Zaman: Pzt Tem 07, 2025 22:15

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

AMAN NE SEVGİLİ!

AMAN NE SEVGİLİ!

Yaz başında, gazetenin birinde magazin ekinde gördüm İnci Aral’ın ünlü bölücünün yaşamını anlatan bir roman yazdığını, “Sevgili”nin yakında çıkacağını.

Gazetedeki söyleşiyi kaç kez evirip çevirip okudum, sonra söyleşinin üstünde düşündüm.

Romanı ilk duyduğumda, bunun, bir döneme ışık tutan, bölücülerin nasıl desteklendiğini, onların dış güçlerce nasıl parlatıldığını, ünlendiğini anlatan, bir yergi romanı sandım.

Başka türlüsü olamaz dedim. Bu derece sevilen, kitapları çok okunan, roman kahramanlarını, ruh tahlilleriyle sanki yaşatan, anlatımı akıcı, kitaplarında anlaşılır, ...
Read more : AMAN NE SEVGİLİ! | Görüntüleme : 1258 | Yanıtlar : 0

“LASTİK MANDAL”

“LASTİK MANDAL”

Pazarda, yıllardan beri gördüğüm, yaz – kış, yağmurda yağışta, sıcakta, küçücük seyyar satıcı arabasıyla, çakı çakmak satan yaşlıca bir satıcı var. Şu sözü yineleyerek pazarı dolaşır durur:

“Lastik mandal, lastik mandal!”

Keskin bir sesle söyler bu iki sözü, birlikte. Sert, iki hecesi de vurgulu. Açık artırmada, “Gitti, gidiyor!” kaçırmayın, der gibi. Az gider, yine:

“Lastik mandal, lastik mandal!”

Lastiği, mandalı günümüzde kim alır, bu adamcağız ne satar, kime satar, günde ne kazanır bilemem. ...
Read more : “LASTİK MANDAL” | Görüntüleme : 1025 | Yanıtlar : 0

ON FARKLI DİL

ON FARKLI DİL

Bilgisayarda, küçücük bir haber:

“Çocuklar, şarkılarla barış mesajı verdi”.

Bir de resim koymuşlar. Ortada kız mı erkek mi anlaşılmayan irice bir çocuk duruyor, suratı asık mı asık, elleri belinde, iki yanında ona tutunan iki ergen kız, sözde balerin giyimiyle nasıl balerin giyimiyse bu, tesettürlüsü herhalde, bir ayakları yerde, bir ayakları gökte poz vermişler, önlerinde de robot görünüşlü iki küçük kız yürüyor, belki de dans ediyor, kim bilir? Bu resimdeki çocukların hepsinin ...
Read more : ON FARKLI DİL | Görüntüleme : 1485 | Yanıtlar : 1

NEYDİ BU?

NEYDİ BU?

Geçen hafta bayrama denk geldiği için ilçenin Cuma pazarı kurulmayacak denmişti, bu yüzden iki haftadır “pazar yüzü” görmemiştik.

Ulusal bayramlara denk geldiğinde pazarın kurulmadığını, dükkanların kapandığını son yıllarda ne gördüm ne duydum ama dini bayramlar söz konusu olunca akan sular duruyor demek ki... Bayram günü turiste hizmet, onları gezdirmek, eğlendirmek, bu yolla para kazanmak, tüm alışveriş yerlerinin açık olması bayrama engel değil de, köylünün pazara meyve sebze götürüp satması engel...

Daha önceleri de ...
Read more : NEYDİ BU? | Görüntüleme : 1080 | Yanıtlar : 0

YUNAN ADALARI

YUNAN ADALARI

“Yunanlı, Yunanistan halkından veya bu halkın soyundan olan kimse.”

"Yunan, Yunanistan'da yaşayan veya Yunanistan halkından olan kimse, Yunanistanlı, palikarya."

Üstteki tanım TDK’nin altmışlı yıllardaki bir eski basımından, alttaki de TDK’nin bilgiağı sözlüğünden alıntı. Birincide Yunan diye bir tanımlama yok, Yunanlı denmiş. Eski basım tarih kitaplarımızda Kurtuluş Savaşı anlatılırken Yunan’dan, Batı Cephesinde, İngiltere’nin besleyerek üstümüze saldığı “Yunanlılar” diye söz edilir. Kitaplarımızda Türk ve Yunan adı şu şekilde geçer:

“Sakarya’da yenilen Yunanlılar...” Türk ordusu ...
Read more : YUNAN ADALARI | Görüntüleme : 1382 | Yanıtlar : 0

TÜM VATANDAŞLARIMIZ

TÜM VATANDAŞLARIMIZ

“Dikkat! Dikkat!”

