Zaman: Pzt Mar 16, 2026 8:34

News News of Gazete Köşe Yazarları

Site map of Gazete Köşe Yazarları » Dizin : Gazete Köşe Yazarları

"FETÖ" metastaz mı yapıyor? / Selcan TAŞÇI HAMŞİOĞLU

"FETÖ" metastaz mı yapıyor?

Aralarında Balyoz ve Devrimci Karargâh Örgütü'nün de bulunduğu çok sayıda şaibeli davada, "Özel Yetkili -kumpas- Mahkemeleri"nin verdiği cezaları onayan Yargıtay 9. Dairesi'nin o günlerdeki Başkanı Ekrem Ertuğrul, "FETÖ" suçlamasıyla yargılanırken ikinci kere tahliye oldu;

Ertuğrul, daha önce 2018 yılı Temmuz ayında da tahliye edilmiş ancak savcının itirazı sonrasında yeniden tutuklanmıştı.

O tahliyeden bu tahliyeye geçen sürede, özellikle "kumpas"a bulaşmış hakim-savcıları neredeyse "aklayıcı" bir dilin yaygınlaşması, yani "FETÖ'yle mücadele"den yükselen pis kokuların ...
Read more : "FETÖ" metastaz mı yapıyor? / Selcan TAŞÇI HAMŞİOĞLU | Görüntüleme : 795 | Yanıtlar : 0

Cumhur'a karşı ittifak / Deniz YILDIRIM

Cumhur'a karşı ittifak

“Parlamenter sistem koalisyonlara mecbur bırakıyor, istikrar olmuyor” dediler; ittifak yasası çıkarıp Cumhur İttifakı, örtülü koalisyon kurdular. “Krizler bitecek, ekonomi düzelecek” dediler; yarım milyon insan işsiz kaldı, hayat pahalılaştı; soğan deposu basıyorlar. “Yerel seçimde ortaklık yok” diye meydan okudular, bu hafta yine buluştular.

AKP-MHP koalisyonundan söz ediyoruz. Ve bu koalisyon anayasa/sistem değişikliği dayatmasıyla sadece yürütme gücünü Saray’a taşımadı. Meclis, yürütme (yani Erdoğan) karşısında hem yasama yetkisinden hem de denetim yetkisinden adım adım mahrum ...
Read more : Cumhur'a karşı ittifak / Deniz YILDIRIM | Görüntüleme : 783 | Yanıtlar : 0

PKK/YPG'nin özerkliği için ABD/NATO kalkanı / Cahit Armağan DİLEK

PKK/YPG'nin özerkliği için ABD/NATO kalkanı

Suriye'nin iç sınırlarının dizaynında ve özerk yapıların oluşmasında yeni bir safhaya geçiliyor. Türkiye oldu-bittileri kabul etmez diyenleri duyar gibiyim. Ama sahada gelişmeler aksi yönde. Bakın...

ABD'li Bakan Mattis, "Türkiye bir NATO ortağıdır. Onların Esad rejiminin Suriyesinden kaynaklı terör tehdidine yönelik meşru kaygıları var... Suriye'nin kuzeyine bir kaç bölgede gözlem noktası kuruyoruz. Bizim faaliyet alanımızdan kaynaklı bir şey gördüğümüzde Türkleri uyarmak istiyoruz. Türkiye'ye yakından bu konuyu danışıyoruz... Türkiye'ye yönelik ortaya çıkabilecek ...
Read more : PKK/YPG'nin özerkliği için ABD/NATO kalkanı / Cahit Armağan DİLEK | Görüntüleme : 703 | Yanıtlar : 0

Cumhuriyet ve eğitimin ideolojik boyutu / Barış DOSTER

Cumhuriyet ve eğitimin ideolojik boyutu

Türkiye, yıllardır anaokulundan üniversiteye dek eğitimi, öğretimi tartışır durur. Eğitim-öğretim kurumlarındaki sayısal artışın niteliğe yansımadığı konuşulur. Eğitime ayrılan bütçenin azlığından yakınılır. “PISA” olarak bilinen, OECD tarafından üç yılda bir yapılan uluslararası öğrenci değerlendirme sınavı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı sınavlar, üniversiteye giriş sınavları hep öğrencilerin temel bilimlerdeki, Türkçedeki başarısızlığını kanıtlar. Bunun diğer kaçınılmaz sonucu, üniversitelerimizin dünya sıralamasındaki geriliğidir. Çünkü ilköğretimde başarısız olup yükseköğretimde başarılı olmak, olanaksızdır.

Bu tablo, eğitimde-öğretimde aklı, bilimi ...
Read more : Cumhuriyet ve eğitimin ideolojik boyutu / Barış DOSTER | Görüntüleme : 720 | Yanıtlar : 0

Asgari ücretten vergi alan ülkenin itibarı / Levent BULUT

Türkiye'nin izlediği yanlış tarım politikalarının sonucu olarak temel gıda ürünlerinde fiyat artışları sürüyor. Çarşıya, pazara çıkıyorsanız, bu artışları görüyorsunuzdur. Emeğinin karşılığını alamayan üreticilerin tarımdan çekilmeye başlaması, ürünün tarlada kalması, artan girdi maliyetleriyle çiftçinin zarar etmesi gibi sebeplerden, tarımda kendi kendine yeten bir ülke olmaktan çıktık.
Ülke idarecilerinin sadece tarım ve hayvancılıkta değil, genel olarak ekonomide nasıl bir model uyguladıkları belli değil. Ağızlarını açtıklarında serbest piyasa diyorlar ama dünyada ilk ve tek, sorumluluğu başkasına ait ...
Read more : Asgari ücretten vergi alan ülkenin itibarı / Levent BULUT | Görüntüleme : 715 | Yanıtlar : 0

Mehmet Akif'in oğlunu kim öldürdü? / Barış TERKOĞLU

Mehmet Akif'in oğlunu kim öldürdü?

