Zaman: Pzt Tem 07, 2025 6:56

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

BİZİM TIP BAYRAMIMIZ (!)

BİZİM TIP BAYRAMIMIZ (!)

“Bu hafta kutladığımız “Tıp Bayramı” da, tıpkı, “Öğretmenler günü,” “Çocuk Bayramı”... gibi bize özgü bir bayramdır. Ulusal günlerimizle ilişkilidir bizim bu günlerimiz. Türk’e, Türkiye Cumhuriyeti’ne ait günlerdir.

Dünya bu bayramları başka günlerde kutlar. Bizdeki 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün, yüce önderimizle, Türk yazı diliyle ilgili bu kutlu günün, onlarda anlamı başkadır, bizdeki anlamı başka. Hem onlarınki ekim ayındadır. Bizde, Kurtuluş Savaşı’nı yöneten Meclis’in açılması, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” ...
Read more : BİZİM TIP BAYRAMIMIZ (!) | Görüntüleme : 3556 | Yanıtlar : 1

NEDEN KIZ ÇOCUKLARI?

NEDEN KIZ ÇOCUKLARI?

(Bu yayının videosu (çok kişiyle söyleşi – panel) bana gönderilince, kısacık sembolik bir haber yazısı olarak yayınlayacaktım. Her konuşmacıdan üç beş tümce alıp işi bitirecektim. Olmadı.
Konu ve anlatılanlar ilginç, değişik, düşündürücü. Hele ABD’den burs alan Yüksekovalı Özlem’in anlattıkları… Yedi yaşında okula başlayınca Türkçe öğrenmişmiş. İnanırsanız tabii. O kadar çok söylerler ki bunu, kendilerini başka, ayrı göstermek isteyenler. Üstelik desteklenirler böyle dediklerinde dış ülkelerce.
Siirt / Pervari adında, yöresinde dönen o dönemin ...
Read more : NEDEN KIZ ÇOCUKLARI? | Görüntüleme : 3419 | Yanıtlar : 1

MERCAN - KADIN - ORMAN

MERCAN - KADIN - ORMAN

Mercanlar bitki değil, omurgasız, basit, deniz canlılarıdır. Sıcak denizlerde toplu halde milyonlarcası birlikte yaşayan bu küçük su hayvancıkları öldükçe, salgılarının birikimi olan kireçten iskeletleri üst üste yığılır, mercan kayalıkları oluşur. Kırmızı mercan, Akdeniz mercanı. Çoğunlukla kırmızı renkteki bu taşlardan süs eşyaları yapılır. Ölü mercanların oluşturdukları tabakalarda, kayalıklarda diğer deniz canlıları yaşam alanı bulurlar. Mercan kayalıklarından oluşan adacıklara mercanada, atol derler.

Yine derler ki, mercan kayalıkları, mercanlar yok olursa denizlerde de ...
Read more : MERCAN - KADIN - ORMAN | Görüntüleme : 2953 | Yanıtlar : 2

BİR GARİP ÖLDÜ

BİR GARİP ÖLDÜ

“Bir garip ölmüş diyeler, / Üç günden sonra duyalar”
Yunus Emre’nin bu dizeleri bir kez daha yaşanmış ülkemde. Bu dizenin ardından;
“Soğuk su ile yuyalar, şöyle garip bencileyin.” der Yunus,
Buradaysa, neden öldü diye adli tıpta kesip biçmişler garibi.
*
Yüzlerce yıldır hep yinelenir, değişmez gariplerin yazgısı.
“Bir garip “Turan” öldü, dört günden sonra bulundu”.
*
Garipler mi iyi kişilerdir, biz mi gariplere hep iyi deriz?
Neden gariplere içimiz yanar, onlara karşı ...
Read more : BİR GARİP ÖLDÜ | Görüntüleme : 1963 | Yanıtlar : 3

Annen Yok, Kimsen Yok!

Annen Yok, Kimsen Yok!

Doğan Cüceloğlu, sanıyorum bundan böyle bu sözüyle anılacak gönüllerde, bu sözü, özlü sözler arasına girecek, hiç unutulmayacak…

Toplumda bazı koca kişiler vardır, kadın erkek fark etmez, koca ana, koca ata, yaşadıklarından ders çıkarmış, bilge kişilerdir, ağzından bal damlayan, konuşurken karşısındakiyle bütünleşen, yüz mimiklerini, beden dilini iyi kullanan, kendini gizlemeyen, toplumuyla kaynaşan, çocukla çocuk büyükle büyük olabilen, ulaştıkları gönülleri kazanan bu kişiler sabaha kadar konuşsalar dinlenilir. İçten konuşmalarıyla, güleç bakışlarıyla, konuşurken ağzına ...
Read more : Annen Yok, Kimsen Yok! | Görüntüleme : 2542 | Yanıtlar : 1

MAŞALLAH, ŞUNA BAK

MAŞALLAH, ŞUNA BAK

(Geçen yılın son yazısıydı)

Madem gündem oldu bu söz, takılmayan, lafa söze girmeyen, baş göz yarmayan kalmadı, niye geri durayım, benim başım kel mi?

