Karadeniz'de 40 yıl yetecek petrol var

Genel & Güncel Konular

İletigönderen Oğuz Kağan » Sal Mar 03, 2009 15:10

Karadeniz'de yapılan aramalarda çıkan petrolün kalitesi Türkiye'nin umudu oldu. TPAO Müdürü müjdeyi verdi...

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, petrol arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin 2023 yılına kadar ham petrole 600 milyar dolar ödeyeceğini dile getiren Mehmet Uysal, Karadeniz'deki yeraltı zenginliklerinin kendilerini umutlandırdığını söyledi.

Karadeniz'in potansiyelinin Hazar deniziyle karşılaştırılabilecek büyüklükte olduğunu belirten Genel Müdür, "Karadeniz'deki potansiyelin büyük olduğunu görebiliriz. Türkiye'nin 40 yıllık ihtiyacını karşılayacak petrol var. 10 milyar varillik petrol Karadeniz'de bulunuyor. 1,5 milyon metreküp de doğalgaz rezervi bulunduğunu düşünüyoruz. Amerikan Exon Mobil, Brezilyalı Petrobrass firmaları aramalar için geldi." dedi.

TPAO' çalışmalarıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Genel Müdür Uysal, Akdeniz ve Ege denizlerinde de arama çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. Yurtiçi ve yurtdışındaki arama çalışmalarını anlatan Uysal, geçen yıl 500 milyon metreküp doğalgaz üretimi olduğunu bunun çoğunluğunun Batı Karadeniz'den yapıldığını dile getirdi. Bu yıl içinde çalışmaların hızlandırılacağını kaydeden Uysal, Akçokaca'da üretim yapacak 4. platformun Romanya'da üretildiğine dikkat çekti.

Kazakistan ve Azerbaycan'da Türkiye'nin 2 yıl yetecek kadar petrol rezervinin bulunduğunu aktaran Uysal, 2009-2011 arasında Kazakistan'da 5 kuyu açılacağını dile getirdi. 270 milyon dolar para yatırdıklarını, bu parayı çıkarttıklarını aktaran Uysal, bu bölgede hala en az 100 milyon dolarlık rezerv bulunduğunu ifade etti. Libya'da çalışmaların sürdüğünü söyleyen Uysal, 5 kuyu açılacağını Fizan'da Türk mühendislerin sismik çalışmaları yürüttüğünü vurgu yaptı. Azerbaycan ve Kazakistan'da günlük 35 milyon varil günlük rezerv bulunduğunu söyleyen Uysal, Irak'taki TPAO'nun yer altı petrolleri çalışması hakkında bilgi verdi. Uysal, çalışmalarda etnik coğrafyaya dikkat etmek gerektiğini belirtti.

Konsorsiyumlar yoluyla teklifler vereceklerini, ortaklık çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. İran ile ilgili Güney Pars'da çalışmaların sürdüğünü burada yapılacak toplam yatırımın 5,5 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Genel Müdür, 16 milyar metreküplük gaz üretileceğini dile getirdi.

2023 YILINDA TÜRKİYE PETROL VE DOĞALGAZ İTHAL ETMEYECEK

TPAO'nun satış gelirlerinin 500 milyon dolardan 2.2 milyar dolara çıktığını kaydeden Uysal, 2002'den 2008'e yatırım gelirlerindeki değişikliği yatırım gelirleri 228 milyon dolardan 688 milyon dolara çıktı sözleriyle anlattı. Petrol üretiminin 50 binden 70 bin varile çıktığını kaydeden Uysal, konuşmasını enerji açısından ümitli sözlerle bitirdi: "2023 yılından itibaren Türkiye petrol ve doğalgaz ithal etmeyen ülke olacaktır. Etkin bir petrol şirketine ihtiyacımız var. Enerji bağımsızlığı hedefine 2023 yılında ulaşmak mümkün."

Uysal TPAO'nun çalışmalarını özetledi:

Denizlerimizde çok geniş petrol ve doğalgaz rezervi saptandı,
Çıkartılması için yoğun çalışma yapıyoruz,
Yurtdışında Irak petrol ve doğalgaz ihalelerine konsorsiyumlarla katılmak için çalışıyoruz,
İran blokları anlaşması yapılıyor,
Suriye ile ortak üretim şirketi,
Türkmenistan ile ortak arama şirketi,
Güney Amerika'da son yıllarda başlayan milli petrol şirketi ile işbirliği stratejilerinden yaralanmak,
Ukrayna ve Rusya arama anlaşmalarından yararlanmak.

internetajans
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."

http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 12355

İletigönderen Ozer86 » Sal Mar 03, 2009 15:33

Uzun zamandır gizli petrol yataklarının varlığı halk arasında söyleniyordu. Galiba krizi atlatmak için şimdi bir bir ortaya çıkarılıyor bunlar...
Kullanıcı küçük betizi
Ozer86
Üye
Üye

İletiler: 85

İletigönderen maydonos » Sal Mar 03, 2009 15:33

Cikarilmasin arkadaslar cikarilan bolge collesiyor.Aslinda Ahmet Hoca bir program yapsa iyi olur.Yer kureden cekilen petrolun yeraltinda neler sebep oldugu ile ilgili ne guzel olur :!:

Gercekten ilginc bir konu.Yerkureyi bir makina olarak dusunelim yagini aliyorsunuz.Acaba zamanla toprak cok isinir mi?neler oluyor ve olacak ilginc bir konu bence.herkese kolay gelsin.
Resim

Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye

İletiler: 1651

İletigönderen Ozer86 » Sal Mar 03, 2009 15:38

Maydonos,

şaka mı yapıyorsun? :o
Kullanıcı küçük betizi
Ozer86
Üye
Üye

İletiler: 85

İletigönderen İlteriş » Sal Mar 03, 2009 16:34

Benim bildigim kadariyla Trakya bolgesinde de en az 40 yil yetecek dogal gaz var, bunlarin hepsi cikarilmalidir, ulkemiz icin bunlarin cikarilmamasi da bir guvenlik sorunudur.

