Zaman: Cmt May 11, 2024 15:37

News News of Tartışma ve Fikir Meydanı

Site map of Tartışma ve Fikir Meydanı » Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Türkiye ve dünya gündemindeki gelişmeler hakkındaki fikirleriniz, yayınladığımız izlencelerin bölümleri hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz alan.

At the moment, there is only one "safety lock" – and that is nuclear deterrence.



But to achieve the future world of free nations, to create more security and reduce potential tensions, we would have to reintroduce "safety locks" into the international system. At the moment, there is only one "safety lock" – and that is nuclear deterrence.

https://english.almayadeen.net/articles ... sychopaths




ÖZGÜRLÜKÇÜLÜK (2)

ÖZGÜRLÜKÇÜLÜK (2)
‘Liberasyon’ anlamında değil ama ‘emansipasyon’ anlamında insanın ‘özgürleşmesi’, başka her türlü serbestlik ya da özgürleşmelerin tamamlanması, özgürleşmenin ‘son kertesi’dir demiştik.
Bunun koşulu ise, özgürleşme eylemini yapan kişinin zorunlu olarak kendi-kendisini özgürleştirmeyi (auto-emansipasyon) başarabilmesidir.
Tam da bu nedenle özgürleşmeye ‘rüştünü ispat etmek’ diyoruz.
Örneğin padişahın ‘kulu’ olmaktan çıkarılıp ‘özgür yurttaş’ olmak hakkı elde etmiş olmak, liberasyon anlamında ‘özgürlük’ olabilir ama ‘emansipasyon’ anlamında özgürlük olmaya yetmeyecektir.
Nitekim, yüzyıl önce ‘kul’ olmaktan çıkarılmış bir toplumda, hâlâ ...
Read more : ÖZGÜRLÜKÇÜLÜK (2) | Görüntüleme : 51 | Yanıtlar : 0


ÖZGÜRLÜKÇÜLÜK

ÖZGÜRLÜKÇÜLÜK
Şimdilerde bir ‘özgürlükçü anayasa’ vaveylası koparılmaktadır ki, tıpkı iktidara gelmeden önce koparılan ‘türbana özgürlük’ kampanyasından farkı yok.
Daha sonraki yıllarda, kimi ‘liberal solcu’ların da canhıraş bir biçimde savundukları ‘sivil anayasa’, genel olarak, işte bu ‘özgürlükçülük’ anlayışının bir gereği olarak savunulmaktadır.
Kaldı ki, bu ‘özgürlükçülük’ anlayışını Türkiye’de Namık Kemal’lere, Tevfik Fikret’lere kadar geri götürmek de mümkündür.
Hatta ‘Bağımsızlık benim karakterimdir’ sözündeki ‘bağımsızlık’ sözcüğü de ‘özgürlük’ten başkası değildir.
Ve yine, ‘Tam bağımsız’ olmak da aynı bağlamda ...
Read more : ÖZGÜRLÜKÇÜLÜK | Görüntüleme : 55 | Yanıtlar : 0


MARX’TA ‘ULUS’ (6)

MARX’TA ‘ULUS’ (6)
Devrim kavramı konusunda, ‘Manifesto’da, burjuvazinin feodalizmi ortadan kaldırması gibi proletaryanın da burjuvaziyi ortadan kaldıracağına dayanan sav, kimilerince en kaba biçimiyle toplumsal yaşama uygulanmak istenmiştir.
Oysa, her ne kadar birincisi ikincisinin ‘önsözü’ (prélude) olarak formüle edilmişse de, özellikle XIXncu yüzyılın ikinci yarısındaki hızlı ve köklü toplumsal gelişmeler içinde bu ‘seneryo’da da derin değişiklikler yapılmasını gerektirmiştir.
Ne var ki, bütün bu kısmî değişiklikler, ana ‘strateji’den bir sapma olmaksızın ‘taktik’ değişiklikler olarak değerlendirilebilir.
Yani ‘Tarihin ...
Read more : MARX’TA ‘ULUS’ (6) | Görüntüleme : 66 | Yanıtlar : 0


The Eurasianists defend the need for every people and culture on Earth to be allowed to develop in its own way, free of in...



According to Alexander Dugin, the twenty-first century will be defined by the conflict between Eurasianists and Atlanticists. The Eurasianists defend the need for every people and culture on Earth to be allowed to develop in its own way, free of interference, and in accordance with their own particular values. Eurasianists thus stand for tradition and for the blossoming variety of cultures, and a world in which no single power holds sway over ...


