Zaman: Pzr Nis 26, 2026 1:09

News News of GuncelMeydan

Site map of GuncelMeydan » Dizin : GuncelMeydan

Osmanlı'nın iflasından ders almak / Sinan MEYDAN

Osmanlı'nın iflasından ders almak

“Osmanlı Devleti gerçekte ve fiili olarak bağımsızlıktan mahrum bir duruma getirilmişti. Gerçekten bir devlet ki, kendi halkına koyduğu bir vergiyi başkasına koyamaz, gümrüklerini, vergilerini memleketin ve milletin ihtiyaçlarına göre düzenlemesi yasaktır. Ve bir devlet ki yabancılar üzerinde yargı hakkını uygulamaktan mahrumdur. Böyle bir devlete elbette bağımsız denilemez.” (Atatürk'ün İzmir İktisat Kongresi açılış konuşmasından, 17 Şubat 1923)

Türk Lirası, dolar ve Euro karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Geçen hafta 1 ABD Doları ...
Read more : Osmanlı'nın iflasından ders almak / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1843 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Sinan MEYDAN

Erken seçim ve Kürt kartı / Zeynep GÜRCANLI

Erken seçim ve Kürt kartı

Erken seçim kararı o kadar çabuk alındı, seçim sürecine o kadar hızlı girdik ki, bu kararın nedenleri üzerinde düşünme fırsatı bile bulamadık.

Oysa kararın alınma süreci, içinde Kürt sorunu, Türkiye'nin uluslararası alandaki konumu, pek çok aktörün geleceği, seçim sonrası kurulabilecek yeni -ve sürpriz- ittifaklar gibi kritik konular açısından incelenmeye değer.

Öncelikle erken seçim sürecini tetikleyen MHP lideri Devlet Bahçeli'nin çağrısı ve bu çağrının yapıldığı şartlara bakalım.

MHP lideri Bahçeli, erken ...
Read more : Erken seçim ve Kürt kartı / Zeynep GÜRCANLI | Görüntüleme : 1133 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Türk-Arap İlişkileri ve Türklerin Müslüman Oluşu / Metin AYDOĞAN

Türk-Arap İlişkileri ve Türklerin Müslüman Oluşu

Din inancıyla örülü Arapçılık, Türkiye’de yeniden yayılıyor. Yayılma, ideolojik düzeyi aşarak günlük yaşamı etkileyen baskı unsuru haline geliyor. Bu olumsuz gelişmenin geçmişten gelen dayanakları vardır. Türk-Arap ilişkileri, 13 yüzyıllık uzun bir süreci kapsar ve bu süreç Türkler için acı dolu dönemler içerir ve bugünün Türkleri bunları pek bilmez.

Emeviler ve Orta Asya

Bin yılı aşkın geçmişi olan ve etkisi bugün de süren Türk-Arap ilişkisi, çoğunlukla gerçeği yansıtmayan uydurma görüşlerle ...
Read more : Türk-Arap İlişkileri ve Türklerin Müslüman Oluşu / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 1854 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Metin AYDOĞAN

KERVAN YOLDA DÜZELECEK

KERVAN YOLDA DÜZELECEK
Geçenlerde bir dost sohbetinde dillendirdim.
Çünkü, ancak yıllar sonra ayırdına varmış gibiydim.
Otuz yıldır Fransa’da olup, hem de üzerinde onca düşündüğüm halde, nasıl olur da ‘Anadil’in bunca ‘değersiz’ olduğunu görmeyebilirdim.
Şimdi hemen hoplamayın.
‘Değersiz’ diyorsam, bir ‘kimlik sorunu’, bir ‘onur sorunu’, anadili o olanlar için ‘paha biçilmez’ olduğunu söylemek istemiyorum.
‘Kıymeti harbiyesi’ yok mu deseydim acaba?
Şöyle ki, Paris sokaklarında, aşağı yukarı her sokakta bir ‘anadil’ konuşulur.
Birinde Çinliler, diğerinde Vietnamlılar, ötekinde ...
Read more : KERVAN YOLDA DÜZELECEK | Görüntüleme : 966 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Erkekler ağlar mı? / Levent BULUT

O gün sabah işe gitmek için hazırlanıyordum. Ülkü çayını yudumluyordu.
Fakat bir şey dikkatimi çekti. Birkaç gündür halsiz olduğunu söylüyordu ama o sabah çok yorgun görünüyordu.
Endişeyle;
- Nasılsın dedim.
- Çok halsizim diye yanıt verdi. Bunu derken sesi bile yorgundu.
İnsan gönül verdiği kadının fiziksel ve ruhsal yorgunluğunu görünce, ister istemez endişeleniyor.
Belli etmemeye çalışsam da doğal olarak endişelendim. Fakat ne kadar doktora gidelim dediysem de ikna edemedim.
En büyük bahanesi işinin yoğunluğuydu.
Önceki ...
Read more : Erkekler ağlar mı? / Levent BULUT | Görüntüleme : 761 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

27 MAYISTAN BAKINCA YAŞADIĞIMIZ GÜNLER... Dr. Noyan UMRUK

27 MAYISTAN BAKINCA YAŞADIĞIMIZ GÜNLER... Dr. Noyan UMRUK

Milletlerin tarihlerinde, devlet işlerinin iyi gitmediğini düşünen basiret sahibi, ciddi fikir adamları ve düşünürlerin iktidarların uyarmalarına dair ilginç örnekler vardır.

