, bilgileri size sunacağız. Şu anda Ordu Komutanı da olay mahalline gitti.

Önemli olan şey şu. Zırhlı taşıtın altında 4 – 4,5 cm kalınlığında zırh var. Böyle bir olay olduğuna göre patlayıcı çok güçlü. Bizim ilk değerlendirmemiz bunun el yapımı bir patlayıcı olduğu. Diğer patlayıcılar da olabilir fakat çok güçlü bir patlayıcı. Patlayıcı düzeneğini de söylememiz doğru değil, ancak bize gelen bilgiye göre bu büyük bir ihtimal uzaktan kontrollü ya da kablolu…

Kaybettiğimiz 9 vatan evladımıza ben rahmet diliyorum. Tabi büyük bir acıdır. Türk milletine de başsağlığı diliyorum. Ancak şu da var ki terörle mücadelede karamsarlığa yer yok. Karamsarlığa girerseniz kaybedersiniz.

TOPLANTI 90 DAKİKA SÜRECEK

Nisan ayında yapacağımız toplantılar hakkında bilgi vermiştik. Bugün toplantı amacıyla buradayız. Ben bugün bu toplantı süresinin 90 dakika yani 1,5 saat olmasını düşündüm, planladım. Sizlerin de herhalde katkılarıyla yapacağımız bu iletişim toplantısını 90 dakikada tamamlarız.

Bugünkü toplantıyı ağırlıklı olarak sizlerin sorularını alarak, bu sorulara cevap vermek şeklinde yürütmeyi düşünüyorum. Dolayısıyla başlangıç olarak çok büyük bir açıklama yapmayı düşünmüyorum.

ERGENEKON SORUŞTURMASINDA BULUNAN MÜHİMMAT VE SİLAHLAR

Ancak sorularınızı almadan evvel bir konu üzerinde açıklama yapmayı uygun buluyorum. Konu da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında bulunan silahlarla ilgili. Bu silahlarla ilgili gerek kamuoyunun gerekse medyanın haklı olarak bilgiye ihtiyacı var.

Bulunan mühimmat… Şimdi konuyu doğruyu temele oturtabilmek için, sağlıklı değerlendirmeler yapabilmek için silahla mühimmat arasındaki farkı ortaya koymak gerekir. Herhalde silahı tanımlamaya gerek yok. Tabanca, tüfek, top, havan gibi şeyler…

Burada silahın önemli olan noktası şu. Her silahın üzerinde mutlaka o silaha ait stok numarası vardır. Yani aynı numaraya haiz iki tane silah olmaz. Birinci önemli nokta bu. İkinci önemli silah envantere girdikten sonra çıkana kadar uzun süre kullanılan bir malzemedir.

Şimdi bu soruşturma kapsamında bulunan silahlara baktığımızda 45 adet silah bulunduğunu görüyoruz. Bu silah kapsamını ortaya koyduktan sonra birinci önemli olan noktayı açıklıyorum: Soruşturma kapsamında bugüne kadar bulunan veya yakalanan 45 adet silahın hiçbirisi TSK envanterine değildir, TSK’ya ait değildir. Elbette kamuoyumuz, medyamız bu kavramları bilmediği için, 45 silah bulundu doğru ancak hepsinin numarası var, baktığımızda bulunan silahların hiçbirisi TSK’ya ait, envanterinde bulunan silah değildir. Bunu özellikle net olarak açıklıyorum. Bunun doğru anlaşılmasını da özellikle istirham ediyorum.

Kime aittir? Ayrı konudur. Bazıları, subayımızın üstünde bulunan silahlar, kendi silahlarıdır. Bunların kaynağı nereden gelmiştir, nereden alınmıştır ancak yargı sonunda belli olacaktır. Bizi ilgilendiren konu TSK’ya ait olup olmadığıdır. Çünkü bize ait olması durumunda çalındığını gösterirdi. Şimdi burada bayanlar da var. Türklüğün de şeyidir silahın çok ayrı bir yeri vardır. Silahlar ile TSK arasında bağ kurulmaya çalışılıyor bu doğru değil.

MÜHİMMATLAR

İkinci konu mühimmat. Lav, el bombası, tüfek bombası vb hepsini ifade etmeye gerek yok. Mühimmat ne demektir? Mühimmat bir kere kullanılır, ikinci kez kullanılma olanağı yok. Bir sefer kullanırsınız biter. Mühimmat sarf malzemesidir. İşin belki en zor noktalarından bir tanesi, her mühimmatın üzerinde sadece kafile numarası vardır. TSK örneğin diyor ki bana 6 bin lav üret diyor. TMO 6 bin lav üretiyor ve hepsine aynı numara veriyor. Şimdi bu çok önemli çünkü bulunan mühimmatın nereden çıktığını bulmamız için önemli.

Basın mensuplarına boş bir lav gösteren Başbuğ, “Korkmayın bu boş lav” demesi salonda gülüşmelere neden oldu.

Mühimmat bir kez kullanılacak. Şimdi bu bir lav. Kullanılmış bir lav. Bunu bir kez kullandıktan sonra bir daha içine roket koyma imkanınız yok. Bu lavı bir kez kullandığınızda 30 cm zırhı delersiniz.

