Zaman: Prş Tem 17, 2025 8:19

News News of Sinan MEYDAN

Site map of Sinan MEYDAN » Dizin : Sinan MEYDAN

Tarihçi - Yazar

Sözde Ermeni Kırımını TANIYAN PADİŞAH / Sinan MEYDAN

Sözde Ermeni Kırımını TANIYAN PADİŞAH

“Sizlere yemin ederim ki ben masumum! Son sözüm bugün de budur, yarın da budur. Ecnebi devletlere yaranmak için beni asıyorlar. Eğer adalet buna diyorlarsa, kahrolsun böyle adalet!” (Kaymakam Kemal Bey, 10 Nisan 1919)

Barış Pınarı Harekâtı sırasında iyice gerilen Türk-Amerikan ilişkileri sonrasında, geçtiğimiz hafta ABD Temsilciler Meclisi, sözde Ermeni soykırımı tasarısını kabul etti.

Emperyalizm, “1915 Ermeni tehcirini”, 1919'dan beri Türkiye'ye karşı bir silah olarak kullanıyor. Şöyle ki, ilk olarak, bundan ...
Read more : Sözde Ermeni Kırımını TANIYAN PADİŞAH / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1444 | Yanıtlar : 0

Emperyalizme rağmen kurulan Cumhuriyet / Sinan MEYDAN

Emperyalizme rağmen kurulan Cumhuriyet

“İngiltere ve Batılı devletler Ankara'ya karşı sistematik olarak direnirlerse, Türkiye'deki yeni rejim (Cumhuriyet) ve Mustafa Kemal devrilebilir.” (İngiliz Büyükelçisi R. Lindsay, 1925)

Yarın 29 Ekim, Cumhuriyet Bayramı… Yarın, Cumhuriyetimizin 96. yıl dönümünü kutlayacağız. 100 yaşına 4 kala Cumhuriyetimiz içeriden etnik-bölücü ve tarikatçı-cemaatçi, dışarıdan ise “emperyalist” bir kuşatmayla çevrilmiş durumda… Dahası, bir taraftan Cumhuriyetin tüm kazanımları sistemli olarak yok edilirken, diğer taraftan “Başkanlık Sistemi” ile fiilen Cumhuriyetten meşrutiyete geri dönülmüş durumda… 96. ...
Read more : Emperyalizme rağmen kurulan Cumhuriyet / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1090 | Yanıtlar : 0

1964 Erenköy Savaşı / Sinan MEYDAN

1964 Erenköy Savaşı

JOHNSON MEKTUBU VE KIBRIS HAVA HAREKATI

9 Ağustos 1964'te ABD Dışişleri Bakanı, Türk hükümetinin Kıbrıs'a yönelik hava harekatını durdurmasını istedi. İnönü, Amerika'ya, Kıbrıslı Rumların ertesi gün saat 09.00'a kadar saldırılarına son vermeleri halinde hava harekatını bitireceklerini, aksi halde harekata devam edeceklerini bildirdi.

Geçtiğimiz hafta Barış Pınarı Harekatı devam ederken, ABD Başkanı Trump'un, Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan'a gönderdiği bir mektup ortaya çıktı. Trump, diplomatik nezaketle hiçbir ilgisi olmayan mektubunda tehdit ve hakaretler savuruyordu. ...
Read more : 1964 Erenköy Savaşı / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 957 | Yanıtlar : 0

YANKEE GO HOME "Türkiye'ye Yönelik Amerikan Tehditleri" / Sinan MEYDAN

YANKEE GO HOME "Türkiye'ye Yönelik Amerikan Tehditleri"

12 Eylül 1980 öncesinde Türkiye, Amerikan tehdit ve ambargolarına karşı az çok direnmeye başlamıştı. Türkiye'yi yönetenler, Amerika'nın haşhaş yasağına karşı çıktılar. Amerika'ya rağmen Kıbrıs Barış Harekâtı'nı yaptılar. Türkiye'deki Amerikan üslerine el koydular.

Geçtiğimiz hafta, TSK'nın Fırat'ın doğusuna gireceği açıklanır açıklanmaz ABD Başkanı D. Trump, attığı tweetlerle Türkiye'yi tehdit etmeye başladı. Ancak -nedendir bilinmez- Trump'ın Türkiye'ye yönelik açık tehditlerine karşı Türkiye'yi yönetenler sessiz kalmayı tercih ettiler. ABD Başkanı D. ...
Read more : YANKEE GO HOME "Türkiye'ye Yönelik Amerikan Tehditleri" / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 985 | Yanıtlar : 1

İstanbul'un ikinci fethi "Geldikleri gibi gitmeye mecbur kaldılar" / Sinan MEYDAN

İstanbul'un ikinci fethi "Geldikleri gibi gitmeye mecbur kaldılar"

“Trakya, 6 Ekim 1922 öğleden sonra saat 6'ya kadar TBMM hükümetine teslim edilmediği takdirde 6/7 Ekim'de İstanbul üzerine harekete geçiniz” (Atatürk'ün İsmet Paşa'ya verdiği emir, 6 Ekim 1922)

Dün, 6 Ekim, İstanbul'un yeniden vatan yapılışının 96. yıldönümüydü. 13 Kasım 1918'de İstanbul'un işgal edildiği gün Adana'dan İstanbul'a gelen Atatürk, Boğaz’daki işgal donanmasını görünce “Geldikleri gibi giderler” demişti. Aradan 5 yıl geçti. Kurtuluş Savaşı kazanıldı. İşgalciler, 2 Ekim 1923'te ...