Volumo

Volumo is the leading electronic music store featuring exclusive DJ tracks. Download in MP3, WAV, AIFF & FLAC and enrich your sets with unique sounds from around the world. We pride ourselves on providing DJs and electronic music fans with a vast selection of high-quality tracks. Check out Volumo https://volumo.com/ for the latest releases. We relentlessly collaborate with esteemed distribution partners to bring you thrilling new releases daily and monthly, along with exclusive collaborations with ...
Read more : Volumo | Görüntüleme : 54 | Yanıtlar : 0


MARX’TA ‘ULUS’ (5)

MARX’TA ‘ULUS’ (5)
‘Halkçılık Tipleri’ yazı dizimizin 15nci sayısında, 1° ‘Hareket’ olarak halkçılık, 2° ‘Rejim’ olarak halkçılık, 3° ‘İdeoloji’ olarak halkçılık, 4° ‘Tutum’ olarak halkçılık, 5° ‘Retorik’ olarak halkçılık, 6° ‘Meşruiyet’ olarak halkçılık olmak üzere en az altı tip ‘Halkçılık’tan söz edildiğini yazmıştık.
Bir başka yazımızda ise Marx’ın proleter gruplarını sayarken 17 alt-grubun varlığından söz ettiğini yazmıştık.
Gerçekten ‘betimleme’ düzeyinde, eğer istenirse ciltler dolusu sınıflandırmalar, gruplaştırmalar yapılabilir.
Nitekim Marx için ‘proletarya’nın sosyal olarak bir ‘betimleyici’ ...
Read more : MARX’TA ‘ULUS’ (5) | Görüntüleme : 54 | Yanıtlar : 0


MARX’TA ‘ULUS’ (4)

MARX’TA ‘ULUS’ (4)
Marx ‘ulusal etni’ (ethno-nationales) gerçekliğini tanımaktaydı. Ancak kimi ‘ulusal etni’ çıkarlarının proletaryanın genel çıkarları söz konusu olduğunda ‘feda’ edilebileceğini de kabul ediyordu.
Nitekim 1848 Devrimi günlerinde, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile mücadele bağlamında Çek ve Hırvat hareketliliğine, Rus’ların manipüle etmesi dolayısıyla, karşı çıkacaktı.
‘Alman İdeolojisi’nde (1845) olduğu gibi ‘Manifesto’da da (1848) Marx, kendisinden önce ‘keşfedilmiş’ olan sınıf savaşında, proletaryanın motör rolünü ileri sürecekti.
Ancak özellikle de Alman toplumu için, Isabelle Garo’nun dikkat çektiği üzere, ...
Read more : MARX’TA ‘ULUS’ (4) | Görüntüleme : 69 | Yanıtlar : 0


1 MAYIS NEDİR NE DEGİLDİR?

1 MAYIS NEDİR NE DEǦİLDİR?
Bir ‘1 Mayıs’ daha gelip geçti.
Bayram mıydı, şenlik mi; ‘işçi bayramı’ mıydı yoksa ‘bahar bayramı’ mı ?
İster istemez, önce Google’a bakılacak ardından çeşitli ülkelerdeki gelişmeler üzerine ‘bilen biri’ne yani ‘danışman’lara sorulacaktı.
Google’da 1 Mayıs’ı kutlayanlar için, “işçi sınıfı”, “sosyalistler”, “komünistler”, “anarşistler” ve “sol gruplar” diye yazıyor.
Buna karşın Türkiye’deki adı “emek ve dayanışma günü” imiş.
Bir de, ‘Fenomen Memduh Bayraktaoğlu’na soralım dedik.
Değil mi ki, Memduh bey Bayraktaroğlu, ...
Read more : 1 MAYIS NEDİR NE DEGİLDİR? | Görüntüleme : 91 | Yanıtlar : 0


1 MAYIS ve ÖTESİ

1 MAYIS ve ÖTESİ
Kimi okurum, ülkede binbir sıkıntı, onbinlerce dert ve yüzbinlerce ‘soytarılık’ varken, kâh ‘Marx’ta Para’ kâh ‘Marx’ta Ulus’ ya da ‘Soyutlama/somutlama’ gibi, pek az kişinin ilgisini çekecek yazılar yazdığımı sanıyor olabilir.
Her ne kadar, yazılarımda, güncele ilişkin kimi ‘ip uçları’ veriyorsam da, kimilerinin gözünden kaçıyor olabilir.
Bugün de 1 Mayıs ve sözde ‘İşçi Bayramı’.
Oysa 1 Mayıs’ın belki de en ‘Ulusal Bayram’ olduğunu ve çoğumuzun ‘İşçi’ ya da ‘emekçi’ derken, aslında ‘Ulus ...
Read more : 1 MAYIS ve ÖTESİ | Görüntüleme : 76 | Yanıtlar : 0


 

Giriş  •  Kayıt


Sayımlamalar

Toplam 147946 ileti • Toplam 45571 başlık • Toplam 24819 üye

x