BAŞBUĞ’DAN KRİTİK SORU

Boş lavı ne yaparsınız. Ya eğitimde kullanırsınız, ya da imha edilir genelde. Şimdi Beykoz Poyrazköy’de kazılar yapıldı. Bu kazıların birinde 5 tane boş lav paketlenmiş olarak kazıda bulundu. Gömülmüş… Şimdi bu boş lavın kullanılma olanağı yok, kullanamazsınız. Ben de bunu soruyorum. Acaba bunu yapanlar, gömenler bu 5 tane boş lavı niye gömdüler. Ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Açık söyleyeyim. Hiçbir işe yaramaz. Paketlenmiş de...

Bu Beykoz'daki arazı Milli Savunma Bakanlığı'na ait değildir. Bir vakfa aittir. Statüsü ikinci derecede kara askeri yasak bölge statüsündedir. O doğru. İkinci derece kara askeri yasak bölgelere sadece yabancılar giremez. Kimler giremez? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes girer. Hatta TC vatandaşı buradan imar izni alabilirse, burada bina da yapar, oturur da.

BU SİLAHLAR EMNİYET’E DE GİDİYOR

Önemli olan diğer bir husus, bu üretilen MKE’de üretilen tüm ürünler TSK envanterine girmiyor. Bazıları Emniyet Genel Müdürlüğümüze gidiyor. Örnek el bombası, lav, hafif silah mühimmatı, aydınlatma fişeği, bubi tuzakları… Sadece TSK’nın envanterine giren silah değil. Sakın yanlış bir yorum yapmayın. Bulunan malzeme şuradandır buradandır demiyorum. Ancak bilgi sunuyorum, olayın karmaşıklığını gösteriyorum. Örneğin bulunan mühimmatın kayıtlı olduğu gruba baktığımızda bir kısmı TSK’ya bir kısmı da Emniyet’e gitmiş.

TSK’NIN TÜRKİYE’DE GÖMÜLÜ HİÇBİR SİLAH VE MÜHİMMATI YOKTUR

Deniliyor ki bulunan mühimmatın bir kısmı TSK’nın Özel Kuvvetler Komutanlığı’na ait olabilir. Bunun net cevabını veriyorum. 1986’ya kadar TSK’nın özellikle Özel Kuvvetler Komutanlığı’na ait Türkiye’de gömülü silah ve mühimmatı vardı. 1986’da alınan karar çerçevesinde bu silah ve mühimmatın tümünün toplatılarak depolara konulmasına karar verildi ve bu işlem 1988 yılında tamamlandı. Bu şu demektir TSK’nın Türkiye’de hiçbir yerde gömülü silah ve mühimmatı yoktur.

Biz bir yıldır bazı faaliyetlere başladık.

1- El bombaları ve lav önemli mühimmat. Onun için bizim her el bombasına ve lava özel numara vermemiz lazım. Ama silinmemesi lazım. Bunu yaparsak bir yerde bir hata olursa onu bulmamız çok kolay olur. El bombaları ve lavlara özel numara verilmesi işlemi yapıldı. Bu numaraların yerini bulsalar bile silme imkanları olmayacak. Elbette dolu el bombalarına yazma imkanımız yok. El bombaları ve lav mühimmatının kafile numara sistemi değişti.

2- Örneğin herhangi bir yerde silah ve mühimmat bulunduğunda, Ankara’dan Kuvvet Komutanlığı’ndan o kafile hangi birimdense nokta denetleyicisi gönderiyoruz. Diyoruz ki yarın hemen uçakla gideceksiniz, o mühimmatın kayıtlı olduğu birime ulaşıp kontrol edeceksiniz. Ayrıca her olaydan sonra birimlerden resmi rapor alıyoruz. Bu iki sistemi yaklaşık 1 yıldır çalıştırıyoruz. Şimdi alınan rapor sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bizim kayıtlarımıza göre mühimmat eksiğimiz gözükmüyor. Bu mühimmat o zaman nereden geldi. Bu sorunun yanıtı ya Irak, maalesef bize her açıdan problem olan Irak’ın kuzeyinde sokakta neredeyse uçaksavar silahını bile çantasına koyar getirirsiniz. Diğer kaynak, iç güvenlik harekatımızda bazı güçlüklerimiz var. Operasyona çıkan bir birliğin, operasyondan sonra üzerindeki mühimmatı tam olarak kontrol etmeniz mümkün değil. Eğitimlerde yapıyoruz, boş kovanları toplatıyoruz. Ancak operasyonlarda bunu yapabilir miyiz? Bunun için mühimmat sarf malzemesi dedim. Şimdi biz sarf malzemesinin daha üst komutanlar tarafından imzalanmasını getirdik. Bu güvensizlik değil. Eskiden örneğin bir komanda tugayında görev yapan, bunu bir simge olarak görüyordu. Operasyona girdiğinde el bombasını saklıyor, köyüne gidince de bu el bombası diye gösteriyordu. Bunlar yaşandı. Şimdi bunlar çok çok alt seviyelere çekildi.