Bizim tarihimizde bunların en meşhuru, Koçi Bey’in, muhatabı Sultan IV. Murad’a sunduğu ünlü “Koçi Bey Risale”sidir.

Bu eserin, Osmanlı’nın 16. yy. itibarıyla gerileme sebeplerini öylesine bir vukufla ele aldığı söylenir ki; Hammer onu, Roma’nın yıkılış sebeplerini izah eden Montesquieu’nün “Décadence” eserine denk sayar ve yazarı Koçi Bey’i ...
Read more : 27 MAYISTAN BAKINCA YAŞADIĞIMIZ GÜNLER... Dr. Noyan UMRUK | Görüntüleme : 1050 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Genel - Güncel Konular

TÜSİAD'DAN ULUS DEVLET KARŞITI "SEÇİM PROGRAMI" / Mithat AKAR

TÜSİAD “SEÇİM PROGRAMINI” AÇIKLADI!

Asıl Hükmeden Siyasi Partiler mi Sermaye Gücü mü?

Erken seçim sürecine girilmesiyle beraber, Cumhurbaşkanı adayı olan siyasiler ve seçime girecek olan siyasi partiler sahada sürdürdükleri faaliyetlerde, kendilerine ait olduğunu iddia ettikleri programları doğrultusunda propaganda çalışmalarına başladılar. “Kendilerine ait olduğunu iddia ettikleri” vurgusunu özellikle yaptım. Çünkü farklı renklerde ve adlarda olsa da, siyasi partilerin ve cumhurbaşkanı adaylarının ana hedeflerinin aynılaştığı süreç ilerledikçe daha net olarak görülmeye başladı.
Resim

Daha önce çoğu kez ...
Read more : TÜSİAD'DAN ULUS DEVLET KARŞITI "SEÇİM PROGRAMI" / Mithat AKAR | Görüntüleme : 2209 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gençlik Diyor ki

AKP Hükümeti ekonomiyi, Yahudi sermayeli şirkete emanet etti / Yılmaz POLAT

AKP Hükümeti ekonomiyi, Yahudi sermayeli şirkete emanet etti

Erdoğan Hükümeti, 'faiz lobisi' diye sürekli İsrail'i suçladı ama gerçekten durum böyle mi?

Yahudi sermayeli lobiler Türk ekonomisi üzerinde oyun mu oynadı?

Her fırsatta Yahudileri suçlayan Erdoğan Hükümeti, ekonomiyi uzun zamandır Yahudi ağırlıklı 'Arnold & Porter' şirketine emanet etti.

ABD'de güçlü kuruluşlarından biri olan Yahudi ağırlıklı 'Arnold and Porter' AKP Hükümeti'ne danışmanlık hizmeti veriyor.

Ülkelerin ekonomi bakanlıkları ve merkez bankalarına akıl hocalığı yapan şirketin müşterileri arasında İsrail ...
Read more : AKP Hükümeti ekonomiyi, Yahudi sermayeli şirkete emanet etti / Yılmaz POLAT | Görüntüleme : 2533 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Yılmaz POLAT

Tezgaha devam / Hüsnü MAHALLİ

Tezgaha devam

Eğlenceli ve biraz da deli olan Trump aslında çok tehlikeli.

Adam seçilmeden önce kafayı İran'a takmıştı.

İslamcılardan nefret ettiğini her fırsatta anlatan Trump ‘Sünni' olanlarının paralarını cebellezi edince yalnızca ‘Şii' olanlarla uğraşır oldu.

Hazretleri arada Kuzey Kore'nin ‘Sempatik' lideri Kim Yong-Un'a sataşıp duruyordu.

Kim'in kendisinden daha deli olduğunu görünce ‘Gel barışalım' dedi.

Nasıl olsa adam İsrail için bir risk oluşturmuyor.

Körfez'in kral, emir ve şeyhlerinden hoşlanmayan ve her fırsatta onlara hakaret edip aşağlayan ...
Read more : Tezgaha devam / Hüsnü MAHALLİ | Görüntüleme : 1429 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

"Lütfen" demekle dolar düşseydi! / Murat MURATOĞLU

"Lütfen" demekle dolar düşseydi!

Bakın çok enteresan… Erdoğan, “Tüm halkıma, tüm vatandaşlarıma sesleniyorum. Lütfen kendi yerli paranızı dövize değişmeyin. Millilik budur, yerlilik budur vatanseverlik budur” dedi. “Lütfen” mi? Şımartıyorsunuz bizi! Valla biz bunlara alışık değiliz! Gerekirse anamızı da alıp gideriz.

* * *

Elinde doları, Euro'su, faizi olan amaç bakımından teröristti. Öyle demişti… Demek af geldi! Dolar alan yaya kalacaktı, en baba arabayı seçti. Hani faizi indirecekti? Fıtratımızda yokmuş demek ki!

Ben de İktidara sesleniyorum: ...
Read more : "Lütfen" demekle dolar düşseydi! / Murat MURATOĞLU | Görüntüleme : 949 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148866 ileti • Toplam 46423 başlık • Toplam 25115 üye

x