Caminin hoparlöründen (ses yükseltici aygıtından) geliyor bu uyarı: “Dikkat! Dikkat!” Herkes dikkat kesiliyor:

“... Anma programı vesilesiyle bugün öğle namazını müteakip ilçe Merkez Camii’nde mevlidi şerif okunacaktır. Tüm vatandaşlarımız davetlidir.”

“... için etkinlikler programı tertip edilecektir. Bütün vatandaşlarımızın bu etkinliğe katılmaları rica olunur. Program dolayısıyla köy meydanından ücretsiz servis kalkacaktır.”

“ Kaymakamlık makamından bildirilmiştir:
Bu akşam saat sekizdeki, ... etkinlikleri programına bütün halkımızın katılması önemle ve ilanen duyurulur.”
“Bütün ...
Read more : TÜM VATANDAŞLARIMIZ | Görüntüleme : 1328 | Yanıtlar : 0

ANILARDA YAŞAMAK

ANILARDA YAŞAMAK

Çağdaş ülkelerde bir gelenektir, önemli günler aynı zamanda konserlerle kutlanır.

Bizde de öyleydi. Devlet Cumhurbaşkanlığı orkestrası, devlet televizyonları, kentlerin müzik grupları, koroları, bayram günlerinde konserler düzenlerdi.

Yurtdışındaki Türkler bu geleneği sürdürüyorlar. Biliyorlar ki varlıklarını sürdürebilmek için tek dayanakları kültürleri...

Bu 23 Nisan’da, Aşağı Saksonya Atatürkçü Düşünce Derneği Türk Sanat Müziği Korosu’nun (Tebessüm) düzenlediği iki bölümlük konsere gittim. İlk bölümde 1992 yılından beri Hannover’de yaşayan müzik sanatçısı İbrahim Karaman’ın yönettiği koroyu dinledik. İkinci bölümde ...
Read more : ANILARDA YAŞAMAK | Görüntüleme : 1821 | Yanıtlar : 0

BOYUN EĞME YOK!

BOYUN EĞME YOK!

Ülkemiz geriye götürülürken, kurumlarımız teslim alınırken, yalan değil, yurtdışındaki Türkler direniyor.

23 Nisan’da iki etkinliğe katıldım orada. Bayramlarımızla ilgili o kadar çok yazı yazdım ki, bu son bayramı bir yerde izlemeden, gördüklerimi yazmadan olmazdı.

Aynı gün öğle üzeri başlayan, konuşmalar, şiirler, şarkılarla süren “23 Nisan” bayram kutlamasına katılmak, akşam üzeri de, AS Atatürkçü Düşünce Derneği’nce düzenlenen, Türkiye’den gelen TRT sanatçısı bir konuk sanatçının (Bekir Ünlüataer) konserini, yerel müzik derneği (Tebessüm Korosu) konseriyle ...
Read more : BOYUN EĞME YOK! | Görüntüleme : 1270 | Yanıtlar : 0

GİZLİ GİZLİ, GİZLİDEN

GİZLİ GİZLİ, GİZLİDEN

Bir eski öğrencime, eski ders kitaplarından bir kutu hazırlıyorum, çocukları için vereceğim.

Kitapları karıştırırken, elime Berlin’de, Türk çocukları için hazırlanan, “Ararat Verlag” denilen bir yayınevinde basılan bir ders kitabı geçti. Unutmuşum içeriği, şöyle bir karıştırdım. Kitap, Türkçeyi birinci yabancı dil olarak seçecek yedinci sınıfa giden gurbetçi Türk çocuklarına.1983 yılında basılmış, kitabı Berlin okul senatörlüğü gözetiminde iki Türk yazar hazırlamış: İncila Özhan / Adnan Binyazar. Resim, düzenleme: Yunus Saltuk.

O yıllar Kenan ...
Read more : GİZLİ GİZLİ, GİZLİDEN | Görüntüleme : 1511 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148750 ileti • Toplam 46121 başlık • Toplam 25016 üye

x