IMF Başkanı'na ayakkabı fırlatan ÖDP'li protestocu Özbek, Gerçek Gündem'e konuştu.
Iraklı El Zeydi’nin Bush’a ayakkabı fırlatmasından sonra bir fenomen haline gelen protesto biçimini, dün Bilgi Üniversitesi’ndeki konuşması sırasında, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'a ÖDP'li Selçuk Özbek uyguladı.
8 saat gözaltında kaldıktan sonra özgürlüğüne kavuşan Özbek’in yaşadığı deneyim bize iki önemli şey söylüyor. İlginç olan birincisi; koskoca IMF Başkanının konferansında akreditasyon falan yokmuş, onu öğrendik. İkincisi de; hak arama eylemlerinde genellikle ‘orantılı güç’ kullanmayı tercih eden ‘Türk Polisi’nin Özbek’i bir alnından öpmediği kalmış. İşte IMF Başkanı’na ayakkabı fırlatan eylemci Özbek’le yaptığımız mülakat…
Bugün ne yapmayı planlıyorsun?Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz şu sıra. Birkaç program daha olacak, onlara katılacağız.
Eylemi yapmaktaki amacın neydi ve eylemi nasıl planladın?Eylemi ÖDP ve Gençlik Muhalefeti üyesi olarak ve Birgün Gazetesi çalışanı olarak yaptım. “Bir gazeteci kimliğiyle”değil. Eylemin yapılmasına ilişkin Başka türlü tasarruflarımız vardı. Ama ayakkabı emperyalizme karşı başkaldırının bir sembolü haline geldiği için de El Zeydi’den dolayı, o şekilde yaptım.
Markasının nike olması çok tartışıldı.
Eylemin niteliği ortada. İsteyen markasını tartışsın. Ayrıca orijinal de değildi.
Peki oraya nasıl girebildin? Akreditasyonla alıyorlardı sadece bildiğim.
Akreditasyon yapmıyorlarmış zaten, oraya gittiğimde öğrendim. Belki gireriz diye gittik ve girdik. Bu bireysel bir eylem değildi yani. Ben temsilcisiyim eylemin. Zeynep Çatalkaya ile beraber gittik.
Pankartta ne yazıyordu?IMF Defol – Gençlik Muhalefeti.
Hükümete yakın medya organları, haberi “yasadışı örgüt üyeleri protestosu” diye verdi…
Dün gece bir programda da “yaratıcı değildi” falan diyorlardı. Eylemin özüne ilişkin herhangi bir tartışma yapmıyorlar. Özellikle gerici basın bu şekilde veriyor. Yaratıcı olup olmadığına ilişkin ya da nike meselesini vurgulayarak eylemin niteliğini tahrip etmeye çalışıyorlar. Öyle birşey yok. Eylem çok meşru, buradan kurmak gerekiyor bunu. Bir eylem yaptığınızda pankartınıza el koyuyorlar mesela. Ama bana ayakkabımı geri verdiler. Demek ki bir suç unsuru yok ortada.
POLİSLER “ADAM GİBİ ADAM” DEDİGözaltında olağan dışı bir durum oldu mu?Olağan dışı tek durum polislerin “adam gibi adam” demesi oldu herhalde. Avukatlarımızın da beyanatı bu yöndeydi. Çok kamuoyuna mal olduğu için herhangi bir şey yaşamayacaksınız, tedirgin olmayın falan dediler.
Nasıl yani?Yani işte “helal olsun, adam gibi adam” şeklinde tepkiler de gördük
Kaç saat kaldın gözaltında?8 saat. Önce Vatan’a götürdüler. Sonra sağlık kontrolü, ardından Kasımpaşa Karakolu’na götürüldük.
Bir de konferansın sonunu niye beklediniz eylem yapmak için?Ne diyelim biz oraya o saatte gittik sonuna yetiştik.
Yani planlamayarak gittiniz ve tereddütte mi kaldınız orada?Hayır ayakkabı konusu çok netleşmiş değildi. Olabilir de olmayabilir de diyorduk. Aslında bu tarz eylemlerde bir ayakkabı atma geliyor ilk akla.
Bir de kendinden bahseder misin biraz?24 yaşındayım. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde İktisat bölümünde okuyorum
Eklemek istediğin bir şey var mı?Emperyalizme ve kapitalizme karşı mücadelemizi kararlılıkla yürüteceğiz.
Kaynak