3- Çok önemli olan son nokta ise şu her bulunan mühimmat veya silah söz konusu olduğu anda hiç gecikmeksizin Silahlı Kuvvetler olarak, ismi geçenlerle ilgili her iddia üzerine biz askeri yargı sistemini çalıştırıyoruz. Şu ana kadar bu konuda askeri soruşturma açılmayan hiçbir konu yoktur. En son iki örnek vermek gerekirse bir yarbaya ait silah ve mühimmat bulunma iddiasında, o yarbay ile ilgili olarak askeri yargı tarafından soruşturma açılmıştır. Bu Poyrazköy’de bulunan silahlarla ilgili de iddialar yöneltilen kişilerle ilgili hemen soruşturma açılmıştır.

YARGININ KARARINI SABIRLA BEKLEYELİM

“Bu mühimmat kimler tarafından ne amaçla gömüldü” diye bize soruyorlar. Bu sorunun muhatabı herhalde ben değilim. Bu sorunun muhatabı yargıdır. Yargının bunların kimler tarafından ne amaçla yapıldığını ortaya çıkarmasını bizler de bekliyoruz. Bu konuda sabırlı olmamız gerekiyor. Çok sabırsızlık var. Yargının süre olarak da yavaş işlediğini kritik edebilirsiniz, ancak bu konuda yapacak bir şey yok. Hepimize düşen görev yargının görevini yerine getirmesin beklemektir.

SORU CEVAP BÖLÜMÜ

Bir kafileden bahsettiniz. Bunun 3 bin tanesinin Emniyet tarafından alındığını söylediniz. Acaba Poyrazköy’de bulunan mühimmat arasında Emniyet’e ait olan var mı?

Poyrazköy ile ilgili raporlar yeni geldi. Orada bulunan mühimmatla ilgili net dökümler yok. Ama madem sordunuz, mesela orada dolu bulunan bir lav var. Bu lavlardan bir tanesi TSK envanterinde yok.

BAŞBUĞ’DAN ERGENEKON İSMİNE TEPKİ

Ergenekon Soruşturması ile ilgili 2. iddianame ortaya çıktı. Burada TSK ile ilgili sayılabilecek, eski komutanların içinde bulunduğu iddialar var. Büyükanıt’ın selefi Özkök tanıklık yaptı. Genel olarak düşünceniz nedir? Nasıl bir dava olarak bakıyorsunuz? Geçmişte olan olayları ortaya çıkartabilir mi?

Bir kere isim zikrediyorsunuz. Özel ismin zikredilmeyeceğine dair mahkeme kararı var. Bu davanın özel isimle anılmayacağına yönelik mahkeme kararı var. Var mı yok mu? İşimize geldiği zaman evet, gelmediğinde hayır olmaz. Benim bildiğim ilgili mahkeme dosya numarası verir dosyaya. Özel isimle bir davanın anılması doğru değil.

14 Nisan’da yaptığım konuşmada dedim ki; biz TSK olarak elbette demokratik rejime bağlıyız ve saygılıyız. Kimsenin de tereddütte olmaması lazım. Bir diğer husus demokrasinin elbette en vazgeçilmez temel noktalarından bir tanesi de yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğüdür.

Mevcut yargı sistemimize hukuk düzenimize zarar verecek davranışlardan kaçınılması lazım. Biz TSK olarak yargıya, hukuk sürecine saygılı olmaya azami derecede dikkat ediyoruz. Genel kapsamda biz TSK olarak her zaman hukuka sonuna kadar güvenilmesi düşüncesindeyiz. Hukuka, hukuk sistemimize, sonuna kadar güvenmek mecburiyetindeyiz. Başka alternatifi yok.

Bunları söyledikten sonra herhalde yorum yapmamı beklemezsiniz. Ancak madem sordunuz bazı konularla ilgili düşüncelerimi de paylaşmak isterim.

ERGENEKON'DA TSK'YI RAHATSIZ EDEN KONULAR

1- Biz bi kere dedik ki mahkeme kesin kararı verinceye kadar herkes suçsuzdur. Hukuki terimi de herhalde masumiyet karinesi. Bunu da ilk kez biz gündeme getirdik, terim olarak. Şimdi soralım bu yürütülen soruşturma kapsamında masumiyet karinesine uyuluyor mu? Ben soruyorum cevap da vermeyeceğim.

Bunlar beraat edebilir. Ne olacak verilen kişisel zararlar? Medya olarak siz de kendinizi lütfen sorgulayın.

2- İkinci konu soruşturmanın gizliliği ilkesi. Bu ilke Türkiye’de gerçekten var mı yok mu? En önemli olan noktadan bir tanesi. Bu soruşturmanın ve yargılamaların yapılırken kurumların saygınlığına da zarar verilmemesi lazım. Mecbur kaldım bu örneği vereceğim. Şimdi bu Poyrazköy’de bulunan mühimmat ve silahlar bir televizyonda kaç dakika gösterildi. 50 dakika. Sürekli gösterilen bant 6 – 7 dakika. 10 sefer haberi geçiyorsunuz ve kurumlarla alaka kuruyorsunuz. Bu bir haber midir evet haberdir. Ama bunun 50 dakika, defalarca verilmesinin amacı nedir? Ben de bunu soruyorum. Haklıyım da. Haksızsam konuşalım. Bu kurumlara acaba zarar vermiyor mu? Bunun amacı acaba habercilik midir yoksa kamuoyunda korku yaratmak mıdır? Verilen haberle acaba kamuoyunda bir karamsarlık kötümserlik yaratıyor muyuz?

