Zaman: Pzt Tem 07, 2025 7:13

News News of Habip Hamza ERDEM

Site map of Habip Hamza ERDEM » Dizin : Habip Hamza ERDEM

Halkoylaması Ne Getirecek?

HALKOYLAMASI NE GETİRECEK ?
12 Eylül’de yapılacak olan halkoylamasında ‘ne’ oylanacak dersiniz?
Kimileri ‘anayasa maddelerinde değișiklik’ yapılması’ diyor olabilirler.
Oysa bu oylama ile halka ‘tamam mı?’ ‘devam mı?’ diye sorulmaktadır.
Ve her koșulda halkoylaması sonucu ‘tamam’la sonuçlanacaktır.
Çünkü artık halkın bu hükûmetle ‘yola devam’ etmesinin ‘maddî koșulları’ ortadan kalkmıș bulunmaktadır.
‘Hayır’lar baskın çıkacaktır, ama ‘evet’ler hayırları geçse bile ‘yola devam’ edilemeyecektir.
Bir ‘erken seçim’le de bu hükûmet ve bu ‘parti benzeri örgüt’ misyonlarını ‘tamam’lamıș olacaklardır. ...
Read more : Halkoylaması Ne Getirecek? | Görüntüleme : 663 | Yanıtlar : 0

Söz ve Söylem

SÖZ ve SÖYLEM

‘Hocanın dediğini yap ama yaptığını yapma’ denir ya bizde; hocanın sözü ile eylemi arasındaki tutarsızlık anlatılmak istenir.
Sözü ile söylemi arasındaki tutarsızlık yani..
Çok uzağa gitmeye gerek yok; buradan söylem ile eylemin bir ve aynı șeyler olduğu görülebilir.
Șimdi Șırnak milletvekili Hasip Kaplan ‘Kürtler ayrılmak istemezler’ dedi ya; Türkiye’de yer yerinden oynadı sanki.
O televizyon, bu gazete; o yorumcu bu politikacı Türkiye’ye özgü bu ‘yapay gündem’le hop oturup hop kalkmaktalar.
Ne imiș? ...
Read more : Söz ve Söylem | Görüntüleme : 763 | Yanıtlar : 0

Göbek Bağı-Gönül Bağı

GÖBEK BAĞI-GÖNÜL BAĞI

Göbek bağı mı gönül bağı mı?
Türkiye’de ‘Kürt Sorunu’ ile ilgili tartıșmaların odağında bir bölünme korkusu, bir ayrılma tasası sürüp gelmekte idi.
Șimdilerde, ‘en demokrat’ ve ‘çok özgürlükçü’ kesimlerce bu korku yenilmiș; ‘inceldiği yerden kopsun’ așamasına getirilmiș bulunmaktadır.
‘Sosyolojik’, ‘psikolojik’, ‘biyolojik’, ‘etnolojik’, ‘historik’ ve ‘etnografik’ çözümlemeler üstüne çözümlemeler yapılmaktadır.
Șu ünlü ‘bölünme’ sözcüğüne biraz yakından bakılabilinir mi acaba?
Fosforlu olsun diye de ‘epistemolijik yaklașım’ diyelim.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulușunda ‘birlik ve bölünmezlik’ ...
Read more : Göbek Bağı-Gönül Bağı | Görüntüleme : 788 | Yanıtlar : 0

Fetih

FETİH

Ordu’yu kurdum, ele geçirdim ya da kendime bağladım; onu fethettim.
İktidar’a geldim, onu elde ettim, iktidar oldum.
Ülke’yi kurtardım, Misak-ı Millî’yi gerçekleștirdim, Anadolu’yu fethettim.
Halk’ımı kurtarmaya geldi sıra; (ilk üç maddede yapılanlar) buna da olanak verecektir diye düșünüyorum.
Mustafa Kemal 8 Ağustos tarihinde Büyük Millet Meclis’inde böyle konușmuș deniyor. Ya da Fransızca’sı ile șöyle;
« J’ai conquis l’armée; j’ai conquis le pouvoir; j’ai conquis le pays. Ne me sera-t-il pas permis de conquerir mon ...
Read more : Fetih | Görüntüleme : 613 | Yanıtlar : 0

Bilineceği Bilmek

BİLİNECEĞİ BİLMEK

Anayasa Mahkemesi (AM) anayasa değișikliği paketinin küçük düzeltmelerle halkoyuna sunulabileceğine karar verdi.
Paketin neresinde ne değișiklik yapıldı da paket düzeldi dersiniz?
AM üyeleri dıșında bilen yok.
Onlar bile kendi aralarında zor anlaștılar denilmekte.
Ve Tanrı așkı için bir hukukçu, bir politikacı, bir öğretim üyesi, bir yargıç, bir savcı, bir savunman, bir gazeteci, bir yazar, köydeki köylü, kentteki tüccar, dağdaki çoban ya da sen, ben, o; gönül rahatlığıyla bu kararı kabullenebildik mi?
Kamu vicdanı ...
Read more : Bilineceği Bilmek | Görüntüleme : 549 | Yanıtlar : 0