Büyük İstanbul Depremi ZELZELE-İ AZİME / Sinan MEYDAN

Büyük İstanbul Depremi ZELZELE-İ AZİME

İstanbul'da 10 Temmuz 1894 Salı günü saat 12.24'te 17-18 saniyelik çok şiddetli bir deprem oldu. Resmi rakamlara göre İstanbul il sınırları içinde 474 kişi öldü, 482 kişi yaralandı. Toplam 387 dayanıklı yapı, 1087 ev, 299 dükkan hasar gördü.

Resim

İstanbul bir haftada ikinci kez sallandı. Silivri açıklarında, salı günü 4.6, perşembe günü de 5.8 şiddetinde iki deprem meydana geldi. İstanbul'da korku ve endişeye neden olan bu depremleri, beklenen “büyük İstanbul ...
Read more : Büyük İstanbul Depremi ZELZELE-İ AZİME / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1038 | Yanıtlar : 0

"Şu milletin yakasını bırakın!" LAİK CUMHURİYET'İN SIRRI / Sinan MEYDAN

"Şu milletin yakasını bırakın!" LAİK CUMHURİYET'İN SIRRI

“Demek okul değil de medrese istiyorsunuz? Oysa bu millet okul istiyor. Şu zavallı milletin yakasını artık bırakın da vatan evladı yetişsin, yükselsin! Medreseler asla açılmayacaktır. Millete okul lazımdır. Bunu böyle bilesiniz!” (Atatürk, 18 Eylül 1924, Rize)

17 yıldır “siyasal İslamcı” bir iktidarın yönettiği Türkiye'de bugün sayısız dinci vakıf, tarikat, cemaat toplumu biçimlendirmeye çalışıyor. “Milli” ve “laik” eğitimin yerinde yeller esiyor… Kadını sosyal hayattan dışlamaya çalışan “alimler”, Türkiye'yi “Araplaştırmaktan” ...
Read more : "Şu milletin yakasını bırakın!" LAİK CUMHURİYET'İN SIRRI / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1266 | Yanıtlar : 0

Cumhuriyetin yok edilen eğitim devrimi KÖY İLKOKULLARI / Sinan MEYDAN

Cumhuriyetin yok edilen eğitim devrimi KÖY İLKOKULLARI

Türkiye'de Cumhuriyet kurulurken nüfusun yüzde 80'i köylerde yaşıyordu. 40 bin köyün 35 bininde okul yoktu. 1923-1939 arasında 3.936 köye ilkokul yapıldı. Türkiye'deki toplam köy ilkokulu sayısı 1949-1950'de 15.505'e, 1959-1960'da ise 19.157'e çıktı.

Resim

Geçtiğimiz hafta okullar açıldı. 2019-2020 eğitim-öğretim yılı başladı. İktidar, “laik eğitim” yerine “dinsel eğitim” dayatmasına devam ediyor. Ancak laik olmayan eğitim ne milli ne bilimsel ne çağdaş olabilir.

Cumhuriyetin eğitim devrimi her şeyden önce “yaygın ...
Read more : Cumhuriyetin yok edilen eğitim devrimi KÖY İLKOKULLARI / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 977 | Yanıtlar : 0

Akdeniz ufuklarından selamlar! "İzmir’in Kurtuluşu" / Sinan MEYDAN

Akdeniz ufuklarından selamlar! "İzmir’in Kurtuluşu"

“Büyük ve asil Türk milleti! Anadolu'nun kurtuluş zaferini tebrik ederken, sana İzmir'den, Bursa'dan, Akdeniz ufuklarından ordularının selamını da takdim ediyorum.” (Atatürk, 12 Eylül 1922)

Bugün 9 Eylül… Güzel İzmir'in, 97 yıl önce, 3 yıl 4 ay 24 gün süren işgal karanlığından kurtarılıp yeniden vatan yapıldığı gün… 26 Ağustos'ta Afyon Kocatepe'de başlayan Büyük Taarruz'un 9 Eylül'de İzmir'in kurtarılmasıyla “kesin zaferle” sonuçlandığı gün bugün…

Peki, ama nasıl oldu? İzmir nasıl kurtuldu?

İşte ...
Read more : Akdeniz ufuklarından selamlar! "İzmir’in Kurtuluşu" / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1083 | Yanıtlar : 1

Unutturulan "Tayyare Bayramı" / Sinan MEYDAN

Unutturulan "Tayyare Bayramı"

30 Ağustoslar, 1926'dan itibaren “Zafer ve Tayyare Bayramı” olarak kutlandı. Genç Cumhuriyet, 1925-1945 arasında uçak fabrikaları kurdu. Fakat II. Dünya Savaşı sonrasında yerli-milli uçak sanayiden vazgeçildi. 1950'lerde uçak fabrikaları kapatıldı. İşte bu süreçte “30 Ağustos Zafer ve Tayyare Bayramı”nın “Tayyare” kısmı da unutturuldu.

Bu toprakların yeniden vatan yapılışının 97. yılında “30 Ağustos Zafer Bayramı”nı coşkuyla kutladık. Ancak 1950'lerden beri bu önemli bayramın aslında yarısını kutluyoruz, çünkü diğer yarısını unutturdular. Bizim bugün “30 ...
Read more : Unutturulan "Tayyare Bayramı" / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1073 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148788 ileti • Toplam 46150 başlık • Toplam 25017 üye

x