3- Bir itirafçının konuşmaların 5 gün yayımlıyor arka arkaya. Bu bir haber midir? Kurumsal bir bağ ilişkisi kurulmaya çalışılıyor. Elbette haber verilecektir, ancak veriliş şekli, süresi, kamuoyunda yaratacağı etki de göz önüne alınmalıdır.

4- Diğer bir konu. Türkiye her sabah acaba kimin ses bandıyla karşılaşacağımız bir ülke oldu. 1- Bu ses kayıtları legal mi? 2 – Bu kayıtlar doğru mu? Böyle nereye gideceğiz? Bu da bizi rahatsız ediyoruz.

5- Sordunuz söylüyorum. 2 iddianame var. İkincisinde 1993’te Bingöl’de meydana gelen olayla ilgili bir gizli tanığın ifadesi var. Kimdir, ne kadar güvenilir? Beyanı iddianamede yer almış. Peki güzel bu gizli tanığın verdiği ifadeyle, olan olay ile suçlanan kişiler arasında bağ kurmanız gerekir. Ama o yok.

6- Bu konuda son söyleyeceğim konu. Bazı olayların sadece gizli tanık ve itirafçılara dayandığını görüyoruz. Tabi yan dosyalarını incelemedik ama bu durum insanı düşünme noktasına sürüyor. Belki benim genel ifade edebileceklerim bunlar.

Onun dışında yargı süreci devam ediyoruz. Bu sürece saygılıyız. Bizler de bu süreci takip edip izleyeceğiz ve yaşayacağız.

- Emekli generallerimiz de TSK’nın bir mensubu olduğu için. Sayın ÖZkök’ün de ifadesi alındı. Bunun bilgisi sizde var mıydı, sonradan mı öğrendiniz?

Şimdi 2. iddianameyi eğer incelediyseniz bu konunun tetkik edildiğini görüyoruz. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı emekli Org. Hilmi Özkök’ün ifadesine tanık olarak başvuracağı görünüyor. Ama İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bu soruşturma neticesinde hangi sonuca gelir bunu bilemem.

- 14 Nisan’da “Devlet dağ kadrolarının dağılmasını sağlayacak yasal değişiklikler yapmalıdır” dediniz. Bu değişiklikler neyi kapsıyor? Af konusunda görüşünüz nedir? Aynı gün Atatürk’ün Türkiye halkı kavramını kullandınız. Kürtleri bu kavramda nereye oturtuyorsunuz. DTP’nin yerel seçimleri Kürdistan haritası ortaya çıktı yorumunu nasıl karşılıyorsunuz?

“Hukuk süreci ile ilgili başka soru var mı?” diyen Başbuğ ‘Evet’ yanıtını alınca, “Önce bunu tamamlayalım” dedi. Gazeteciler şu soruları sordu:

- Bu davanın temel konusu TSK’nın bir darbe yapma hazırlığı içinde olduğu veya birilerinin TSK’yı darbe yapmaya yönlendirdiği… 4 tane emekli paşa darbe yapamaz… Siz darbe yapmaya hazırlanan birimlerin olup olmadığına yönelik bir soruşturma yaptınız mı? Birand’ın da söylediği günlüklerden yola çıkarak ayrı bir çalışma var mı?

- Yasal sürece saygınızı ifade ederken, bir taraftan da TSK ile olay arasında kurulan bağın ortaya çıkması için çalışmaları yürüttüğünüzü söylediniz. Sözleriniz sürece dahil bir takım şüpheleriniz olduğunu ortaya koyuyor. Endişelerinizi devletin ilgili birimlerine, örneğin Cumhurbaşkanlığı’na taşıdınız mı?

- TSK yıllardır PKK’yla mücadele ediyor. Soruşturmada terör örgütünü Ergenekon’un kurdurduğu ve yönettiği iddia edildi. Sizler terörle mücadele ederken buna bir yaklaşımınız oldu mu, ilişkilendiriyor musunuz, böyle bir şey mümkün mü?

- Biz haberleri yaparken tabi insan olarak etkileniyoruz. Kişisel fikirlerimiz de oluşuyor. Silah ve mühimmatlar bulundukça halkın da tepkilerini alıyoruz. Ciddi bir endişe de ortaya çıkıyor. Şunu diyenler tabi ki var: Bu silahlarla darbe mi yapılır? Şunu diyenler de var: Bu silahlarla ülkede kaos yaratılır. Siz nasıl düşünüyorsunuz? Bu silahlar ülkeyi kaos ortamına sürükleyecek kadar tehlikeli mi?