Bu kadarını tahmin edemezdim. Mehmet Akif meselesinden söz ediyorum. Siyasal İslamcıların Akif nefretini nasıl ilmek ilmek ördüğünü anlatmıştım. Sokağa atmaya varacağını düşünmemiştim.

Şöyle anlatayım...

Akif, ilk Meclis’te Burdur vekiliydi. Bu vesileyle 6 sene önce bir adım atıldı. Akif’in şehirde kaldığı söylenen Çelikbaşlar Konağı restore edildi. “Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi”ne dönüştürülen bina, küçük bir müzeye çevrildi. Bazı mektup ve evrakların yanı sıra, Akif’in bir de silikon heykeli sergileniyordu.

Geçmiş zaman ...
Read more : Mehmet Akif'in oğlunu kim öldürdü? / Barış TERKOĞLU | Görüntüleme : 2635 | Yanıtlar : 0

Kapitalizm ve dincilik / Örsan Kunter ÖYMEN

Kapitalizm ve dincilik

Günümüzde insanlığın başında iki büyük bela bulunmaktadır: Kapitalizm ve dincilik. Kapitalizm, yani sermayecilik, sermaye fetişizmi üzerine kurulu bir düzendir. Dincilik de, din fetişizmine dayanan yapıdır.

Batı Avrupa ve Kuzey Amerika 1776 ve 1789 devrimleri sayesinde, feodalizmle birlikte dinciliği de aşmıştır. Feodalizmi herkese özel mülkiyet hakkıyla, dinciliği laiklik ilkesiyle bertaraf etmiştir.

Ancak, 19. yüzyılda yaşamış olan Alman filozof ve sosyolog Karl Marx’ın doğru bir biçimde tespit ettiği gibi, sanayi devrimiyle birlikte üretim araçları ...
Read more : Kapitalizm ve dincilik / Örsan Kunter ÖYMEN | Görüntüleme : 951 | Yanıtlar : 0

Suriyeli çalıştırana teşvik, Türk çalışana yok! / Batuhan ÇOLAK

Suriyeli çalıştırana teşvik, Türk çalışana yok!

Suriyeli sığınmacılarla ilgili Türkiye'nin içinde bulunduğu konum her geçen gün daha da içinden çıkılmaz hale geliyor.

Önlenemez nüfus artışı, birçok şehirde sosyal dokunun bozulması ve göç süreciyle birlikte kültürel değişim ülkemizi olumsuz etkiliyor.

Şu anda devletin en öncelikli politikası, tüm birimleriyle birlikte Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü üzerine projeler geliştirmek olmalı. Ancak bu yapılmadığı gibi, dış kaynaklı girişimlerin, organizasyonların tam ortasında kalıyoruz.

Geçtiğimiz hafta, Soros'un desteklediği Açık Toplum Vakfı'nın Suriyeli ...
Read more : Suriyeli çalıştırana teşvik, Türk çalışana yok! / Batuhan ÇOLAK | Görüntüleme : 1120 | Yanıtlar : 0

Cepten 5 kuruş çıkmayacaktı, para kalmadı! / Murat MURATOĞLU

Cepten 5 kuruş çıkmayacaktı, para kalmadı!

Devlet, İstanbul Deniz Otobüsleri'ni 861 milyon dolara özelleştirdi. En kârlı rotasının üzerine Osmangazi Köprüsü'nü yaptırdı. Şirkete geçiş fiyatının 41 dolar+yüzde 18 KDV olacağını söyledi.

Yani geçiş ücreti 236 lira olacaktı. Kim geçer bu fiyattan? Kimse! Alan şirket bunu hesapladı… Bu durumda gayet kârlıydı.

Devlet, köprüye 40 bin araç ve 35 dolar+KDV garantisi verdi. O da fazla geldi. Fiyatı 71 liraya indirdi. “Geçmeyenin parasını geçmiş gibi topladığım vergilerle ben öderim” ...
Read more : Cepten 5 kuruş çıkmayacaktı, para kalmadı! / Murat MURATOĞLU | Görüntüleme : 933 | Yanıtlar : 0

'Hangi Türkiye'nin', yeni küresel dengelerdeki 'hangi yeri' / Erol MANİSALI

'Hangi Türkiye'nin', yeni küresel dengelerdeki 'hangi yeri'

“Yeni Türkiye’nin” yeni küresel dengeler içindeki “yeni” yerini, Atatürk dönemindeki “dengeli ve ulusalcı” duruma benzeten “kimi taze TV yorumcuları” ortalıkta boy gösteriyorlar. Atatürkçü Türkiye’yi hiç sevmeseler de böyle bir “benzetme” içine kerhen de olsa girebiliyorlar. Bu nedenle, “hangi Türkiye” ve hangi yeni dengeler konusuna açıklık kazandırmak gerekiyor.

- Batı kapitalizmi (ve Batı) içinde, “Batı, Rusya ve Çin üçgeninde” yeni dengeler kuruluyor. Çin faktörü dolayısıyla Avrupa ve ABD arasında ...
Read more : 'Hangi Türkiye'nin', yeni küresel dengelerdeki 'hangi yeri' / Erol MANİSALI | Görüntüleme : 734 | Yanıtlar : 1

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148847 ileti • Toplam 46382 başlık • Toplam 25117 üye

x