Zaman: Cum Haz 20, 2025 15:38

News News of Faruk HAKSAL

Site map of Faruk HAKSAL » Dizin : Faruk HAKSAL

Mustafa kemal Devrimciliği ve Monşer İlericiliği...

Atatürk devrimlerinin temel esası “Tam Bağımsızlık”tır…
Yani, Türkiye Cumhuriyeti devletinin her hangi bir yabancı baskısının tümüyle dışında egemenlik hakkını kullanabilme özgürlüğüdür.
Yani, millet egemenliğinin her türlü dayatmanın üstüne çıkartarak ülkenin yönetimindeki belirleyici güç olmasıdır.
Tam bağımsız olmayan bir devlet, demokrasiyi işletemez.
Tam bağımsız olmayan bir devletin yurttaşları gerçek anlamda özgür olamaz.
Tam bağımsız olmayan bir devletin içinde var olan toplum gerçek anlamda çağdaş olamaz…
Tam bağımsızlık, demokrasinin, çağdaşlığın ve laikliğin ön şartıdır, temelidir, esasıdır.
Türkiye, ...
Read more : Mustafa kemal Devrimciliği ve Monşer İlericiliği... | Görüntüleme : 644 | Yanıtlar : 0

İmam'ın Ordusu[nun] Alt Tarafı Bir Kitap Mı?..

“İmam”ın Ordusu” adlı kitabın içeriğini gel de merak etme…
Acaba henüz müsvette halinde olan A4 sayfaları niçin bu kadar büyük bir tedirginlik yarattı dersiniz?
Kişisel olarak ben, gerçekten ciddi bir merak içindeyim.
Üstelik henüz basılmamış oldukları için sözünü ettiğimiz bu A4 kağıtları toplamına “kitap” dahi denilemez.
Ayrıca sözün gelişi “A4 sayfaları” diyoruz.
Çünkü basından öğrenildiği kadarı ile bu kitap çalışması, sadece bilgisayar ortamında A4 formatında yazılmış bir çalışma…
Ama İstanbul 12. Ağır ceza Mahkemesi”nin ...
Read more : İmam'ın Ordusu[nun] Alt Tarafı Bir Kitap Mı?.. | Görüntüleme : 751 | Yanıtlar : 0

Yetkin ve Sorumlu Birey = Yurttaş!..

Temsilcilerimizi biz seçiyoruz…
Onları demokratik yollarla etkileme ve hatta istifaya zorlama olanaklarımız da var. Demokratik yollardan güçlü bir biçimde ortaya konabilen kamuoyu baskısı hükümetleri devirebilir.
Bütün bunları başarmak, yapılan olumsuz işlere son vermek ve Cumhuriyetimizi yeniden rayına oturtma imkânı bizim elimizde olduğuna göre, bizim adımıza işlenen suçların kişisel suçlusu olmaktan kendimizi sıyırmamız olanaklı değildir…
Bizler, halkımızın birer parçası olarak ve demokratik haklarının bilincine varmış yurttaşlar olarak, Anayasal haklarımızı kullanmaktan kaçınarak, bir kenarda pinekler ve susarsak, ...
Read more : Yetkin ve Sorumlu Birey = Yurttaş!.. | Görüntüleme : 795 | Yanıtlar : 0

Cumhuriyet Hukuku ve Tarafsızlık...

Son yıllarda siyasi gündemin en önemli maddelerinden birisi, yargının bağımsızlığı meselesi oluşturuyor.
Barolar, hâkimler, savcılar, tüm siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve hatta Adalet Bakanlığı, aynı konunun üzerinde ısrarla duruyor.
Ortaya atılan düşüncelerin ve önerilerin ortak paydası, Türkiye’de “Bağımsız Yargı”nın kurulmasının çareleri, yolu ve yöntemi!..
Bu noktanın altını önemle çiziyoruz:
- Türkiye’de neyin kurulması isteniyor?..
- Bağımsız yargının!..
Bu önemli saptama önümüze hangi gerçeği koyuyor?..
- Demek ki, Türk yargısı bağımsız değil!..
Demek ki, Türk ...
Read more : Cumhuriyet Hukuku ve Tarafsızlık... | Görüntüleme : 695 | Yanıtlar : 0

Magazinleştirilen Ergenekon...

Dikkatinizi çekiyor mu, bilmiyorum?..
Eskiden televizyon kanallarının haber programlarının neredeyse tamamı, mankenlerin “iş” kazaları, “çağdaş” magandaların uzatmalı maceraları ve “şıkıdım şıkıdım” dilberlerin kaçamakları üzerine kurulurdu…
Kültür düzeyleri bu ve benzeri kanalları izlemek rotasında seyreden biçare yurttaşlarımız ise, Türkiye’nin gündeminin bu tür haberlerle sınırlı olduğunu sanırdı…
Ama şimdi!..
Şimdi durum değişti.
Şimdilerde magazinin içeriği bir tuhaf hale geldi…
Varsa yoksa çete edebiyatı, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne karşı sürdürülen “a-simetrik psikolojik savaş” yöntemlerini öne çıkartan türlü çeşitli “haber” ...
Read more : Magazinleştirilen Ergenekon... | Görüntüleme : 752 | Yanıtlar : 1