BAŞBUĞ'UN YANITI

Şunu ifade edeyim sonra da cevapları vereyim. Burada bu kelimelerin kavramların tartışılması bile bizi rahatsız ediyor. Biz TSK olarak demokrasiye bağlıyız. Dolayısıyla TSK bünyesinde mevcut demokratik rejime aykırı faaliyette kimse bulunamaz, barınamaz. TSK olarak biz demokrasiye, demokratik rejime ve hukuk devletine bağlıyız. TSK bünyesinde farklı düşüncede olan kimse barınamaz. Buna da müsaade etmeyiz. Bu konulara ilişkin olarak şu anda TSK’nın kendi bünyesinde böyle bir sorun yoktur. Bu soruna yönelik herhangi bir araştırma inceleme ihtiyacı da yoktur.

Diğer konu medyada çıkan günlükler… Dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt’a bu soru soruldu. Büyükanıt o gün demişti ki “Genelkurmay Başkanlığı’nın elinde bununla ilgili hiçbir belge yoktur” Ben de bu cümleyi bugün aynen tekrarlıyorum.

Endişeler dediniz. Yargıyla ilgili değil daha ziyade konunun basına yansıyan bölümleriyle ilgili düşüncelerden bahsettim.

PKK ile öbür örgüt arasındaki bağ iddianamede ve gizli tanıkların konuşmalarına dayanarak ortaya çıkıyor. Bu yüzden benim yorum yapmam zor. Şimdi bağ kavramında 1993’te meydana gelmiş olayı siz silahlı örgüt olarak vasıflandırıyorsunuz, yıl 1993, bunu yapan iki küçük kişi, bununla nasıl bir bağ kurulur anlamakta zorluk çekiyorum.

TSK' ERGENEKON SORUŞTURMASINA DESTEK VERİYOR MU?

Bu konuyla ilgili beklediğim ama sormadığınız bir iki konu var. O zaman ben bahsedeyim.

Bunlardan biri çok yanlış yansıtılan konu. Deniliyor ki “Bu soruşturmaya TSK izin veriyor, destek veriyor” Medyamızın değerli mensupları bir hukuk devletinde herhangi bir kurumun yürütülen bir yargı sürecine destek vermesini düşünmek kadar ayıp bir şey yoktur. Ne demek bu?

Bunlardan biri çok yanlış yansıtılan konu. Deniliyor ki “Bu soruşturmaya TSK izin veriyor, destek veriyor” Medyamızın değerli mensupları bir hukuk devletinde herhangi bir kurumun yürütülen bir yargı sürecine destek vermesini düşünmek kadar ayıp bir şey yoktur. Ne demek bu?

Yasada açıkça deniliyor ki, Savcılığın isteği ve katılım ile askeri makamlarda arama yapılır. Sonra deniliyor ki “TSK buna izin verdi” İzin söz konusu değil, biz yasaları uyguluyoruz. Bunlar bir hukuk devletinde konuşulmaması gereken kavramlardır.

GATA HAKKINDAKİ İDDİALARA ÇOK SERT İFADELER: AHLAKSIZLIK

Diğer bir konu GATA ile ilgili yapılan çizilen konuşmalar. Bakın tutuklu statüsünde olan muvazzaf veya emekli askerlerin sevki Adalet Bakanlığı nezdinde yapılmaktadır. Bizim hiçbir ilgimiz yoktur. Bu konuyla ilgili olarak Sayın Adalet Bakanı da birkaç açıklama yaptı. Bu sevklerin mevcut yasalara uygun yapıldığını söyledi. Sanki bu sevkleri biz yapıyormuşuz gibi yalan ve çirkin iftiralar atıldı.

Şimdi hal böyleyken sistemli bir şekilde “Bu kişiler hasta değil, usulsüz sevk edildi, GATA’da yapılan tedaviler asılsız” Nereden biliyorsunuz? En çirkini ise deniliyor ki “Bazı tutuklu kişilerin tahliyeleri asker tarafından yapıldı” Bakın GATA’nın raporu nedeniyle tutukluluktan tahliye haline geçen bir kişi var mı? Her şey hukuk kanın mevzuat dahilinde yapılmaktadır. Bu konuyu bu kadar çirkin bir şekilde gündeme getirmek ahlaksızlıktır.

AF KONUSU

- 14 Nisan’da “Devlet dağ kadrolarının dağılmasını sağlayacak yasal değişiklikler yapmalıdır” dediniz. Bu değişiklikler neyi kapsıyor? Af konusunda görüşünüz nedir? Aynı gün Atatürk’ün Türkiye halkı kavramını kullandınız. Kürtleri bu kavramda nereye oturtuyorsunuz. DTP’nin yerel seçimleri Kürdistan haritası ortaya çıktı yorumunu nasıl karşılıyorsunuz?

Bu konuyla ilgili olarak ne demiştik? Devlet, dağ kadrosunun örgütten ayrılacak şekilde mevcut yasal düzenlemelerin daha iyi şekilde uygulanabilmesi için bazı değişiklikler yapmalıdır. İfadem bu.

221. maddenin 2. fıkrası diyor ki: Örgüt üyesinin, örgütün herhangi bir faaliyetine, herhangi bir suçun işleyişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde herhangi bir ceza almaz.