Maydonos, Allah senden razi olsun, yorumlarini zevkle takip ediyorum:-) Bu konularda yeni teoriler uretecek gibisin.

Maydonos'a ozel not:
Collesmeyle petrol uretimi arasinda bir iliski yoktur, bu petrolun bulundugu yerin dogasindan kaynaklanir. Petrol gecirimsiz kaya birimlerinin hemen altinda kapanlanir. Petrolun ucucu bilesenlerini ve kalitesini kaybetmesini engelleyen mekanizma budur. Yani bir bolgeden petrol cekerek yeralti suyunun asagida petrolden bosalan bolgeyi dolduracagi ve boylece yuzeyde collesme yaratabilecegi savunulamaz, cunku petrolun (basinctan dolayi) yukari hareketini engelleyen gecirimsiz tabaka, bizzat eger varsa suyun da asagiya hareketini engellemektedir. Petrol uretiminin (Yani cikartilmasinin) fosil yakit uretilerek hava kirliligi yaratmasi disindaki tek zarari "cokme" veya "oturma"dir. Gozenekleri petrolle dolu olan taneli kayaclar, bu petrolun gozeneklerinden gitmesi sonucunda "ortu yuku" dedigimiz, "derinligin neden oldugu basinc"a karsi dayanimlarini yitirerek lokal veya bolgesel olarak ezilmeye ugrarlar, bu ezilme zonunun (compaction zone) kalinligi veya geometrisine bagli olarak, yuzeyde cokme ve oturma gorulebilir. Bu durum sondaj iscilerinin can guvenligini tehlikeye atabilir, ancak bu cokmenin olabilecegini hesaplayan muhendisler buna cesitli onlemler alabilmektedirler.
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletiler: 1197

İletigönderen maydonos » Sal Mar 03, 2009 20:11

saka yapmiyorum cunku yerbilimci degilim.yazarken sanki varmis gibi olmus sabah acele yazdim.supheci olmak birsey kaybettirmez.daha cok sey ogrenirsin. peki neden o bolgeler col genelde.bu sadece tesaduf mu?merak ediyorum o kadar.
Gokturkmehmet arkadasim,bende senin fitnos ve ozbekistan ile ilgili yorumunu cok begendim.din ve siyasete gir bak orada ne cevahirler yumurtlamisim gorursun.gerci sana yine ters gelecek ama tam senin turk birligini destekliyor..sagol gokturkmehmet.bilgilendirme icin..
yine ucuk ama aniden heryerden petrol fiskirtmaya basladilar.bu isin sonunu ben hayir gormuyorum.ancak ulusal bir hukumet olursa o zaman bu endisem sona erer.
Resim

Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye

İletigönderen İlteriş » Sal Mar 03, 2009 22:58

maydonos, samimi olarak supheciligini takdir ettigimi belirtmeliyim. Bu bir yaraticilik sagliyor sende.
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletigönderen İlteriş » Sal Mar 03, 2009 23:01

maydonos yazdı:peki neden o bolgeler col genelde.bu sadece tesaduf mu?merak ediyorum o kadar.

Dostum su an Iran, Venezulla ve Baltik Denizi, Hazar Denizi ve Rusya'da da oradakilere yakin buyuklukte rezervler mevcuttur. Bunlarin hicbiri Col degildir. Petrol Olusumu konusunda ayrintili bilgi verebilirim istersen ozelden.
Saygilar, dusunmeye ve suphecilige devam.

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletigönderen maydonos » Çrş Mar 04, 2009 1:43

Evet, aslinda bu konuya ilgi duyuyorum.Neden?Istanbul'da ornegin, 1995 te sumbuller ciceklerini nisan ayinda aciyordu.Yil ve yil gordumki bu cicek acma olayi subat ayina kadar indi.Babam eski topraktir.Bana cemre olayini anlatti.Birde o eski takvimide kullaniyor.Ama bana dediki toprak erken isiniyor.O nedenle bende bu konu ile ilgilenmeye basladim.Yani yeryuzunun disinda yeraltininda isisinin arttigini vurguladi.Cok kaliplasmis bir soz ama bilmemek degil ogrenmemek ayip..Uzulmuyorum bilmiyorum diye ogernmek cok hosuma gidiyor.Yardimci olursan bu petrol konusu ile ilgilide sevinirim.
Resim

Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye

İletigönderen Türk-Kan » Çrş Mar 04, 2009 1:50

maydonos, bu bölümdeki izlenceleri özellikle tavsiye ederim: :arrow: Prof. Dr. Ahmet ERCAN ile Yeraltı Kaynaklarımız
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen maydonos » Çrş Mar 04, 2009 2:30

Turkkan, cok sagol.
Resim

Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye

İletigönderen İlteriş » Çrş Mar 04, 2009 8:45

Turk-Kan hizir gibisin masallah, her yaraya merhemin var. Forumda birinin kafasi karissa, Sak! diye linki koyuveriyorsun, "al, bu sana iyi gelir" gibisinden :-) Olaganustu bir caba, tebrikler, tesekkurler.

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletigönderen Türk-Kan » Çrş Mar 04, 2009 11:18

Kelin merhemi olsa basina sürermis be Mehmet, o bizim sitemizin zenginligi :)
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x