Milli Eğitim Bakanı, Milliyetçilikten Müşteki…

Gençlerimizin eğitiminin kendisine emanet edildiği Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik şöyle söylemişti:
- “Ben AB'ye karşıyım, ben ABD'ye karşıyım,” diyen bir gençlik, ama küreselleşmenin farkında olmayan bir gençlik… İşte, liselerden başlamak üzere gençliği milliyetçiliğe iten zihniyetin eseri!..
Bu sözleri Türkiye’de yaşayan herhangi bir yurttaş söylemiyor.
Bu sözler, laik Türkiye Cumhuriyeti’nin “milli eğitim”den sorumlu bir bakanının sözleri!..
Milli Eğitim Bakanı, kendilerine rağmen “Tam Bağımsız Türkiye” ilkesine bağlı olarak yetişebilen gençlerimizi halka şikayet ediyor!..
Bu nokta ...
Read more : Milli Eğitim Bakanı, Milliyetçilikten Müşteki… | Görüntüleme : 695 | Yanıtlar : 0

Hukuk, Guguk Ve Tutukluluk…

Yüksek rütbeli bir subay “terör suçu”ndan yargılandığı mahkemeye verdiği dilekçede tahliyesini talep ediyor.
Sayfalar dolusu bir hukuki mütalaa niteliğinde mahkemeye sunduğu dilekçe…
Hâkim duruşma zaptını yazdırıyor:
- Falanca sanık savunmasını yaptı, savunma dilekçesini yazılı olarak sundu. Okundu, dosyasına kondu. Karar:
1.- Deliller henüz toplanmadığından,
2.- Sanığın savunması alınmadığından… TAHLİYE TALEBİNİN REDDİNE!..

Bu nasıl bir iştir?..
Ve bu ne gidiştir?..
Ceza Usul kanunumuzda yazılı olan temel tutuklama nedenleri nelerdir, hatırlayalım:
a.- Sanığın kaçma ihtimali bulunması,
b.- ...
Read more : Hukuk, Guguk Ve Tutukluluk… | Görüntüleme : 731 | Yanıtlar : 0

Yurttaş, Kul, Vatandaş...

Ortaçağ düzeni içerisinde insanlar “kul”du…
Yaşadığımız çağda ise, yurttaştır, vatandaştır…
İşte iki yüzyıl arasında farkın düğümü bu noktadadır…
Birinde bir kişiye sınırsız bir bağlılık vardır…
Ortaçağın insanı tanrı adına bir kişinin kuludur, kölesidir…
Hiçbir sosyal hakkı yoktur.
Anayasa mevcut değildir ki, Anayasal hakları olsun…
Yönetene kayıtsız şartsız tabi, kimliksiz ve kişiliksiz bir biçaredir…
Bugünün çağdaş toplumlarında ise, kulluk tarihe karışmıştır…
Kul olma kültürü yerini, demokratik haklarının bilincine ulaşma imkânını içinde barındıran bir özgürlük ortamına bırakmıştır. ...
Read more : Yurttaş, Kul, Vatandaş... | Görüntüleme : 998 | Yanıtlar : 0

Kısa Çöpün Uzun Çöple Aynı Hizaya Gelmesi…

Eğer insan egoizmini, denetimsiz ve başıboş olarak toplumun içine koyu-verirseniz... O toplumda dirliği, düzeni, adaleti ve insanca değerleri arayıp durursunuz, ancak bulamazsınız...
Eğer insanın insanı yiyip, yutmasının önüne bazı sınırlar koymazsanız, o zaman güçlünün güçsüzü yiyip bitirmesine, büyük balığın küçük balığı çiğneyip yutmasına ortak olmuş olursunuz…
Liberalizm denen ekonomik sistem ile sosyal nitelikli korumacı düzenleri birbirinden ayıran temel öğe, işte bu kavşakta gizlidir.
Ya büyük balıktan yana olup, küçük balıkları onun keskin dişlerinin önüne yerleştireceksiniz… ...
Read more : Kısa Çöpün Uzun Çöple Aynı Hizaya Gelmesi… | Görüntüleme : 817 | Yanıtlar : 0

Mesele Zurnayı Ele Almakta...

Çevrelerine Hükümet’in gözlüğü ile bakan “profesyonel kadro” özelleştirmelerin ekonomimize büyük katkı sağlayacağını ileri sürüyordu. Bir an için hak verelim bu muhterem uzman kadroya ve soralım:

1.- Peki, sata sata satacak bir şeyin kalmadığı içinde yaşadığımız bu süreçte, ekonomiye nasıl ve nereden bir yama yapacaksınız?..

2.- Haydi bu yama sorunu da şimdilik geçelim… Ama bugün özelleştirilmelerin yapılmasının temel nedeninin ekonomik katkı sağlamak olmadığı da apaçık ortaya çıkmış durumdadır…

Özelleştirmelerle pazarlanan devletin en önemli kaynak yatırımları haraç ...
Read more : Mesele Zurnayı Ele Almakta... | Görüntüleme : 667 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148688 ileti • Toplam 46069 başlık • Toplam 25009 üye

x