Ayrıca 171. madde de bu maddenin nasıl uygulanacağını ifade ediyor. 221’in 2. fıkrası ile CMK’nın 171. maddesini daha etkin uygulayabilirsek dağdan çözülmelerde daha iyi sonuç alabileceğimize inanıyorum. Maddeyi değiştirelim demiyoruz. Tabi teslim olmayı da daha cazip kılmamız ve güven hissi vermemiz lazım.

Atatürk’ün sözü olan Türkiye halkı kavramına ilave edeceğim bir şey yok.

- ABD Başkanı Barack Obama’nın Meclis’te yaptığı konuşmada yerinizi almanız çok eleştirildi. Diğer bir konu da bedelli askerlik.

Biz TSK olarak ne TBMM’de siyasi bir partiyi proteste etmek gibi bir düşüncemiz olmaz. Ancak Meclis içinde bir grup siyasi parti olarak gözüküyor. Ancak bi grup terör örgütüne bakışını açıklığa kavuşturmadan onlarla aynı ortamda olmamız mümkün değil. Ben bu sabah 9 şehit verdim. O grubun görüşleri de ortada. Keşke o vekile ait bir sözü burada söylemeseydiniz. Zaten kendi başkanı da onu düzeltmeye çalıştı. Bizim terör örgütü ile arasına mesafe koyamayan ve bunu da açıkça ifade edemeyen bir grupla aynı ortamda bulunmamamızı Türk halkının anlayışla karşılayacağını düşünüyorum.

BEDELLİ ASKERLİK SÖZ KONUSU DEĞİL

Bedelli askerliğin şartları belli. İhtiyacın fazlası olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bir tarafta vatan evladı şehit oluyor. Diğer tarafta bir vatandaş 7 – 8 bin dolar ödeyerek askerlik yapmayacak. Biz bunu izah edemeyiz.

Bedelli askerlik söz konusu değil. Birincisi ihtiyaçlarımız altında sayı var ikincisi terörle mücadelede şehit verilen bir ortamda parayla askerliği açıklayamayız.

- ‘Dağ kadrosundan ayrılmayı artırmak için yapılması gerekenler’ konusunu daha da detaylandırabilir misiniz? 14 Nisan’da cemaat konusuna vurgu yapmıştınız. MGK’da veya özel konuşmalarınızda bu konu gündeme geliyor mu?

TCK’nın maddelerini değiştirmeye yönelik bir ihtiyacımız yok. Maddeler iyidir. Bu maddelerin daha iyi uygulanmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

CEMAATLER

O konuyla ilgili olarak yaptığım konuşmaya burada ilave edeceğim bir husus yok. Bu konularda yetkili sosyolog, siyaset bilimciler tarafından da görüşülmesini gerekli görüyoruz. Şu anda yargı sürecinde olan konular var. Yargıya intikal etmiş konuları açıklamamı benden beklemezsiniz herhalde.

- Akreditasyon uygulamasında bir değişiklik olacak mı?

Tabi değişiklik olabilir. TSK olarak sanki bir elimizde koz, sopa olarak düşünmüyoruz. Araç olarak kullamıyoruz. Keşke olanaklar olsa da akreditasyonu genişletebilsek.

Sormadığınız, gündemde olan bir konu var. Bizim TSK olarak hiçbir şeyden çekincemiz yok. Biz TSK olarak her şeyi yasalar emirler neyse ona göre yaparız. Her konuda açığız, samimiyiz. Karşı taraftan da açıklık bekleriz. TSK olarak biz de samimiyet bekliyoruz. Bazı konularda uygulamalarda yanlışlar olduysa onu da söyleriz.

Bu soruyu sormadınız onu da ben ifade edeyim. Kahramanmaraş’ta CHA muhabirleri ile ilgili olan konu. 30 Mart’ta komutan DHA muhabirini arşiv çekimi yapmak için olay yerine götürmüş. Aynı gün saat 15:00 civarında bir helikopter malzeme yüklüyor, dönülecek. O sırada yanlarında kamera ve fotoğraf makinesi olan 2 kişi helikoptere binmek istiyor. Kendilerine helikopterde askeri malzeme taşındığı ve alamayacakları söyleniyor. Diyorlar ki donmaya bırakılmışlar. Gündüz, hava + 13 derece. Olay yerinden yürüyerek ayrılan 300 – 400 kişilik bir grup var. Bize gelen bilgi bu. Burada kesinlikle bir kasıt olduğu kanaatinde değiliz. Ama bakın açık söylüyoruz. Farklı bilgi varsa biz inceleriz, hata varsa da düzeltiriz. Ben teröristi bile zorunlu olduğu zaman helikopterle taşıyorum. Türk askeri böyle bir hata yapmaz.