Maşallah; “Allahın istediği, Tanrı her ne isterse” anlamında, Osmanlıca - Türkçe Nihat Özön sözlüğüne göre. Kemal Demiray Türkçe sözlüğünde ise, ”Beğenme, şaşma, sevinme bildirme, Allah nazardan saklasın” demek diye tanımlanıyor maşallah. Maşallahın ikincil anlamı da vardır. Beğenilmeyen durumlarda, yermek, kınamak için, sitem etmek için, “Hay maşallah yaptığını beğendin ...
Read more : MAŞALLAH, ŞUNA BAK | Görüntüleme : 1775 | Yanıtlar : 0

LEYLA

LEYLA

Önce adı ilgimi çekti Aralık başında gösterime giren bu filmin:

“Dokuz Kere Leyla”.

Dokuz, dokuz canlı olmayı getirdi önce aklıma. Leyla, Arapça kökenli bir kadın adı. “Pek karanlık gece” anlamında. Bir de, en çok Leyla ile Mecnun öyküsüyle bilinir Leyla adı. Çok konulan, sevilen bir addır. “Kedi dokuz canlıdır,” kolay kolay ölmez anlamında bir sözümüz de var. “Kedi gibi dört ayağının üstüne düşmek…” Kazalardan belalardan yara almadan kurtulmak. “Kere”, sayı sayma cetvelini anımsattı, ...
Read more : LEYLA | Görüntüleme : 828 | Yanıtlar : 0

DİLDEN GELEN ELDEN GELSE

DİLDEN GELEN ELDEN GELSE

Gözümüz yaşarıyor, bu nasıl bir gönüllü (!) reklamcılık? İnsan, kendi evladı için bile, ben ona kefilim, bunu yapmaz, yapamaz diyemiyor, kızını (!) dövmüyor, dizini dövüyor; bu basın yayın gülleri - bülbülleri üstelik de çoğu tıp eğitimi almış kişiler, doğru dürüst denenmemiş, insan bedeninde neler yapacağı bilinmeyen, kestirilemeyen, aşı tarihinde bir ilk olacak genetik aşıların koruyucusu, sözcüsü kesilmişler. Ya Çin aşısı sevdalıları? Göz yaşartıyorlar göz!

Pazardan, Çin porseleni almazsınız zehirlenirim diye, ...
Read more : DİLDEN GELEN ELDEN GELSE | Görüntüleme : 2759 | Yanıtlar : 1

TÜRK MASALLARI Elma Attım Pınara

TÜRK MASALLARI
Elma Attım Pınara

Okurlara - Sevenlerime!

Masal kitabım, Türk Masalları “Elma Attım Pınara” bu ay ortasında yayınlandı.

Yazılarımı severek okuyanlara, benden hep bir kitap isteyenlere, yazdıklarınızı bastırtsanız diyenlere!

Bu ilki. Diğerleri de sırada…

Kitap, normal boyutlu, iki yüz iki sayfa, ön arka kapağı özel tasarım, her masalın başında, anlatılan masalı simgeleyen birer resim çizili.

Derlenmiş, yüzlerce yıldır anlatıla gelen geleneksel Türk masallarını, masalın özünü sözünü koruyarak, çocuklar için uygun olmayan, olumsuz bazı ...
Read more : TÜRK MASALLARI Elma Attım Pınara | Görüntüleme : 3566 | Yanıtlar : 1

AKLIM AĞRIYOR

AKLIM AĞRIYOR

Aptalı oynuyor insanlık, yalanlara bilerek kanılıyor,
Korku kırbaç olmuş kirli ellerde; aklım ağrıyor.
Aynı telden çalanlar, yalan kuyruğundalar,
Uçurumdan düşüldü düşülecek; aklım ağrıyor.
*
Yıl başında bu seyir başlatıldı, yayına konuldu,
Para gücü diz çöktürdü dünyaya, oyun kuruldu.
Yönetenler boyun eğdi, sevindi üstelik çoğu,
Halk, sürüymüş, siyasetçi, çobanı; aklım ağrıyor.
*
Doktorları çıkarıp konuşturuyorlar ekranlarda
Sosyal iletişimde görüntüleri, rolleri acındırma.
Kovboy resimli gömleğiyle yatmıştı birisi yatağa,
Muhalefet vekiliymiş üstelik; aklım ağrıyor.
* ...
Read more : AKLIM AĞRIYOR | Görüntüleme : 2177 | Yanıtlar : 1

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148749 ileti • Toplam 46121 başlık • Toplam 25016 üye

x