Karadeniz’de petrol için dev işbirliği

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

Karadeniz’de petrol için dev işbirliği

İletigönderen Oğuz Kağan » Sal Haz 09, 2009 23:56

TPAO ile ExxonMobil Şirketi´nin, Karadeniz´de petrol ve doğal gaz aramalarında bulunmak için yaptığı işbirliği anlaşmasına Türkiye onayı verdi.

Dünyanın önde gelen petrol şirketlerinden ExxonMobil Corporation´dan yapılan yazılı açıklamada, ExxonMobil ve TPAO´nun, Kasım 2008´de, Karadeniz´in 8 bin 500 kilometre karelik Samsun Bloğu ve 21 bin kilometre karelik 3921 sayılı Bloğunun doğu kısmında derin denizde belirlenen yapıları araştırmak üzere bir anlaşma imzaladığı hatırlatıldı.

Arama sahasındaki su derinliğinin 2 bin metre civarında olduğu kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: "Bu anlaşmaya göre, ExxonMobil işletmecilik görevi yapacak ve her iki blokta da yüzde 50 oranında hisse sahibi olacaktır. ExxonMobil ve TPAO, her iki şirketin uzmanlık, deneyim ve işletmecilik tecrübelerini ortaya koyarak blokların petrol ve doğal gaz arama, değerlendirme, ve potansiyel üretim faaliyet safhalarının tümünde birlikte çalışacaklardır."

ExxonMobil International Ltd. Şirketinin Arama Direktörü Russ Bellis, yaptığı açıklamada, "Türk hükümetine anlaşmamızı onayladığı ve tescil ettiği için teşekkür ediyor ve bu tescille birlikte TPAO ile Karadeniz´deki derin deniz bloklarının hidrokarbon potansiyelini ortaya çıkarmayı heyecanla bekliyoruz. Dünya çapındaki derin deniz deneyimlerimizi henüz tam bir arama yapılmamış ama potansiyeli olan bu bölgeye getiriyoruz" dedi.

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal da TPAO ve ExxonMobil´in söz konusu blokların potansiyelini değerlendirmek için beraber çalışacağını ifade ederek, "Ben şahsen ticari miktarlarda petrol ve doğalgaz bulacağımıza inanıyorum" dedi.

ExxonMobil, Karadeniz´deki faaliyetlerini daha da genişleteceğini Aralık 2008´de Romanya açıklarındaki Neptün Bloğunda derin deniz aramaları yapmak için Petrom ile anlaşma imzalayarak duyurmuştu.

ExxonMobil´in şirketleri Angola, Brezilya, Kanada, Grönland, İrlanda, Libya, Nijerya, Filipinler ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde halen derin denizlerde hidrokarbon aramalarına devam ediyor.


[img]http://www.internetajans.com/img/page/logo-m.gif[/img]
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."



http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 12355
Kayıt: Sal Oca 27, 2009 23:04
Konum: Ya İstiklâl, Ya Ölüm!

İletigönderen Laçin » Çrş Haz 10, 2009 16:45

ExxonMobil eli kanlı şirketlerin başında gelir... Ama derin denizden petrol çıkartan Dünya üzerinde 5 şirket var. Biriyle anlaşma yaptılar.
Geçen günlerde de Brezilya Cumhurbaşkanı geldi. O zamanda Petrobras ile mutabakata vardıklarını söylemişlerdi. Onunlada anlaşma yaparlar yakında. Sanım Petrobras ile hem kule hem platform anlaşmasının yanısıra, arama faliyetleri konusunda da imza atıcaklar. Petrol çıkarsa görücez biz mi kullanacaz, yoksa başkalarına mı kullandıracaklar?
Kullanıcı küçük betizi
Laçin
Üye
Üye
 
İletiler: 80
Kayıt: Cum Oca 09, 2009 22:48


Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x