Kaynak

Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."

http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 12355

İletigönderen türkpaşaoğlu » Çrş Nis 29, 2009 11:56

silahlarla ilgili açıklamayı neden türkiye cumhuriyeti genelkurmayı açıklama yapıyor anlam veremiyorum,kendinden daha alt rütbeli askerlerin bu bilgileri vermesi daha mantıklı diye düşünüyorum ergenekon soruşturmasında bir genel kurmay başkanının çıkıp çocuklar gibi hesap vermesi hiçde yakışık olmuyor ,zaten tsk yeterince yıpratıldı ve yıpratılaya devam ediliyor, orgeneral başbuğ malesef anlaşılamıyor ve güven vermiyor inşallah yanılıyorumdur ,yoksa vay halimize
Kullanıcı küçük betizi
türkpaşaoğlu
Üye
Üye

İletiler: 96

İletigönderen bozkurtlar diyari » Çrş Nis 29, 2009 13:01

Arkadaslar aciklamalarin tamamini dinledim
yeterli bulmadim bu gün 9 sehit gelmis
düsman güc gösterisi yapiyor hemi dagda hemi sehirde
bizler hala ici bos sözlerle laf kalabaligi yapiyoruz.
Sehitlerimize Tanridan rahmet diliyorum.
TÜRK GENÇLİĞİNİN ANDI !!!

EY TÜRK'ÜN BÜYÜK ATASI GAZI MUSTAFA KEMAL ATATÜRK !!!

Her zaman, her yerde ve her durumda Atatürk ilkelerinden ayrılmayacağımıza, çağdaş uygarlığa geçmek için bütün zorlukları yeneceğimize namus ve şeref sözü verip, kendimizi büyük Türk Milletine adarız.
Kullanıcı küçük betizi
bozkurtlar diyari
Üye
Üye

İletiler: 570

İletigönderen özgürtürk » Çrş Nis 29, 2009 14:37

Bence bu kadar aceleci olmamak lazım. Her ne kadar ben de bir yazımda aynı endişemi dile getirmiş olsam da, Başbuğ daha sert bir cevap veremezdi.. En azından belirttiğiniz üzere Genelkurmay Başkanı olarak!
Aslında konuşmanın satır aralarında ciddi bir uyarı havası var. Özellikle de yandaş basına! Diğer yandan şu dillendirilmiş "bakınız aynı mühimmat ve silahlar emniyet birimlerinde de mevcut". Şimdi bunu iyi anlamak lazım.. Bizim oralarda derler ki "ısıracak köpek havlamaz". Şanlı TSK mensuplarını ve hele hele Genelkurmayı tenzih ederim, ama e-muhtıra zamanlarını da gördük! Ne dediler ne oldu? Demek ki söyleme değil eyleme bakmak gerekiyor.
Evet bu konuşma içimdeki alevi söndürmedi benim de.. Lakin fazlası durumunda işbirlikçi basının yarınki manşetlerini, yandaş TV lerin ve radyoların haber başlıklarını tahmin edebiliyor musunuz? Bunun ülkeye ne yararı olacaktı sizce?
Demokrasi, bugün nasıl bizim ihtiyacımızsa yarında olacak.. Unutmayalım.
Kullanıcı küçük betizi
özgürtürk
Üye
Üye

İletiler: 84

İletigönderen maydonos » Çrş Nis 29, 2009 14:52

Ultra fasizmin kol gezdigi ulkede ultra ustu fasizme yol alarak ileliyoruz. Birde mikro fasizm demiyorlar mi? Ne mikrosu mega bu mega. Bence TSK artik hic konusmasa daha iyi. Rte nin sozcusu gibiler. FGTE orgutunun agzi gibi herkes.
Her sey yagmalanmis. Turk milleti zombi olmus. Ciliz cikislar. Bol laf azmaligi yapanlar. Turkiye daha oligarsik bir yapiya burunerek yoluna devam eden dumeni olmayan bir gemi gibi. Kurtlerle ve Ermenilerle isbirligi yaptigi gun Turkiye bitmistir. Cok yazik.
Resim

Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye

İletiler: 1651

İletigönderen Oğuz Kağan » Çrş Nis 29, 2009 16:22

İlker Başbuğ yazdı:Şimdi bu soruşturma kapsamında bulunan silahlara baktığımızda 45 adet silah bulunduğunu görüyoruz. Bu silah kapsamını ortaya koyduktan sonra birinci önemli olan noktayı açıklıyorum: Soruşturma kapsamında bugüne kadar bulunan veya yakalanan 45 adet silahın hiçbirisi TSK envanterinde değildir, TSK'ya ait değildir. Elbette kamuoyumuz, medyamız bu kavramları bilmediği için, 45 silah bulundu doğru ancak hepsinin numarası var, baktığımızda bulunan silahların hiçbirisi TSK'ya ait, envanterinde bulunan silah değildir. Bunu özellikle net olarak açıklıyorum. Bunun doğru anlaşılmasını da özellikle istirham ediyorum.

İkinci konu mühimmat. Lav, el bombası, tüfek bombası vb hepsini ifade etmeye gerek yok. Mühimmat ne demektir? Mühimmat bir kere kullanılır, ikinci kez kullanılma olanağı yok. Bir sefer kullanırsınız biter. Mühimmat sarf malzemesidir. İşin belki en zor noktalarından bir tanesi, her mühimmatın üzerinde sadece kafile numarası vardır. TSK örneğin diyor ki bana 6 bin lav üret diyor. TMO 6 bin lav üretiyor ve hepsine aynı numara veriyor. Şimdi bu çok önemli çünkü bulunan mühimmatın nereden çıktığını bulmamız için önemli.