İlker Bey'in Hayırı

İLKER BEY’İN HAYIRI

Genel Kurmay Bașkanı İlker Bașbuğ hazretleri Uğur Dündar’a içini dökmüș diyorlar.
Niye Uğur Dündar, niye Star televizyonu, niye baș bașa, niye giderayak diye sorulabilir. Ama sorulmamıș ve pașa gönülleri öyle istemiș olsun diyelim.
Bir Genel Kurmay Bașkanı’nın ‘içini dökmesi’ni olağan karșılayalım.
Bașbakan’a, İç İșleri Bakanı’na, Millî Savunma Bakanı’na dert anlatamamıș; TRT’den randevu alamamıș olabilir.
Pekiyi ne derdi varmıș pașa hazretlerinin?
Her gün emrindeki subay ve erlerin üçer-beșer vurulması yetmiyormuș gibi, onların eș ...
Read more : İlker Bey'in Hayırı | Görüntüleme : 801 | Yanıtlar : 0

Açılımın İçi

AÇILIMIN İÇİ
Bir yıldan buyana açılım üzerine tartıșıyor Türkiye.
Açılımın içi, dıșı, rengi, boyu her ne ise bir yana, açılımın kendisi nedir bilenimiz var mı acaba?
Öncelikle bu ‘açılım’ sözcüğünü bir yerlerden ödünç alınmıș olabileceğini yinemeliyim.
Açılım, bir sözcük değil bir söylemdir.
AKP’nin ‘söylem’i denilince de, AKP’li yöneticilerin sözleri, genel bașkanlarının ‘söylev’leri ya da AKP yandașlarının lakırdıları anlașılmamalıdır. Bunlar akșamdan sabaha değișebilirler. Oysa AKP gibi (politik bir parti değil, ama parti benzeri bir) örgütün kendisini ...
Read more : Açılımın İçi | Görüntüleme : 599 | Yanıtlar : 0

Diyarbakır Otobüsü

DİYARBAKIR OTOBÜSÜ

Diyarbakır otobüsüne kamyon çarptı; dokuz ölü kırkbeș yaralı var.
‘Trafik terörü’ diyor ya Cemaat-i Network of Namert (CNN) televizyonu.
Aynı gün Hakkari ve Șırnak’ta da ‘terör kurbanları’ var; Kürt milisler ile polis ve asker çatıșmakta.
Bir savaș var Anadolu’da, yoğunluğu ‘alçak’ mı ‘alçak’.
CNN’de terörsist bașı açıklama yapıyor, Zaman ve Sabah Gazeteleri yazarları aracılığıyla; terör azalacak!
Daha da ‘alçalacak’ demektir.
Șu terör dediğimiz olaylar kümesinin özüne bakıldığında, önümüzdeki günlerde daha da alçalacağı söylenebilir. ...
Read more : Diyarbakır Otobüsü | Görüntüleme : 602 | Yanıtlar : 0

Kalleş

KALLEȘ

Kalleș sözcüğü her dilde neden yok dersiniz?
Hani benzer sözcükler olabilir ama ‘kalleșlik’ yok.
Batı’da șövalye vardır; onun adamı bunun adamı olabilir ama rakibinin kılıcı düșmüșse yere, kılıcını eline vermeden öldürmez onu.
Kalleșlik yoktur.
Öyle ‘pusu’ya düșürmek; arkadan vurmak ya da bir kișiye onbir kiși saldırmak yok.
Bir de ‘biz’deki kavgalara bakın o zaman.
Orta-Doğu’ya ya da.
Hep biribirlerinin kuyularını kazmaktalar.
‘Biz’e de Araplar’dan mı geçti yoksa?
En çok da, Orta-Doğu’ya en yakın bölgelerimizden; ...
Read more : Kalleş | Görüntüleme : 711 | Yanıtlar : 0

O-HALLER

O- HALLER
Seferberlik birlikte sefere çıkmak demek değil midir?
Buradaki birliktelik de ulusal birlik ve beraberliktir doğal olarak.
Demek ki ‘genel seferberlik’, ulusça olağanüstü durumlarda takınılan ‘genel tutum’un betimlenmesinden bașka bir șey değildir.
Ulusça katılmak zorunluluğu, en azından ‘katılmama özgürlüğü’ne yer vermez.
Olağanüstü durumlarda olağan kimi ‘hak ve özgürlükler’ de askıya alınabilir.
Ve içinde bulunduğumuz bu hallerden çıkıș için o-haller gerekli olabilir.
Sözgelimi Milliyetçi Hareket Partisi kismî bir o-hal, bölgesel bir seferberlik istemektedir.
Güney-Doğu Bölgemizdeki ...
Read more : O-HALLER | Görüntüleme : 617 | Yanıtlar : 2

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148749 ileti • Toplam 46121 başlık • Toplam 25016 üye

x