Kıbrıs'ta 'çelik kasalı' görüşme

Tartışma Alanı

Kıbrıs'ta 'çelik kasalı' görüşme

İletigönderen Oğuz Kağan » Çrş Oca 11, 2017 14:27

Kıbrıs'ta 'çelik kasalı' görüşme

KKTC Lideri Mustafa Akıncı ve Rum Kesimi Lideri Nikos Anastasiadis arasında İsviçre'de yapılan görüşmelerde kritik aşamaya gelindi. Türklerin ve Rumların sunacağı iki haritayı sadece 5 kişi görecek ve haritalar kasada güvence altında tutulacak.

Haber: Zeynep GÜRCANLI

Akıncı ve Anastasiadis, Kıbrıs’ta sorunun çözümü konusundaki “harita önerilerini” BM’ye bugün sunacak. Ancak iki tarafın haritası kamuoyuna açıklanmayacak. Haritaların ikisini sadece beş kişi görecek ve inceleyecek. Ardından her iki harita da BM’ye teslim edilip, çelik kasaya kilitlenecek.

Resim

İKİ LİDER, İKİ HARİTACI, BM TEMSİLCİSİ…

Toprak müzakerelerinin başlamasıyla birlikte, Kıbrıs Türk ve Rum müzakere heyetleri, iki ülke lideri ve birer de harita uzmanı dışında, müzakere odasından çıkacak. Odada bir de BM’nin Kıbrıs özel temsilcisi Espen Barth Eide kalacak.

Resim

İki lider karşılıklı olarak birbirlerine haritalarını sunduktan sonra, bu beş kişi her iki haritayı da görüp karşılaştırma fırsatı bulacak. İncelemenin ardından haritalar BM temsilcisine teslim edilecek ve Eide, her iki haritayı da BM kasasında güvenceye alacak.

TOPRAK KONUSUNDA ORANLAR DA, BÖLGELER DE FARKLI

Kıbrıs Türk ve Rum tarafından bugüne kadar sızan bilgiler, her iki tarafın haritasında da Türk tarafına bırakılacak toprak oranı ile, bölgeleri arasında ciddi farklar olduğunu gösteriyor. Türk tarafı, çözüm halinde Ada’nın yüzölçümünün 29.2’sinin Türk federal devletine bırakılmasını isterken, Rumlar bu oranın 28.2 olması üzerinde duruyorlar.

İki tarafın hazırladıkları haritalarda, dip Karpaz’ın statüsü konusunda ciddi farkılıklar bulunuyor. Rumlar’ın Türkiye’ye Ada’nın en yakın noktasını oluşturan bu stratejik toprak bölümünün, üst ortak devlete bırakılıp, “milli park” yapılmasını önerecekleri basına sızmıştı.

Ancak Türk tarafında bu fikre hiç sıcak yaklaşılmadığı biliniyor. Su kaynaklarına sahip Yeşilyurt bölgesinin de yine “üst ortak devlete bırakılacak alan” olmasının Rumların önerilerinde yer aldığı bilgileri de basına sızmıştı. Yine gelen bilgiler, Rum tarafının, Türk tarafının en geniş ovası olan Mesarya’nın büyük bölümünün de kendilerine bırakılmasını istedikleri yönünde.

SÖZCÜ, 11 Ocak 2017
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."



http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 12355
Kayıt: Sal Oca 27, 2009 23:04
Konum: Ya İstiklâl, Ya Ölüm!

Şu dizine dön: Devlet ve Siyaset

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x