Mühimmat bir kez kullanılacak. Şimdi bu bir lav. Kullanılmış bir lav. Bunu bir kez kullandıktan sonra bir daha içine roket koyma imkanınız yok. Bu lavı bir kez kullandığınızda 30 cm zırhı delersiniz.

Önemli olan diğer bir husus, bu üretilen MKE'de üretilen tüm ürünler TSK envanterine girmiyor. Bazıları Emniyet Genel Müdürlüğümüze gidiyor. Örnek el bombası, lav, hafif silah mühimmatı, aydınlatma fişeği, bubi tuzakları. Sadece TSK'nın envanterine giren silah değil. Sakın yanlış bir yorum yapmayın. Bulunan malzeme şuradandır buradandır demiyorum. Ancak bilgi sunuyorum, olayın karmaşıklığını gösteriyorum. Örneğin bulunan mühimmatın kayıtlı olduğu gruba baktığımızda bir kısmı TSK'ya bir kısmı da Emniyet'e gitmiş.

Poyrazköy'de önemli gelişme

Tutuklu askerlerin parmak izleri kazılarda çıkan silahlardaki izlerle uyuşmadı.
Poyrazköy'de İstek Vakfı arazisinde yapılan kazılarda ele geçirilen mühimmatlara ilişkin gözaltına alınan Emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş, Deniz Yarbay Ercan Kireçtepe, Deniz Binbaşı Eren Günay ve Deniz Binbaşı Emre Onat'ın, parmak izi, kan, tükürük ve kıl numuneleri alındı.

Şüphelilerden alınan numuneler üzerinde yapılan ilk incelemede ele geçirilen mühimmatların üzerinde bulunan parmak izlerinin 4 deniz subayından alınan parmak izleriyle tutmadığı öğrenildi. Kan tükürük ve kıl testi üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Parmak izleri, Ergenekon soruşturması kapsamında 12. dalgaya kadar yapılan operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerin parmak iziyle karşılaştırılıyor. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde alınan kan kıl ve tükürük numuleri üzerindeki DNA belirleme çalışmaları ise sürüyor. DNA'ların belirlenmesinin ardından mühimmatların üzerinde bulunduğu ifade edilen kıl ve kazı yapılan alanda bulunan sigara izmariti üzerinde tespit edilen sıvı madde ile ilgili eşleştirme yapılacak.

Adliyeye çıkarılan Bektaş, Günay, Kireçtepe ve Onat, "Terör örgütü üyesi olmak, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak ve vahim nitelikte silah bulundurmak' suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Kaynak
Namık KEMAL:

http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletigönderen türkpaşaoğlu » Çrş Nis 29, 2009 18:07

silahlar ve mühimmatlar tsk ve emniyete ait veya değil gereken cevabı birazcık yüceliği kaldıysa (ki ben inanıyorum yüceliğini koruyan hakim ve savcıların olduğunu)yüce yargı verecektir.eğer demokrasiden bahsedeceksek burda bulunan mühimmat ve silahlar nedirki;bakınız doğuyo ,güneydoğu ya aşiretlere herhangi bir köylünün evine değil mühimmat cephanelik kaynıyor,yakın zamanda birecik belediyesini vatandaşın birisi keleş denen silahla bastı inana biliyormusunuz keleş.yani 14 lü değil bulundurması suç olan keleş .ben karşılaştırma yapmıyorum ama yıllardan beri bilinen bir gerçektir doğu ve güneydoğudaki cepanelikler, acaba onlaramı demokrasi fazla yoksa bizemi demokrasi az ,ergenekon davasında bulunan mühimmatlar ağaların ,aşiret guruplarının yanında devede kulak kılı kalır,eğer demokrasi getirmek isteyen varsa memlekete herkese adil olması gerekmiyormu........!
arkadaşlar kesinlikle adil olmayacaklar..? türkleri türkiyede azınlık duruma düşürecekler ve böyle devam ederse türkiyede türk üm demek suç duruma gelecek,türk ruhunu yıkmak için elllerinden geleni yapmaktadırlar ,bayrak ve atatürk e ait bir şey taşıyorsanız size düşman gibi bakmaktadırlar,inşallah keser döner sap döner umut ediyorum..
Kullanıcı küçük betizi
türkpaşaoğlu
Üye
Üye

İletiler: 96

İletigönderen dedekorkut » Çrş May 06, 2009 12:34

İlker Başbuğ'un bu toplantısının tamamının video kaydı yok mu? Veya nereden ulaşabileceğimi bilen var mı?
Kullanıcı küçük betizi
dedekorkut
Üye
Üye

İletiler: 9

İletigönderen Oğuz Kağan » Çrş May 06, 2009 12:52

dedekorkut yazdı:İlker Başbuğ'un bu toplantısının tamamının video kaydı yok mu? Veya nereden ulaşabileceğimi bilen var mı?

:arrow: http://www.guncelmeydan.com/forum/viewt ... 488#117488
Namık KEMAL:

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletigönderen dedekorkut » Cum May 08, 2009 23:00

Teşekkür ederim...
Kullanıcı küçük betizi
dedekorkut
Üye
Üye